• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    TRISSIE: ranec, novy kolem 35tis. moje mama nam ho sehnala pres sve pofiderni konexe ve svete podomnich prodejcu asi o 10 tis levenjs, coz je za me stejne raketa. kolem tech 25tis stoji konkurence, artisan od kitchen aid.

    ale v souvislosti s tebou me napada dalsi nevyhoda - pro vasi peticlennou rodinu by to nebylo uplne idealni, ta varna nadoba ma kapacitu asi 2,5l - takze treba u polivek se z plne porce najime my dva dospeli a trilety syn a zbyde max jedna porce.

    jinak sem nasla recenzi pod kterou bych se i podepsala, ah na to ze ja jsem gurmanka pro kterou vareni uplne konickem neni:


    Otestovali jsme: Thermomix - zázračný pomocník, nebo vyhozené peníze? | Blesk.cz
    https://hobby.blesk.cz/...2416/otestovali-jsme-thermomix-zazracny-pomocnik-nebo-vyhozene-penize.html
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    IKARIE: a kolik ta sranda vlastně stojí?
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    PROMETHEA: no, zkusim to nak sesumirovat. u me hlavni vyhoda je ta, ze me vareni nikdy nebavilo a s timhle je to takovy zabavnejsi: nejvetsi vyhoda je knowhow v podobe receptu: existuje k tomu cela platforma cookidoo, web i iphone appka, ve ktery je nahranych milion receptu (i v ruznych jazykovych mutacich, v nemecku je ta komunita asi hodne velka), takze pro me nekonecna studnice inspirace. v ramci te appky to umi planovat, co budu varit (i dle surovin co mame doma, je potreba spotrebovat), umi to generovat i nakupni seznamy. tahle geek funkce bavi i muze, takze i on vari vic, nez varil predtim. vyfiltrujes si co chces delat, nebo si jen prohlizis tematicke kolekce, ukladas si a pak si to posles pres wifi do pristroje a pak jen nasledujes kroky, co ti robot rika a tyhle opruz prace dela za tebe.

    je to robot, co umi i varit a restovat a udela za mne ty prace, co me nebavi: krajet cibuli, strouhat brambory na bramboraky, michat pudink nebo kase a stat u plotny. jediny co neumi je tu zeleninu/brambory oloupat :)

    velka uspora je to ze u toho sporaku nemusis stat, to ocenuju hlavne u tech jidel, kteri vari za mne: skvely sou z tohopolivky (nahazis, zapnes, i tu cibulku to orestuje, pak to vari a pak jen otocis cudlikem aby se to rozmixovalo, kdyz chces kremovou), salaty, pudinky, kase, domaci presnidavky, termixy. co mam ten pristroj, zacala sem pect - micha i hnete testo. bananovy chlebicek delam asi 3x tejdne, mam za 5min pripraveno testo.

    hodne vyuzivam fuknci vareni v pare, ma to nastavnou misu a talirek, takze v tom jde najednou udelat cely jidlo - priloha v kosiku, nad tim zelenina, nad tim ryby, za dvacet min hotovo. (tohle samozrejme umi i klasicky parni hrnec).

    jako jestli mate doma uz hodne kuchynskych spotrebcu (robora, parni hrnec, mixer, zmrzlinovac, ryzovat, pekarnu, smoothie maker .. z tech co me ted napadlo), tak je to trosku zbytecna investice. my nemeli nic a tyhle vsechny veci to umi nahradit.

    vlastne je to skvely, az na ty dve hlavni nevyhody, kvuli kterym bych si to ja proste nekoupila (a proto sem to dostala jako prekvapeni darem, ktery sem musela hodne vydejchavat:)):
    1. cena
    2. produkt primyho prodeje, takze proste to nekoupis v obchode, ale prijde ti to nekdo predvest, me vsechny tyhle veci strasne se.ou (ale zadnou predvadecku sme neabsolvovali, mama ho ma doma, tak me do toho zaskolila ona:) naopak moje mama tyhle veci ma rada, ma od stejne firmy uz asi 20 let super predrazeny vysavac rainbow :)))
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    IKARIE: můžeš dát příklad úspory času? Uz jsem o něm slyšela, ale neumím si to konkrétně představit...
    KACHITA
    KACHITA --- ---
    IKARIE: jojo tak to znam - maji ho kamaradi a jsou s nim taky moc spokojeni :) hmm.. tak nic :-D
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    MIDORI: ty znam, ale protoze mam ten super pristroj viz nize, radeji uvarim domaci, nez instantni, ac maj ty nominal pekny slozeni.

    KACHITA: to je strasna vec! - je to teda skvely, ale strasne drahy. moje mati to jednu dobu prodavala a ma ho sama doma a ja vzdycky protacela oci, jak si to nekdo muze koupit. a pak jsem to dostala jako darek napul od ni a od muze. malem me kleplo. ale musim rict, ze za ten rok co to mam to u nas doma jede nekolikra denne - prikrmy na pare, polivky, testa na vsechno slany sladky chleba ... vlastne krom klasickeho vyvaru v tom varim uz uplne vse, i treba ryzi, brambory .. https://thermomix.vorwerk.cz/uvod/

    KACHITA
    KACHITA --- ---
    IKARIE: jinak u nas v tomto veku hodne frcela pohankova kase s nastrouhanym jablkem a skorici. Nebo pozdeji se svestkami/broskvi..
    KACHITA
    KACHITA --- ---
    IKARIE: co je to za super přístroj, který sám uvaří kaši, prosím?
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    IKARIE: Ja jsme jednu dobu jela hodne na kasich Nomina. Maji hodne druhu a je to rychle hotove
    Domů | Nominal
    https://www.nominal.cz/
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    IKARIE: Ječné vločky, jáhly, pohanka, kukuřice (polenta), amarant (ten bych teda spíš k něčemu přidávala než dělala kaši jen z něj, je hodně škrobovatý)... konkrétní recepty (poměr zrna a tekutiny a dobu vaření googli). No a samozřejmě klasika pšeničná krupice, pokud nevadí lepek.

    Obecně kaši uvaříš prakticky z jakékoliv obilniny nebo luštěniny (ty jsou teda lepší na slano než s ovocem :-) )
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    mladsi dceri (7,5 mesice) dost chutnaji kase. starsi syn to vubec nechtel a nechce doted, ja to taky moc nejim, tak jsem bez inspirace. mam chytreho robota, co vari a zvladne mi kasi uvarit rano behem 20 min co se mejeme a oblekame, vcetne napareni ovoce, ktere se pak da s kasi rozmixovat. delala jsem zatim jen vlockovou a ryzovou - z ceho dalsiho by kase sla vyrobit?
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    MONI: hahaha, vyloženě jarní odstín :-) , ale já bych si ji dala :)
    no děkuju všem, jako nic jako pistáciový krém určitě nezvládnu, inspirovali jste mě a už jsem to trochu vymyslela.
    MONI
    MONI --- ---
    GILLIATT: na dort by šel použít pistáciový puding - na obarvení krému nebo i korpusu. (Dcera měla jednou ve školce litou buchtu "pistáciovník", která byla zelená, ale recept se mi na internetu nepodařilo najít:-(
    MONI
    MONI --- ---
    GILLIATT: pokud jsou děti už větší, tak nivová pomazánka je taky zelená :-)
    Nechají se udělat i zelené palačinky, stačí do těsta přidat rozmixovaný špenát.
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    SHINIGAMI: tak to zní docela nechutně :-) , ale na druhou stranu by to vyřešilo zoufalý nedostatek času, který mám na přípravu...
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    GILLIATT: co potravinarske barvivo na bazi chlorofylu? Pak muzete mit zelene vselicos;).
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    super holky díky,
    HUJERKA: lučina s pažitkou, nějak to pomixovat, to by šlo. Medvědí česnek a guacamole neprojdou přes děti..
    PETATA: vypadá krásně, nějaký špenátový koláč bych mohla zvládnout, to se dá připravit i den předem.
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    GILLIATT: Z avokáda guacamole, zeleně obarvit žervé/lučinu nadrobno nasekanou cibulovou natí nebo se myslím už sežene medvědí česnek. Moje oblíbené jsou brokolicové špalíčky, na oslavu super, měli jsme je jednou na Silvestra: http://www.pradobroty.cz/2016/02/brokolicove-spalicky-z-trouby.html
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    Syn má letos narozky na zelený čtvrtek. tradičně děláme špenátovou polévku, ale letos bude pohoštění a dort, pár dětí, pár dospělých, Hledám tipy na něco zeleného, rychlého, dobrého, aby to jedly i děti - pomazánka, placičky...,možná něco z avokáda? napadá vás něco?
    a ještě jeden dotaz, velikonoční nádivka - půjde zamrazit? Nebude pak rozblemclá?
    díky díky
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    tak mám další baby-friendly recept pro #pomalyhrnec

    kuřecí stehenní řízky (nahrubo očištěné - odkrojit větší kusy tuku a takový ten tvrdý kousek kloubu, pokud tam je - ale šlachy klidně nechat) rozložit na dno pomalého hnrce, osolit, zalít rajčatovou omáčkou (já použila LIDL rajčata s bazalkou), zapnout na 3-4 hodiny na high nebo na 7-8 na low, vidličkou natrhat maso v omáčce na kousky a servírovat s těstovinami a oblíbeným sýrem.
    mnou použitý poměr byl cca 1:1 (asi 3/4kg řízků a 750g láhev omáčky), ale příště dám omáčky míň, tak 2:3.

    není to raketová věda, ale maso je úžasně měkké a vhodné i pro batolata, která toho moc neukoušou, a současně neurazí ani dospělého.

    (a i s vařením těstovin jsem měla večeři na stole do patnácti minut od chvíle, kdy jsem unavené a hladové děti přivlekla z neúspěšné výpravy za jarními botami :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam