DZODZO:
Tesla Model 3 / Y (CZ/SK) | Před nějakou dobou jsem zde sdílel problém s ECU autopilothttps://www.facebook.com/groups/tesla3y/permalink/1996186997782480/Před nějakou dobou jsem zde sdílel problém s ECU autopilot
Přestalo fungovat :
kamery
gps anténa (tím pádem mapa a navigace stojí)
adaptivní světla
adaptivní tempomat
sentry
spánek
atd
Auto normálně jezdí , nabíjí. Samozřejmě jsem zkusil :
restart (xxkrát)
odpojení 12V a HV baterie (xxkrát)
výměnu 12V baterie (spíš z principu, je to 4 roky staré auto a byla původní)
prošel jsem veškerou kabeláž pod předním kufrem
zkontroloval jsem vcfront konektory (údajně tam zatékalo dle tesla fór)
udělal jsem několikrát reinstal SW
DAS reset a další věci
podpora mi xkrát poslala aktualizaci, ta se vždy zasekne na 50% kdy na 50% se údajně odesílá jednotkám dál (BMS, VCFRONT, VCLEFT....)
Po 1 měsíci (původně 2 měsíce, ale urgoval jsem to) v tesla Brno diagnostika 1 den (1300 kč) - vadný car computer.
Po debatě s borcem z tesly říkal , že to ted na těch modelech 2021 mění celkem často.. že tam odchází paměti (mají prostě svoji životnost). Volal jsem do tesla clinic praha. Protože na autě mi skončila záruka před 4 tis km a tam mi pán při delším hovoru taky říkal, že to začíná být celkem vážný problém u všech těch trojek... že ty paměti v tom car computeru prostě odchází.
Nerozumím tomu jestli je to dané jako počtem zápisů, protože takto by to bylo tzv "kurvítko" kdy to příjde po tovární záruce.
Někteří lidi se kterými jsem to diskutoval se nebály použít i větu, že to budou dělat na těch trojkách všichni.. dřív nebo později, že ty paměti jsou prostě nekvalitní.
Blbý je to, že ta paměť je na desce ECU autopilot nebo na desce MCU2/3 a nedá se oddělat. Navíc kdyby jo tak Vám tesla musí udělat certifikáty pro konkrétní vozidlo. Protože v CAR computeru je VIN, záruka a napojení na tesla system. Což bych chtěl pochválit tesla clinic praha, že to nějak začínají dělat a umí to.. Takže je možné se na ně obrátit.
Takže počítač cena nějakých 37 tis + chladící kapalina + diagnostika + práce a další úkony. A opět 1,5 měsíce čekačka ... na Prahu měsíc, na Brno 1,5... takže v polovině října bude opraveno.
Když to shrnu při mém ročním nájezdu a nabíjení doma nebo z FVE mi auto ročně ušetří okolo 55-60tis na nákladech na provoz (oproti TDI).. takže prostě letos mě ten servis vyjde na 50 tis.. pozitivní je, že dostanu celý nový počítač s novou pamětí.
Chtěl jsem toto téma vykopnout kdyby nás bylo třeba víc, jestli se to nedá nějak řešit hromadně...Věnoval jsem tomu dost času, diskuse, fóra, psal jsem si i s borcem z USA co dělá jen ty Tesla computery...
Zamyšlení na závěr :
dělat každou aktualizaci ? nebo skákat třeba ob jednu a tím dělat méně zápisů ?
vypnout sdílení dat jako je pro vylepšení FSD , vylepšení umístění nabíječek atd.. a tím odlehčit počítači ?
Nechci si stěžovat, jen sdílet zkušenost.