• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

    Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

    1) Zadne vulgarity.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod 6, nebo dokonce bod 1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.

    Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

    Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

    * Work in progress
    rozbalit záhlaví
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    CERMI_FOX: S hyundaiema jo, mají tím podmíněnou záruku a je to opruz. Napíchnou to na diagnostiku, ob návštěvu udělají výměnu kapaliny, a dají fakturu na pár tisícovek, a za rok nebo 15k km znova.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    THERIDANE: s EV musíš každý rok na extra prohlídku? A já naivně myslel, že ty auta jsou méně údržbové než moje prastaré ICE.


    Každopádně já chápu, že maj provize a je to jejich podstatná část výplaty ale tak otázka nestojí. Otázka spíš stojí - je lepší prodat "levný" auto nebo neprodat nic? Když prodává někdo rohliky, tak ho netrápí přijít o jednoho zákazníka, ale předpokládám, že z levného auta má přecijen vyšší provizi než má pekař z rohlíku, tak by se úměrně tomu měl i více snažit. Zvlášť když náš lokální pekař je milej a příjemnej i na člověka, co jde koupit půlku chleba za pár desetikorun a netvrdí mu, že je to socka, co má jít jinam.
    Ale uznávám, že byznysu s autama nerozumím, možní je fakt lepší neprodat nic než auto za půlmego.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    CERMI_FOX: Nevím jestli to je tak všude, ale hyundai mají stálou mzdu plus provize, a ty dělají velkou část toho, co si odnese domů. Z levnýho auta je malá provize (protože to prodávají bez marže a na servise toho tolik neudělají), z Ioniqa 5 dostane balík a ještě tě tam budou každých 12 měsíců odírat na zbytečné povinné prohlídce (a EV hodinovka +50 % :).
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    Já teda mám s dealerem jen dobrou zkušenost. Super ochotnej a cokoliv řeší. Co je teda jiná jsou hoši na servisu, tam tě, podle mě, nepřijmou, pokud nejsi aspoň trochu kretén. Čest výjimkám...
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    jako divil bych se kdyby neměli klouzavou položku platu zavislou na prodejích ..
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    STARE_CASY: kolik si prodavači aut měsíčně vydělají, že člověk, co si kupuje věc za půl milionu je pro ně socka? Nebo takových aut prodají stovky týdně, že jim o klienta nejde? Tenhle přístup je fascinující
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    STARE_CASY: jak jsi psal o té instalaci kamery, tak jsem si vzpomněl, jak jsem si coby čerstvý držitel řidičáku a Favorita instaloval sám rádio.
    Takže: rádio jsem si nainstaloval a fungovalo. Půl roku jsem s autem jezdil, pak si ho táta půjčil na cestu do Vídně (Favorit byl lepší, než 120). No a táta mi ho vrátit se slovy: Ty debile, tys to rádio nainstaloval tak, že brzdová světla svítí, jen když hraje rádio.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    CAL: je šílený, jak to je o lidech. Osobně jsem mám na lidi dost kliku - kupoval jsem nové auto pár měsíců zpátky. Prošel jsem si pár autosalonů a kromě několika bizarností jsem neměl žádnou vyloženě špatnou zkušenost. Vybíral jsem z levnějších modelů a už když jsem jim volal, tak jsem to dával najevo. Navíc jsem jim tam pokaždé přijel ve dvacetiletém omláceném Focusu s blatníky každý v jiné barvě (protože moje čtrnáctileté auto, které jsem se rozhodl nahradit, mi poprvé za celou dobu kleklo - zákon schválnosti). Takže všechno tam řvalo, že do autosalonu přišla "socka".

    V jednom zastoupení se mnou jednala holka, která věděla prd, takže věčně něco hledala, všechno strašně trvalo, ale byla aspoň milá a ochotná (ta mne evidentně dostala jako neperspektivního zákazníka, ale aspoň se snažila). V jiném se mne ujal "bazarník", který potřeboval každou věc nějak trumfnout - že tuhle je lepší motor, tamhle výbava, že si zasloužím lepší barvu a spousta podobných keců, ale netlačil, respektoval, když jsem mu řekl, že na ten lepší motor prostě nemám. Místo toho tedy hned nabídl nějaké skladovky a ještě že by mi mohl připravit skladovku z jiné pobočky, pokud bych o ni měl zájem.

    Pár dealerů bylo nemastných, neslaných, ale prostě i levný auta si někdo musí koupit a chovali se slušně. Nikde jsem neměl pocit, že o mne nestojí. Nejlepší nakonec byla ženská (u které jsem pak podepsal smlouvu), která už po telefonu zjišťovala, jakou bych měl zhruba představu, zajistila mi na první schůzku auto na půjčení v konfiguraci, která mi přišla solidní. Sice ho neměli jako předváděčku, ale že stejnou výbavu má pár měsíců kolegyně, takže jsem tam už měl připravené klíčky a ať se projedu, že za hodinu se tam znovu sejdeme. Když jsme se následně dohodli, že teda jo a že tuhle výbavu mají v centrálním skladu, takže mi to do dvou týdnů připraví včetně značek, a pokud bych chtěl, tak mi na tu dobu dají bezplatně náhradní auto bez omezení. Přišel jsem tam s rozpočtem pitomýho půl mega a ona se ke mně chovala, jako kdybych přišel koupit auto za několikanásobek. Ani předání nebylo stylem "tak konečně máme těch pár peněz, tak si to vezmi a vypadni", ale poctivě se mnou všechno prošla, ukázala. Fakt spokojenost.

    Jsem ještě zvědav, jak se bude chovat jejich servis při garančkách, ale když jsem si tam nechal instalovat kameru, aby mi ji napojili přímo do elektroinstalace, tak i tam jsem byl s lidma spokojen. Sice ceny už tam jsou klasicky napálený (a kdyby mi nešlo o záruku, nacvakám si těch pár kabelů přes víkend sám), ale s tím holt počítám, to je už snad všude.
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    CAL: Nebo to byla ta taktika dávát ti najevo, že na to nemáš, aby sis to o to víc koupil a "ukázal mu, že na to máš".
    Každopádně dealeři jsou zlo, i kdyby to měla být jediná věc co Tesla prosadí, a dál by se jezdilo v ICE, tak za mě pořád dobrý.
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    PEPAZZ: Hele trochu offtopic - AI namluvený video s 79 zhlédnutí, kam na to chodíš? :D

    Jinak MIX je samozřejmě uplná bomba.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    CAL: B je správně , nalejme si čistého čaje... jejich boj
    CAL
    CAL --- ---
    LAUNCHER: Tohle mě překvapilo předminulý týden. Obchodník mě hned na začátek ohodnotil, že si auto asi nekoupím, až mě svým přístupem fakt odradil a to jsem byl prakticky rozhodnutý. Možná mi prokázal službu a nonverbálně mi naznačil, že to pro mě není ten správný model, ale taky mě mohl jen špatně odhadnout jako neperspektivního a sral na mě.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Zeekr Introduces SEA-M Architecture and Unveils Zeekr Mix
    https://www.youtube.com/watch?v=lxuOJ0zXabU
    MINER
    MINER --- ---
    DOCKINEZ: jde o míru.
    Za autem furt můžeš nechat větší odstup.
    Já v placce nevidím i přes SUV bez fólií.

    Ale přes velký i jen zaparkovaný auto nevidí ve městě ani chodec ani řidič chodce. Nejen že se za to schová dítě, ale přes ty offroad krávy nevidí ani dospělí.
    A to je jen jedno z negativ.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    DOCKINEZ: řekl bych že folie jsou proti sluníčku dost zásadní věc, min to filtruje 100% UV a podle fólie i dost % IR.
    Mě třeba mrzi ze se nedá průhledná uv folie dát legálně i na přední sklo :)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    MINER: Když to je někdy těžký. Mě třeba z podstaty serou černý fólie na sklech, protože pak je z každýho auta neprůhledná „dodávka“, skrz kterou dopředu nevidíš ani ň, což prostě může mít negativní vliv na bezpečnost (když ty nevidíš dopředu, tak někdo jedoucí na křižovatce proti tobě nemusí vidět tebe a trefí tě, i když ty jedeš super opatrně).

    Jenže málo platný, ty fólie jsou i docela užitečný a oceníš je ve chvíli, kdy ti díky nim např. míň svítí na děcko vzadu v autosedačce atd.

    Co s tím? :)

    Asi se odjebat někam na samotu, kde nikoho moc nepotkáváš, jinak nevím.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    PEPAZZ: Podobné zkušenosti. Ostatně v každém CZ dealerstvi libovolné značky, mimo tady naší lokální Škoda kde mě znaji. Jo no, asi si můžu za to sám, že přijdu v kapsacich a nesustim na první pohled penezma.

    Líbí se mi přístup moderních automobilek minimalizovat čas kdy zákazník musí přijít do styku s divnolidma z dealerstvi. Nemám osobní zkušenost ale i mimo CZ je to prý leckde podobné, opět nehledě na značku.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    PEPAZZ: navážu, objednal jsem si testovací jizdu v m3 na sobotu dopoledne v Průhonicích , prijel jsem 20min pred s rodinkou , dořešili jsme doklady atp. a at počkam že až auto dorazi z jine zapujčky že mě zavolá. čekali jsme 40 minut , na čež týpek odešel z prodejny, dali jsme tomu 5 min jestli prijde . Nepřišel jeli jsme pryč. Never more.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MINER: Bezohlednost - jasně. Nechápal jsem jen ten plošný hate na pickups, ale to jsme si už vysvětlili.
    MINER
    MINER --- ---
    MINER: Pardon, bezohlednost zmiňoval id Dockinez, omylem jsem spojil dva posty v jeden…
    MINER
    MINER --- ---
    LAUNCHER: V Africe je offroad super. Sám jsem projel pickupem a LandCruiserem jižní Ameriku.

    Tam to auto patří, a to je ten point.

    Co kritizuji, je, když to lidi kupujou tam, kde to neni potřeba a zatěžují tím ostatní a sami to ani 99 % času nevyužijí (a 90 % zbylého času to stojí, zaclání ve městě a neni přes to vidět).

    Zmiňuješ bezohlednost. Podle mě je bezohlednost, jak jsem psal, když: ‚Kvůli pocitu, egu nebo drobnému komfortu navíc, disproporčně vystavují rizikům a negativům ostatní a zacpávaj města‘.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam