• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    SHAGA
    SHAGA --- ---
    W_NOICE78: Do práce jezdím na kole nebo metrem. Ani na nákupy moc nejezdím, jak jsem psal, auto ani nemám - dá se čekat, že mi bude dost stát a hnít (proto se doteď rozpakuju si vůbec něco pořizovat, zas na druhou stranu cejtim, že některé věci kvůli tomu, že nemám auto, nedělám - pořád se nemůžu rozhodnout, jestli jsem se zbláznil, leze na mě pozdní krize středního věku nebo ještě něco jinýho).

Plus to teda zkomplikuju - jak jsem psal, jezdim občas 320km do jedné vsi kamsi za Zlín, s famílií (4 lidi), tam to parkuje na dvoře, choděj kolem toho a serou pod to slepice a na závěr nafasuju čtyři převozky brambor, česneku, demižon slivovice, jabka, nakládaný okurky, marmelády a dva čerstvě zabitý králíky. Taky hraju v kapele a občas by se hodilo, kdybych měl auto, abych vozil na koncerty. To znamená kufr, případně dokonce velkej kufr, tedy shodit zadní sedadla a narvat tam bicí, komba, železářství a podobný pičoviny.

Úplně si to nedovedu představit s voňavou Teslou 3. Potřebuju kombik nebo ekvivalent. Nejspíš proto jsem se tady chytal na toho Enyaqa, což sice neni kombik, ale asi by se tím dal simulovat (stejně jako tím Bigsterem). Jenže ty ve verzi 85 pokud možno s pumpou, ať to v zimě nežere nesmysl, ještě v týhle ceně nejsou.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    LOPIK: Tohle je hodně individuální. Já mám garážové stání, takže to mám jednodušší. Pokud někdo bydlí v husté zástavbě a už teď je problém zaparkovat, tak to klidně může být opruz, to nepopírám.

Jen to není univerzální realita pro každého. Někdo má nabíječku u práce, u obchodu nebo normálně v docházkové vzdálenosti. Tam to funguje úplně jinak než ve scénáři „jedu speciálně nabíjet a ráno si jdu kilometr pro auto“.

Proto mi dává největší smysl si to před rozhodnutím aspoň na týden vyzkoušet a fungovat normálně ve svém režimu. Tohle se fakt nejlíp ověří vlastní zkušeností, ne teoretickou debatou.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: E-tron jsem uváděl jako příklad auta s velkou baterkou a prostorem v tomhle rozpočtu, ne jako univerzální doporučení – viz tady, kde to takhle uvádím:
    [W_NOICE78 @ Elektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌]
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: e-tron 55 bych fakt jako alternativu k Dacii Bigster neradil, je to auto původně za dva miliony, který bude za těch 30k eur už poměrně dost starý (typicky minimálně tři roky, spíš 4-6) a je to plný poměrně dost drahejch věcí, jako třeba vzduchovej podvozek. Já jsem na ně sám koukal, ale servis mě velmi odrazuje, pozáruční e-tron je potenciálně finanční past.

Plus to má relativně snesitelnej dojezd jen díky obří baterce, protože, jak správně zmiňuješ, to strašně žere, což má dost nepříjemnej vedlejší efekt, že na pomalých nabíječkách nabiješ za stejnou dobu výrazně kratší dojezd.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LOPIK: Chození na AC stojany je opruz. Nejlepší řešení je nabíjet jednou za tejden někde v supermarketu nebo kině nebo na nějakým takovým místě, kde je AC nabíječka a trávíš tam čas.

Blbý je, že tím se dost eliminuje levnej provoz EV. A nabíjet na AC bez opruzu je pro člověka bydlícího v bytě dost nepravděpodobný.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Mně to teda přijde opruz i s velkou baterkou.. Jako že ne každej den ale jenom jednou za týden si člověk udělá výlet někam ke stojanu kam si pak v jednu ráno přijde zas pro auto s kterým krouží kolem baráku než za parkuje kilometr daleko, nebo jak mám chápat co tu píšete - tak to mu přijde jak automatickej opruz mega turbo.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    SHAGA: zeptej se přímo odborníka [PEPAZZ @ Elektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌]
    Jelikož nová TM3 stojí kolem 960 tis. Kč a TMY kolem 1M Kč s WLTP dojezdem cca 530 km, bral bych to jako výchozí pozici. Nevím, jak máš velkou rodinu, ale kromě Enyaqu, ID.4, Audi e-tron a TMY jsou ojeté BEV kolem 800 tis. většinou s menším úložným prostorem.
    Na mobile.de se ale dají najít Enyaq 85, ID.4, e-tron 55 nebo TMY SR/LR kolem 30 000 EUR, tedy auta s větší baterkou a praktičtějším úložným prostorem; jen e-tron má vyšší spotřebu, a tím pádem i menší reálný dojezd.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    JYRKA: tak to je solidni ulet ta ma dva permamnt magnety? Mysleno vzadu i vepředu?
    SHAGA: long range highland model 3 by nelde kolem 880 -900 mohl byt
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Ale já od začátku psal, že malá baterka bez domácího nabíjení je opruz, ne že BEV obecně bez domácího nabíjení je opruz.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Já celou dobu rozporuju jen to, že bez domácího nabíjení je to automaticky opruz, ne to, že malá baterka je ideální řešení.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Tak proč jsi mi začal rozporovat tvrzení, že není?

To, že jsem napsal, že BEV v daném případě nedává smysl, nebylo obecně o BEV, ale bylo to daný tím, že nový nebo zánovní BEV za 750 tisíc prostě bude mít malou baterku.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Nikde jsem netvrdil, že malé BEV bez domácího nabíjení je v pohodě jako jediné auto.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Já říkám jen to, že zatímco s Elroqem 85, TM3 LR nebo BMW iX3 je může být půlka baterky v pohodě, s Elroqem 50 nebo Hyundaiem Kona může půlka baterky znamenat, že i relativně běžná cesta se stane logistickou operací s nabíjením.

Já byl včera s Volvem ES90 (88 kWh, ale velká spotřeba) na otočku ze Slanýho do Pardubic za rodičema. Musel jsem si do programu přidat hodinovou procházku ve městě, i kdybych nechtěl, protože jsem vyjížděl s půlkou baterky a nedojel bych zpátky domů.

To je ale furt v pohodě proti situaci, kdy nestihneš nabít s tím Elroqem 50, budeš mít taky půlku baterky, a místo procházky ve městě budeš půl hodiny tvrdnout na dálničním odpočívadle.

Elektrický auta MŮŽOU být v pohodě náhrada za spalovací, ale jen některý a jen pro někoho.

A když budeme lidem tvrdit, že je v pohodě si koupit Renault 5 s malou baterkou jako jediný auto, tak nás budou mít za blázny a nebudou nám věřit.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: BOBASH: BOBASH:
    Rozumím, že netvrdíš musíš mít každé ráno 100 %. Jen říkám, že i když občas vyjíždíš s nižším stavem baterky, dnešní rychlé DC z toho nedělá zásadní omezení, spíš otázku osobního komfortu než použitelnosti.
    Při nájezdu 10 tisíc ročně a autě za milion tuhle „proceduru“ reálně řešíš třeba jednou týdně, ne každý den, takže mi nepřijde, že by to byl dramatický zásah do běžného života.
    K asistentům přidávám tohle srovnání ADAS napříč značkami, ať si každý udělá obrázek sám:
    Tesla VS China in Worlds Biggest ADAS Test - 36 Electric Cars Compared
    https://youtu.be/2OhNB26MPxg?si=zkgTTDFmod6-8HQv

216次碰撞 36车封闭高速路 生还率仅有?% 36 Cars, 216 Crashes Closed Highway ADAS Test! ?% Survival!
    https://youtu.be/0xumyEf-WRI?si=c4nYwFZa46fskvJH
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    Ze Škodovek máš nejblíž rozpočtu tohle:

Škoda Elroq 85 210 kW Selection + | Sauto.cz
    https://www.sauto.cz/osobni/detail/skoda/elroq/209797374
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    SHAGA: Já už prst píchal.

Enyaqy jsou mimo, protože v rozpočtu máš jen verze 80, což znamená starý motory a starej hardware infotainmentu a celýho toho okolo. Takže to víc žere, hůř jede a ten infotainment pořád nefunguje tak, jak by si člověk od moderního auta představoval. 85 za tyhle prachy v Česku nejsou, nevím, jestli na Mobile něco nenajdeš.

VW ID.4 a ID.5 jsou stejnej případ. ID.3 asi taky, stejně jako všechny ostatní ekvivalenty od VW.

Z Tesel dává smysl Model 3 Long Range, Standard Range má malou baterku, viz debata níže, ale do limitu se opět vleze jenom předfacelift, kterej má příšerně nedoladěnej podvozek a celkově je ve spoustě věcí horší než facelift. Highland, kterýho chceš, když už Teslu, je za tyhle prachy jenom Standard Range.

Mustang Mach E RWD Extended Range (je důležitý, aby to byla zadokolka, viz koment od Jyrky níže, AWD strašněž žere). Asi nejlepší z Mach E, všechny ty AWD nebo i GT mi přijde, že moc nevědí, co s tím výkonem mají dělat, tohle nijak extra nežere a má to obří baterku, takže požadavek na to, abys mezi nabíjeníma ujel skoro to co s benzínem to splňuje.

Mírně nad tvůj rozpočet už se začínají objevovat Kie EV6:
    Kia EV6 AWD 77.4 kWh, SoH 96% | Sauto.cz
    https://www.sauto.cz/osobni/detail/kia/ev6/209758236

a Hyundaie Ioniq 5 a 6:
    Hyundai Ioniq 6 168kW Style Premium 4x2 AT | Sauto.cz
    https://www.sauto.cz/osobni/detail/hyundai/ioniq-6/208608797

Zejména šestka docela nežere a až na některý UX a ergonomický podivnosti je to poměrně příjemný auto. Ale docela dobrý jsou všechny tři, jen pětka mi přišla na dálnici docela užraná.

Ze zánovních věcí je překvapivě použitelný Renault Scénic E-Tech, pokud je to verze s velkou baterkou (u nás se jiná neprodává, ale v jiných zemích ano, takže bacha na kusy na Mobile, část jich má tu malou), ale nejlevnější u nás je furt za 900.

Jinak všechny další elektromobily, co dávají smysl dojezdem (BMW i4, Mercedes EQE a podobný věci) jsou znatelně dražší.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Tady v zásadě nejsme ve při, až na to, že AC nabíjení ve městě je fakt většinou kardinální otrava a nedokážu si představit, že dám skoro milion za auto, který po mě bude vyžadovat takovýhle věci.

Jak jsem psal, nabíjení na cestách je v pohodě.

Nabíjení "když je příležitost", tedy třeba u obchoďáků, je taky v pohodě.

Ale i tak to výrazně ovlivňuje tvůj život. Já třeba ve Slaným s elektromobilama jezdím nakupovat do Kaulandu, kterej jinak nesnáším, protože jen tam je nabíječka. Na cestách zase kvůli elektromobilům chodím do Lidlu – a často tam utratím zbytečně moc peněz, protože se poflakuju 40 minut po krámě, než se mi nabije auto.

Proto trvám na tom, že se zadáním "750 tisíc za nový/skoro nový auto a bydlení v bytě bez nabíjení" je elektromobil blbost, která je naprosto zásadním způsobem omezující v běžným životě, a Dacia Bigster je nesrovnatelně lepší auto.
    SHAGA
    SHAGA --- ---
    No a kdybyste teda měli rozpočet do 800k a měli do něčeho zapíchnout prst, dejme tomu z nabídky na sauto, co by to bylo? S tím, že "velká baterka".
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: A ad autonomie – o autonomii jsem se nebavil, bavil jsem se o asistentech v jejich současné podobě a ADAS má Tesla neobyčejně špatný, protože ten systém není stavěnej na to, aby fungoval jako ADAS, ale jako autonomie.

I Travel Assist ve Škodovkách je mnohem lepší, nemluvě o systémech v Mercedesu nebo BMW. Prostě proto, že ty systémy jsou navržený od základu jako asistenti a ne jako autonomie, který dělá asistent řidič.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam