• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    MISO
    MISO --- ---
    Ahojte, mam tu cerstve spravy z cesty ostravsko -> Tirolsko.

Povedal som si, ze vyskusam nieco ine ako Ionity a volba padla na najvacsiu AT/DE siet nabijaciek EnBW/Smatrics, link na app zde: https://www.enbw.com/elektromobilitaet/produkte/mobilityplus-app/. Maju skutocne MASIVNE pokrytie UFC, v podstate kazdych 20 km je lokalita s 300+ kW, u Melku napriklad maju 48 stojanov 200-400 kW. Do ich siete sa zapocitava cela ceska siet PRE (Smatrics im dodava SW alebo tak nieco), umoznuju u nich nabijat za 0,56 EUR/kWh na UFC, co je trochu loophole, u samotnej PRE je to viac, pokial clovek nema tarif. Na ich vlastnych stojanoch je to bez tarifu tiez za 0,56 EUR.

Takze som si nainstaloval apku a chcel si zaplatit najvyssi tarif na nabijanie za 0,38 EUR/kWh. Platba prebehla v poriadku a aplikacia zahlasila "VAS TARIF SA AKTIVUJE ZA 3 TYZDNE". Kokoti, isiel som to okamzite zrusit, odpoved apky "Nelze, ste v procese zmeny tarifu, kontaktujte nas support". Supportu som napisal, ze to je jak z praveku a nech to zrusia. Odpovedali mi zhruba za tyzden, prechod na tarif zastavili. Takze som skoncil i tak u Ionity. Dalsi pokus s EnBW som vykonal po navrate do CR, ked som sa pomocou tejto apky pokusil nabijat u PRE, tak chybova hlaska bola, ze na tomto stojane je mozne nabijat iba s cipovou kartou, ktoru som nemal vystavenu (vystavenie zdarma).

Takze summa-sumarum, ich ponuka je celkom lakava, ale naraza na nezmyselne podmienky, snad to vychytaju casom.

Obecne ale musim povedat, ze za ten rok pokrytie v AT znacne pokrocilo, viz ten Melk alebo napr Öko Arena Eberstalzell, kde je vedla seba Smatrics, Ionity a Tesla, dohromady nejakych 30 miest, Ionity je uz pokrytim spis z tych zaostalejsich. Po ceste som nemal problemy s tym, ze by sa muselo cakat na stojan, hoci existuju miesta, kde asi dochadza k Ladestau, napr videl som na Twittri frontu na Ionity Mondsee (velky restaurant + krasny vyhlad na jazero), obecne ta obsadenost ale bola minimalne 30%, jarnaky asi.

SCHWA: nice, moje buduce auto. Posli link na tu prezentaciu plz
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    TBH jsem mesic v JV Asii a v mestech jako Singapur, Kuala nebo Jakarta si nekdy cilene vybiram pres aplikaci taxiky:
    - EV
    - auto vyssi tridy

Nevim co jo je za znacky, nekdy BYD, ale rada jinych, nevyznam se v tom. A vevnitr to vypada imho cim dal lepe a ty auta hezky dynamicky jezdej.
    Rozhodne lepsi feeling nez v X Tesle, ktery to velkosti konkuruje.
    Z venku jsou ty auta obvykle hnusny, ale to muzu rict i o nekterych "zapadnich.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    Myslím, že už je načase. Na nic lepšího nemám...

Objednáno.

DZODZO
    DZODZO --- ---
    MESTREY_: v tom pripade zalezi jak casto absolvujes tie daleke cesty, u mna je to tak 1-2x do mesiaca a tam si to vacsinou viem naplanovat
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    SCHWA: i3 (nová 3 series) už jezdí, viděl jsem to naživo na ulici (byť zamaskovaný), představit to mají příští týden, jak už jsi zjistil.

Jinak Neue Klasse bude i spalovací/hybridní, bude to vypadat cca stejně, jen to bude jinak dlouhý vpředu kvůli motoru a ICE trojka bude na technice stávající trojky.

Pětka Neue Klasse přímo nebude, současná 5er/i5 je moc nová na úplně novou generaci, stejně jako sedmička, ale v obou případech přijdou velký facelifty ve stylu NK.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    BOBASH: ionity je porad 12kč za 350kw stanice
    MESTREY_
    MESTREY_ --- ---
    DZODZO: Mam, to nebyl problem. Ten nastal na dalekych cestach, na dovolenou atp.
    SCHWA
    SCHWA --- ---
    SCHWA: Ha a zrovna mi prislo tohle :)

NTR23
    NTR23 --- ---
    Nemáte někdo Mini SE 2022? Zajímá mě z majitelů, jestli je tam něco vyloženě špatně a kazí se to. Nemyslim baterku, motor.
    Mam BMW i3 a to ma stejnou elektriku.
    SCHWA
    SCHWA --- ---
    Tak snad se BMW na te ix3 Neue Klasse technologii podari predstavit i hezky sedan/kombik ala 3 / 5 series. To BMW vzdy slo a ta auta vypadala skvele. Na BMW SUV si proste nikdy nezvyknu :))
    S mensi krabici a mensim odporem vzduchu by se pod tech 20kWh / 100km mohli bez problemu dostat i na delsich cestach. To uz se pak budeme mozna bavit o dojezdu dost pres 700km.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    KORKMAZ Pro Kamprada byla skromnost životní filozofie, pro někoho jiného je iX3 hlavně o efektivitě a čase.

Těch 20 Kč/kWh je spíš nejhorší scénář. S kartou, kterou k autu dostaneš, nabíjíš na Ionity za zlomek té ceny. Navíc ke každému novému iX3 dostáváš tarif Active a balíček IONITY Plus na rok zdarma.

Co se týče dětí a mekáče, tam je ta nabíjecí křivka iX3 vlastně ideální. Nabiješ za 15 minut, děti si protáhnou nohy a skočí na záchod. Než stihnou vyslovit slovo „hranolky“, auto je nabité a jede se dál. To je ten skutečný luxus – ušetříš čas i zdraví dětí zároveň. 😉
    WACLOSH
    WACLOSH --- ---
    SCHWA: to se nedá zalepit kitem co je v kufru?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    MESTREY_: nemas moznost nabijat doma?
    MESTREY_
    MESTREY_ --- ---
    BOBASH: Vidis, me zrovna tohle zacalo casem hrozne stvat, kdyz odpadlo prvotni nadseni z elektromobilu. Ze muj zivot ridi nabijecky, a ze musim zastavovat na hroznych mistech s blbym kafem, nevrlou obsluhou a tristni moznosti si dojit na zachod. A ze nemam jistotu, ze vubec nabiju.
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    W_NOICE78: Jako tisíc lidí, tisíc chutí. Můžeš mít bambiliony a jezdit v popelnici, to takhle měl tuším majitel ikei jedničkovou ovci a byl spoko. Halíře dělaj talíře :-)

Já mám teda PHEV ceníkově za 1,7 (totál úlet, tolik jsem samozřejmě nedal) a ekonomiku docela řeším - EV mód mám rád kvůli trochu lepšímu komfortu a ekologii, ale pokud je prostě nabíjení drahý (vypočetl jsem si na 13kč/kwh a více), tak jedu na benzín. A pak jsou tady další faktoru. Např nabíjení při nakupování vede ke zbytečnému nakupování a v důsledku vlastně stojí prachy. Typicky AC v lidlu, páč DC moc nemají.
    A pak je tu ještě sociální aspekt. Snažím se děti naučit, co je přestávka na nabíjení a zatím spíš takový smíšený úspěch, protože jsem odpůrce shitu z mekáče a benzínek a hraní na mobilu.

Ale jinak ix3 se mi taky líbí, až bude něco podobného jako fotrwagen, tak by se mi to líbilo ještě víc. A počkám si na nabídku slev, zatím máme od BMW jen loňský nabídky.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Vo tom žádná. A tipoval bych, že tak druhá generace elektrického Mercedesu E v kombíku bude to rodinný auto, který to bude umět.
    RSZ
    RSZ --- ---
    LAUNCHER: stresovat
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    W_NOICE78: Tak tahle spotřeba je velká paráda 👍👍👍 Díky za super link, pane.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    BOBASH: Všechno souhlas, ale zrovna já budu nejradši, až v těch autech budeme mít 150 kWh baterie, protože doma je doma ☺️ a u jezera zastavovat chci, ale proč tam hledat nabíječky a tak.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    LAUNCHER: Results: 22,9 kWh/100km

Average speed: 92km/h
    Tires: 22inch wheels - 275/255

Temperature: around 11 degrees celsius

Additional information: Cruise control was set to 150kmh/h (where possible), driver was stuck in traffic jam during the test

BMW iX3 Neue Klasse: Der erste Autobahn-Realtest! Reichweite & Laden #ev
    https://youtu.be/6FPs8-20KmQ

Reddit - The heart of the internet
    https://www.reddit.com/r/iX3/s/4ozZMhvS6c
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam