IVNA: tohle se prodává v Brně na Zelňáku pod názvem muškátová dýně.
Letos jsem docela předýňovaná - testovala jsem každý tvar co jsem objevila a vychází mi z toho následující.
Hokaido - na grilování, polévky a pyré - výrazná chuť a hlavně krásná barva.
Muškátová - na pokrmy, kde jsou potřeba kousky, co se dají kousat, nebo aby udržely tvar - nerozváříse
Špagetová(protáhly tvar, béžová barva slupky)- na grilování - je z ochutnaných dýní nejkyselejší, takže s nejvýraznější chutí.
Zelená/olejná - na semínka (nemá okolo nich slupky) a na vytváření objemu v něčem - neutrální chuť i barva, hodně dužiny
Mexická (taková ta velká Haloweenová) - takové slabší Hokaido.
Článek o dýních majá na svých stránkách třeba Vlkanečtí
http://www.preklad.cz/ekostatek/dyne.html
(tvrdí že jedlé jsou i ty okrasné - budu to muset vyzkoušet...