• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Na odlehčení ;))
    Kyle Conner on X: "CLA charges so fast it blew up the entire IONNA charging station 😮 Team is working on resetting switchgear - good stress test of a trip so far!! https://t.co/gnKixeVYLB" / X
    https://x.com/i/status/2070279693127872705
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    MESTREY_: No a P není nic jinýho než zapnutí parkovací brzdy. ID.cokoliv od VW má jinej volič s P a přitom technicky jsou ty auta stejný. Peaq má taky tenhle volič a má P. Reálně to akorát zatáhne tu ručku.
    MESTREY_
    MESTREY_ --- ---
    GOR: Parkovaci brzdu by mela mit klasickou elektrickou.

Take mi “P” na prevodovce chybi. Auto Hold v Enyaqu mi nevyhovoval svym chovanim primrozjezdu, proto jsem ho nepouzival. Mozna je v jinych modelech lepsi, nemam zkusenost.
    GOR
    GOR --- ---
    BOBASH: Ja vim, ze Leaf je davna temna minulost, ale ten ma P kolicek (v reduktoru?) a pak ma parkovaci brzdu na zadni naprave. Nemuze to mit nejake BEV podobne?

MESTREY_: Ale one pedal drive to "provozni" stani resi provozni hydraulickou brzdou, ne? Na parkovaci brzdu tam bude nejakej stradacovej mechanismus, ne?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    MESTREY_: Tak jestli tomu říkaj P nebo ruční brzda je vcelku jedno, žejo. EV to téměř vždycky mají řešený brzdou a ne zarážkou v převodovce.

Každopádně na AutoHold to funguje přesně jako ta Tesla. Zastavíš, vylezeš, odejdeš.
    MESTREY_
    MESTREY_ --- ---
    BOBASH: Enyaq nema P, musel bych rucne aktivovat parkovaci brzdu (tlacitko) a tohle vyjde na stejno (taky tlacitko) jen v dosahu ruky na volantu a nahmatam bez koukani. Ano, otevreni dveri aktivuje parkovaci brzdu ale to uz te zamestnava vic veci naraz, protoze vystupujes (oteviras dvere, odpasavas se, koukas do silnice jestli te neco nesmete atd.).
    U Tesly to diky one pedal driving funguje lepe, tam sundas nohu z pedalu a stojis.
    Auto Hold taky funguje ale u Enyaqu mi vadilo, ze rozjeti nebylo plynule a auto vzdy poskocilo. Ale nekomu jinemu to treba nevadi ci si nevsima.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    BOBASH: to mi přijde logický - občas parkuju těsně k obrubníku (abych nepřekážel) a otevřu si k tomu dveře, abych věděl, jak jsem daleko. I když moderní auto to asi řeší vhodně umístěnou kamerou :-)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    JYRKA: Tak to ta Škodovka dělá ale taky. Akorát se pak vypíná když se zvedneš ze sedačky, protože používá váhový čidlo, což je někdy otravný. Proto tam taky je to tlačítko.

V normálním životě ho ale nepoužíváš.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    A u Tesly. Zastavíš. Jakmile se odpásáš a otevřeš dveře, Tesla pochopí, že lezeš ven a postará se.
    Jak jsou ta auta v některých věcech blbá, tak tohle by mohli zkopírovat i ostatní.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    MESTREY_: Což můžeš, ale taky nemusíš. Stačí zařadit P a můžeš jít. Teoreticky se zaplým autoholdem není potřeba ani dávat to P, ono si ho to tam dá samo.

Akorát odcházet od auta, který jsi jen zabrzdil a nedal jsi ani ručku, je pro většinu lidí dost nepřirozený :)
    MESTREY_
    MESTREY_ --- ---
    BOBASH: Ja ho tim vypinal pokazde. Jsem na to zvyklej, tak jsem byl rad, ze tam bylo.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: To by museli vyrobit jiný tlačítko :))
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    W_NOICE78: Ke všemu níže napsanému bych si ještě dovolil technickou poznamku:

V celém tom autě není žádný "engine". Tzn, electric motor není engine.

(Na DE koncern se nezlobím, to fyzické tlačítko i to "ztraceno v překladu" k tomu asi patří, jen mi to přijde vtipný.)

Engine - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Engine
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Tohle ne, já to myslel obecně.

A tu Škodovku tou brzdou "nastartuješ" taky, to tlačítko je tam jenom kvůli situacím, kdy chceš "přebít" logiku auta kdy se rozhodne být vypnutý/zapnutý.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: toto nema s bezpecnostou nic spolocne, je to cisto iba vec funkcnosti, pokial vies auto zapnut z telefonu, tak nepotrebujes extra tlacitko v aute, start tu zastupuje seslapnutie brzdoveho pedalu co je este vacsie a fyzickejsie tlacitko :)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Jenomže auto není smartphone a automobilky se spíš k tlačítkům vracejí, protože koncept "všechno na displeji" je sice dobrý low-cost řešení a dobře funguje ve fantazijním světě, kde se auta říděj samy a není potřeba dělit pozornost mezi displej a řízení, ale jinak je to nepříjemný až nebezpečný.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ostatni vyrobcovia k tomu casom dojdu, na smartphonoch bolo zo zaciatku tiez viac tlacidiel nez sa zistilo, ze sa to da pouzivat aj bez nich
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    JYRKA: A funguje vse, co je potreba- vcetne hudby se zhasnutym motorem
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    BOBASH: To tlacitko treba u Tesly nepotrebujes.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: To tlačítko je užitečný v případech, kdy chceš, aby bylo auto zapnutý/vypnutý jinak než mu velí jeho vlastní logika. Třeba aby svítilo/hrálo/klimatizovalo když v něm nesedíš, nebo tak něco.

A když takovou potřebu nemáš, tak to tlačítko používat nemusíš.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam