• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NATASHARELATED - spříznění na cestě
    rozbalit záhlaví
    KUATO
    KUATO --- ---
    NATASHA: sou lidi, co sni cely zivot, ale ja jsem na to moc zemita brambora (pulka planet v zemskych znamenich), mam rad, kdyz ty sny nejsou jedina napln, ale maji i nejaky prunik do hmoty :o). sneni pro samo sneni je mi cizi.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    KUATO: Nevidím důvod, proč by člověk ve středním věku neměl mít sny :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    NATASHA: hele, ja si ted uzivam nejakou krizi stredniho veku, takze se mi zda hlavne, ze dost veci je na picu (nebo kulantneji - vse je desive pomijive) :o). uz si i v nekterych ohledech snizuju latku, jakoze jsem dosel k zaveru, ze vsechno, co jsem si ve 20ti myslel, ze v poho stihnu, mozna tak uplne nestihnu.. takze bilancuju a redukuju projekty, kterym se venuju.. ale pripoustim, ze furt jsou neco z toho natolik velikasske veci, ze by se muj psycholog dobre bavil :o).
    NATASHA
    NATASHA --- ---


    A ještě jedna pohlednice od nás, rybník Velká Dražovka. Někdy se člověk pohledem doslova nakrmí...:)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Ráda bych vám nabídla v tomto divném čase ke čtení magazín Ravt, jehož jsem editorkou. Je to primárně kulturní/literární magazín svázaný s literárním obtýdeníkem Tvar, ale tentokrát je to téma takové, že sem velmi patří: ZAHRADA DUŠE. Celé číslo je zde: https://itvar.cz/ravt/2020/17

    Obsah poněkud rozsáhleji představuje editorial:
    Nic neroste jen tam, kde není naděje – Tvar
    https://itvar.cz/nic-neroste-jen-tam-kde-neni-nadeje
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    KUATO: Pamatuju si tu fázi, kdy to z Tebe tryskalo :) Ale to není věc vůle. Někdy slova jsou v řádcích, někdy jen uvnitř.
    KUATO
    KUATO --- ---
    po delsi dobe jsem neco sesmolil..

    havraní hlava
    ------------------
    koukám na hlavu havrana
    stavitelem zavržený kámen úhelný
    všad duchů šepot jak z mraveniště
    bublání bažin, kol jen hvozd přetemný
    prokleté to místo!

    temná noc materie
    je v jedno s temnou nocí alchymisty
    přibíjím na zeď krvavou dračí kůži
    vyhlazuji dlaní její strije
    a zvu ji Zrcadlem Přírody!

    hleď Bože na mé ruce
    pokryté mourem uhelným
    pošli bělostnou holubici
    nechť je mi vůdce
    než žal schvátí mé nitro bez ceny!
    PANDAMON
    PANDAMON --- ---
    KUATO: ok
    KUATO
    KUATO --- ---
    PANDAMON: samozrejme, ze nestydim, protoze boruvky hrebenem nervu, alebrz cesu ;o). kdybys je rval, pomackas je a udelas kasi s listim, ktera je k nicemu. kdyz budou vedle sebe dva keriky - jeden bez boruvek protoze priroda, druhy bez boruvek protoze hreben, tak nepoznas, ktery je ktery. trhani hrebenem boruvci neposkozuje, cehoz nejlepsim svedkem je samo boruvci - nejrozsirenejsi opadavy plevel v horach, ktery roste na stejnem miste bez problemu stovku let a to i kdyz na nem kazdy rok ocese boruvky hreben.
    PANDAMON
    PANDAMON --- ---
    KUATO: rvát to tím hřebenem, že se nestydíš...
    KUATO
    KUATO --- ---

    oslavit 25te vyroci boruvkareni pouhymi 25 litry nasbiranych boruvek, to je skoro az smutne :o), ale zasejc celodenni pobyt s detma na cerstvem vzduchu se spoustou povidani a vtipkovani jsem si moc uzil, to je mi vzacna vec :o)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    KUATO: Ještě přípodotek: o těch jemnějších věcech srdce určitě lépe mluvit z očí do očí;

    dost se trápím tím, že se diskusně rozvolňuje a různě zamlžuje, co je jasně špatně.
    Zranění působená sexuálním násilím jsou hluboká, špatně se z nich zotavuje. Je to taková ohavná věc pokřivování.
    Na druhé straně to, co se skrývá v oboustranném přitakání, bývá velmi krásné, tvořivé, oblažující.
    Za sebe tu tedy nemám problém rozlišit dobré a zlé.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    KUATO: Ten můj text se týkal záměrně aspektu uplatnění moci, protože tam to shledávám dost jednoznačným.
    Navíc mi ani tak nejde o situace jakési pochybné výměny a la Hollywood, ale o situace, kdy strana A pouze získává a strana B pouze ztrácí – od práva na rozhodování o svém těle po právo na nezraněnou duši, abych tak řekla.
    Tam pak není žádná relativizace na místě. Strana A je agresor a strana B je oběť.

    Můj hlavní zájem je v tom, aby se lidé už od dětství naučili rozumět, kde je jejich výsostný prostor.
    Už jsem to dnes napsala jinde:

    Myslím, že to nejdůležitější, co máme udělat, je vysvětlit svým dětem, že jejich tělo je jen jejich, že starší či dospělý nemá na nic právo, protože je starší či dospělý, že když se mi něco hnusí, má to dobrý důvod, že pokud "všichni už" a "já ještě ne", nemusím jít proti sobě do jakési domněle nutné zkušenosti.
    KUATO
    KUATO --- ---
    NATASHA: prijde mi, ze je to v realu nekdy dost nejednoznacne. nebudem diskutovat o situaci jasneho znasilneni, na tom neni co resit. ovsem v pripade toho, kdy se holka chce rychleji prosadit v showbussinesu a tak se necha prefiknout nejakym Weinsteinem - to je na jednu stranu z jeho strany zneuziti moci, na druhou stranu z jeji strany krapitko vypocitavost, protoze by taky mohla rict NE a jeji cesta k uspechu mohla byt delsi nebo by se holt musela zivit necim jinym, protoze by se ukazalo, ze proste jine holky jsou lepsi herecky, takze talentem se neprosadi.. nicmene uvedomuju si, ze se bavim v obecne rovine a jednotlive konkretni pripady by mohly mit celou radu svych specifik, diky kterym by celkovy obraz vypadal jinak.

    jako obecne mi vztahy prijdou slozite - uz jen tim, ze se v nich setkavaji lide ruznych potreb, zralosti a zkusenosti. to co si vzajemne davaji muze byt a casto byva odlisne. kdyz o tom tak uvazuju, tak bych se nimral i v tom pojmu "laska", ale to bychom se uz vubec nedomluvili, rozhodne ne jednoduse par vetama pres internety.. ale moje vztahova historie zas neni tak kosata, abych mohl trousit moc rozumu. lepsi partner do diskuze naosobno za par dni (co se nabizi) na tohle tema by byla Jana, ale ta bohuzel na Oko nepojede, protoze ji prijede navsteva..
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    NATASHA: A ještě poznámka: láska (i ta extatická a smyslná) se realizuje druhým člověkem, ale ne jemu navzdory nebo dokonce na jeho účet. Kdo koná bez ohledu, miluje jen sebe, svůj cíl...
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    SNOP: Je důležité vzít zde (a kdekoliv jinde) v potaz PRAXI těch věcí, praxi, která je prostě agresivním zneužitím pozice moci – staršího vůči mladšímu, silnějšího vůči slabšímu, tlupy vůči jednotlivci, mocného vůči bezmocnému, plánujícího vůči zaskočenému, agresora vůči nevinnému.

    Je potřeba, aby se široce rozmohla a stala známou nutnost vyjádřeného souhlasu, jak se to třeba snaží na školách šířit sdružení Konsent. Domnívat se cokoliv je v oblasti intimních vztahů/kontaktů blbina. Vyžadovat cokoliv by měla být ostuda.
    KUATO
    KUATO --- ---
    SNOP: hele, neni cele to hnuti otocene proti zneuzivani zen (i kdyz u nemaleho procenta z nich mam podezreni, ze v danou chvili nohy roztahly ze zcela zistnych duvodu), tedy s citama by se to krizit nemelo..
    SNOP
    SNOP --- ---
    (poznamka k metoo, mam potrebu to nejak vyjadrit, tady se stydim nejmene)

    Cokoli lze v zárodku
    utnout.
    Chtíč -
    ten lze navíc ovládat střízlivostí, vůlí
    a pravidelnou masturbací.
    Ale jak ovládnout třeštění lásky, která se vůli směje a opíjí až k zbláznění?
    Co si počít?
    Zjevná božskost snad přečin činí méně závažným,
    ale neruší jej, naopak:
    nesouhlasná vlnovka podtrhuje porušenost bytí.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Myslím, že není od věci vystudovat kus uměleckého řemesla (klidně s důrazem na to řemeslo).
    Pokud má člověk puzení k umění, stejně nedá pokoj, i kdyby přes den byl třeba úředníkem.
    A zacházení s nástroji daného oboru poskytuje porozumění, které se úplně nemusí chápat ve chvíli, kdy se vštěpuje, ale "sepne" to celé později.
    KUATO
    KUATO --- ---
    JAMINA: no jo, ja mam podezreni, ze tak dost dobre bude i u nas, ale aspon bude mit par let pekne studentske leta a pak se holt bude muset ohanet jako vsichni :o).
    JAMINA: dostala se na dva obory tam, ale chtela delat hracky. jako kdyz jsme se tam byli podivat na extra prohlidce, kterou nam pan Anlauf udelal, pac jsme prosvihli den otevrenych dveri, tak v ukazkove sekci pro obor hracka jsem mel celou dobu zmeneny stav vedomi a ficel jsem si slusne, to u tech dvou designu - technicky a graficky nebylo, ten hmatatelny genius loci.
    JAMINA
    JAMINA --- ---
    (...ale abych nešířila jen skepticismus:
    Někteří spolužáci z té umělecké střední se nakonec uplatnili hodně šikovně - vylíhli se tam z našeho ročníku 2 skvělé sochařky, 1 oceňovaný umělecký kovář, jeden designér luxusnějšího nábytku, jeden restaurátor historických knih a rukopisů, jedna úspěšná malířka a jeden scénograf loutkového a alternativního divadla. Pak pár grafických designérů a jeden týpek má svůj vlastní typografický ateliér.

    Zbylá polovina lidí z ročníku si rozebrala rozličné profese od vedoucího v Penny marketu, přes učitelky výtvarky a ajťáky přes trenéra basketu, politika a památkáře, obchodního cestujícího a kamioňáka, až po schizofrenika v invalidním důchodu - ten asi jediný maluje opravdové ryzí umění a má na to čas. Takže jsme šikovní a život je holt umění :)

    Vlastní dřevěné hračky zkoušela vyrábět a prodávat jen jedna holka z mého ročníku, měla i dílnu s frézou, ale po pár letech to vzdala, zisk jen pokryl náklady a úsilí, na důstojnou obživu to ale bohužel nebylo. )
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam