• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Co je to za foťák a co je na něm špatně? Ty kolečka na těle jsou zapuštěný?

Jinak ad reklamní loga – jsou plastový a jsou na to testovaný, stejně jako už i dnešní loga na maskách nebo kapotách jsou dělaný tak, aby tě nezranily. Plus navíc při vystřelení airbagu ta krytka letí někam jinam než do ksichtu, to je taky spočítaný.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    IKSIK: Já do novinářský R5 instaloval angličtinu, abych mohl používat Rena (standardně tam není) a jako jo, je dobrej, ale nakonec je to stejný jako třeba Laura a všechny tyhle věci. Většinu běžnejch věcí si radši naklikáš do telefonu, protože je to rychlejší a přesnější.

A po pár případech, kdy se ozve něco jako "tak to ještě bohužel neumím", tak HAL9000 pošleš do prdele a vyhlásíš Butleriánský džihád.

Jinak teda nejlepší funkce ze všech tady těch asistentů je u Mercedesu, když se ho zeptáš, jak dělá prase (umí to i další zvířata). Chrochrochrochro.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    BOBASH: Jony Ive taky udelal tohle, coz je ergonomicky horror pro kohokoliv kdo foti a nema to jen jako sberatelsky kousek na policku. Takze to bych nebral jako argument. Jak padlo nize, trh ukaze.

(Druha vec taky je, ze cokoliv s potencialne letajicim logem na volantu, v pripade narazu, me dost desi. Mam se rad a ty reklamni loga v zivote moc nepotrebuji.)

IKSIK
    IKSIK --- ---
    BOBASH: Docela mě dostalo, že když řekneš "Hej Reno", tak Reno hned vyskočí a chce abys řekl "Zapni klimatizaci". A zapne klimatizaci. A když řekneš "Hej Reno, vypni klimatizaci", tak to už nerozumí. Ale když mu řekneš "Hej Reno, gou tu fak of", tak to rozumí úplně skvěle. Tak jsem Rena vypnul a je klid. Po spárování s telefonem jde hlasově zadávat adresy do navigace v telefonu. Není to problém, ale je to trochu škoda. Všechno ostatní mi v tom autě absolutně vyhovuje.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    Jinak ad debata na téma "všechno na displej" vs. "něco musí být na tlačítka"...

Mě přijde nejvtipnější, že se při zavádění displejů do aut odvolávali na to, že to bude jako iPhone a iPad a to je moderní a správný.

A když dostal vývoj automobilového UX za úkol Jonny Ive, kterej vymyslel ty iPady a iPhony, tak prohlásil, že ovládat v autě všechno na displeji je blbost a vymyslel tohle:

Ferrari Luce - Ferrari.com
    https://www.ferrari.com/en-EN/auto/ferrari-luce
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Tak to už je dneska snad standard. Ale je pravda, že přenositelné profily hodně mění uživatelský zážitek auta mezi trvalým a občasným uživatelem a je těžší replikovat zážitek někoho, kdo má to auto rok.

20 let starý BMW ti perfektně sedne a víš co máš dělat, i když ho máš pět minut.

Nová Tesla, ale i nový BMW, vyžaduje před prvním odjezdem, abys měl plnohodnotný zážitek, třeba půl hodiny nějakého úsilí. Už začínám mít jednu stránku v telefonu vyhrazenou na ikonky appek od aut :)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    Jo a do speciálního kruhu pekla patří UX designéři, kteří udělají věci, které by mohly být na jedno tlačítko nebo ikonku, a udělají na ně VYSKAKOVACÍ OKNO PŘES CELEJ 13" DISPLEJ.

Tímto zdravím zejména Hyundai/Kia a BYD, kde když se spolujezdec rozhodne změnit si nastavení vyhřívaný sedačky, tak mi PŘEKRYJE NAVIGACI. GRRRRRRRR.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    KURE: Hodne dobry point, zapomnel jsem do ankety - Profily a idealne prenositelne, pls.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Jinak za mě, co MUSÍ mít fyzický ovladač a byl bych velmi pro to, aby bylo nelegální prodávat auto, které to tak nemá:

- VŠECHNY ZÁKLADNÍ FUNKCE SVĚTĚL. V poslední době jsem narazil na několik aut (BYD a Volvo), kde se mlhovka zapíná v infotainmentu a ještě to není hned po ruce. V situaci, kdy jedu v noci po dálnici a padne mlha, je to fakt problém a auto, který na tu mlhovku nemá tlačítko/kroutítko by mělo podle mě okamžitě přijít o homologaci.

- Tempomat/semiautonomní řízení (na volantu)

---

- Základní funkce stěračů, ovládání oken, zrcátek, věcí, co se otvírají v autě a na autě (kufr, kapota, schránka před spoluezdcem). Tohle není bezpečnostně kritický, ale je strašná otrava to někde hledat.

- Základní funkce ventilace a topení (teplota, AC on/off, větrák).

- Hlasitost. Ideálně na dvou místech (volant a středová konzole), minimálně na jednom z nich kolečkem nebo válečkem, nikoliv tlačítka.

---

Co je velmi nice to have, ale může to být na displeji, pokud je to udělaný dobře:

- Vypínání povinných asistentů (varování překročení rychlosti, Lane Assist) ideálně tak jako to má Renalt/Dacia na jedno tlačítko, sekundárně třeba jako škodovka (tlačítko a menu kolečkem), ale je v pohodě, když je na to ikonka v infotainmentu dosažitelná maximálně jedním swipem, ideálně trvale.

- Vyhřívání/ventilace sedaček. Může být ikonka, ale MUSÍ BÝT TRVALE. Zejména MUSÍ BÝT VIDITELNÁ, KDYŽ COUVÁŠ. Překvapivá spousta aut to tak nemá.

- Parkovací kamery. Ideálně aktivace jedním dobře identifikovatelným tlačítkem.

... a ještě jsem určitě na něco zapomněl.

Reálně v autě stačí mít těch tlačítek a koleček pár a pak dobrý UX. Ale to UX musí myslet na to, že se používá za jízdy a není čas se na něj koukat, takže třeba už teslácký přístup s tím, že jsou všude spousty textu, je potenciálně problematický.
    KURE
    KURE --- ---
    LAUNCHER: imho to bude nejdůležitější u aut z pujčovny nebo fleet car ve firmě, kde si to každej bude potřebovat poštelovat po svym.
    nebo když se střídáš s manželkou (a dětma).
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DOCKINEZ: Myslim ze tu bude rozdil i v use cases. Mam to hodne podobne jako ty nebo Leli, nastaveno a hotovo. Ale zrovna ja (Ty a Leli netusim) s tim primarne jezdim kolem komina, tak budu mit dost mozna mensi naroky na nastaveni auta, nez road warrior. Kamaradka objizdi, myslim ze ~ 30 supermarketu, kterym sefuje.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Jo, to jsem párkrát už dělal, ale nějak jsem se nedokázal to naučit dělat pravidelně. Takže to je víc o nějaký mojí preferenci než že by nebyl dobrej nápad to dělat.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    BOBASH: Zrovna u Tebe bych cekal ten diktafon. Jako ze jedes testovacim autem a diktujes si poznamky. To se na Tebe nezlobim, jen me to prekvapuje. Ja bych si to vsechno nepamatoval.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    nastavis to jednou na zacatku s prodejcem (teplotu a radio kiss) a pak na to stejne skoro nikdy nesahas.

Tohle je to, co mě vlastně uklidňuje - u svýho aktuálního auta (a vlastně i u všech ostatních, který jsem měl nějak dýl) nic nenastavuju, audio mám vypnutý, dokonce i tu klimu mám všechny ty roky celoročně na 19 stupňů a neřeším. Tak počítám, že i v tý Tesle by to fungovalo stejně. ¯\_(ツ)_/¯
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DIM_: Jaký nejnovější BMW jsi měl v ruce?

Jestli ty nereaguješ na nějakou 10 let starou věc, od který se potom přešlo k výrazně míň tlačítkům a pak se zjistilo, že je to moc, tak se začaly přidávat.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Já hlasově používám docela často:
    - Zadání cíle v navigaci, nicméně častěji používám Waze/Google Maps a zadám si to ještě v telefonu. Na telefon nemluvím nikdy.
    - Volání (výběr kontaktu).
    - Hudbu ovládám spíš na tom telefonu, upřímně mě nenapadlo chtít po tom hledat ve spotify.

S AI si nepovídám vůbec nikdy, používám sice nejvyššího Clauda Opus na práci, ale výhradně textově a výhradně na počítači, v telefonu ho nemám a nepoužívám a zcela záměrně ho nechci používat na věci mimo práci.

Snažím se ale používat pokročilejší AI v autech, pokud tam je. Tady zatím nejvíc zaválel Mercedes, kterej si dokázal poradit i se zadáním typu "chci do mekáče" (doslova takhle). Zkoušel jsem i různý vypínání asistentů a tak, většinou to funguje, ale furt je to větší otrava, než aby na to bylo tlačítko.
    DIM_
    DIM_ --- ---
    LAUNCHER: To je kauza. Prvni minus je ode me. Jsem se nechtel vypisovat. Ale v zasade je to jak rika NIKDAS, W_NOICE78 a dalsi.

Nejde o kult, ale ja jezdim 3 autama a Tesla ma UX rozhodne nejlepsi. Vzdy si v BMW pripadam jak pilot vrtulniku. Prej, ze "trh rozhodl - navrat k tlacitkum" (@bobash). Leda kulovy. V Tesle neresim nahrivani volantu tlacitkem. Neresim vyhrivani sedacky tlacitkem. Neresim svetla tlacitkem. ... Neresim proste ovladani. To, ze ostatni automobilky neumi udelat ovladani pres displej je uplne jina disciplina, nez ze v Tesle neresis ovladani.
    Dokonce me primo stve u ostatnich aut, ze nevidim na rychlost pres volant. Jak ja bych treba chtel, aby se rychlost ukazovala i na stredovych obrazovkach...

Pak ty reci o spatnem zpracovani. Haha. A ten zaver, ze "vyvoj v EV svete je rychly a nikto nevie, co bude za 10 rokov" je uplne jak z autofora.

Ne, promin, MISO, ale kdyz pises "Z mojich nevelkych EV skusenosti" tu davas rady ohledne EV, tak sem proste dal minus a sel dal.

Jestli je Tesla v necem na hovno, tak sterace ("senzor" deste) a chybejici 360 a urcite tvrdej podvozek u starejch modelu, ale to zmineno nebylo.

Mozna jsem prisnej, ale jsem dneska nejak v razi.
    LELI
    LELI --- ---
    MISO:

Na dluh rozjel byznys s nabíječkami. Nemá jedinou, ale slibuje úrok 17,5 % - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-na-dluh-rozjel-byznys-s-nabijeckami-nema-jedinou-ale-slibuje-urok-175-293068
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    BOBASH: Za me v aute: Navigace, hudba (resp. podcasty), telefonovani, povidani si s AI, poznamky abych nezapomnel.
    MISO
    MISO --- ---
    LELI: prosim o blizsie vysvetlenie, preco je to scam. Levne nabijeni je to jedine, co od toho chcem :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam