• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý trolling a flamewars patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán a účastníkům hrozí ban. Ban hrozí i za hrubé porušení netikety (výhrůžky, apod.).
    Homepage - www.pirati.cz | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    XCHAOS: Jenže stejně je ten lobbing Pirátů složitější. Je spousta členů, kteří by s tím šli rovnou do medii. A u jiných zas zjistí, že jim to úspěch nezajistí. Ostatní velké strany mají naprosto autoritativní hiearchii. Když tam někdo řekne: "Tohle chci postavit", tak se to podporuje. To u Pirátů není. A lobbisty to hodně nebaví. Potřebují uzavírat obchody, ne vlivové operace. Na to mají media. A ta media jsou mnohem účinější i proti Pirátům.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    STAROJDA: to je něco jinýho, to je iniciativa Stop Killing Games, ten odkaz je ohledně toho, že Sony zavře fabriky na média do PS. + je to zkřížený s tím jak lidi připravila o koupený filmy. S tím něco narozdíl od tý Sony jde možná něco dělat, u Sony by se jim max přes nějakou legislativu dal vnutit alternativní shop na hry. Vzhledem k tomu, že vybírá desátek i z fyzických kopií a nikdo s tím do teď nic nedělal, tak pochybuju že s tím někdo udělá v budoucnu
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    HONCKA: No pokud je Nová vlna opravdu hlavní důvod "propadu" ve volbách, tak bych to čekal v kompetentních analýzách a komentářích po volbách. A jelikož sleduju média dost tak hlásím, že jsem to nikde nezaznamenal - kromě NYXu. To interních kanálů nevidím, nejsem člen.

Takže souhlasím, že tam se to probírat může. A souhlasím, že veřejnosti je to "úplně u prdele". To je ta reálná politika dnešní doby.

Proto jsem se i ptal, jestli v interních kanálech nekoluje nějaká odpovědná analýza, který by potvrdila ten negativní dopad Nové vlny na volby. Nebo jestli je to jen dojmologie, založená na anekdotálních rozhovorech nebo zhrzenosti opozičních členů strany.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO:
    EL_TOPO: ano, ale čemu se divíš? Celý posun Pirátů za poslední léta byl tak trochu směrem "ODS pro mladé". Co se arogance Hřiba týče, tak sahá přímo do historie ODS, kdy se jejich politici předháněli v bonmotech se Zemanech a soutěžilo se o to, kdo koho setře. "Korektní" Fialova ODS vlastně nebavila ty členy ani voliče.

Je to trochu šílené, ale na druhou stranu, lze se na to dívat i tak že ODS dobře vidí, že ji Hřib odlákal část středopravých voličů (spíše než Babišovi)... a prostě málokdy je nejlepší strategie dělat ze svých voličů blbce (jak to ostatně celou dobu dělají odpůrci Babiše a pak se divěj: ono ty voliče nejde vyměnit, a když se jednou identifikujou s tím, koho volili, tak si pak útoku na "dezoláty" berou třeba osobně a mají pocit, že se brání, apod.)

Ačkoliv ti to přijde zvláštní, tak Hřib je většinově přijatelnej, pro média i pro voliče. Já ho teda poslední dobou až tolik nesleduju, ale kdybych byl běžný volič-nečlen, bude mi asi tak nějak jedno. Pseudokauzy spolehlivě odváději pozornost od případných reálných kauz, o kterých nic nevíme, apod.

Správná otázka je: co by spíš chtěl voličům nabídnout místo toho? Je fakt cesta udělat nějaké ideální voličské jádro, hraničící se sektářstvím a fanatismem (ano, jasně, sekta je spíš Nová vlna, uvnitř, ale já se bavím o voličích) - a držet se těsně pod hranicí 5% a tím pádem se zaručeně neušpinit?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Netušil jsem. Je to docela zajímavé....
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    EL_TOPO: Jo, ale to ještě souvisí s regionálními bunkami a jejich autonomii. Prostě v malých regionech nemáš na výběr. Tím to prvotně zeroduješ a zároveň jsou ti lidé víc odkázani na ty proklatá media. No a pak to vyústí v to, že i tam kde bylo na výběr novější lidé vyženou / odradí ty slušné. Naprosto se mi vybavyje jeden oblibený troll Olgy, který znechutil většinu lidí v mém okolí.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    No jo... 1000 členů... z toho asi průměrně 400 je úplně pasivních a 200 momentálně v opozici a vesměs nezapojení...
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    Text od Patricka Zandla. Dost se ztotožňuji a dost to odpovídá na otázky kolem Nové vlny. Přirození odpůrci podlehli tomuto. Nová vlna jde all in i se všemi negativními aspekty:

Na těchinternetech se začalo probírat, proč nepřicházejí nové tváře do politiky a jak to, že se tu začínají recyklovat stará gaunerojména. Kde že jsou ti mladí? (odmysleme od toho, že jsou, ale to je taky pointa problému, vy jste je vyiignorovali, protože nedělají to, co byste chtěli přesně vy, jenže to bylo to, co nefunguje dvacet let)...
    Tak si nasypme čistého vína, nasypme proto, že s tou sedlinou už ani neteče:
    1. Prostředí politiky je extrémně toxické a extrémně nevýdělečné, pokud máte vizi, že to budete dělat poctivě. Až teprve jako poslanec (čili TOP200) dosáhnete na plat jako v korporátu, ovšem za extrémních mentálních nákladů, protože nechat po sobě vozit Mácu nebo Bábu ve sněmovně, to si normální člověk za ty peníze odpustí nebo nechá líbit za trojnásobek jinde.
    2. Bariéry pro vstup do odvětví jsou extrémně vysoké, protože bojujete se stranami, které mají neomezený kapitál oligarchů (Ano, Motoristé) nebo z Ruska (radši nejmenovat). čili v mediální bitvě prakticky nemůžete uspět, protože nemáte z čeho zaplatit produkci contentu
    3. Stávající strany mají podobný problém, pokud je neplatí Rusko či oligarchie, jsou závislé na příspěvcích od státu, které se ale nikdy nevalorizovaly (proč taky, ANO příspěvek od státu moc neřeší), zatímco ceny prací a reklamy jsou na dvojnásobku.
    4. V podstatě zkrachoval nezávislý mediální prostor, čest Deníku N a občasným výjimkám. Většina dnešních médií je nějak aktivistická (Alarm) nebo nakolejená (Info) a přikloněná (CNN Prima) nebo z definice opatrná (veřejnoprávní média, kde bude ještě hůř).
    5. Tam, kde mediální prostor existuje, se musíte smířit s tím, že buďto fungujete podle představ novinářů, nebo se vám budou smát, že jste mladí, nezkušení, děláte to jinak, než je v kraji zvykem atd - budete dostávat držkovou od těch, od kterých jste si mysleli, že by vás mohli podpořit.
    6. Tu samou držkovou budete dostávat od kolegů ve straně, protože placených míst je málo a je o ně tlačenice. Mimo jiné proto, že česká politika nemá zvyk parkovacích míst pro politiky a ty existující (dozorčí rady) jsou mediální průser. Jenže vy potřebujete hlídat státní firmy zkušeným člověkem a zároveň potřebujete mít možnost po zkušeném člověku sáhnout, až ho budete potřebovat. Takhle, když ho nezvolí, odchází do privátu a už se nikdy nevrátí, protože s takovou existenční nejistotou se žíd nedá. A tohle je velký problém, kterým z politiky mizí zkušenost a pořád začínáme odznovu.
    7. A jsme zpět u peněz. Nároky na jakoukoliv mediální komunikaci jsou dnes extrémní a ze stranické poklady to nejde zvládnout obstojně proti borcům, co mají v zádech oli/rusko. Proč? Protože sociální sítě zakázaly politickou reklamu (což je reakce na nějaké rádobyspravedlivé ustanovení EU, na které FB reagoval spravedlivým zákazem politické reklamy) - a tím zmizel relativně levný doručovací prostor. Pokud nevlastníte noviny nebo ještě lépe televizi, jste jako začínající politik na mediálním suchu a musíte se pouštět do věcí, jako jsou tanečky ve sněmovně, chození po zpátku nebo oblékání se jako hrancle (ta paní ale zase rozpočet měla). Točit levná videa? Kde jste to slyšely, že jsou levná? Aby vypadala nenuceně, potřebujete kameramana, dobrý střih, zvuk, dvě minuty točíte spíš půl hodiny.
    8. Když si spočítáte režii nutné mediální komunikace, aby to vypadalo, že se s voličema bavíte, jsou to denně spíše čtyři a více hodin času. Bez týmu to nedáte (řekl někdo peníze?) a můžete být upovídaný jak chcete, prostě vypadáte, že mlčíte.
    9. Pokud máte tu smůlu (jako třeba já), že jste zvyklí řídit se podle důkazů a faktů, tak jste úplně mimo, protože proti vám bude stát hromada lidí, kterým jsou fakty a důkazy šumafuk a vy nebudete vědět, co jim máte říct na to, že vám do očí lžou o tom, že země je placatá. Nakonec, není fakt tak trochu naplacatělá?
    10. A ještě jedna věc: v politice stále častěji narážíte na zlé lidi (to bývá obvyklé i jinde) a na hloupé lidi, což se vám v businessu nestane. Najednou zjistíte, že základní věci jako "kde máte tabulku nákladů na tu věc, co jste slíbil postavit, říká se tomu rozpočet" musíte vysvětlovat stále a stále dokola.
    Důvodů je jistě více, proč nejít do politiky. Asi jsem vám ale více či méně emotivně shrnul svůj stav úvah, který vedl k tomu, proč jsem se na přelomu roku rozhodl z politiky odejít. Dělat to jen kvůli tomu, abych si dokázal, že to jde zlomit, nemá cenu. Jde, věřím tomu, ale jinde - tlakem mimo. Třeba tím, že svůj čas věnuju vzdělávání businessu.
    Ale vám přeji mnoho štěstí, jestli to chcete zkusit přímo. Byl jsem tam, viděl jsem to, zkusil jsem to, nevěřím na to.

https://www.facebook.com/patrick.zandl/posts/pfbid0KKFiC9aFzLHmhPMA94DS2gf5fuJpewvGsYD3eL2Y4iK9MCrDcjBFD4bjpLLeKadsl
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    EL_TOPO:
    DOCKINEZ: Vymyslet na co? Ze mu nechal Portlik poslat $$, aby ho na tom mohol nasledne cez "svoje" media grilovat? C'mon, Hrib ma asi tak tisic problemov, a sam mam na neho za kopu veci tazke srdce, ale toto nie je jedna z nich.
    ATROPOS
    ATROPOS --- ---
    XCHAOS: Imho jinou možnost, než průběžně reportovat a vysvětlovat svou agendu přes "nějaké mimo mediální vazby" strana, za kterou nestojí oligarcha vlastnící média, nemá. Tohle je teda strašný WTF :(

Kampaň je důležitá, ale volič si taky pamatuje sérii článků o DSŘ na Novinkách.

Spousta lidí volí tak, že cíleně se politikou začnou probírat během kampaně, ta na ně tak nějak emočně zapůsobí, ale taky se ptají někoho v okolí "kdo to sleduje furt"...

...že je Mikuláš až takhle blbej, mě teda nenapadlo.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Připomínám, k tomu, co se řeší v přenosu - Nová vlna není finančně udržitelná:
    [XCHAOS @ Česká pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu ]
    Současných 9% bylo "Pyrrhovo vítězství" (navíc výhrou je jen účast v opozici), za 4 roky takto drahá kampaň nemusí být opakovatelná. (Důvodem úspor u ostatních stran mohlo být buď to, že za stejné peníze dosáhly na lepší peníze, nebo že je dlouhodobě podporují média financovaná mimo rámec kampaní - tahle čísla samozřejmě nejde interpretovat demagogicky...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: já hlasoval pro Witosze i když vlastně Hřib je viditelně lepší, zkušenější řečník a mluví víc k lidem. Ale nebezpečný je neřízený Hřib, za kterým by stála drtivá většina, Hřib, ke kterému by neexistovala alternativa. Můj synovec, který uvažuje o studiu politologie, mi jednoznačně potvrdil, že lidem připadá Hřibovo vystupování arogantní. Takže jakýkoliv hlas proti němu byl hlavně signálem: on teď moc dobře chápe, že musí změnit styl, celkově, nejen vystupování. Jeho osobnost poutá směs pocitové a možná i oprávněné kritiky. Tu oprávněnou měli jeho oponenti lépe prošetřit (odměny, dozorčí rady, blabla). Na té pocitové složce on teď nejspíš začne pracovat.

Witosz měl můj hlas protože se jasně vyslovil ke katastrofálním nákladům na zisk jednoho hlasu ve volbách, která je neudržitelný. Ano, má to důvody, za Babišem a jeho nohsledy stojí oligarchická média, miliardové rozpočty v celostátním měřítku, nonstop mediální masáž, ne jen drobné výdaje za formální kampaň.

Velkou neznámou je 500 "spících" členů, které volba předsedy nezajímá. Nejen, že jsme pidistrana, ale půlka členů je navíc neaktivních!

Jinak pro mě je určitou neznámou moje nechuť se CF účastnit. Fakticky je to trapné, ale nechtělo se mi řešit ubytování v Prachaticích, když to zpětně analyzuju. Varianta s obytným autem mě naštvala, když se mi neozval žádný spolupasažér.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (Jako, samozřejmě je pravda, že těžko srovnávat s Babišem, na jehož straně stojí oligarchická média, ale přesto je to otázka, kterou si už jen kvůli udržitelnosti financování strany je nutné klást)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: tak je za Zelené, a i když členka klubu Pirátů, tak nevím, do jaké míry by od Michálkoovu jurisdikci v jakémkoliv scénáři spadalo to, jaká média použije. BTW Piráti v minulosti publikovali v Deníku Referendum hodně...
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    EL_TOPO: a jak se do vedení richterová a hřib dostali? teleportací? nebo snad byli zvoleni? dokud si piráti nezvolí nové vedení, je to jen dobrý pláč na špatném hrobě.

ta mínuska, určitě to moje, je za ilicitní drby z pochybného média místo seriózních informací a třeba nějakého strategického plánu vnitřní opozice, kterým by si tato získala postavení a dostala se do vedení. tahání každé špíny, která se kde mihne, je skoro stejně ubohé, jako hřibovské šaškovaní a jejich absence reálných politických cílů. i am sorry not to be sorry.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    DOCKINEZ: a co jako?
    a) je to řadový člen
    b) má pravdu, o tomhle člověku jsem v životě neslyšel, nikde o něm nepsali a teď o něj zakopávám na každým rohu, bulvár média jsou hyeny
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: ano, Piráti by se měli změnit a dosavadní výsledky by neměly být prezentované jako úspěch. Problém je ale naprostá roztříštěnost a vzájemná neprovázanost frakcí v Pirátech.

Kolik známe osobně členů? Desítky? Jak je to s jediným "schváleným" protikandidátem? Má si strana, která je celostátně nejsilnější v Praze, fakt zvolit do čela Ostraváka? Resp. co on udělal proto, aby oslovil členy, od kterých by mohl doufat v nějakou podporu?

Přese všechno nejde Hřibovo působení hodnotit čistě negativně. Chaos v automobilové dopravě Praze dlouhodobě spíš pomůže a třeba MHD se fakt zlepšila. Třeba sjednocování informačních displejů na tramvajových zastávkách je boží, to si nikdo už nepamatuje ten nesourodý polofunkční zmatek stylem "každá ves jiný pes", který tomu předcházel. Já od Covidu hodně jezdil po Praze na elektrokole a až teď nějak zestárl a vrátil se častěji do tramvají, a ten pokrok je jednoznačný. A zase aby si to někdo spojil s PIráty a jejich zaklínáním se "digitalizací" (jakkoliv je to buzzword jak z devadesátek), to není tak těžké.

Já navrhuju dva směry:

Jednak konsolidovat vnitrostranickou opozici, která bude muset přijít s konkrétním programem a rozmyslet si, jestli se proti "vycentrování" sdružuje z "levicových" pozic (nejen dostupné bydlení, ale asi obecné "nadávání na kapitalismus" - IMHO společenská poptávka po tomto není tak velká, museli bychom se vymezit spíš jen proti oligarchickému kapitalismu, apod.) nebo z "pravicový" pozic (tam patří třeba i strategická autonomie Evropy, digitální suverenita, open source ve státní správě, apod.). Plus jsou tu nezařaditelná stanoviska, jako "právo na offline". V současné době prostě média prezentují odchod některých členů jako odchod "progresivistů" (protože neznali z těch lidí nikoho kromě Janky... třeba Michal Bláha "progresivita", srsly? Lukáš Wagenknecht? možná ještě tak ten Peksa s Voltem a Kruhařky.... ). Novou vlnu dílem vyzývá, dílem podporuje mlhavé "pravicové křídlo" kolem podnikatele Štrébla (říkám to dobře?). V zásadě je vnitrostranická opozice roztříštěná, nepropojená, nekoordinovaná a bez pozitivního programu (v některých bodech, třeba kromě navýšení kvóra na členský podnět, musím dát Nové vlně skoro až za pravdu, i když nerad)

Jednak přestat nadávat mlhavě na Hřiba, když na něj doopravdy nemáme nic. Ano, jednou z možností, co Piráti mohli být, by bylo, že by to byl jakýsi "honeypot na mafiány", tou měly nasvědčovat všechny ty trochu dětinské požadavky na svodky a "přijaté výhody" (které nešlo nezávisle ověřit...). Hřiba sám u některých věcí dokládá, že třeba v dozorčí radě DPP byl přehlasován, apod. Tohle není jednoduchá hra, a já vlastně nejsem přesvědčen, na jaké straně stojí (přijde mi jako osamělý střelec, který teprve vymýšlí za pochodu, jakou hru vlastně hraje a v Pirátech prostě našel okruh lidí, kteří se rozhodli ho "mít rádi", důvěřovat mu...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GAARQ: podívej, já ty velké korporace a jejich enshitifikaci vidím taky dost četně, ale jak chceš proboha teda vybudovat nějakou alternativu, když nevěříš na možnost změny?

Tohle není tak těžké, jako donutit lidi, aby zčista jasna odložili třeba auta se spalovacími motory a jezdili jen na kolech, v MHD a v elektromobilech: to je brutálně složitá změna, která znamená obrovské požadavky na výrobu a recyklaci šrotu a změnu spotřebních preferencí, apod. To samé zateplení, tepelná čerpadla, fotovoltaika. To jsou obrovské změny, potrvají dlouho a potrvá snad ještě déle, než je lidé začnou vnímat jako prestižní a ne něco, co jim bylo vnuceno. (Spousta lidí vidí elektromobil skoro jako další měnovou reformu v 50tých letech, nebo tak něco - a to není metafora přitažená za vlasy - ona totiž v nějaký moment klesne hodnota ojetin se spalováky skoro na nulu, s výjimkou luxusních veteránů... a to minimálně nasere...)

Naproti tomu, u sociálních sítí je appka jako appka, klikání jako klikání, obrázky jako obrázky a videa jako videa. wifi a mobily furt stejný. Je to čistě jen softwarová změna, ne nějaká brutální restrukturalizaci prakticky všeho - v některých případech budovaného celá desetiletí. Samozřejmě to není jen změna směrem od "zábavného" algoritmu k nějakému nudnému ručnímu hledání. Doporučování populárního obsahu tam je, samozřejmě odpovídá dnešnímu profilu uživatelů, což je směs liberálů, nerdů a různých úchylů. Loops ale přímo slibují, že budou mít algoritmus, jako Tiktok - ale transparentní, takže lidé uvidí, na základě čeho je jim ten dopamin dávkován.

Samozřejmě je tam háček v tom, že i když se sociální média tvářila, že je všechen obsah v podstatě amatérský, tak samozřejmě nebyl, a spoustu obsahu vytvářeli profesionální influenceři. Je otázka, zda tento profesionální obsah někdy začne považovat Fediverse za svoje médium... a bez něj to bude vypadat jako chudý příbuzný: fotky z dovolené, různé debaty nerdů, a politické komentáře. Ale zase lidi už mají plné zuby botů a AI. Zdaleka to není tak utopická představa, jak to vypadá...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam