• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    IKARIE: můžeš dát příklad úspory času? Uz jsem o něm slyšela, ale neumím si to konkrétně představit...
    KACHITA
    KACHITA --- ---
    IKARIE: jojo tak to znam - maji ho kamaradi a jsou s nim taky moc spokojeni :) hmm.. tak nic :-D
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    MIDORI: ty znam, ale protoze mam ten super pristroj viz nize, radeji uvarim domaci, nez instantni, ac maj ty nominal pekny slozeni.

    KACHITA: to je strasna vec! - je to teda skvely, ale strasne drahy. moje mati to jednu dobu prodavala a ma ho sama doma a ja vzdycky protacela oci, jak si to nekdo muze koupit. a pak jsem to dostala jako darek napul od ni a od muze. malem me kleplo. ale musim rict, ze za ten rok co to mam to u nas doma jede nekolikra denne - prikrmy na pare, polivky, testa na vsechno slany sladky chleba ... vlastne krom klasickeho vyvaru v tom varim uz uplne vse, i treba ryzi, brambory .. https://thermomix.vorwerk.cz/uvod/

    KACHITA
    KACHITA --- ---
    IKARIE: jinak u nas v tomto veku hodne frcela pohankova kase s nastrouhanym jablkem a skorici. Nebo pozdeji se svestkami/broskvi..
    KACHITA
    KACHITA --- ---
    IKARIE: co je to za super přístroj, který sám uvaří kaši, prosím?
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    IKARIE: Ja jsme jednu dobu jela hodne na kasich Nomina. Maji hodne druhu a je to rychle hotove
    Domů | Nominal
    https://www.nominal.cz/
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    IKARIE: Ječné vločky, jáhly, pohanka, kukuřice (polenta), amarant (ten bych teda spíš k něčemu přidávala než dělala kaši jen z něj, je hodně škrobovatý)... konkrétní recepty (poměr zrna a tekutiny a dobu vaření googli). No a samozřejmě klasika pšeničná krupice, pokud nevadí lepek.

    Obecně kaši uvaříš prakticky z jakékoliv obilniny nebo luštěniny (ty jsou teda lepší na slano než s ovocem :-) )
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    mladsi dceri (7,5 mesice) dost chutnaji kase. starsi syn to vubec nechtel a nechce doted, ja to taky moc nejim, tak jsem bez inspirace. mam chytreho robota, co vari a zvladne mi kasi uvarit rano behem 20 min co se mejeme a oblekame, vcetne napareni ovoce, ktere se pak da s kasi rozmixovat. delala jsem zatim jen vlockovou a ryzovou - z ceho dalsiho by kase sla vyrobit?
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    MONI: hahaha, vyloženě jarní odstín :-) , ale já bych si ji dala :)
    no děkuju všem, jako nic jako pistáciový krém určitě nezvládnu, inspirovali jste mě a už jsem to trochu vymyslela.
    MONI
    MONI --- ---
    GILLIATT: na dort by šel použít pistáciový puding - na obarvení krému nebo i korpusu. (Dcera měla jednou ve školce litou buchtu "pistáciovník", která byla zelená, ale recept se mi na internetu nepodařilo najít:-(
    MONI
    MONI --- ---
    GILLIATT: pokud jsou děti už větší, tak nivová pomazánka je taky zelená :-)
    Nechají se udělat i zelené palačinky, stačí do těsta přidat rozmixovaný špenát.
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    SHINIGAMI: tak to zní docela nechutně :-) , ale na druhou stranu by to vyřešilo zoufalý nedostatek času, který mám na přípravu...
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    GILLIATT: co potravinarske barvivo na bazi chlorofylu? Pak muzete mit zelene vselicos;).
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    super holky díky,
    HUJERKA: lučina s pažitkou, nějak to pomixovat, to by šlo. Medvědí česnek a guacamole neprojdou přes děti..
    PETATA: vypadá krásně, nějaký špenátový koláč bych mohla zvládnout, to se dá připravit i den předem.
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    GILLIATT: Z avokáda guacamole, zeleně obarvit žervé/lučinu nadrobno nasekanou cibulovou natí nebo se myslím už sežene medvědí česnek. Moje oblíbené jsou brokolicové špalíčky, na oslavu super, měli jsme je jednou na Silvestra: http://www.pradobroty.cz/2016/02/brokolicove-spalicky-z-trouby.html
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    Syn má letos narozky na zelený čtvrtek. tradičně děláme špenátovou polévku, ale letos bude pohoštění a dort, pár dětí, pár dospělých, Hledám tipy na něco zeleného, rychlého, dobrého, aby to jedly i děti - pomazánka, placičky...,možná něco z avokáda? napadá vás něco?
    a ještě jeden dotaz, velikonoční nádivka - půjde zamrazit? Nebude pak rozblemclá?
    díky díky
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    tak mám další baby-friendly recept pro #pomalyhrnec

    kuřecí stehenní řízky (nahrubo očištěné - odkrojit větší kusy tuku a takový ten tvrdý kousek kloubu, pokud tam je - ale šlachy klidně nechat) rozložit na dno pomalého hnrce, osolit, zalít rajčatovou omáčkou (já použila LIDL rajčata s bazalkou), zapnout na 3-4 hodiny na high nebo na 7-8 na low, vidličkou natrhat maso v omáčce na kousky a servírovat s těstovinami a oblíbeným sýrem.
    mnou použitý poměr byl cca 1:1 (asi 3/4kg řízků a 750g láhev omáčky), ale příště dám omáčky míň, tak 2:3.

    není to raketová věda, ale maso je úžasně měkké a vhodné i pro batolata, která toho moc neukoušou, a současně neurazí ani dospělého.

    (a i s vařením těstovin jsem měla večeři na stole do patnácti minut od chvíle, kdy jsem unavené a hladové děti přivlekla z neúspěšné výpravy za jarními botami :-)
    KACHITA
    KACHITA --- ---
    taky přidám tip na rychlou a chutnou polévku: koipit zeleninovou směs Minestrone, povařit ( já ve vývaru), přidat konzervu rajčat, bazalku a hotovo! :-) Synovi jsem to zahustila špaldovou jiskou a nam dochutila cesnekem, soli a peprem a luxus ;)
    KACHITA
    KACHITA --- ---
    ZEMINO: malej zblajznul celou kisku, on miluje bobulovité ovoce, šťávu vybíral prstem :)
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    GOLDBERRY: tak to mám radost.), je dobrá a hlavně rychlá a jednoduchá.
    GOLDBERRY
    GOLDBERRY --- ---
    GILLIATT: Právě jsem dovarila a asi ji mladému pánovi sežeru.. Mrkev jsem pro začátek osmahla na másle a je skvělá. Zarazuji a ještě jednou děkuji!
    DIZZYDENT
    DIZZYDENT --- ---
    U nás boduje pórková s krupičkou a parmazánem http://www.apetitonline.cz/recepty/8042-porkova-polevka.html
    GOLDBERRY
    GOLDBERRY --- ---
    * jestli
    GOLDBERRY
    GOLDBERRY --- ---
    IKARIE:
    TRISSIE:
    SAAYURI:
    PETATA:
    GILLIATT:
    PROMETHEA:

    Moc díky všem! A ještě ten pacholek přestane jíst i polévky, v nějaké to asi utopím :-).
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    GOLDBERRY: ještě nepadla krupicová (já jí říkám dětská, páč se dá udělat i bez cibule)
    1, na másle opražit lžíci krupice (ta jemná krupička) než začne vonět
    2, přidat zeleninu (např. mrkev, pórek)
    3, sůl, pepř, koření
    4, ke konci ještě dozahustit krupičkou dle žádané hustoty
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    KACHITA: taky máme domácí,ale přijdou mi rozblemcané po rozmrznutí..na oko nepěkné :) a bohužel děti jí očima
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    GOLDBERRY: Mam jednu uplne jednoduchou, teda dve.
    Osmahnout porek, pak mrkev, zalit zeleninovym vyvarem, uvarit do mekka, rozmixovat, pridat smetanu.
    Dyni nakrajet, osmahnout, uvarit a vyvarem do mekka, pridat smetanu, nebo kokosove mleko, nebo nic, cemu das prednost, u ty se da experimentovat.
    Brokolici vzit, rozdelit na ruzicky a kostal, kostal nakrajet, osmahnout, pridat zase vyvar, k tomu ruzicky, rozmixovat, pridat smetanu.
    A podle toho, pro koho to varis, tak pridavas veci jako sul, pepr, muskatovy orisek, kmin, atd. K obedu davam samotnou, k veceri s opecenym chlebem jako zavarkou. :)
    PETATA
    PETATA --- ---
    GOLDBERRY: zeleninove polevky varim prave, kdyz doma neni vyvar
    tyto obe byly vyzkouseny jen s vodou

    u nas vede na plne care kulajda, ta by mohla byt snad kazdy den a neomrzela by se

    a posilam dva odkazy
    cuketova je bozi a z repy me mile prekvapila (nemela jsem velke ocekavani)



    Italská cuketová polévka | Apetitonline.cz
    http://www.apetitonline.cz/recepty/7418-italska-cuketova-polevka.html

    Polévka z červené řepy | Recepty Albert
    https://www.albert.cz/recepty/polevka-z-cervene-repy

    a samozrejme bramboracka, at uz klasicka ci kremova a vyborna je kremova cesnekova
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GOLDBERRY: všechny velmi podobně :-)
    1) na troše oleje nebo másla nebo sádla orestuju zeleninu
    1a) pro polévky, které nemají být krémové - zasypu lžičkou mouky, opražím (nemám ráda průhledné vývary)
    2) zaleju vodou, osolím, přihodím brambory na kostky (někdy krémové dělám bez brambor a jindy s bramborami)
    3) uvařím doměkka
    3a) krémové polévky rozmixuju, podle chuti přidám smetanu a nebo ne.

    lze experimentovat s kořením, bylinkami, druhy zeleniny, na začátku osmahnout cibulku (ta se hodí zvlášť do krémových polévek), přidat luštěniny (krom červené čočky je potřeba je předem namočit), se zeleninou orestovat třeba žampiony na plátky...
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    GOLDBERRY: jestli potrebujes navodny recept (taky nejsem uplny profik:), tak osmahnu cervenou cibuli + pripadne trosku zazvoru nebo trosku cesneku, osmahnu mrkev nakrajenou na kolecka, rimsky kmin, pak to zaleju vodou, osolim, necham varit nez mrkev zmekne a pak teprv sypu cocku (bacha, strasne nabobtna a je hotova rychle). to pak mixuku a zjemnuju tim kokosovym mlikem (uz jsem delala i s troskou zakysane smetany, kdyz jsem nemela to mleko)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam