• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    XMARGE: tak brambory má malý rád ve všech podobách,ale když si děláme pro sebe hranolky,tak mu dáme,at aspon někdy nemusime vařit všechno zvlášt :)
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    DRIZZT: v pohodě, každý na to má svůj názor. Já jsem se celý život potýkala s nadváhou až obezitou a nehodlám podobným věcem vystavovat své dítě. Takže tyhle (pro mě) srágory svým dětem dávat nebudu. MOžná jsou to silné řeči, mám těsně před porodem, ale zatím jsem odhodlaná to fakt vydržet a neustoupit.
    Já si nemyslím, že když dítě bude jíst hranolky s tatarkou, bude pít slazený limonády a bude se cpát taveňákama, že nepřežije - to by nepřežilo docela dost dětí. Jen mu prostě těmahle věcma nehodlám zadělávat na možné budoucí problémy (a ty se nemusí objevit v 10 letech, ani ve 20, ale třeba kolem 40, ale to už si nikdo nebude spojovat s tím, že je to díky blbým stravovacím návykům, které to dítě naučili rodiče a ono se to s ním celý život veze). Beru to totiž i tak, že mám dispozice k dědičným nemocím, které jdou zdravým jídelníčkem a životem ovlivnit.

    ZEMINO: hranolky pečené v troubě je trochu jiná liga než ty klasické dělané v přepáleném oleji (klasika v drtivé většině restaurací). Těm bych se tolik nebránila ani já, ač teda raději nabídnu bramboru vařenou:o)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    DRIZZT: náš Mates teda už hranolky taky měl,ale my je pečeme v troubě,tak to není snad taková prasárna.. hranolky z Mc apod ale ještě chvili určitě nedostane :)
    tavené sýry jsem taky jedla,ale je pravda,že si nepamatuju kdy jsme je naposled měly doma,malému bych ho nedala,když mu ho namaže babička,tak ji věšet za to nebudu!dává mu podstatně i horší věci,těžko to ale babičce vysvětlit
    DRIZZT
    DRIZZT --- ---
    XMARGE: veřejně se přiznávám, že mé dítě již hranolku pozřelo a žije!
    Obecně mám pocit, že se to s "nezdravostí" potravin moc řeší. Pochybuju, že i kdyby dítě snědlo jednu kostku taveného sýru denně, bude mít odvápněné kosti - jelikož pak by něco takového nemohlo být na trhu, že. Steně tak hranolky, limonády, tatarka (zde v úměrném množství, ne flaška denně)... Jelikož to co způsobuje škody na zdraví jsou "sorty potravin" - když jím normálně (žádná složka mého jídelníčku není příliš v převaze), nevidím důvod, proč bych taky nemohla jíst hranolky či taveňák. Mimo to - já na taveňáku vyrostla a nepřipadám si poškozená...
    Nebrat prosím jako útok, je to jen takový povzdech nad představou, že to co se prodává v potravinách jsou balené jedy způsobující malformace plodů a tělesné postižení dětí (dělám s GMO).
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    AYUNTAMIENTO: tak já vypsala,co mažeme my,ne že je to zdravé!!
    AYUNTAMIENTO
    AYUNTAMIENTO --- ---
    VERONIKA22:
    LILY:
    ZEMINO:
    Kiri je dle mýho stejnej humus jak ostatní taveňáky
    Kiri z tvarohu a smetany
    http://www.chemievjidle.cz/taveny-syr/kiri-z-tvarohu-a-smetany-bel-syry-cesko
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    VERONIKA22: Nechci, aby to znělo jako pruzení, ale zkus se na ty taveňáky vybodnout a zvyknout si na chuť lučiny, tvarohu a nebo žervé. Ony ty taveňáky chutnají kvůli srágorám a koření, které v nich je, bohužel to není nic zdravého a dítěti bych to v žádným případě nedala (asi jako smažený hranolky nebo kupovanou tatarku a podobný lahůdky).
    MAKU
    MAKU --- ---
    LILY: ano, ale Veronika řešila, jak je to konkrétně s taveňáky. Ostatně viz. VERONIKA22:
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    MAKU: jo lučina je fajn ale chutná mi max. tak 1x za měsíc.
    no asi ty taveňáky jsou mňam hlavně kvůli těm srágorám co do toho dávají :o(
    no zkusím to Kiri
    LILY
    LILY --- ---
    MAKU: ale zase se to dá namazat na chleba místo másla a není to takovej humáč jako tavené sýry, tak to aspoň Veronika může zkusit, no ne? :o)
    GAF
    GAF --- ---
    MAKU: a jo.
    MAKU
    MAKU --- ---
    GAF: jenže Lučina není taveňák, ale čerstvý sýr (=nedávají se do ní ty tavicí soli a podobné ságory) :)
    LILY
    LILY --- ---
    GAF: no jasný, stará dobrá lučina!
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    VERONIKA22: my mažem Kiri,Lučinu,Žervé nebo čistý tvaroh
    GAF
    GAF --- ---
    VERONIKA22: nebo možná Lučina.

    Z čeho je Lučina
    http://www.mojelucina.cz/cnt_page.php?menu_id=138&menu_parent=108&menu_page=100&menu_lang=cz&ordr=5&PHPSESSID=NPpu7JVx03eZn62SZwKG5QIucY6

    Já jí teda jím často a je mi po ní vysloveně dobře (ale ok, nejsem dítě), kdežto ostatní sýry jsou taková normální až těžší potravina pro mě.
    LILY
    LILY --- ---
    VERONIKA22: a co takové ty rádoby tvarohové? Kiri nebo jak se to v dnešní době jmenuje..? (já to nejím, leda v rámci nějakého úletu (namazané na topinky...), tak nemám přehled)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    chtěla bych se zeptat na tavený sýry - jejich chuť zbožňuju a ráda je jím - teď jsem dala pořádně ochutnat i dítěti a konečně jsem zjistila, že umí sníst i celý krajíc chleba.
    tak bych to ráda mazala na pečivo i dál ale ještě jsem na tavené sýry nečetla nic pozitivního :o( všude zmiňujou jen, že obsahují fosfor a vytahují vápník z kostí :o(

    kupujete dětem nějaký ze kterého bych nemusela mít až takové výčitky?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BALAENA: no Pájovi je teď 10 týdnů a já se budu tím Fuchsem řídit, a to primárně proto, že potom nebudu muset tak pečlivě zkoumat etikety a vylučovat všechno lepkové :-)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TRISSIE: však říkám, že to TEĎ říkají :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BALAENA: ovšem je otázka, co budou ta velká jména říkat za rok, dva, nebo za pět.

    když si vezmu, jak se návody v tom, co s dětmi dělat, mění...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    LUBAR: je, je to dokonce obří změna i proti období proti čtyřmi nebo pěti lety, kdy Fuchs napsal Alergie číhá v jídle a pití.
    Fuchs si veřejně sypal popel na hlavu, že prý bude muset připravit nové vydání a tam to hodně tučně opravit
    LUBAR
    LUBAR --- ---
    BALAENA: Ale je to obrovská změna oproti době před sedmi lety, kdy byl lepek na indexu do roka :))
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TRISSIE: takhle to teď říká i Fuchs a Frühauf, a to jsou v tomhle ohledu dost velká jména.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    UMA: co jsem si googlila, tak podle posledních studií je nejnižší riziko vzniku alergie na lepek, když se začne podávat v 5-7. měsíci při současném kojení.
    Tak mi to říkal i pediatr - ale je na to tisíc a sedm názorů.
    UMA
    UMA --- ---
    holky, mam dotaz, jak a kdy nejlepe zacit s podavanim "lepkovych" potravin?
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    VERONIKA22: +
    MALKE:dík holky :)
    MALKE
    MALKE --- ---
    QUAACA: Vynechávám ostrá s papričkama, jinak od roka a půl s námi (on teda moc nejí). Cibule a česnek není vůbec problém, pepř jí taky. Respektive (ne)jí to úplně jako svoje jídlo, tak to neřeším. Jí i jídla s alkoholem (teda zatím jedl asi dvě), pokud je v receptu "přilijte na závěr", prostě to liju dřív, aby se alkohol odvařil. Vyhýbám se uzeninám (nedůsledně) a celým ořechům (důsledně). Jo a tučné vepřové, to taky ještě nikdy neměl (a my asi dvakrát od jeho narození:) ).

    Z toho tvého bych se vyhýbala taky jen extraostrým gulášům a Mexiku.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    QUAACA:
    a)franc. bram vidím jako OK, do hromady těstovin bych masa a hub dala jen krapítek na obarvení, lasagne neumí natálka nabírat a jíst tak jsem tentokrát odlila boloň.omáčku do skleničky a pak dostala kolínka s boloň.omáčkou
    b) tak z guláše odeber naběračku než tam přidáš ostré koření
    c)rizoto je v pohodě :o)
    d)taky vaříme a zase dávám natálce třeba rýži nebo knedlíky na kostičky a jen pokapané touto omáčkou aby jí to chutnalo
    e)nepapá nikdo z nás
    f)všechno úplně super - prostě radši vždycky dám spousta té přílohy aby se dítěti zaplnil žaludek a jen trochu omáčky
    g)natálka to moc nepapá ale třeba v polívce to sní. ale jelikož jí pouze rukama - tak jsem uvařila květák a brokolici co nejvíce v celku a v mističce zalila jen trochou polívky plus maso ze kterého se dělal vývar
    h) ano když jsem líná vařit pořádný oběd a dělám jen polívku tak pak douvařim brambory na velké kusy a zaleju to trochou polívky - uzpůsobeno, že se nenechá krmit
    ch) co je potřeba smažit tak natálce dělám na tefl.pánvi na sucho a nebo tam dám krapítek oleje a pak to zabalim do hromady papír.kuch.utěrek
    i) natálce dávám běžně a vždy teda jen to co je nejvíc libové aby neměla výčitky svědomí - že pečené je nezdravé :o)
    knedlo zelo zatím nedostala ale jedla by to asi ráda, když jsem dělala plněnou papriku tak myslím dostala jen kolínka, rajskou a trochu masa z papriky, z ptáčků jsem odkrojila kus hovězího a to dostala s omáčkou a rýží.
    s pomazánkama ještě velkou zkušenost nemám a jelikož natálce pečivo skoro nejí tak vždy dostane namazané kostičky chleba a prstíkem to sešťourá a olíže
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    QUAACA: dnes jsme měli rýži, hovězí maso a dostala trochu hnědé omáčky dochucené jen kostičkama nakládaných kyselých okurek.
    jinak miluje lečo ale aby se pořádně najedla tak dostává hromadu kolínek a jen několik lžič leča do toho.
    když třeba jíme bramborový guláš taky - dostane hromadu brambor a do toho krapítek omáčky na ochucení.
    LILY
    LILY --- ---
    QUAACA: uá, dostala jsem hlad :)
    Jinak když máme v jídle česnek, cibuli a lehounce pepř, tak to dítě jí s námi.
    A dnes jsem načapala muže, jak spolu snídají rizoto s hodně pálivým kari od včerejší večeře, mužovi totiž pálivé téměř nepřišlo. :)) Asi budu dnes častěji přebalovat hnusnou mazlavou hmotu, ale jinak snad dobrý.
    MEDOULKA: jo táák.. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam