• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    OMNIHASH: Nejsou - překvapivě, protože chudobná kuchyně se nezaznamenávala, vaření bylo prosté a okoukávalo se. První sepsané recepty byly v rámci herbářů a jiných učených knih. První kuchařky byly soupis nóbl šlechtické nebo měšťanské kuchyně pro dny sváteční a hosty.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Zajímavé, že Sandtnerová už nemá v kuchařce postní ani bezmasou část, vyjmenovává sice jídla zelennová, bramborová, luštěninová a moučná, ale nerozlišuje, jestli tam maso je nebo není.

    V Rettigový ještě postní jídla jsou jako samostatná kapitola. Líni, kapři, raci, žáby :D

    Mám dojem, že původní česká bezmasá = chudá kuchyně je postavená na různých plackách a kaších, mouce, bramborách a mouce, hrachu a kroupách a chutná zeleninová nebo luštěninová jídla prostě nevymysleli. Proto se nemáme moc z čeho odpíchnout.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: šla bych po receptech ruské / sovětské kuchyně. DO téhle se ti můžu podívat http://www.databazeknih.cz/knihy/3x-99-specialit-sovetske-kuchyne-131442 . Pak ve stejné edici vyšla nějaká houbová a rybí.

    Nezapomeň, že pravoslaví a jejich posty mívají jiná pravidla než vegetariáni. V Rusku při objednání bezmasého oběda dostaneš rybu jedna dvě :D

    Stejně tak Řecká, Makedonská, Arménská a Gruzínská jídla budou bezmasá a moc dobrá.

    Něco málo řeckého mohu poskytnou, v případě velké prokrastince ofotím ze zakoupené kuchařky a dopíšu poznámky, co mě tam k tomu naučila jedna vládkyně kuchyně a rodiny. Ale zase - postní je některá ryba a někdy snad i zbytky jehněte.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ZUZKAOU: Spíš bych řekl, že ten majitel byl prostě chovanec. Jak začal s překyselováním, musel sem se jít smát na cígo. To bylo tak sebestředný individuum, že by mu to nedošlo, ani kdyby mu Zdenda nakreslil koláčovej graf. Btw. kdysi jsem na základ chvály někoho na nyxu do plevelu zašel a jako mocný... takhle si vařím sám, a bojím se to ukázat spolubydlícímu, natož abych za to chtěl po hostovi tři kila za oběd.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OMNIHASH: tak kromě praktických věcí tam spíš mohlo hrát roli že na lidi co sem přišli za prací máme tendenci se koukat skrz prsty. A generační rozdíl. Ostatně právě vymezení se proti rodičům u radikálních změn životního stylu může dost hrát roli.

    Lidi s posláním holt kážou, namísto toho, aby si poslechli, jestli ti ostatní jim nemají občas co říct.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    BUNDA: protože nebyla hipster, ale retro.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    BUNDA: protože nebyla hipster, ale retro.
    KRUTAS
    KRUTAS --- ---
    nemuzu si pomoct ale "Vegetarián" je starý indiánský výraz pro "špatný lovec"
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SALVATOR: ale tak jako během jednoho měsíce odjížděla a když už teda předělávali jídelák, tak holt šli po tom, co jim se zdálo jako dobrá varianta.

    Plus ono to nejspíš bude hodně moukové, hodně pohankové, často asi i smažené a hodně řepno-zelné a asi si s tím v krátké době úplně neuměli poradit tak, aby to zapracovali.

    Ale našla jsem třeba řecké postní recepty - pravda, ti zjevně můžou mořské živočichy.

    Favorite Greek Lenten and Fasting Recipes
    http://greekfood.about.com/od/guiderecommendations/tp/lenten_favorites.01.htm

    ale v azbuce se mi moc hledat nechce, byť dnes mám k prokrastinaci mnoho důvodů)
    CAPTAIN_TACUD
    CAPTAIN_TACUD --- ---
    "Z tohodle mi bude svítit hovno až přijedu domů!" tím to Zdenda hezky popsal uz na začátku :))
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    BUNDA: "Jen holt je evidentně příliš těžké vzdát se víry že já tomu rozumím nejlíp, ve prospěch úspěšnějšího byznysplánu (a lepšího jídla)."

    [ ZUZKAOU @ Ano šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales ]

    Jinak řečeno: ego je asi příčinou.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    ZUZKAOU: hlavně nechápu, proč nevyužili potenciálu té ukrajinské myčky. Když už jim ho Zdenda odhalil.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: není tam z nikoho dělaný obětní beránek, ale zase je na ně absurdně hodnej.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    RUTHLESS:
    ZUZKAOU: Takže na tenhle díl už se můžu podívat, aniž by mi hrozily pocity trapnosti a smutku nad tím, jak to bejvalo dobrý, jo?
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ZUZKAOU: Jo, hlavní část zákazníků sou nejspíš už konvertovaní, ale můžou klidně spadat do tý první kategorie - lidí, co maso jíst z nějakýho důvodu nechtěj, ale neuměj začít o jídle uvažovat mimo zažitý kategorie klasický masový kuchyně.
    Že to ale jde podle mě dokazuje třeba Country Life, tam se dá najíst i bez nutnosti tofu svíčkovejch a seitanovejch kachen nebo husí. I když tam teda člověk narazí na seitanovej stroganoff taky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SALVATOR: no ale hlavní část zákazníků jsou už konvertovaní. Jak to ostatně dopadlo s masojedlíky jsme viděli. Jen holt je evidentně příliš těžké vzdát se víry že já tomu rozumím nejlíp, ve prospěch úspěšnějšího byznysplánu (a lepšího jídla). Viz přeznačkování svíčkové navzdory tomu, že ji kuchař nepovažuje za něco, co má smysl vařit.

    A teda tipla bych si, že třeba do Mlsné kavky vegetariání vodí své masojedlické kamarády a příbuzné aby zjistitli že se fakt dá jíst dobře i bez masa. (a s většinou personálu nekvalifikovaného, protože jde o chráněné zaměstnávání) http://www.mlsnakavka.cz/
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    SALVATOR: Tesat
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ZUZKAOU: To upřímně nevím. Protože je bez debaty, že nejlepší bezmasý jídla sou ty, co jako bezmasý vznikly. V naší bezmasý domácnosti se sojový uzeniny, nebo sojový maso vyskytnou jednou za uherskej rok. Tofu používáme o něco častějc.
    Myslim že ta snaha přetvořit klasický jídla/blafy do vege varianty vyplývá ze dvou různejch věcí. U některejch je to z nějaký jejich neschopnosti oprostit se od běžnýho přemýšlení o jídle, ve kterým vyrostli.
    U jinejch je to snaha ukázat těm, co sou zvyklí na klasický blafy s masem, že to jde i bez ubližování zvířátkům. Bohužel, ani v jednom případě se to pak ale jíst nedá.
    BEREGOND
    BEREGOND --- ---
    ZUZKAOU: To by mě taky zajímalo..
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    KUBAN88: No, u těch opravdu militantních za tím imho stojí obrovská chuť dát si kus grilovaný krávy :-). Značná část z nich to má jenom jako pózu (ne všichni, pochopitelně)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ale hlavní otázka zní jinak (a asi se půjdu ptát do pravoslavného auditka) - existuje nějaká kuchařka na postní pokrmy pro pravoslavné věřící, která je psaná latinkou? (a ideálně češtinou či slovenštinou?)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SALVATOR: tak ten hlavní cíl je ona urputná snaha dokazovat že i vegani můžou jíst buřty na pivě, nebo cokoliv zalít sojovou smetanou a udělat z toho "stroganov". Jistě existuje i sojové kuřecí s broskví. Ale proč někdo, kdo z toho, co jí učiní dost významnou součást své identity, jí a vaří dalším veganům klasické blafy, které díky náhražkám jsou ještě o stupeň horší, než běžné blafy hospodské?

    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    KUBAN88: No dokonalý to neni, ale to sem ani tvrdit nechtěl.
    KUBAN88
    KUBAN88 --- ---
    SALVATOR: mě přijde, jak kdybych měl chuť na falafel a udělal bych si ho z mletého masa...
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    KUBAN88: Já jím obojí, protože jsme smíšená domácnost a přijde mi, že leckterej sojovej klacek má nakonec lepší chuť, než některý "párky" :). Ale teda u soji bude vždycky problém s konzistencí, to se dohnat nedá.
    No a proč náhražky - proč by vegan/vegetarián nemoh dostat chuť na buřtguláš? Je to super jídlo a nějakou vege uzeninu se pak hodí mít po ruce :). A i když já osobně maso jím, tak se sojovým klackem mi to přijde v pohodě.
    PSYCHOCIRCUS
    PSYCHOCIRCUS --- ---
    Jestli je Seitan zdravý, tak si asi nableju do kapsy.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KUBAN88: kdyby opustili tu militantnost, mohou jíst spoustu skvělých bezzvířecích věcí a občas si dát kachnu nebo svíčkovou, že jo. A nemuseli by plácat kachní stehno ze seitanu. ALe to by bylo moc jednoduchý.
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    ZUZKAOU: no ale tak, akurát Clever párky si si vybrala? Existujú hromady omnoho kvalitnejších značiek, samozrejme Ečka budú dnes všade, ale toxicita "párkov" sa fakt medzi jednotlivými značkami divoko líši.
    SKRU
    SKRU --- ---
    ZUZKAOU: no tak v miste co se jmenuje Beskyd Fryčovice se asi dejou lecjaky zverstva:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A ještě má oblíbená historka, kterak technoložka Beskydu Fryčovice (tedy osoba s ing. titulem z potravinářství) se vrhla na syrovou stravu a jedla a pila převážně firemní produkty - tedy salátovou zeleninu, naklíčené luštěniny a zeleninové šťávy. Z přemíry vlákniny bez ničeho jiného měla, mimo jiné, strašlivou zácpu a břicho nafouknuté tak, že vypadala jak v 5. měsíci. Nakonec zašla za doktorem, a protože přeci jen je to kraj razovitý, tak jí pan doktor předepsal jíst špek. Zabralo to...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam