• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    BANANABOY
    BANANABOY --- ---
    LAUNCHER: tak to nedopadlo
    Velká fúze japonských automobilek zkrachovala - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-jednani-o-fuzi-hondy-a-nissanu-zkrachovala-269542
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    LAUNCHER: Aha, z toho "in the US first" jsem usoudil, ze to neni jeste nikde. Tak alespon neco mame v te Evrope lepsi .
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ELIJEN: Pan mluvi o USA, my tu mluvíme primárně o EU.

V EU jsou na mě známých Teslach s Matrixy tyto aktivní a fungují nepřekvapivě zcela stejně jako na jiných EU autech s Matrixy. Z mého pohledu se to tedy v EU chová stejně jako třeba u Audi. K aktivaci Matrixu na EU Teslach došlo cca před rokem? Už přesně nevím.

V USA se, co je mi známo, řeší nebo nedávno teprve řešila, legislativa kolem umožnění využití Matrixu. Prukopniky v tomto směru tam byly myslím VW a Volvo.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    Nerikal tady nekdo, ze tohle uz modely s matrixama delaji? Zajimalo by me kolik Teslaru nevedomky jezdi s dalkovejma a oslepuje ridice v protismeru :D

x.com
    https://x.com/SawyerMerritt/status/1888999012436516936
    ABS
    ABS --- ---
    CEEFA: akorát minulý tedy jsem měl to štěstí v No být. Subjektivně to jsou taxi, kde těch 350-400km dojezdu stačí. Spolehlivé auto s dobrým nastupováním a ano je tam vliv cenové politiky BZ4X je v reálu levné, viz ty ceny státní správy, (ne v ceníku) proti konkurenci, zda Toyota vydělává nebo prodělává nemusí zákazníka zajímat, stejně jako ho nezajímají EV kredity u čistě EV značek.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    STETKINS: Celou dobu resim ktere EV ve formatu TMY by mohlo Teslu porazit jako nejprodavanejsi auto na svete. Buzz asi tezko. V EU byto mohla byt Skoda, BMW nebo nejaka cina v CHN BYD, NIO/ONVO, XIAOMI.
    ID.4/5 je prodejni fiasko, ID.7 je spis konkurence TM3.
    Muzes si me vyfiltrovat jestli mi nerozumis na co reaguju.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    EV Fire Safety: Inside UL Research Institutes' Training with Munro on Fighting EV Battery Fires.
    https://youtu.be/kOz0ewP5fdM?si=ZZ8uoEVeUAGgRU_6
    GOR
    GOR --- ---
    JOHNIEZ: Diky. Na tom P+R by tech 12h davalo vetsi smysl. Tezko clovek necha auto na Cernym Moste a bude se za 3 hodiny vracet ho preparkovat
    JOHNIEZ
    JOHNIEZ --- ---
    GOR: zkusenost s tim nemam, myslel jsem si ze tam tahle demence s 3h limitem bude, ale v appce maj uvedeno "Free time component for 12 hours". Tak tezko rict.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    W_NOICE78: V jistém směru jistě - když chceš EV s více než 5 místy.
    Nicméně úplně nerozumím tvé otázce.
    Já jsem se pouze snažil vysvětlit, že obecně používané tvrzení "tesla je nejlepší value for money", prostě neplatí pro každého.
    A i kdybych nepotřeboval/nechtěl auto pro hodně lidí a věcí, tak bych stejně nechtěl teslu, i když věřím, že je to skvělé auto, už jen třeba proto, že se mi prostě nelíbí :-D
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    CEEFA: taky čekám rostoucí prodeje ID.7 - sám jsem s ní najezdil už pěkných pár tisíc km a právě to, jak před pár měsíci představili větší 86 kWh baterku s delším dojezdem a teď už se začínají objevovat i verze GTX se 2 motory (takže 4x4) a větším výkonem (250 kW místo 210 kW), zároveň modernizovaná Tesla Y nepředstavila nic překvapivého a chování Muska taky část lidí odrazuje, tak hodně věřím rostoucím číslům ID.7 ;-)

jen i tady je ta cenová politika taková zajímavá - v konfigurátoru vyklikáte GTX (kombi/tourer) za cca 2M (příplatky ale asi jen prosklená střecha, tažné zařízení, barva a kdyžtak nějaká prodloužená záruka nebo předplacený servis), ale reálně se dá auto koupit o 0.5M (čtvrtinu) levněji? ;-)
    Volkswagen ID.7 Tourer GTX People baterie 86kWh / 250kW | Autocentrum BARTH
    https://www.autocentrum.cz/nabidka-vozu/volkswagen-id-7-tourer-gtx-people-baterie-86kwh-250kw-159182?offerType=personal
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    CEEFA: no nevím, já když to počítal NIKDAS: tak to bylo nějakejch 980k/ks, což není nic světobornýho.
    GOR
    GOR --- ---
    Máte někdo zkušenost s nabíjením na P+R Černý Most? Našel jsem, že jde o nabíječky PRE. Platí i na P+R PRE pravidlo 3 hodiny a dále za poplatek?
    CEEFA
    CEEFA --- ---
    NIKDAS: tak u nas ten tendr vyhrali na cenu, chteli 650k/kus, ona vubec toyota v cz ziskava trzni podil na ukor marze, viz treba masivni slevy (asi nejen) pro liftago/uber atd... ktery jsou az 40%
    jak je to v NO netusim
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    CEEFA: jestli to neni jako u nas, ze toyotu ve velkym objednala statni sprava.
    Pak je ale otazka se ptat z jakeho duvodu to tak objednavaj.
    CEEFA
    CEEFA --- ---
    tohle uprimne moc nechapu, sice "The Toyota BZ4X’s lead appears to be due to a batch shipment arriving in January" ale i tak...

tohle uz chapu vyrazne vic, id7 je fakt vyborny auto i kdyz znam jen jako spolujezdec

W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    LAUNCHER: Ten frunk je ted dobrej, ze si tam muzes treba vyprat spinavy pradlo 😉
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DOMI982
    DOMI982 --- ---
    ELIJEN: Ano. A jsou to bud kola, nebo pneumatiky. Jeste jsem to definitivne nedoresil.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam