• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    RSZ: Tak pak moc nechápu to „Bobash měl pravdu ohledně FSD“ 😄

Protože on netvrdil jen „L5 nebude příští rok“. Roky tvrdil i to, že FSD je v podstatě k ničemu, že nemá reálnej přínos a že camera only je slepá cesta. Až časem to začal mírnit do stylu „možná to vyjde, jen není jasný kdy a jestli je to nejlepší cesta“.

A podobný je to i s Teslou a Čínou obecně. Jo, konkurence vyrostla. Ale na to, že Tesla reálně stojí hlavně na dvou modelech s původem v 3/Y platformě z 2017/2019, tak ty prodeje pořád vypadaj dost brutálně.

A u Číny je to podobný. Jasně, některý věci jsou přehypovaný TikTokem. Ale když pak vidíš celosvětový prodeje za Q1, kde jsou BYD, Xiaomi, Geely nebo Li Auto všude nahoře, tak je těžký to shodit stylem „v reálným životě to nefunguje“ 🙂

LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Ja netouzim soudit nebo se posmivat ani MobilManii z 2008, co jsem linkoval nize - za kazdou druhou vetou pri pokusech o vesteni pisu "ale nevim / ale muzu se plest" nebo dokonce "doufam ze se pletu". Pak se prece nejmene ja nemuzu nikomu "posmivat", kdyz mu predikce budoucnosti nevyjdou.

Neprijde mi, ze by tu kdokoliv zkousel rozdavat exaktni investicni rady, nebo jsem takovy pokus prehledl.

Doufam, ze se tu snazime jen diskutovat sve postrehy ohledne Elektromobilu a sem tam doplnime nejakou obavou nebo pozitivnim vyhledem do budoucna. Asi me i napada, ze co si na kom vezmu, kdyby se pletl - jak byl kdo uspesny prediktor vcera, nemusi nutne znamenat, ze bude stejne presny dneska - v jine dobe, s jinymi SWOT.
    RSZ
    RSZ --- ---
    W_NOICE78: btw nic proti fsd, přijde mi to skvělý už dneska
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    RSZ: No právě 😄 akorát to ‚jak nám ho malovali‘ se nějak průběžně posouvá podle toho, co už to reálně zvládá.
    RSZ
    RSZ --- ---
    W_NOICE78: hezky si vypustil kus toho co jsem napsal, já vidím že tam stojí " fsd (tak jak nám ho malovali) je nesmysl"
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    RSZ: Tak nám hlavně vysvětli, jak přesně se z ‚FSD je nesmysl‘ stalo něco, co dneska reálně jezdí po městech a řeší se jeho evropský rollout 😄
    RSZ
    RSZ --- ---
    LAUNCHER: zatím to bobashovi vychází, před lety říkal že tesle vyroste konkurence velmi rychle a je to tady, říkal před lety, že fsd (tak jak nám ho malovali) je nesmysl, a to mu taky vyšlo
    LELI
    LELI --- ---
    BOBASH: Hlavne co cina zatim nema a jen tak mit nebude je resale value - zaprvy elektro obecne rychle inovuje, takze bude rychleji outdated, coz jde obecne proti dlouhodoby value a potom znamy a zavedeny znacky tohle maj vybudovany a vnimani ty hodnoty co si kupujes je taky dany servisni siti, zarukou a tim ze to mas kde reklamovat. Cinany vozi kde-kdo s korunovejma srockama, duveru ze za rok a pul neco vyreklamujes mas nulovou a tak nejak tusis ze jsi posledni majitel co za to da nejaky signifikantni penize, a i kdybys to tak chtel, tak netusis jak to za 10 let budes drzet pri zivote a jestli vyrobce a dovozce bude fungovat a budou na to treba dily, natoz servis co ti je namontuje a bude to znat.
    KURE
    KURE --- ---
    DZODZO: dokud bude výnos pomeranče na orbit stát jako nový auto, tak žádný datacentra na orbitu nebudou, to je fakt nízká laťka :D
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KURE: tak stale je to blizsie ako datacentrum na orbite :)
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    KURE: zas může přijít takovej zlom, že budou zakázaný jako nebezpečný nástroj v rukou nepřátelské mocnosti. Čemuž bych se nedivil.
    KURE
    KURE --- ---
    BOBASH: jenže je otázka, nakolik to je tím autem jako takovým a nakolik to je externíma podmínkama jako třeba demografie lidí co ted uvažujou o ev a tím že to je firma bez tradice v EU.
    Když se objevily korejský auta, všichni se smáli. když se před tim objevily japonský auta taky se všichni smáli.
    Nevidim žádnej apriory důvod aby se po pár letech nemohly etablovat čínský auta. A ten zlom může přijít lusknutím prstů.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    BOBASH: obávám se, že podcenuješ situaci.
    Popíšu: V koncernu je pro SW vývoj v současnosti AI v podstatě nepoužitelná - restrikce a povolené modely z toho dělají něco, co použiješ maximálně na sepsání mailu Helmutovi, že 8. května máme svátek a že nepřijdeš na meeting.
    Loni v říjnu jsem přešel jinam a od ledna jedeme vývoj systémem AI first. Ani nepřeháním, když řeknu, že se moje produktivita a i produktivita týmu zvýšila zhruba na čtyřnásobek a současně je kvalita analýzy i kódu vyšší. To je SW vývoj, do kterého sype VW miliardy ročně bez velkého výsledku.
    Stejně tak je AI použitelná v materiálovém inženýrství, kontrole kvality - přečti si ten dokument od Launchera.
    KURE
    KURE --- ---
    DZODZO: v cem by to pro ně bylo výhodnější mít každou výpočetní jednotku v jiný prdeli a připojený do clusteru pomocí hobby wifi která je v tý vesnici zrovna k dispozici,

než to mít na dvoře firmy ve stodole pokrytý soláry a záložním zdrojem elektriky, takže obslužnej personál nepotřebuje služební auto a mapu okresu aby vyměnil vadnej disk :D
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Neříkám, že AI není užitečná. Říkám, že to, co přiměje zákazníky udělat u tebe nejdražší nákup movité věci v jejich životě (což je auto pro 99 procent lidí), vyžaduje obrovskou spoustu lidského přístupu a ladění.

Proto vidíš spoustu lidí moudře pokývat hlavou, jak je Zeekr skvělý a určitě si ho budou JINÍ LIDI kupovat, ale dost málo lidí jít a fakt si ho koupit.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KURE: to by som samozrejme nebral ako nieco pre svoj uzitok, videl by som to tak, ze by si AI firma prenajala miesto na mojom baraku za poplatok
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Nikdo, protože to není auto pro kupce čtyrválcových naftových SUV, což byla drtivá většina produkce Jaguaru.

Jaguar se cíleně chce zbavit klientely, která kupovala jeho pokusy konkurovat BMW, a začít zase vyrábět luxusní sportovní sedany.

DOCKINEZ: Růžová identita davko neexistuje a to auto bude strašně hustý, podle toho, co jsem zatím viděl testy zamaskovaného. Jsem ochoten se vsadit, že to bude hit.

Btw sám jezdím starýma Jaguarama a lidi kolem nich docela znám, staromilci co si kupujou XJ40 za dvě kila budou pindat, ale přesně jak říkáš, lidi co mají prachy uvidí placatou obrovskou káru co má tisíc koní a sedí se v ní jako ve sporťáku a budou kupovat.
    KURE
    KURE --- ---
    LAUNCHER: :D :D

DZODZO: imho ta technologická závislost neni uplne jen o tom, kde stoji krabice s těma NPU ale kdo řídí to, co se v těch krabicích děje. To že si koupíš počítač neznamená, že nejsi zcela závislej na microsoftu/googlu.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    tak musi to byt v dobrej stvrti, aby ta v noci nezobudilo nejake vrcanie :) https://9gag.com/gag/a5Q0L0L
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DZODZO: Na pricetnou diskuzi k tomuhle nemam silu.

Tak jen humorne / nefer, k tomu konkretnimu obrazku (nerealisticka vizualizace napadu, ktery ale muze mit nejaky realny zaklad, neposoudim): Navesit na barak zvenku nekolik $$ Blackwell GPU. What could possibly go wrong...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam