• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    KURE
    KURE --- ---
    BOBASH: Neslyšel jsi jestli někdo dělá ev s range extenderem?
    Má to být přesně na to, co píšeš, občasný výlet do divočiny, ale lepší. Protože kolama točí jen elektřina a benzín jen generuje elektřinu (pokud je potřeba)
    Technicky jednodušší než PHEV.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Když nemáš vlastní nabíječku, neznamená to, že nemůžeš nabíjet jinde. Můžeš nabíjet v práci, v cíli nebo veřejně, a když to někdy nevyjde, u PHEV prostě pokračuješ na benzín. Navíc dnešní long-range PHEV už nejsou „kousek na elektřinu a pak benzín“, ale klidně 150–200 km na baterku. Pokud nenabíjíš vůbec, pak je PHEV nesmysl.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    KUTAS: No BEV s velkým dojezdem (EX60 vs. XC60) funguje i na delší trasy a i když nemáš nabíjení po ruce každý večer.

PHEV funguje PRÁVĚ A JEDINĚ v režimu, kdy máš nabíjení v místě parkování, protože na jeho baterku nenajezdíš víc kilometrů.

W_NOICE78: Na většinu z toho je PHEV k ničemu. Pokud nemáš vlastní nabíječku, je PHEV totální nesmysl, protože se z něj stane HEV se zbytečně těžkou baterkou. Denně velké vzdálenosti totéž, najedeš kousek na elektřinu a pak máš benzín.

PHEV dává smysl jen v případě, že většinu dní jezdíš krátké trasy na elektřinu, ale potřebuješ jednou za čas, třeba o víkendu, delší trasy. A máš kde nabíjet.

Typický model je, že jezdíš pondělí až pátek do práce na elektriku, a na víkend jedeš do Alp, kam bys s BEV nedojel nebo dojel nepohodlně.
    ADAM
    ADAM --- ---
    KUTAS: Máš pravdu BEV dává větší smysl, než hybrid. Ale PHEV je tomu sakura blízko. Nabíjení je úplně stejně, v tom se naopak pleteš. A proč ho někdo volí? Prostě to je pořád MNOHEM lepší, než čistý spálová. Usetri to motor od kratších tras, a celkově to pohon zjednoduší.Třeba integruje elmotor do převodovky a tam eliminuje nutnost mít první převodový stupeň. Nebo třeba eliminuje kardan ke čtyřkolce...
    Ale je to spíš pro lidi, co se halt ještě BEV bojí, asi jich je dost. Kupují si "spálovák", ale ve výsledku budou jezdit třeba z 80% na elektřinu, jen si to předem nechtějí připustit.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    KUTAS: PHEV jsou podle mě dobrý, pokud nechceš mít opruz s nabíjením, denně najedeš velký vzdálenosti, nemáš vlastní nabíječku nebo máš úzkost z dojezdu. Mám BEV a už se mi stalo, že se nabíjení nečekaně přerušilo zrovna ve chvíli, kdy jsem nebyl u auta, a musel jsem pak přidat další zastávku. Nakonec z toho bylo 25 minut zdržení, se kterým jsem nepočítal. Za mě jsou BEV lepší, ale PHEV i EREV mají svůj use case. Nový v záruce jsou za mě OK, ale ojetý po záruce bych si nekoupil.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    AVATAREK: Je to přesně naopak, na iOS nejdou profily zabezpečit vůbec, jsi odkázaný na to, co poskytuje Apple. Což je taková střední úroveň. Výjimkou je Lockdown Mode, který prý zatím nikdo neprolomil.

A teď si představ, že ten telefon spáruješ s čínským/americkým autem, které bude mít "celou jízdu" na to, aby vysosalo co nejvíc dat…
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    DZODZO: To presne jezdim a teda BEV jeste nemam, ale mam prostatu + dokazu ridit v kuse tak max 4h, takze cestou parkrat zastavujeme i na vystridani atd. - predpokladam, ze s dnesnimi rychlostmi dobijeni by ty 10 min zastavky byly o treba 2x o 5 min delsi. Neco co zdaleka casove pokryje vstup Chorvatska do Schengenu nebo konecne digitalni myto.
    Nebo se pletu? Prijde mi, ze rychlost dobijeni udelala taky obrovsky skok za poslednich treba 5 let.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KUTAS: aby mohol raz za ten rok dojst do chorvatska za 10 hodin bez prestavky :)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    BOBASH: No mne prave prijde, ze na kratke trasy je idealni BEV, protoze mas vetsi flexibilitu v dobijeni a navic nepotrebujes, tak velkou kapacitu baterky. Jinak ten hybrid vlastne kombinuje nevyhody obou reseni - drahe palivo a rizikovejsi servis ICE, maly dojezd na baterku - zadny ulozny prostor navic. Na zacatku, kdyz byly male dojezdy i BEV, tak to asi mohlo mit smysl i pro adaptaci technologie. Ted? Proc?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    KUTAS: PHEV je skvělý řešení pro člověka, kterej může nabíjet doma a jezdí primárně kratší trasy, v případě některejch nově přicházejících (XC60 facelift třeba) i střední, třeba ta XC60 má WLTP dojezd 200 km na elektriku.

Bez domácího nabíjení je to ale naprostej nesmysl.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Skvělý video

New Tesla Semi: We Finally Got To Try One! | 4K
    https://youtube.com/watch?v=0WP9HizHCrk
    COMODOR_FALKON: Cyber security je sviňa no 😅 ohledně armády nevim, ale ohledně PT vím jen o zákazu androidů. Na iOS jdou profily lépe zabezpečit
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    LELI: Ja uprimne PHEV v dnesni dobe nechapu, prijde mi, ze takova kombinace ma vic nevyhod nez vyhod.
    Ale jako jasne, kazdej km, kterej neni ciste spalenej fossil je super.
    LELI
    LELI --- ---
    KUTAS: Jeden byl ICE, jeden PHEV z tech odkazu. Je to vetsi a lepsi auto, tady byl stesk, ze 3 isofixy vzadu jsou neco vzacnyho a nedostupnyho, a realne nejsou ani vzacny, ani nedostupny. :-)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    LELI: já jsem kdysi dávno s Grand Cherokee jezdil po US v rámci nějaké dovči (dokonce jsme s tím i skočili v Death Valley, kde byly takové vlny na silnici) a teda přijde mi to jako auto o level jinde než Kodiaq, jakože prostě regular SUV a ne mid-size SUV nebo jak jsou ty kategorie. Takže to asi spíš stavíme proti Peakovi, že? Ale ten Jeep je přeci ICE, ne?
    LELI
    LELI --- ---
    BOBASH: Dojizednim suburb-praha a jezdenim po praze umis 40 udelat, teoreticky i 60, kdyz to bude zalezi v jak daleky dire bydlis a kudy jezdis a kdy... Kdyz budes dojizdet z kladna na cernej most a pak jezdit pres den po praze, tak ti to taky cca vyjde...
    LELI
    LELI --- ---
    BUCKOWSKI: Bazar neni ani jedno z toho, plus pacificu ti klidne doveze treba IMOFA novou z kanady... V jeepu jsou 3 isofixy. Kokodaq s taznym, 7 mist a webastem a vetsima kolama nez 18, aby mel totez co ten jeep, dvoulitrem, nejakej ta druha vybava (ne-sportline i ne-rs) mi sviti v konfiguratoru 1,61m cenovka, coz je presne cenovka toho grandcherokee. Kolik na co dostanes slevu je otazka, ale cim bych radsi jezdil je pomerne jasny, a naprosto nechapu proc si koupit kokodak, kdyz je to za shodny penize.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Přesně tak.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Protože vzal nejvýhodnější čísla z různých scénářů, aby ten rozdíl vypadal co nejdramatičtěji. Přitom je to zbytečný, protože i s realističtějšími vstupy vyjde úspora pořád dost slušná.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    Jinak od tuším 27. 10. mám zamluvený BMW iX3 za ceníkových 1,7 milionu. Poskládali nám do fleetu jeden kus, kterej není novinářsky přepálenej :)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LELI: Po městě určitě, ale 60 tisíc ročně nenajezdíš po městě, pokud nejsi taxikář.

W_NOICE78: To nepopírám, ale když by mu i tak vyšla solidní úspora, proč to takhle fixlovat?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CERMI_FOX: Ano, řeší, ale většina lidí si nechce kupovat auto, který si musí dodělat.

Čímž, opět, neříkám, že Tesla nemá na trhu svoje místo. Třeba z hlediska DIY nadšenců jsou to skvělý auta a dokážu si představit, že díky relativní jednoduchosti, tomu, jak málo mají variant a přístupným servisním datům bude TM3 a TMY populární platforma na cokoliv od levnýho dopravního prostředku po nějaký upravený šílenosti ještě dekády.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam