• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    PILOT45T
    PILOT45T --- ---
    Případně jestli to drncáni řeší DCC podvozek?
    PILOT45T
    PILOT45T --- ---
    Vybírám si firemní auto a má to být Elroq verze 85. Je velký skok mezi verzi 2026 a 2027? Nevychází mi výbava do mého limitu u verze 2027, kterou bych chtěl. Pak další dotaz, verze sportline má sportovní sedačky a 20” kola. Nejsem závodník a bojím se ze to bude “drncat”. Můžete mi pomoci se rozhodnout? :) Děkuji
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    DZODZO: Podle me na tom hotelu maji solary, takze "zapocitavaji" nejakou slevu
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    NIKDAS: to maju podla nejakych spotovych cien? ze cez den to je lacnejsie ako vo vecernej spicke, to by mi davalo zmysel pokial by tak nabijacky vedeli fungovat, zasiel by som si cez slnecny obed nabit za "skoro zadarmo" :)
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    Já nabíjel v Polsku a našel jsem nabíječku, která měla ty ceny rozděleny po hodině (učtuje jako eon, tzn. kolik nabiješ v jakem pasmu, tolik to stojí) A dokonce jsou různé ceny v různé dny v týdnu (víkend nejlevnější). Screen pouze odkazem, je to dlouhy dva metry.

Přišlo mi to hrozně zajimavy, protože jsem uvažoval o něčem podobném. Na firmě máme prostor pro zřízení veřejného AC bodu/ů, a chtěl bych dávat rozumnou cenu (ale samozřejmě to nedotovat).

Plus do toho vstupují v podstatě tři ceny elektřiny:
    Vysoký tarif
    Nízký tarif (19-21 a 0:00-6:00).
    Přebytky

Takže mě napadlo to udělat cenově podle hodin + třeba dát možnost zakliknout "nabíjet pouze z přebytků" s cenou třeba 4kč/kwh, s tím, že ale člověk riskuje, že tolik nenabije. O víkendu by vždy nabíjel plnou rychlostí, na firmě nikdo není...

ADAM
    ADAM --- ---
    KORKMAZ: Už si nepamatuju, možná tam nějakých 15eur za vydání karty bylo. Ale mohlo by to jít i bez čipu zdarma. Jistý si nejsem.
    To filtrování dle ceny (a zda je na AC vestavěný kabel) je ale hodně dobre. Použivam neustále, předražené nabíječky v mapě nechci vidět.
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    ADAM: U chargemap se platí za registraci že? Respektive za vydání karty?
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    DZODZO: Tak aby v tom nebyl zmatek, E.ON to rozděluje a řeší… tam budeš mít v 19:59 jen první minutu drahou a od 20:00 už levnější ;-)

Cena probíhajícího dobíjení není fixovaná na začátek dobíjení, ale mění se společně s přechodem mezi tarify.

Nová struktura cen - E.ON Drive
    https://www.eon-drive.cz/nova-logika-nove-ceny-na-dobijecich-stanicich/
    ADAM
    ADAM --- ---
    Já jsem se svým mrzkym 80km dojezdem teď s ohledem na ceny benzínu přejel Francii tam a zpět na elektřinu. Postřehy:
    - Aplikace chargemap je nejlepší na hledání. Dá se filtrovat podle ceny a nejen podle zásuvky, ale i zda tam je kabel (kabel ssebou odmítám kupovat a většina AC nabíječek je bez kabelu)
    - Aplikace electromaps naopak celkem nanic. Je tam min míst, není tam tak podrobne filtrování a cenu účtují skoro vždy vyšší. Mám tam 100eur kredit a mám problém ho utratit, protože skoro vždy mají vyšší cenu. Než konkurenční appky.
    - aplikace elli moc nefunguje, nějak se tam neumím registrovat a filtrování na nic. Nabíjení přes jejich čip ale funguje skoro úplně všude. Ceny ok
    - ionity mívá jden 50kw stojan S nižší cenou (přes chargemaps), což bývá skoro nejnižší cena na trhu. Další výhodná cena je Tesla hlavně mimo špičku.
    - nabíjení je fakt rychlé a nabíjecíh míst hodně. Jediný, co je otravné je vyhledávat a porovnávat ceny ve 4 různých aplikacích. Blbý je, že jsou v cenách tak velké cenově rozdíly, že se to vyplatí. Někdy je rozdíl v cenách i trojnasobek.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    heh tak som zistil, ze supercharger uctuje cenu za kWh podla toho kedy sa zacala nabijacia session a nie podla toho kedy prebiehalo nabijanie

nabijal som teraz v nedelu v trencine a zacal som o 19:59, kde od 20:00 uz maju znizenu sadzbu 0,37e/kWh, ale za celu session mam nauctovane 0,43e/kWh podla povodnej sadzby... keby som to nechal napast o minutku neskor, tak by som par centov usetril :)
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    TOFI: steje to ale nikdo nebude kupovat ... :)
    TOFI
    TOFI --- ---
    Sporťákem roku je elektrický Hyundai, porazil BMW i Corvette - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/auto-sportakem-roku-je-elektricky-hyundai-porazil-bmw-i-corvette-40571330
    Největší úspěch slavila značka BMW, která si odnesla cenu World Car of the Year i World Electric Vehicle
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Zeekr ma v nových verzích aut uz zadni sibgl motor s vykonem 370kw! 500 koní. Čtyř kolky maj pak 800 - 925 PS to je naprosto šílený
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    jako chapal by som to na AC nabijacke povedzme ze by som to tam 6 hodin nabijal z uplne vyfluslej baterky, ale na DC mi to nedava zmysel, tam by to zbytocne blokovalo tych co si chcu nabit a frcat dalej :)
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    DZODZO: Máš pravdu, v nočním tarifu se čas nepočítá. Jen hrozí, že nabíječky budou přes noc blokovaný auty, co už nenabíjí.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    W_NOICE78: pisu ze v noci to neplati, to znamena ze to tam mozem nechat zaparkovane od 8. vecer do 8. rano?

Počet volných minut
    *ve Skupině 1 se v průběhu nočního tarifu neodečítají volné minuty
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    PEPAZZ: Ještě je tam háček, že máš na AC limit 480 minut a na DC 120 minut, pak platíš časovou pokutu 2 Kč/min.
    Pro řidiče - E.ON Drive
    https://www.eon-drive.cz/pro-ridice/
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    PEPAZZ: Tak to je normální, dealeři nabízejí na Mobile/Autoscoutu nejen skladovky, ale i auta do výroby. Což bude případ těch na tom screenů, protože to jsou obrázky z konfiguratoru.
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    PEPAZZ: Já mám v okolí dvě nabíječky eon. Respektive je na nich velkej banner eon, i v appce jsou pojmenovány jako eon, ale fskutečnosti eon nejsou a tím pádem vyšší sazba.

Pak ještě cestou na chalupu mám uprostřed jeden hub, to je přiznanej eon, nicméně na soukr pozemku co se přes noc zavírá a má úplně jiný sazby (původně výhodný, teď už tolik ne), asi protože je to z dotovaného projektu EU.

Takže dobrý lov přeju :-D
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    btw. autoscout je plnej ix3 , něco kolem 250 aut tam je

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam