• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    XMARGE: dekuju za inspiraci. Potrebovala jsem s necim zkombinovat ryzi co uz byla ve velkym hotova a omacka je pecka!! I bez kouli
    PETATA
    PETATA --- ---
    TRISSIE: tak tohle je úplně přesně stejný postup, jak mě máma vysvětlovala rajskou polévku (jediné co jsem tam nedavala byla mouka)
    a ten základ, s tím cukrem a kořením, nejenom, že to byla úžasná vůně, ale příště toho budu dělat dvakrát tolik, protože jsem pořád ujídala
    PETATA
    PETATA --- ---
    diky, projedu vsechny ty recepty a snad to dam dohromady
    diky za inspiraci!
    kdyz ted vedle ctu, kolik toho vsichni varite, tak si pripadam jak strasny luzr
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    PETATA: Můžeš je udělat buďto víc obyčejné: jen smíchat mleté maso třeba s vejcem (nebo vejce nahradit bramborovým škrobem), případně zahustit strouhankou. Ničím jiným jsem snad ani nikdy nezahušťovala, občas to risknu tekutější a zatím žádné extra fiasko nebylo. Z koření já dávám majoránku nebo provensálské. Péct v troubě lze, tak na 180-200 cca 20 minut. Podložit pečícím papírem, blbě se to drhne z plechu.

    Anebo vylepšená verze, ta teda teď boduje u nás, když je dělám, a to recepty na švédské kuličky ála IKEA. Dělám je jak do rajské omáčky, tak i s brkaší a omáčkou (výpek+vývar/voda+trocha lučiny a malinko hořčice) a obojí paráda.
    Je tam zajímavá ta nastrouhaná brambora, smetanu jsem tam spíš jen kápla, rozhodně ne celý kelímek, jak se někde občas uvádí (ale já mám teda vůbec posedlost a snažím se recepty spíš dělat zdravější než jaké jsou v originální verzi).

    Rajskou vařím teď nejčastěji podle Dity Pecháčkové, recept můžu poslat nebo je na webu ČT v tom jejím pořadu (aspoň teda myslím).
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    XMARGE: a do rajský ještě tymián, asi půl lžičky.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    PETATA: rajskou zahušťuju hraškou na zahušťování je to zdravé, dobré a na chuti to nepoznáš:o) Určitě je důležitý jí dělat z hovězího vývaru (z vody je plitká).
    Já na 60g másla osmahnu do zlatova cibulku, přihodím 50g hrašky, chvíli osmažím jíšku a pak rozředím asi 800 ml vývaru. Do toho hodím plechovku rajčet, nový koření, pepř, bobkovej list a asi půl lžičky skořice, přiklopím a nechám 20 minut vařit. Pak scedím přidám asi 3 vrchovatý lžíce protlaku, ocet a cukr podle chuti (cca 2 lžíce octa a 5 vrchovatých lžíček cukru, ale záleží na protlaku, každý je jinak ochucený) a dosolím.

    A masový koule peču v troubě podle recpetu od Vaňka na čevabčiči - 600 g hovězího masa (krk nebo plec), 400 g vepřového bůčku (já dávám libový vepřový, bůček ne:o)), 1 cibule, 1 lžíce sádla, 1 vejce, sůl, pepř.
    Na sádle osmahnu dohnědo-zlatova cibulku a nechám vychladnout, maso pomelu a přidám k cibuli. dám vejce, sůl (vrchovatou lžičku), pepř, zamíchám a tvaruju koule, který kladu na pečící papír a peču asi 20-25 minut na 180°C (Vaněk píše 15 minut, ale po 15 minutách jsem měla ty koule uvnitř trochu syrový).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PETATA: kuličky nevím, taky se ráda přiučím, ovšem na rajskou doporučím tenhle recept: http://dolcevita.blog.cz/0702/rajska-omacka - je fakt dobrá, ze surovin vhodných i pro čerstvá batolata, a, pokud znáš aspoň z doslechu KRKY Kikouška, tak asi největší kompliment téhle omáčce je, že toho snědl celou misku :-)
    PETATA
    PETATA --- ---
    Ráda bych udělala kuličky z mletého masa (hovězí krk) v "rajské" omáčce
    Vzhledem k tomu, že tohle jídlo neprošlo ani v dospělé variantě v naší kuchyni, tak si s tím moc nevím rady
    Bude to s náma jíst Natálka (14m), jí s náma už běžně
    Čím vším můžu ochutit maso, zahustit (lze pohankou?)? Dají se upéct v troubě nebo jsem někde zahlédla i uvařit ve vodě?
    A na omáčku mám k dispozici vývar, rajčatové pyré a loupaná rajčata v plechovce
    Pro Vás to asi není nic nového, pro mě ano, tak se možná ptám jako tele, ale vzhledem k tomu, že se u nás doma omáčky nevaří (u muže doma je nikdy tchýně nedělala, tak po nich neprahne a já taky ne), tak moc nevím, jak na to. Ale tohle je jedna z mála věci, která mi chutná, tak se ji chci konečně naučit sama a nejen fasovat od babičky v krabičce :)
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    TRISSIE: jojo, diky, nejak tak to vidim :-)... uvidime, mlade ted jidlo bojkotuje, ale to je jeji boj, tak varime hlavne aby to chutnalo nam a ona se bude naji, nebo ne... mimo obed ji dobre, jen si vybira...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HABRENKA: měla jsem kdysi (bohužel se během několika stěhování ztratil) geniální recept na brambory zapečené s restovaným hovězím masem a mrkví, okořeněné tymiánem, děsně dobré to bylo... tak třeba nějakou variaci na to? hodila bych to maso na pánev ke skoro hotové mrkvi, ať ještě trochu nasákne šťávu...
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    MONIA: pravda, mohla bych ji orestovat a pak zapect s tim varenym masem, at to ma nejakou chut (budeme to jist taky ;-)), diky...
    MONIA
    MONIA --- ---
    HABRENKA: co tu mrkev upect s medem. chutě to bude podobne,ale Emko má rád ty dlouhé kousky mrkve evokuje mu to tyčinky.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    dneska jsou testoviny se spenatem na cibulce, slanine a se smetanou a mam tu mrkev a uvarene hovezi maso, nejaky napad, jak to zpracovat jinak, nez nudne dusenou mrkev...? (na zkaramelizovane cibulce s trochou curry...?)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    PETATA: Jooo, pečený hadi! Super, díky, to jsem potřebovala! Úplně jsem si vzpomněla, jak mi na prvním táboře nakukali, že jsou to fakt hadi :) A Františka má hady rády! :)
    PETATA
    PETATA --- ---
    ANNNA: na táboře jsme s dětmi dělali hmotu z mouky a vody, která se namotávala na klacek jako takový had
    mohla by se udělat i variace ala trdlo :)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    BALAENA: Jojo, s chlebem počítám určitě! Marshmallows bych mohla sama vyzkoušet, a pak k tomu přidat i toho buřta ;)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ANNNA: tak ono se nechá opéct i samotný chleba nebo rohlík. anebo po emerikánském vzoru marshmallows
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    HABRENKA: To trvá příliš dlouho, aby to uspokojilo byť dospělého :) Ale jo, jablka by šly...
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    ANNNA: jablka :-)?
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Jak se tak dívám na to krásné jarní počasí - co se tak dá péct s batolaty na ohýnku? Ideálně aby se mohlo batole alespoň symbolicky podílet na opékání...

    Je mi jasné, že jeden buřt ještě nikoho nezabil. Prostě přemýšlím o alternativách - a co mě napadá je spíš k pečení na roštu. Možná to udělat jako špízy?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam