• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MIDORI: jogurt je proti zácpě, tak to je jasný... ale dej tomu čas, poddá se to, taky jsme tou fází prošli.
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    ORIKA: zacala jsem davat bily jogurt s bananem ted v osmem mesici jako odpoledni svacinu (na doporuceni doktorky). akorat mam pocit, ze prave od ty doby prestalo dite kadit tuhy bobky a misto toho kadi takovou kasi
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ORIKA: mně to taky přišlo málo, doktorka říkala 300ml jako optimum, ale právě že je vidět, že holky jsou hydratované dobře, ale že mám teda hlídat ty plínky. A samozřejmě se snažit to vyřešit do léta, než začne být horko, to je taky o něčem jiném.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    TRISSIE: tak to zni dobre, asi to piti moc resim :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ORIKA: ale já nekojím - a mlíko maj holky akorát ráno (200ml), potom dopoledne ovocnou přesnídávku, k obědu masozeleninu, odpoledne jogurt s ovocem (samotnej ho nechtěly vůbec a mně to žíly netrhá, jsem jediná v rodině, kdo snese bílý jogurt), večer kaše - k tomu těch 60ml vody a furt to na dostatečnou hydrataci stačí.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    BALAENA: aha, ja totiz chtela zacit davat ovoce a prislo mi, ze by bylo vhodne tu mlecnou davku, co doposud mel, nahradit jogurtem..proto ten napad to namixovat..
    k piti davam vodu nebo neslazeny caj, dzusy se u nas nepiji, starsi syn po nich neprahne, tak je nekupuju
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    TRISSIE: u nas je blbe, ze nas poblijon ten caj castecne vyhodi, takze ho nutit vypit vic je kontraproduktivni, protoze cim vic vypije, tim je vetsi pravdepodobnost, ze to vyblije..proto taky stale kojim i 4x za noc:-(
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ORIKA: nemíchej ho s přesnídávkou, dej bílej. o ochucování uvažuj, až když to s bílým více značek nepůjde. zbytečně si na sebe pleteš bič, to máš jako s pitím - nauč na šťávu a čistou vodu pak pít taky nebude
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ORIKA: jogurt se může od 8. měsíce.
    Jinak s tím pitím, já to řešila s doktorkou (holky daj momentálně kolem 60ml za den) a ta mi řekla, že to mám dál zkoušet, ale hrotit netřeba, protože čůrají dost i tak (to jo) a rozhodně nejeví žádné známky dehydratace.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    chtela jsem se zeptat kdy jste zacaly davat detem bily jogurt?
    uvazuju, ze bych ho malymu namixovala napul s presnidavkou a zrusila tak jedno kojeni..po obede stale dokojuju, protoze ditko piti caje nebo vody moc neda(max.40ml za den), nicmene v tech 9 mesicich co ma uz bych rada zacala castecne nahrazovat mliko jidlem, tak me napadla ta svaca
    PETATA
    PETATA --- ---
    TRISSIE: tak jsem se zuby nehty držela receptu, jen se mi zdálo, že mám víc vývaru, než rajčat, tak jsem tam dala navíc protlak (příště radši navíc jednu plechovku), ale stejně, je boží!
    XMARGE: tak kuličky jsem ještě vytunila bylinkama a pekla, jak si psala, mnam!
    BLANCHE1: hledala jsem v archivu toho pořadu a nikde jsem to nenašla

dámy, díky, už se těším na zítra, jak jí to bude chutnat
    ale je to malej kombajn, tý chutná všechno :)
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    XMARGE: dekuju za inspiraci. Potrebovala jsem s necim zkombinovat ryzi co uz byla ve velkym hotova a omacka je pecka!! I bez kouli
    PETATA
    PETATA --- ---
    TRISSIE: tak tohle je úplně přesně stejný postup, jak mě máma vysvětlovala rajskou polévku (jediné co jsem tam nedavala byla mouka)
    a ten základ, s tím cukrem a kořením, nejenom, že to byla úžasná vůně, ale příště toho budu dělat dvakrát tolik, protože jsem pořád ujídala
    PETATA
    PETATA --- ---
    diky, projedu vsechny ty recepty a snad to dam dohromady
    diky za inspiraci!
    kdyz ted vedle ctu, kolik toho vsichni varite, tak si pripadam jak strasny luzr
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    PETATA: Můžeš je udělat buďto víc obyčejné: jen smíchat mleté maso třeba s vejcem (nebo vejce nahradit bramborovým škrobem), případně zahustit strouhankou. Ničím jiným jsem snad ani nikdy nezahušťovala, občas to risknu tekutější a zatím žádné extra fiasko nebylo. Z koření já dávám majoránku nebo provensálské. Péct v troubě lze, tak na 180-200 cca 20 minut. Podložit pečícím papírem, blbě se to drhne z plechu.

Anebo vylepšená verze, ta teda teď boduje u nás, když je dělám, a to recepty na švédské kuličky ála IKEA. Dělám je jak do rajské omáčky, tak i s brkaší a omáčkou (výpek+vývar/voda+trocha lučiny a malinko hořčice) a obojí paráda.
    Je tam zajímavá ta nastrouhaná brambora, smetanu jsem tam spíš jen kápla, rozhodně ne celý kelímek, jak se někde občas uvádí (ale já mám teda vůbec posedlost a snažím se recepty spíš dělat zdravější než jaké jsou v originální verzi).

Rajskou vařím teď nejčastěji podle Dity Pecháčkové, recept můžu poslat nebo je na webu ČT v tom jejím pořadu (aspoň teda myslím).
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    XMARGE: a do rajský ještě tymián, asi půl lžičky.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    PETATA: rajskou zahušťuju hraškou na zahušťování je to zdravé, dobré a na chuti to nepoznáš:o) Určitě je důležitý jí dělat z hovězího vývaru (z vody je plitká).
    Já na 60g másla osmahnu do zlatova cibulku, přihodím 50g hrašky, chvíli osmažím jíšku a pak rozředím asi 800 ml vývaru. Do toho hodím plechovku rajčet, nový koření, pepř, bobkovej list a asi půl lžičky skořice, přiklopím a nechám 20 minut vařit. Pak scedím přidám asi 3 vrchovatý lžíce protlaku, ocet a cukr podle chuti (cca 2 lžíce octa a 5 vrchovatých lžíček cukru, ale záleží na protlaku, každý je jinak ochucený) a dosolím.

A masový koule peču v troubě podle recpetu od Vaňka na čevabčiči - 600 g hovězího masa (krk nebo plec), 400 g vepřového bůčku (já dávám libový vepřový, bůček ne:o)), 1 cibule, 1 lžíce sádla, 1 vejce, sůl, pepř.
    Na sádle osmahnu dohnědo-zlatova cibulku a nechám vychladnout, maso pomelu a přidám k cibuli. dám vejce, sůl (vrchovatou lžičku), pepř, zamíchám a tvaruju koule, který kladu na pečící papír a peču asi 20-25 minut na 180°C (Vaněk píše 15 minut, ale po 15 minutách jsem měla ty koule uvnitř trochu syrový).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PETATA: kuličky nevím, taky se ráda přiučím, ovšem na rajskou doporučím tenhle recept: http://dolcevita.blog.cz/0702/rajska-omacka - je fakt dobrá, ze surovin vhodných i pro čerstvá batolata, a, pokud znáš aspoň z doslechu KRKY Kikouška, tak asi největší kompliment téhle omáčce je, že toho snědl celou misku :-)
    PETATA
    PETATA --- ---
    Ráda bych udělala kuličky z mletého masa (hovězí krk) v "rajské" omáčce
    Vzhledem k tomu, že tohle jídlo neprošlo ani v dospělé variantě v naší kuchyni, tak si s tím moc nevím rady
    Bude to s náma jíst Natálka (14m), jí s náma už běžně
    Čím vším můžu ochutit maso, zahustit (lze pohankou?)? Dají se upéct v troubě nebo jsem někde zahlédla i uvařit ve vodě?
    A na omáčku mám k dispozici vývar, rajčatové pyré a loupaná rajčata v plechovce
    Pro Vás to asi není nic nového, pro mě ano, tak se možná ptám jako tele, ale vzhledem k tomu, že se u nás doma omáčky nevaří (u muže doma je nikdy tchýně nedělala, tak po nich neprahne a já taky ne), tak moc nevím, jak na to. Ale tohle je jedna z mála věci, která mi chutná, tak se ji chci konečně naučit sama a nejen fasovat od babičky v krabičce :)
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    TRISSIE: jojo, diky, nejak tak to vidim :-)... uvidime, mlade ted jidlo bojkotuje, ale to je jeji boj, tak varime hlavne aby to chutnalo nam a ona se bude naji, nebo ne... mimo obed ji dobre, jen si vybira...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam