• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    HANZS
    HANZS --- ---
    BANANABOY: Jako majitel a fanda Hondy říkám - ufff ještě že tak :)
    BANANABOY
    BANANABOY --- ---
    LAUNCHER: tak to nedopadlo
    Velká fúze japonských automobilek zkrachovala - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-jednani-o-fuzi-hondy-a-nissanu-zkrachovala-269542
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    LAUNCHER: Aha, z toho "in the US first" jsem usoudil, ze to neni jeste nikde. Tak alespon neco mame v te Evrope lepsi .
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ELIJEN: Pan mluvi o USA, my tu mluvíme primárně o EU.

V EU jsou na mě známých Teslach s Matrixy tyto aktivní a fungují nepřekvapivě zcela stejně jako na jiných EU autech s Matrixy. Z mého pohledu se to tedy v EU chová stejně jako třeba u Audi. K aktivaci Matrixu na EU Teslach došlo cca před rokem? Už přesně nevím.

V USA se, co je mi známo, řeší nebo nedávno teprve řešila, legislativa kolem umožnění využití Matrixu. Prukopniky v tomto směru tam byly myslím VW a Volvo.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    Nerikal tady nekdo, ze tohle uz modely s matrixama delaji? Zajimalo by me kolik Teslaru nevedomky jezdi s dalkovejma a oslepuje ridice v protismeru :D

x.com
    https://x.com/SawyerMerritt/status/1888999012436516936
    ABS
    ABS --- ---
    CEEFA: akorát minulý tedy jsem měl to štěstí v No být. Subjektivně to jsou taxi, kde těch 350-400km dojezdu stačí. Spolehlivé auto s dobrým nastupováním a ano je tam vliv cenové politiky BZ4X je v reálu levné, viz ty ceny státní správy, (ne v ceníku) proti konkurenci, zda Toyota vydělává nebo prodělává nemusí zákazníka zajímat, stejně jako ho nezajímají EV kredity u čistě EV značek.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    STETKINS: Celou dobu resim ktere EV ve formatu TMY by mohlo Teslu porazit jako nejprodavanejsi auto na svete. Buzz asi tezko. V EU byto mohla byt Skoda, BMW nebo nejaka cina v CHN BYD, NIO/ONVO, XIAOMI.
    ID.4/5 je prodejni fiasko, ID.7 je spis konkurence TM3.
    Muzes si me vyfiltrovat jestli mi nerozumis na co reaguju.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    EV Fire Safety: Inside UL Research Institutes' Training with Munro on Fighting EV Battery Fires.
    https://youtu.be/kOz0ewP5fdM?si=ZZ8uoEVeUAGgRU_6
    GOR
    GOR --- ---
    JOHNIEZ: Diky. Na tom P+R by tech 12h davalo vetsi smysl. Tezko clovek necha auto na Cernym Moste a bude se za 3 hodiny vracet ho preparkovat
    JOHNIEZ
    JOHNIEZ --- ---
    GOR: zkusenost s tim nemam, myslel jsem si ze tam tahle demence s 3h limitem bude, ale v appce maj uvedeno "Free time component for 12 hours". Tak tezko rict.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    W_NOICE78: V jistém směru jistě - když chceš EV s více než 5 místy.
    Nicméně úplně nerozumím tvé otázce.
    Já jsem se pouze snažil vysvětlit, že obecně používané tvrzení "tesla je nejlepší value for money", prostě neplatí pro každého.
    A i kdybych nepotřeboval/nechtěl auto pro hodně lidí a věcí, tak bych stejně nechtěl teslu, i když věřím, že je to skvělé auto, už jen třeba proto, že se mi prostě nelíbí :-D
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    CEEFA: taky čekám rostoucí prodeje ID.7 - sám jsem s ní najezdil už pěkných pár tisíc km a právě to, jak před pár měsíci představili větší 86 kWh baterku s delším dojezdem a teď už se začínají objevovat i verze GTX se 2 motory (takže 4x4) a větším výkonem (250 kW místo 210 kW), zároveň modernizovaná Tesla Y nepředstavila nic překvapivého a chování Muska taky část lidí odrazuje, tak hodně věřím rostoucím číslům ID.7 ;-)

jen i tady je ta cenová politika taková zajímavá - v konfigurátoru vyklikáte GTX (kombi/tourer) za cca 2M (příplatky ale asi jen prosklená střecha, tažné zařízení, barva a kdyžtak nějaká prodloužená záruka nebo předplacený servis), ale reálně se dá auto koupit o 0.5M (čtvrtinu) levněji? ;-)
    Volkswagen ID.7 Tourer GTX People baterie 86kWh / 250kW | Autocentrum BARTH
    https://www.autocentrum.cz/nabidka-vozu/volkswagen-id-7-tourer-gtx-people-baterie-86kwh-250kw-159182?offerType=personal
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    CEEFA: no nevím, já když to počítal NIKDAS: tak to bylo nějakejch 980k/ks, což není nic světobornýho.
    GOR
    GOR --- ---
    Máte někdo zkušenost s nabíjením na P+R Černý Most? Našel jsem, že jde o nabíječky PRE. Platí i na P+R PRE pravidlo 3 hodiny a dále za poplatek?
    CEEFA
    CEEFA --- ---
    NIKDAS: tak u nas ten tendr vyhrali na cenu, chteli 650k/kus, ona vubec toyota v cz ziskava trzni podil na ukor marze, viz treba masivni slevy (asi nejen) pro liftago/uber atd... ktery jsou az 40%
    jak je to v NO netusim
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    CEEFA: jestli to neni jako u nas, ze toyotu ve velkym objednala statni sprava.
    Pak je ale otazka se ptat z jakeho duvodu to tak objednavaj.
    CEEFA
    CEEFA --- ---
    tohle uprimne moc nechapu, sice "The Toyota BZ4X’s lead appears to be due to a batch shipment arriving in January" ale i tak...

tohle uz chapu vyrazne vic, id7 je fakt vyborny auto i kdyz znam jen jako spolujezdec

W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    LAUNCHER: Ten frunk je ted dobrej, ze si tam muzes treba vyprat spinavy pradlo 😉
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DOMI982
    DOMI982 --- ---
    ELIJEN: Ano. A jsou to bud kola, nebo pneumatiky. Jeste jsem to definitivne nedoresil.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam