LAUNCHER: Hele já sám roky jezdím s americkejma autama, včetně těch velkejch. Jsem zvyklej na to, co je ještě v pohodě a co už je problém. A když říkám, že je něco fakt velký, tak tím myslím, že je to k*revsky obrovský.
To, co jsi vyjmenoval, jsou vesměs docela velký auta, ale nijak obří. Všechno kolem pěti metrů. Ten Escalade bude tipuju benzínovej a krátká verze, a ještě nejspíš minulá nebo předminulá generace, tedy tohle:

I kdyby to ale byl krátkej současnej, tak má asi 5,30 metru na dýlku, minulá a předminulá (na obrázku) mají 5 144 mm. To je jako BMW X7. Velký, ale ne obrovský.
Escalade iQ je postavenej na platformě novýho elektrickýho Hummeru, což je i na americký poměry absurdně gigantický auto.
Má to v KRÁTKÝ verzi 5,7 metru, v dlouhý 5,8 metru. A kromě toho má na šířku přes dva metry (bez zrcátek).
Pro představu, to auto je v krátký verzi oproti BMW X7 větší na délku asi o tolik, o kolik je BMW X7 větší proti Kodiaqu.
Jediný, co u nás potkáš, co je rámcově srovnatelný co do velikosti, jsou fullsize americký pickupy, který umí být i o kousek delší, ale furt bývají užší a o hodně lehčí. Escalade iQ má POHOTOVOSTNÍ hmotnost přes čtyři tuny. Ta věc, když je prázdná, překračuje limit pro celkovou hmotnost na béčkovej řidičák asi o půl tuny (baterka v tom váží asi jako Fabia).
Jezdit s tím po českých silnicích bude podobný, jako jezdit po českých silnicích s Ram 1500 TRX, což je taková ta Ramka co má rozšířený blatníky, je zvýšená a má kompresorovou V8. Budeš občas narážet na místa, kudy neprojedeš, občas se někam nevejdeš na výšku a především se vůbec, ale fakt skoro vůbec nikam nevejdeš na délku.
Mám vyzkoušený, že hranice, kdy se dá ještě rozumně parkovat u obchoďáku, je kolem 5,30 – 5,40 metru.
Přikládám fotku Ram 1500, co jsem měl na test, na standardním místě u Ikey na Zličíně. Přední kola jsou skoro opřený o obrubník, zadek auta blokuje celej jeden pruh.
Escalade iQ je přibližně stejně dlouhej jako ta Ramka, možná o 10 čísel kratší, teď si nevybavím, která verze Ramky tohle byla, má 5,8 nebo 5,9 metru.
Tady je fotka Escalade iQ, u kterýho stojí chlap. Tam je trošku vidět, jak je to úplně hovadsky velký. Q7 vedle toho bude vypadat jako Fabie.