• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    FORELLI: Elektrickej Caddy bude. Z toho, co nám říkali, jsem nepochopil, jestli zbastlí stávajícího nebo to udělají na MEB, předpokládám, že spíš to MEB.

DZODZO: Nejen Yaris, mělo to taky pár Citroenů (C4 Picasso třeba) a nadával jsem na to všude.

BUCKOWSKI: Jinak samozřejmě Peaq má víceméně stejný zadní sedadla jako Enyaq, takže ti v tomhle nepomůže. Bude muset jedno dítě do třetí řady.

ADAM: Buzz poměrně dost žere a pokud to není long, tak je to na delší cesty nepoužitelný auto, pokud nechceš jezdit 110.
    FORELLI
    FORELLI --- ---
    BUCKOWSKI: je to tak a je to škoda, taky jsme happy s caddym a oni vůbec nepočítají s tím, že by to dali do elektriky, mají hybryd, ale o ten zas nestojíme my :-(
    BUCKOWSKI
    BUCKOWSKI --- ---
    BOBASH: No to je mi jasný. Mě se ten Enyaq líbil, měl jsem hotovou konfiguraci, ale byl jsem připravenej, ale děti tam seděly v dětský sedačkách namačkaný jak sardinky. 3 dětský sedačky tam byly narvaný uplně šíleně mimo ISO-FIX a ty boční se nakláněly doprostřed, protože "ergonomické polštáře".
    Dodnes si pamatuju, jak tam ta nejstarší seděla uprostřed. Ty dvě boční sedačky měla spadnutý na sebe, vedle dvě děti seděly pod úhlem 12° a padaly na ní a ona jen hlásí: "Tati, to je krásný, necháme si ho."

V tu chvíli mi bylo jasný, že tudy cesta nevede. Uběhl rok, už mají menší sedačky, ale prostě místa tam bylo pro velkou rodinu málo.
    Docela mě sere, že ani PEAQ nemá možnost mít ve druhé řadě 3 ISO-FIXy, ale to prostě SUV nemají. Jen MPV převlečné za SUV jako Peugeot 5008.

Kdyby hovada ve VW nezařízli Sharana, tak si prostě koupím nový Sharan. I kdyby to byl fosil. Ale elektrický Sharan by byl můj sen. A přitom jsou diskusní fóra plný lidí, který to chtěji. Jen VW prostě neumí poslouchat zákazníky. A ne. Ani multivan ani IDBUZZ není elektrický Sharan. ID BUZZ dokonce ani nemá ty tři ISOFIXy ve druhé řadě....
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    No já zase jezdím autem trasy ~14km, to mi vychází na 1,5-2kWh, což v klidu dobiju i z baterky. Výjimečně jedu 100km (jednou za měsíc) a párkrát do roka 300 a 300 zpět.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    VLASTIS: mně to právě taky nedává smysl, když bude mít člověk třeba 20kWh baterku, tak tím prostě ani tu 50kWh (což je takové to minumum) v BEV prostě nenabije. Nicméně na větším množství panelů se shodneme.

LAUNCHER: to už je diskuze do jiného audítka, kam se s tím taky plánuju přesunout. Teď mi jde hlavně o zohlednění BEV, zatím si stejně nějak třídím a sbírám informace.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    OTAZKAKONCE: pracujem v AI oblasti a tomu cloveku by som nedala svoje data ani omylom. uplne sa mi z toho zveda kufr. nie, siet X nepouzivam, moj ucet je zmazany odkedy to tam prevzal. to uz to radsej odovzdam Cinanom. I ked u Volva predpokladam, ze dodrzuju security pravidla pre EU.
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    TOMBRIDER: nabijet BEV z baterek mi nedává ekonomicky smysl, kapacita baterií je v domě je zlomek potřebné kapacity. Za mě buď přímo z panelů nebo ze sítě. nízký tarif vychází +-3Kc/kWh.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    KUTAS: Jednak co napsal ID TOMBRIDER.

Druhak vedle EV připomínám také nároky klimatizace. Ta navíc funguje jako tepelné čerpadlo, mimo mrazy je příjemné a efektivní si tím i přitápět. Osobní zkušenost Ti můžu dát po zimě, AC jsem dával až teď, po zkušenosti z tohoto léta.
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    KUTAS: Čím větší tím lepší:)
    Pokud tě neomezuje budget. Tak panelů tolik kolik prostor snese. A baterii taktéž. Je to úplně jednoduché.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Jak vlastne dimenzovat FVE, kdyz planujete BEV a jednou to budou pravdepodobne i dve elektra? Proste dat na strechu vic panelu a dobijet hlavne o vikendech, pripadne behem home office? Nebo to zohlednujete i z pohledu kapacity baterek?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    BOBASH: a proto musim rok-dva pockat na ojetinu :) ale ja jsem v podstate rad ze si EV poridim uz 2028, protoze puvodni plan byl 2032 :)
    OTAZKAKONCE
    OTAZKAKONCE --- ---
    KUTAS: mám to úplně stejně. Jakkoliv jsou tesly dobry čistě technicky, ten člověk a to co reprezentuje je prostě příliš.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    BUCKOWSKI:
    JIMIQ: Proto se dělá Elroq a Peaq :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    BUCKOWSKI: pro me je zas moc velkej, resp pro moji garaz :D
    BUCKOWSKI
    BUCKOWSKI --- ---
    BOBASH: Tak já jsem původně Enyaq chtěl, ale byl malej.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    BOBASH: Mna sa to bude tykat az v decembri, ale co som citala, tak tie auta fakt nemaju.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    MART1NKA: Nevim, s čím se flákaj. Není jim líto utratit peníze za to, abych se ve studiu ve fabrice podíval na XC40 a XC60 po faceliftu, ale dodat svůj nejdůležitější produkt na test neumí.

Je ale možný, že jsou na tom podobně jako Mercedes a BMW s ekvivalentama. Prostě nemaj auta, všechno jde k zákazníkům.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    evidentne to neposlali akurat novinarom v Cesku, s tym komentarom sa stotoznujem celkom :D
    I lived with the Volvo EX60 for a week, here’s what I learned.
    https://www.youtube.com/watch?v=5xS23caFCJ4

MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    BOBASH: ako mat garaz, tak si kludne pojedu svoj cougar mode s takym autom. kupim si leopardi satek a zacnem balit zajicky, ale nemam a neni available, v baraku mame 4 garaze na 8 bytov, asi si viete predstavit, aka je o to bitka.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    MART1NKA: Ad Mercedesy a vzhled – jo, do značný míry jo, taky mě tím vaděj a měl bych asi psychickej problém to vlastnit. Ale dá se to částečně zlepšit tím, že se objedná nějaká nenápadnější specka.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    MART1NKA: Tak GLC mi jezdilo po dálnici asi za 18-19, což by odpovídalo 500 km, s ohledem na možný špatný počasí a tak bych počítal třeba kolem dvacky. Což je furt skoro těch 500 a vychází to, že nebudeš nabíjet téměř vůbec. iX3 mi přišlo že žere víc, ale zase má 114 baterku, takže reálnej dojezd podobnej.

Samozřejmě počítám velký baterky, u základního GLC s 84 kWh je to trochu horší, ale furt asi docela v pohodě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam