• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý gaychat patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán.
    homepage - www.pirati.cz | twitter - 
    @PiratskaStrana | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    STAROJDA: proboha, já na televizi tolik nekoukám. Ale v jakékoliv televizní debatě za poslední měsíc najednou Votápek vystupoval za Piráty jako jediný. Jediná nová tvář za 4 roky...

Ono kdyby to dokázal Zdeněk Hřib podat stejně nonšalantně, jako předtím Ivan Bartoš, tedy "strana diskutuje", tak by to vyznělo jinak. Otázka je, jestli voliči fakt poptávají "jednotu" a jestli ti, kteří ji poptávají, ji kdy hledali a budou hledat zrovna u Pirátů. Podle mě voliči Pirátů poptávají diverzitu, rozmanitost.

Ano, s tou Jankou to bylo nefér. Média dokáží variaci na stejné téma jednou přefouknout úplně ad-absurdum, jindy zahrát do autu. Tohle mi přijde přehnané, nechci se stát "politikem nenávidějícím novináře" jako Zeman, ale jsem v podstatě analytik a mechanismus, který za tímhle stojí, si rozhodně zaslouží být zanalyzován a popsán.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    XCHAOS: K té "masivní videlnosti v médiích". To se mi nějak nezdá.
    - Média sleduju celkem dost a masivní to nebylo. Jako píše se o tom, ale lidi na to zřejmě neklikají a ztrácí se to.
    - Píše se o tom hlavně kvůli tomu, že "strana se hádá" je obecně oblíbené téma, tím spíš u Pirátů a nedávných odchodů od nich.
    - Pikantní je to asi i kvůli Jance Michailidu, takový dvojí metr.

V záplavě článků tohle má jen malý potenciál imho a brzo to přejde. Jediné kdy to může mít imho vliv, je když to budou probírat v horké kampani protivníci. Ale obrana je proti tomu celkem jednoduchá. Kritika se rozplizne v emotivní kaši.

A většinový volič to imho fakt neřeší. Největší antikomunisti jsou spíš u Spolu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NIEKT0: tak neodešlo 200, ale spíš tak 100, ale budiž. podle mě opozici chybí širší strategie. Nejde být proti všemu, nebo náhodně proti ojedinělým excesům. Je nutné být pro něco konkrétního. Lidi by se museli scházet a budovat nějaké vzájemné porozumění.

Nevím, jestli to má ještě smysl. Neodvoláním Votápka jsme přišli o procento nebo dvě. Problém ale je: co místo toho? Koho místo toho? Kauza úspěšně odvedla pozornost od programu, k tomu se fakt hodila výborně. Teď je zaručeno, že média budou řešit lídra v KVK a nebudou se ptát na důležitější věci...
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    LEON_KOWALSKI: detailněji takto
    Spravedlivé mzdy
    Nadnárodní společnosti vyplácí českým pracujícím mzdy na velmi nízké úrovni. Ve svých pobočkách v Západní Evropě by si korporace takovou mzdovou politiku nikdy nedovolily. Zasadím se o zvýšení minimální mzdy a budu usilovat o posílení pozice odborů. Platově nám bohužel utíkají i země ve Střední Evropě jako Polsko nebo Slovinsko. Budu prosazovat růst platů pro zaměstnance ve veřejném sektoru jako jsou hasiči, učitelky, kuchaři a školníci, policistky nebo zdravotní sestry.

Omezení moci oligarchie
    Čeští oligarchové unášejí českou společnost a vytěžují ji pro svůj prospěch. Případ Andreje Babiše je notoricky znám. Ale není v tom sám. Uhlobaroni jako Tykač nebo Křetínský ničí českou krajinu i ovzduší a skrze svá média a influencery prosazují zákony, které jim jdou na ruku. Budu prosazovat adekvátní zdanění českých oligarchů a omezení jejich mediální a politické moci, kterou si za své peníze kupují.

Lidská práva bez rozdílu
    Lidská práva náleží všem lidem. Budu prosazovat manželství pro všechny. Nevzdám snahu zajistit rovné příležitosti pro ženy i menšiny. Česko musí pokračovat v havlovské politice lidských práv. Nebudu přehlížet porušování lidských práv v Trumpovské Americe, komunistické Číně, Putinovském Rusku ani nikde jinde.

Spravedlnost pro Gazu
    Civilisté v pásmu Gazy trpí, hladoví, umírají, děti přichází o rodiče a sourozence. V přímém přenosu sledujeme válečné zločiny páchané izraelskou armádou. Česká vláda a většina politiků (včetně opozičních) izraelskou vládu podporuje. Budu usilovat o změnu českého postoje k politice Izraele. Nikdy nepřestanu kritizovat porušování mezinárodního práva a zločiny proti lidskosti, ať je bude páchat jakákoliv země.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    EL_TOPO: jak Ferjenčík souvisí s Dostálem? Nepodařilo se mi najít. A navíc už je dávno od Pirátů odstřižený, ne? Ani média už to nezmiňují že byl kdysi spojen s Piráty. Jen hejtři a lidi co se snaží za každou cenu házet špínu to vracejí do hry...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NIEKT0: No ano, tam je vtipné, že stále ti samí lidé se snaží prezentovat jako "někdo nový", o tom mluvím. Částečně pořád zkoušejí najít nové voliče, kteří Piráty ještě nezkusili, rozhodně necílej na ty stejné voliče, přijde mi to skoro jako až taková zátěžová zkouška, co si brand může dovolit, než jako nějaká reálná volební taktika.

Ale současně, pokud nejsi někdo, kdo trpělivě X let stál frontu na volitelné pozice na kandidátce a pořád končil pod hladinou volitelnosti a plýtval svým kreditem u svých bezprostředních osobních fanoušků.... tak že jo. Jako asi by někde byl ten moment, kdy by člověk měl požádat o ukončení členství, ale nemyslím, že jakkoliv demonstrativně a masivně by se to udělalo, tak by to média zajímalo.

On je zajímavý efekt, že vlastně mediálně můžeš skoro jakoukoliv událost dávat do spojitosti s jakoukoliv jinou, takže když ti odejdou nějací členové, tak to lze prezentovat, že "zrovna to jsou ti, kvůli kterým jsme to dělali špatně", což je nesmysl, ale současně to nejde dokázat, že to je nesmysl. Takže z hlediska nějaké prezentace, to, že ze strany někdo odešel může být pro voliče úplně stejné, jako kdyby odešli oni. Je to souboj známý brand vs. známé tváře. Ale ve skutečnosti, i shazovat stále ty stejné známé tváře a stavět je do pozice nějaké béčkové volby je snažší, než vytáhnout něco na úplně jakoukoliv tvář, kterou by Piráti představili... a ten moment, kdy parlament zaplnil 20 zajímavých vesměs sympatických vesměs mladých lidí, na které najednou nikdo nedokázal (skoro) nic vytáhnout, ten byl zajímavý...

(Jak nevině dnes působí např. kauza Vymazalova "miningu za veřejné peníze" proti Blažkovu vyprání miliard!)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: no hele, to je těžký. Já poskytoval 20 let internet, jako firma, a v podstatě jsem z toho sám nic neměl, teda kormě toho toho Internetu, samozřejmě :-) akorát vzniklo několik ne-až-tak super placených pracovních míst. Ale celou dobu jsem čelil kritice různých spolků a sdružení, že to "dělám pro zisk", přestože jsem dělal vlastně to samé, co oni. A stejně na tom můžou být tihle zavedení staropiráti, kteří se trochu paradoxně prohlásili za "nové" (ačkoliv spousta těch relativně novějších než oni jim vzápětí unikla, ale tak už to u těch novot bývá). Já to nebudu soudit, dokud to celé nějaké nedopadne.

Je fakt, ale to platí pro ty různé populistické nesmysly ještě daleko víc, že kvalifikace sehnat co největší podporu pomocí nějakého guerilla marketingu se nemusí vůbec překrývat s kvalifikací rozumně vládnout zemi. Proto fakticky zemi vládnou úředníci, profesionálové a politici spíše soutěží o roli jakýchsi jejich "mluvčích". Když jsem si to naplno uvědomil, tak jsem ztratil motivaci cpát se v Pirátech nějak moc do popředí (asi jsem fakt narcistní osobnost a myslel jsem si fakt, že jednou něčemu vládnout budu, nevím...). Spíš mi baví pozice, ze které můžu pozorovat, analyzovat, vysvětlovat.

Volič, který je skeptický k Ferjenčíkovi, ale myšlenka Pirátů jako transparentní strany postavené na vnitřní demokracii mu přijde jako dobrý nápad, má v těhle volbách pořád šanci to vyjádřit. Ale měl by navázat kontakt s jinými voliči, s členy Pirátů nebo jiných stran, a bavit se o tom s nimi. Každý musí nějak pochopit svojí roli v tom procesu. Mě je blízký program, myšlenky, činy. Nezáleží mi až tolik na image, nezáleží mi tolik na konkrétních osobnostech.

Ferjenčík je symbolem určitého marketingového stylu, který určité voliče odrazoval a jiné (zřejmě) přeci jen přitahoval, s výměnou voličů ale přišla i obměna programu, protože když máte ty jiné voliče, tak je zajímají jiné věci. Ale vlastně je to nějaký výsledek toho kampaňování, kdy někdo, do dělá ty média, najednou zjistí, že voliče nezajímá agenda, kterou tlačíme ze setrvačnosti, i když naši voliči už dávno řeší úplně jiné životní situace a problémy. Takže tohle je složitá otázka. Zelení se např. prezentují strašně levicově, ačkoliv ochrana životního prostředí je původně vlastně konzervativní agenda.

Jedna cesta je držet monotématické strany v podstatě malé, semknuté a pak hledat, jak mezi nimi vytvářet koalice, které tlačí nějaké reálné kompromisy. To je takový intuitivní přístup k demokracii a k politice. Reálně ale jde o marketing: ze značky se stane brand, který lidi volí ze směsi motivů, často je to odpor vůči jinému brandu nebo nějakým osobnostem, které už byly v médiích vidět moc dlouho.

Snaha nějak deFerjenčíkovat Piráty byla docela silná, vyvrcholila celým tím hnutím "za všechno může Ferjenčík" a snahou zakázat mu kandidovat, což sama o sobě byla hezká recese, ale pokud někdo třeba sám za sebe v eurovolbách nebo parlamentních volbách získá skoro tolik kroužků, jako třeba celá strana jako celek v krajských volbách (chápu: účast je odlišná, ale o tom to právě je...) tak je jasné, že takový člověk se vyhazuje špatně. Kvůli tomu někteří členové odešli, protože si uvědomili, že v tomhle prostředí jejich ambice nebudou naplněny...

Faktem je, že zůstávat u Pirátů určitě odvádí pozornost od důležitějších věcí, co by člověk se svým životem měl dělat. U mě jde na rozdíl od lidí, kteří přišli později, asi o nějakou nostalgii, či co. Vytvořit několik nových Marků Bendů v politice skutečně nebyl můj cíl...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LEON_KOWALSKI: protože jejich taktizující voliči volili naše kandidáty za PirSTAN, akorát se ty hlasy roztříštily...

Přecházení mezi těmahle dvěma stranami je poměrně běžné, napomáhá tomu i afinita k EFA/Greens v EP a tenhle průzkum prostě ukazuje, že i když někteří členové Pirátů tvrdí opak, tak je to pro voliče Pirátů nejpřijatelnější blízká strana:

Ve skutečnosti, asi ledacos je jinak, než když člověk dá na náhodné dojmy. Tuším jsem se kdysi bavil s nějakým Pirátem zrovna z Olomoouce, který vykládal, jak tam Zelené vnímají jako úhlavní nepřátele - a teď je to jeden z krajů, kde jejich kandidáti na kandidátce Pirátů jsou, zatímco jinde to krajská sdružení odmítla (podle mě je to škoda).

Ono se taky asi čeká, jaký vliv na výsledek ty kandidáti za Zelené budou vlastně mít: kdyby to ve všech krajích bylo stejné, tak nepůjde zjistit rozdíl, a čistě jen podle preferenčních hlasů se taky nevyčte nic, okroužkovaných je menšina kandidátek a hlavně se nezjistí, kolik voličů Pirátů kvůli Zeleným fakt uteklo. Takže po těhle volbách budeme mít robustí data, jestli voliči spíše Zelené na kandidátce Pirátů chtějí, nebo spíše nechtějí, protože rozdíl třeba mezi Prahou s SčK v preferencích bude minimální a srovnání procentuálního výsledku těhle dvou krajů napoví hodně... (i když pravda... ne, v Praze jsou Zelení tradičně ultrasilní...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS: (mandátu, ne hlasu... hlasu o důvěře vládě).

Co je naopak jisté je, že Jakub bude zachraňovat zemi před koalicí ODSÁno, ať už jakkoliv - na to by měla Fortuna vypsat kurz.

Jako stranu někdo převezme vždy. Otázka je kdo a jak a jestli z toho řadoví členové vyjdou jako úplný pitomci. Ono to utahování šroubů probíhá celosvětově, třeba korporát se tak nějak zvolna podřizuje Trumpovým nápadům a tak. Ve skutečnosti, situace ve světě je úplně mimo. Za ten jeden provaz tahá až moc lidí, zjevně, a víc než dvěma směry, spíš se ho zoufale držej jako horolezecká výprava. Je to lano, které někdo hodil, ne lano, za které se tahá...

Vlastně nějaký dobrý jméno strany je asi to poslední, co by kohokoliv zajímalo, dá se říct. Nejen u nás, třeba Pekarová už najisto počítá s tím, že po volbách přijde "nové vedení" (nebo ještě před nimi? Prořekla se? Jako bývá to ve světě zvykem, že nepopulární politici nevedou obhajující stranu do voleb...)

Já vlastně nevím. Vlastně fakt nechci působit jako rozvraceč. Přístup na fórum je zajímavý už proto, že ta argumentace mi přijde jako záznam z nějaké schůze akčního uličního výboru v 50tých letech. Ono to, jak politika funguje uvnitř favorizovaných stran, kterým média dávají šanci na postup, je zjevmě jiné, než jak funguje u outsiderů...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Hezké čtení. A btw aktuální STEM - 7,9 %. Když mám depku tady z toho auditka, tak jdu na pirátské socky a sleduju média a průzkumy ;)

„Dostali dar z nebes.“ Piráti jsou na cestě z krize - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/volby-do-poslanecke-snemovny-bitcoinova-kauza-je-dar-z-nebes-pirati-jsou-na-ceste-z-krize-280733
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    FRK_R23: S Hřibem to ale budou další Zelení. Hřib proti klíčovým lidem ODS v Praze nikdy nešel a nepůjde. Ve vládě by jel to samé a dělal by s ODS kšefty něco za něco. Takhle von funguje. To je vidět i na tom jak se teď u Pirátů útočí na Blažka, ale ve skutečnosti je úplně jasné, že to je divadlo a že se do voleb uzavřela s ODS dohoda o neútočení. Aby nevládl Babiš. Půr zmlkl, trollí farmy ODS mlčí, média ODS mlčí, audit OICT se odložil až po volbách... Divadlo.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ADAMIRA: gestapo ne, ale šaškárna. akorát to dodá munici populistům, které stejně veřejnoprávní média kritizují. a kromě toho jde o to, že tenhle způsob zdanění, kdy platíš za vlastnictví nějaké předmětu (smartphone) bez ohledu na to, jestli veřejnoprávní obsah chceš nebo nechceš konzumovat, je prostě cesta do pekel. Samozřejmě, že historicky v minulosti bylo zdaněno ke co, třeba i počet oken na fasádě. Skutečně si myslím, že stát by měl spíš předvést, jak svým občanům může být užitečný, tohle vyvolá akorát reakci, že se začnou lidi, co ty poplatky zatím neplatili s tím, že nemají televizi, zajímat o úplné zrušení veřejnoprávních médií (což sice není nutně správná cesta, ale faktem je, že kdyby mysleli na budoucnost, budou se víc orientovat na dobrovolnost, než na povinnost...)
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    MAKROUSEK: ale houby. Můžeme si připomenout o čem měli být původní Piráti založení v roce 2006. Současné vedení s tím nemá skoro nic společného. To je ten problém.

Central to their vision is the defense of free access to and sharing of knowledge, and opposition to intellectual monopolies.

Advocate for copyright and patent laws reform, aiming to make them more flexible and fairer, foster innovation and balance creators' rights with public access to knowledge.

Unlike many conventional political positions, Pirate Parties oppose concepts of cyber sovereignty and digital protectionism, instead promoting unrestricted information flow across international borders and the systematic reduction of digital barriers between nations.

The core Pirate Party position maintains that the internet must be preserved as an open public space devoid of unnecessary restrictions, where individuals can freely access, create, distribute, and share content without experiencing coercion or intimidation. This position reflects their fundamental commitment to digital freedom and the democratization of information technologies.
    A significant concern for Pirate Parties is the growing threat of disinformation, infodemic and manipulation in cyberspace. They advocate for media literacy and information literacy programs and transparent content moderation policies that combat false information while preserving freedom of expression.

Rather than completely rejecting the traditional political spectrum left–right, Pirate Parties operate on a distinct political axis that political scientists might call authoritarian-anarchist or centralized-distributed in the digital and technological spheres. Therefore, they tend to combine libertarian and anarchist elements on digital issues with progressive (from the American point of view) positions on social issues.

Pirate Party - Wikipedia
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Pirate_Party
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: no prostě počkaj, až chronický potížisti na protest proti Votápkovi všichni ze strany utečou a pak (předpokládám) ho na poslední chvíli z kandidátky odvolají (nebo on "moudře" odstoupí), aby na sebe Piráti v médiích upozornili (a případně trochu znevěrohodnotili média jako taková, protože voliči budou hledat u Pirátů Votápku, jak někde četli, ale nenajdou ho tam...)

Nehodlám slibovat, že sním nějaký hmyz, jestli Voptáka na kandidátce zůstane, to zas ne :-)
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Tak jestli je tohle pravda, tak hustý. Snad konečně se něčeho pirátskýho chytnou média.

„Změnit audit DSŘ fakt není problém.“ Piráti se obrátili na policii, dostali nabídku přepsat obsah auditu
    https://www.pirati.cz/jak-pirati-pracuji/zmenit-audit-dsr-fakt-neni-problem-pirati-se-obratili-na-policii-dostali-nabidku-prepsat-obsah-auditu/
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    STAROJDA: třeba to, aby se předsednictvo a zvolený lídři pokud nebudou chtít to řešit přes média se budou s řadovými členy normálně bavit a na slušné otázky k věci jim odpovídat
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NIEKT0: jestli sis všimnul, tak článek Deníku N, který jsem sehnal odemčený a dal sem na něj odkaz, vyvrací tezi "když to nerozmázneme my sami, nebudou o tom média mluvit". Tuto linii "nepoškozování dobrého jména strany" tedy můžeme hodit za hlavu, protože se o tom už mluví.

(kdybych ten článek četl třeba jen včera, tak "podepisuju" naplno)

Na druhou stranu, současná mezinárodní situace povede k vytváření dříve stěží představitelných koalic.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CHORCHE: ano, migranti budou nadále téma těchto voleb, prostě proto, že opíšeme fungující témata od AfD z Německa, ačkoliv ta migranti (nějakým způsobem, bohužel..) téma trochu jsou, ale u nás prostě nejsou. Přesto budou, protože média tak rozhodnou a voličům řeknou média, co je téma.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam