• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý trolling a flamewars patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán.
    Homepage - www.pirati.cz | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Připomínám, k tomu, co se řeší v přenosu - Nová vlna není finančně udržitelná:
    [XCHAOS @ Česká pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu ]
    Současných 9% bylo "Pyrrhovo vítězství" (navíc výhrou je jen účast v opozici), za 4 roky takto drahá kampaň nemusí být opakovatelná. (Důvodem úspor u ostatních stran mohlo být buď to, že za stejné peníze dosáhly na lepší peníze, nebo že je dlouhodobě podporují média financovaná mimo rámec kampaní - tahle čísla samozřejmě nejde interpretovat demagogicky...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: já hlasoval pro Witosze i když vlastně Hřib je viditelně lepší, zkušenější řečník a mluví víc k lidem. Ale nebezpečný je neřízený Hřib, za kterým by stála drtivá většina, Hřib, ke kterému by neexistovala alternativa. Můj synovec, který uvažuje o studiu politologie, mi jednoznačně potvrdil, že lidem připadá Hřibovo vystupování arogantní. Takže jakýkoliv hlas proti němu byl hlavně signálem: on teď moc dobře chápe, že musí změnit styl, celkově, nejen vystupování. