• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    SCHWA: Potřebujou to kupovat hned teď? Za půl milionu bude ještě letos snad v létě novej Renault Twingo, kterej bude téměř s jistotou velmi výrazně příjemnější než Dolphin Surf. Nejezdil jsem teda (zatím) Dolphinem a Attem, ale všema většíma BYD jo a i ty mě neuvěřitelně serou ovládáním, důchodce budou imho srát víc. Naopak Renaulty jsou pro člověka zvyklýho na normální auta strašně příjemný.

Kdyby mohli mírně navýšit rozpočet, tak je tu pak ještě Renault 5 E-tech:
    Renault R5 Evolution 120 urban range | Sauto.cz
    https://www.sauto.cz/osobni/detail/renault/r5/208517378

Ale Twingo už by mělo za chvíli jít objednat taky, a to se má vejít do 500.

O něco později budou malý elektrický VW, tedy ID.Polo, Cupra Rakval a Škoda Epiq. Všechno opět téměř s jistotou mnohem příjemnější auta než ten Číňan. Ale taky ceny od 600. Ceny od 500 se dají čekat u ID.every1, ale to přijde až příští rok.

A cítím povinnost zmínit i to, že existuje tady ta věc, nicméně tam už, s výjimkou vnitřního prostoru, úplně nevím, jestli bych to doporučil oproti tomu BYD. Protože jakkoliv mě zatím Číňani nepřesvědčili, že dokáží překonat evropský automobilky, tak Stellantisu se to netýká. Stellantis by dokázala překonat i banda křováků, stavějících auta v rámci cargo kultu. Mám tenhle týden doma Opel Frontera, což je vlastně prodloužená verze tohohle, a zase mi to připomnělo, že NENÍ PRAVDA, že už se nedělají špatná auta.

Citroën C3 ELEKTRO PLUS 113k Baterie 44 k | Sauto.cz
    https://www.sauto.cz/osobni/detail/citroen/c3/208229921
    LELI
    LELI --- ---
    SCHWA: proc ne za pulmic ojetou teslu?

Renault zoe je prekvapive dobry auto oproti ovekavaji a muze mit 50ku baterku…

Kiu soul sem taky slysel dost chvaly.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    SCHWA: Určitě bych zvážil i ojeté ID.3 (58 kWh). Dolphin je sice nové auto, ale verze Active má jen 30kWh baterii, což znamená reálný dojezd kolem 160–200 km. Verze Boost s větším dojezdem stojí o skoro 100 tisíc víc, a v té cenové hladině už se dají sehnat lepší vozy.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    SCHWA: životnost, bezpečnost, žravost, dostupnost náhradních dílů, funkčnost klimatizace - to jsou všechno věci, které kritizují na čínských autech.
    SCHWA
    SCHWA --- ---
    Ahoj,
    otec chce pořídit malý elektromobil na cesty po Praze. Z me Tesly je nadšený a naistaloval jsem jim do garáže Tesla wall charger, takže k přechodu na elektro našim už nic nebrání. Chtej neco fakt malého. Vybral jsem jim ojeté BMW i3 (i na doporučení zde). Kolem 500k včetně daně lze koupit cca 3 roky starou i3 s nájezdem do 20k km.
    Nyní ale otec přišel s tím, že se mu moc líbí BYD Dolfin Surf. Za stejné peníze nové auto. Dnes se pojedeme kouknout do showroomu v Průhonicích.
    Máte s tímto autem někdo zkušenost? Na co si dát pozor, co se u dealera poptat?

Dík moc.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    BOBASH: Ty fyzický tlačítka a páčky nemají chybu. Viděl jsem i video se zvukem a je tam vidět a slyšet(!) ta kvalita. Uplný ASMR.

Animace a UI taky super, ale ty displeje evokující iPad působí lacině.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    PEPAZZ:
    Kdyz uvidis tchyni...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Ty jo, to by možná šlo i naprogramovat normální tempomat <3
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    PEPAZZ: hned jak to bude globálně si programuju kliku řidiče aby otevrela frunk , tak jak to umi enhance
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    PEPAZZ: Já ne, počkám si, až to bude řídit samo a já si budu při jízdě číst knížku a koukat na filmy. 😉
    KURE
    KURE --- ---
    PEPAZZ: :D what can go wrong.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Naprogramovat si auto, no problém:

In China, Tesla introduced a new automation app called “If This Then That” inside Tesla UI.

It allows owners to create custom rules for the vehicle to automatically perform actions based on triggers, events, and conditions.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Kdo z vas si udělal rezervaci na test fsd?
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    ELIJEN: hezkej leaf ;))
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Z Twitteru:
    Dnes jsem mohl z pozice spolujezdce zažít na vlastní oči pilotní projekt evropského FSD založeného na verzi 14. Pro svůj hodinový slot jsem navrhnul trasu Tesla Center Brno - OC Olympia a zpět. Křižovatka dálnic, kterou často sám jezdím, je nyní jedno velké staveniště s hustým provozem tvořeným pomalými kolonami ve špatně značených úzkých pruzích.

Začátek jízdy piece of cake, plynulý hustý městský provoz. FSD dostalo první šanci blejsknout se když nám na poslední chvíli padla na semaforu žlutá a následně červená. Já už bych přidal a projel, FSD dobrzdilo. V reakční době bych s ním soupeřit nechtěl, když bych to přirovnal ke dvěma kovbojům proti sobě, tak zatímco kovboj-člověk už skoro vytáhl colt, kovboj-FSD tasilo, vystřelilo, colt má zpět v pouzdře a než střela projde vaší lebkou, už vám volá koronera.

Video začíná kousek před křivatkou na výjezdu z Brna. Jízdu místem zpět jsem netočil a byla to chyba, protože jistota se kterou projel kolem pomaleji jednoucích náklaďáků byla podívaná, ze které se tajil dech.

Cestou zpět už jsem se vzpamatoval a začal si všímat běžných věcí, např příčné prahy, reakce na semafory, nebo nenadálé situace, když se někdo někam cpe a podobně. Všecko, ale uplně všecko, zajelo FSD samo bez zásahu člověka a to s grácií a jízdním projevem zkušeného, vyježděného, trpělivého řidiče. Asi bych měl napsat, že mě to ohromilo, ale ne .. chovalo se to tak, jak jsem to už viděl na mnoha jiných videích z jiných měst .. řídilo to výborně a mnohdy lépe než člověk, než bych řídil já .. a to sám sebe považuji za dobrého a spolehlivého řidiče. Závěrem bych je zkusil poopravit obvyklý záměr "FSD si zaplatím 2x za rok až pojedu na dovolenou" .. omyl, tohle chcete do města i na dálnici. Je to jako s autem - zkusíte a už to nejde jinak.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Jo, takhle už je to jasnější, dík.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: je to taky kockopes

The NACS connector has only 5 pins, with just two power pins (plus ground/neutral and signals). This design supports:
    Single-phase AC (e.g., 120V Level 1)
    Split-phase AC (e.g., 240V Level 2, common in North American homes, up to ~11.5–19.2 kW depending on amperage)
    Or single-phase 277V AC (derived from 480V 3-phase commercial supplies, up to ~80A / 22 kW on compatible equipment like certain Tesla Wall Connectors)

It can connect to a 3-phase power source (e.g., 480V commercial 3-phase), but it only draws from one phase (or two in split-phase setups) — not balancing across all three phases like a true 3-phase charger would. The onboard charger in North American vehicles (including Teslas and other NACS-equipped EVs) is wired for single/split-phase AC input, not full 3-phase.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    ELIJEN: Me se to hrozně líbí i s tím, že to je Ferrari. První interiér od Ferrari za HODNĚ dlouhou dobu, co se mi fakt líbí.

A doufám, že to udá trend a auta se začnou odvracet od gigantických mega displejů, na kterých je všechno a který jsou většinou naprosto zbytečně přehnaný.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    NIKDAS: Bez 3F by snad ani 22 kW nešlo. A navíc jsem někde našel, že fakt 3F umí. Ale možná jsem to našel blbě, zkus najít ty kdyžtak.
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    FAEKAL: U Caddy to bude vadný aktuátor, to trápí víc aut VAG koncernu. To je lepší řešit na záruku, než se to podělá úplně.

JYRKA: Nejsem geek a mám appek 11 a z toho některý ani nejsou vysloveně automotive - třeba lídl žejo, tam to jakoby lovíš mezi jejich stíracím losem/kolem štěstí na slevu na lahváče/dnes to nevyšlo. Když jsem tohle ukázal otci, tak říkal že jsem se posral a proto EV jezdí jen chalupa - barák a na zbytek si koupil PHEV, nejvíc kámoší právě s lídlem.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CERMI_FOX: :)

Official: Ferrari's first EV is called 'Luce', with an interior by Apple's old design boss | Top Gear
    https://www.topgear.com/car-news/electric/official-ferraris-first-ev-called-luce-interior-apples-old-design-boss
    CERMI_FOX: Je to upravené nové Ferrari 😅
    KULA
    KULA --- ---
    ELIJEN: :D, AppleMobile
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam