• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    BRUNA: on je tam B nejmladší, bude mu teprve dva a půl, tak je prostě trochu cíťa :-) Ten Jáchym tedy není zásadně starší, jen o pár měsíců. Tenhle kluk taky většinou pláče úpěnlivě, jen občas se holt vyšine.
    BRUNA
    BRUNA --- ---
    ANNAWA: my meli ve skolce taky takovyho kluka, nastesti nas M. je hrozne drsnej :-D a k buleni ve skolce by se nesnizil, tak to od nej nechytal. U nas se to po cca. trech mesicich ale stabilizovalo, ten kluk si zvykl a uz tam neplace. On teda nastesti plakal velmi tise, spis upenlive, nez ze by se uplne vysinul. Bylo mi ho docela lito, je to Turek a ackoli ma ve skolce starsiho bratra, ocividne nemecky neumel donedavna ani slovo a byl neskutecne frustrovanej, ze mu nikdo krome Bilala nerozumi.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    Bartoloměj chodí do školky rád, většinou s úsměvem a i tam je v pohodě.
    Nicméně ho trápí, že tam jeden chlapeček dopoledne do dopoledne brečí - někdy má dokonce tendenci se k němu přidat.
    Ten chlapeček nebrečí chvíli po příchodu, ale průběžně několikrát za dopoledne a to už od začátku října, kdy tam začal chodit. Píšu to jen jako takový postesk, ono se s tím mnoho dělat nedá, i když si můžu x-krát myslet, že chlapeček prostě na školku ještě nemá (nevím, co bych dělala v podobné situaci, kdybych třeba už fakt potřebovala chodit do práce) nebo že maminka za to trochu může, protože ho lituje způsobem, kterým dává najevo, že školka je fakt utrpení.
    Ale v praxi to třeba je tak, jako dneska před obědem, když jsem tam pro B šla - paní učitelka je s dětmi ve třídě, kdežto pan učitel v koupelně uklidňuje svíjejícího se Jáchyma, který brečí tak, že je trochu mimo.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    SANTAL: taky ho tam ani hlásit nebudu, to si piš.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MARKYSHA: konec - to cos napsala by pro mě stačilo NIKDY tam nedat dítě...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    BEBERA: u nás bývala vyhlášená ta Arabská, protože tam bývala skvělá ředitelka. Odešla do důchodu a teď tam vládne fašismus. Jíst se musí s rukou mezi koleny, spát povinně na jednom boku, učitelky si vymýšlí absurdní důvody, proč rodiče tahat z práce dřív...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    PARCELKA: Udelala jsi dobře, chudak dite. Tady vedle nas jsou 2 statni skolky, jsou od sebe vzdalene asi 200m. Do jedne chodilo nekolik deti z okoli a to, co mi sousedka vypravela, bylo jak z hororu. Jedno dite pravidelne rano zvracelo, druhé se rozbrečelo, kdyz s maminkou ve meste potkali skolkovou učitelku, sousedcin syn chodil k psycholozce, ktera odkryla, ze nesnasi zeny. Všechny deti uz jsou ve skole, dotycna vyhlasena učitelka uz tam skončila, ale stejne bych do tehle skolky dite nikdy nedala. Druha je sice statni, ale atmosféra je tam uplne jina. Taky je tam natriskano. Jak psala Medved, zalezi na personalu...
    PARCELKA
    PARCELKA --- ---
    MEDVED007: on to není optimismus, ono když se dítě obden vyzvedává uplakané a v náhradních věcech, že se pozvracelo, není to nic příjemného, takže raději budu o rok déle doma se spokojeným dítětem, než s vystresovaným. A klidně za to, že bude dcera spokojená zaplatíme, tahle školka stála 1500 a ke svačině měli třeba smažený chleba ve vajíčku a i přes to, že jsem upozorňovala, že je alergická na bílek....nehledě na to, že takový jídla naprosto nezdravý podle mě nejsou vůbec pro děti a už vůbec ne na dopolední svačinku. Naštěstí je ještě malá, necelé 3,5roku, takže budem rádi, když najdem dobrou státní, kde nám vyjdou v našich požadavcích vstříc než soukromou, ale když ne holt těch pár tisícovek navíc dáme.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    naše dcery vymetly tři státní a jednou soukromou a vždycky je to nejvíc o lidech....kápne se na dobrou učitelku a je to v pohodě, blbá učitelka a může být školka jaká chce a je to v háji....soukromá měla super učitelky, ale mě vadilo, že tam chodí hlavně malinké děti, které do státní ještě nevezmou a jakmile je vezmou, tak prchají (samozřejmě peněžní rozdíl víc než malý)...čili když tam člověk chce dát větší dítě, tak se bude motat mezi malochy a jeho vývoj bude tam směrem dolů.....
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    PARCELKA: závidím ti tvůj optimismus, co já znám lidi, tak každý je přešťastný, že dítě do státní (jakékoliv) dostal a pokud tam dítěti netrhají údy, tak ho tam nechá bo šance dostat dítě jinak je mizivá....taky na to školky hřeší.....
    PARCELKA
    PARCELKA --- ---
    ILLUZE: to zní skvěle, bohužel Praha západ je opravdu z ruky. A asi na tom logicky něco bude, je fakt, že státní školky jsou nacpaný k prasknutí a 25dětí na dvě učitelky je celkem dost. Cena těch soukromých by pak měla odpovídat i tomu, jak s dětmi pracují a jak hodně s jim věnují. Mám zkušenost z jogy, nechávám tam malou občas hlídat v koutku a paní je strašně milá, má tam max. 8 dětí a za ty dvě hodiny, co tam bývá nikdy neplakala, natož aby se pozvracela.
    A je pak velké štěstí, když někdo najde státní školku s takovýmto přístupem....Mám už pár tipů, tak snad od příštího šk. roku najdem i pro nás dobrou školku, btw. dnes jsem z té naší dceru odhlásila a strašně se mi ulevilo, asi to tak mělo být!
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    PARCELKA: ale v našem případě jde o Pha západ
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    PARCELKA: Ano, my měli / máme štěstí na úžasnou soukromou školku, vede jí paní, co kdysi pracovala ve státní. Jsme za ni fakt vděční, protože ty děti na státní moloch vysloveně připraví. Je vidět, jak má děti ráda, pořád pro ně připravuje nějaké akce, teď dokonce i počítá na noční spaní (1 x za půl roku) s dětmi, které u ní v loňském školním roce skončily - Eli o tom s ní mluví pokaždé, co tam vedeme její mladší sestřičku.

