• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    MONI: nějakou knihu tu sice mám, ale tam mají ještě jednodušší složení, než co dělám sama. Do jednoho roku akorát dvě stránky "receptů" alá polívka a zelenina s masem. Asi fakt nějakou koupím.
    MONI
    MONI --- ---
    TAPINA: i máslo je v pohodě.
    SEBIEN: meruňky jsou v kupovaných skleničkách už od 4 měsíců, takže povařenou klidně.

SEBIEN: Doporučuju koupit si nějakou kuchařku na příkrmy nebo se podívej (jestli máš nějakou) do knížky jak pečovat o dítě, bývá tam kapitola o jídle. Složení skleniček je často o základu brambory+mrkev+další ingredience, největší poměr tam mají nejlevnější suroviny.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    INUSHKA: bezva, díky
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    SEBIEN: Malvína loni v létě, tj. cca těch 7 měsíců, jedla meruňky normálně syrové a jak jí chutnaly :-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    SEBIEN: Určitě jo. Ze začátku jsem používala olivový olej. Lehké orestování má pozitivní vliv na vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    btw. dávali byste meruňku (povařenou)? Někde píšou, že se v sedmi měsících může, jinde jsem četla až od devítí měsíců, ale to nevím, jestli nemysleli syrovou. Už jsem jí teda trochu asi dvakrát dala, když jsme zrovna meruňky měli a dneska jsem právě otevřela, co jsem si zavařila a když jsem hledala, jestli už můžu dávat fenykl, tak jsem našla to, že meruňku až později.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    MONI: cuketu samotnou, s masem, s bramborem, s mrkví nebo s rybou (v kupovaných příkrmech), tak jsem si říkala, jestli nejsem omezená a nešlo by to ještě s něčím.

Přiznám se, že zatím dávám převážně kupovaný skleničky, zatím ty označený od 4. a 5. měsíce. Když pak něco vařím sama, tak se inspiruju složením skleniček.
    Jinak vlastně moc nevím, co a jak už můžu, zatím jenom vařím.
    TAPINA: takže myslíš, že už můžu restovat? Cibuli sice zatím neměla, ale pórek jo, cibuli chci zkusit brzo taky
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    SEBIEN: Já jsem nějak v tomhle věku objevila kombinaci, kterou s chutí jíme dodnes celá rodina. Cuketa, lilek, orestovat, (případně s cibulkou, jestli už dáváš - já jsem dávala) a podávat s kuskusem.
    MONI
    MONI --- ---
    SEBIEN: cuketa má příjemnou chuť a i konzistenci, takže bych jí nějak moc nekombinovala a nechala dítě vychutnat. Já jsem ji dávala s bramborama, případně k tomu bílé maso (králík, kuře). Místo brambor může být i kuskus, ale to asi až v pozdějším měsíci.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    poraďte, s čím vším se dá udělat cuketu pro sedmiměsíční?
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    ROXXA: Dělám kaše z kdečeho. Dokud jsem neměla mlýnek na obilí, uvařila jsem celý zrno a mixovala. Funguje to dobře, ale dlouho se to vaří. Teď si doma namelu krupici a vařím tu, je to podstatně rychlejší.

Zrovna pohanka samotná malé teda nejede, takže k ní přidávám cca 1/3 pšeničné krupičky.
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    ROXXA: Pohanková krupice, vaří se stejně jako pšeničná krupička (plus jde narozdíl od ní udělat i v mikrovlnce).
    VVENDY
    VVENDY --- ---
    ROXXA: delam kasi z pohankovych vlocek. Ale teda zatim jen pro sebe. Je to v podstate stejne jako klasicka ovesna. (I kdyz tu jsem vlastne nikdy neochutnala :-)
    Od kdy vlastne dite muze pohanku nebo treba tu poh.kasi? Stejne jako jine kase nebo az pozdeji?
    ROXXA
    ROXXA --- ---
    díky za radu tak ten glukopur tedy nemusi byt špatny.
    každopádně ještě mě napadla jedna věc....ad kaše, občas vařím kaši z kukuřičné mouky (polenty) - povařit. a jde dělat také z pohankové mouky? nebo pohankova kaše jen z pohanky a rozmaširovat to?
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    já občas dělám kaši se zeleninou
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    KOTENCE: nejaka divna tradice, nekam jsem sem hazela odkaz na rady k prikrmum a tam prave psali, ze kase na noc je blbost. zni to logicky.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    ad kaše, proč se dávaj na noc? Já jsem zvyklá jíst sladký obilný kaše spíš k snídani, tak mi to přijde divný.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    ROXXA: Otázka je, jestli to má chutnat tobě, nebo dítěti. Naše dcera (21 měsíců) zbožňuje neslazené kaše vařené opravdu jenom z toho obilí (ječmen, krupice, pohanka, oves...) bez jakékoliv příměsi. Normálně dostává občas i sladký koláč, takže chuť obyčejného bílého cukru zná, ale kaše pořád nadšeně baští ochucené jenom mlíkem...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ROXXA: glukopur je čistý hroznový cukr, čistá glukóza. nic umělého. kupuje se v lékárně
    ROXXA
    ROXXA --- ---
    Ahoj, dotaz ohledně vaření kojeneckých kaší...na netu jsem našla různé recepty, kde se přidavalo nějaké sladidlo glukopur...ani nevim, kde to koupit a moc se mi to do tech kasicek davat nechce....nicmene jsem takto vytvorenou kukuricnou kasi chutnala (z polenty) a teda nic moc, ikdyz tam bylo nakrouhane jablko, tak to moc neosladilo- Slo by pridavat stevii ci sladidlo ze stevie? nebo nejake jine prirodni sladido? jenom malilinko...jeslti to je mozne...jen malinko aby to bylo trochu chutnejsi..myslim pro kojence 8m.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam