Čím dál tím víc mi v hlavě vězí nějaký "univerzální" stroječek. Nemám žádné zkušenosti, ale účel je vyloženě hobby stroj. Ideálně s možností výměny "hlavy" tak, abych mohl nasadit extrudér ve stylu RepRap, nějakou tu frézku na frézování/vrtání plošných spojů, překližky, polystyrénu (či spíše EPP - tuším extr. polypropylén), možná i bloku dřeva. Teoreticky bych uvažoval o osazení laserem, ale to je fakt už vzdálený horizont. O řezání čtvrtky či kartonu (něco jako CNC vystřihovánky) si zatím nechávám jen zdát...
Představa o pracovní ploše je alespoň něco jako A4 (210 x 300 mm), ale raději spíše něco jako 300 x 500 mm. Z osa by měla dát alespoň 100, lépe 150 mm. Řídící elektroniku jsem myslel, že by mohlo zvládat arduino, podobně jako u RepRapu. Ostatně já bych to bral něco jako alternativu k RepRapu s možností nasazení frézky. Poslední dobou začínám vidět dost věcí, které by se daly vytlačit z ABS plastu, eventuelně vyříznout z překližky... :-)
Nemáte někdo nějaký typ na obecné "šasí", které by to mohlo splňovat? Přijde mi zbytečné plýtvání stavět pro každý záměr jiné stroj, když základ je (IMHO) tentýž a navíc to stojí dost peněz a všechna zařízení najednou stejně nevyužiju. Na střídačku by se ale hodilo tu 3D tisk z plastu, tu frézování z desky či bloku.