Finančně nám to dalo zabrat, ale opět se ověřilo, že i zlé (když se starší dcerka nedostala hned do státní školky), bylo k něčemu dobré - užila si u paní Renaty fakt hezké období, naučila se na školku a děti těšit a užívat si toho, že si společně můžou hrát. Jako jít rovnou státní, možná by to E. dala, ale my rodiče ne. Je to nesrovnatelné v přístupu k dětem, k jejich programu a akceptování jejich potřeb.

U mladší to vypadalo, že bude podstatně méně společenská a opět, jak začíná do oné soukromé školky chodit, je vidět, jak jí to prospívá a začíná si uvědomovat i jisté výhody školkového režimu a je na ní vidět, jak má paní majitelku a obzvlášť ještě jednu paní učitelku (kterou i zneužíváme na soukromé hlídání) ráda...
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    PARCELKA: Je super, že máš tu možnost. Jinak kamarádka z Proseka vozí jednou týdně do lesní školky v botanické zahradě a je hrozně spokojená. Vozila by častěji, ale nedaj to finančně.
    PARCELKA
    PARCELKA --- ---
    QUAACA: Děkuji, klidně se zeptej (jsem připravena dovážet), ještě zkusíme walfdorskou školku a do koce tohoto šk. roku to vidím tak na 2-3dny v týdnu, at si zvykne, potřebuje ale nějaký individuálnější a přátelštější přístup a uvidíme, co dál. a štěstí, že pracuji z domova, kdyžtak si jí holt nechám doma.
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    PARCELKA: to je hrozný, marcelko! myslím, že vaše rozhodnutí najít jinou školku je zcela na místě, sama jsem jako dítě prošla hroznou zkušeností, viz. [ QUAACA @ mateřské školy ] a za nic na světě bych to nepřála jiným dětem.
    tonička chodí sem http://www.dumum.cz/krouzky-cpd-domecek-strasnice a je to tam bezvadný.
    mám se zeptat, kdyby se náhodou uvolnilo místo? akorát by jste to měli poměrně z ruky.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    PARCELKA: Když jsem byla malá, pamatuju si, že první třída ve školce pro mě byla fakt utrpení, každý ráno jsem brečela a slibovala mámě, že budu hodná, jen ať mě nechá doma. Nedělala jsem scény na rodiče, většinou jsem ve školce probrečela skoro celý den. Ale tehdy moc nešlo s tím něco dělat. Máma mi říkala, že ona to každej den obrečela taky. Jediný, co mě tehdy zachraňovalo, bylo, že jsem byla furtumfurt nemocná, vždycky max. týden ve školce, pak 2-3 týdny s nemocí doma. Později to bylo lepší, a nejradši vzpomínám na poslední rok, kdy mě vyzvedávala sousedka společně se svým chlapečkem po obědě.
    PARCELKA
    PARCELKA --- ---
    a prosím o doporučení nějakých školek na Praze 9, děkuji
    PARCELKA
    PARCELKA --- ---
    RYBKA: zatím ji pořád vyzvedávám po obědě, spát v našem případě zatím nepřipadá vůbec v úvahu....a minule když jsem jí vyzvedávala byla celá opuchlá, takže evidentně plakala delší dobu, no mám o čem přemýšlet, každopádně moc děkuji za názory!
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    Moje dcera ted chodi do statni skolky a stezovat si nemuzu na nic. Je ale uz velka, na skolku davno zvykla.
    Chodila nejdriv do miniskolicky pri mistnim MC dvakrat tydne na dopoledne, tam si dobre zvykla. Pak zacala dochazet denne, zase do skolky od MC, tedy soukrome a ucitelky skvele.
    Obecne bych asi rekla, ze urcite maji na deti a specialni pozadavky vic casu (v nasem pripade mluveni a individualni pece), protoze napriklad u nas to bylo za den stejny pocet ucitelek, ale polovina deti.
    S dvanacti detmi je vic casu na kazde nez v petadvaceti.

Druha dcera ted jede ve stejnem rytmu - asi od unora chodi trikrat tydne na dopoledne, ted zacne od pondelka chodit kazdy den na dopoledne i s obedem. Zatim tedy do te soukrome s mensim poctem deti (max 8, spis mene/asi 12-14) Akorat ji byly tri roky.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    PARCELKA: A nepomohlo by ji aspoň chvíli vyzvedávat po obědě? Jestli máte tu možnost... Když pláče v průběhu dne, kdy tam nejste, tak to rozhodně "nehraje na rodiče" (kteří u toho nejsou) :-( O změně bych v takovém případě asi taky přemýšlela, když na jejich straně není žádná vstřícnost a snaha o řešení...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam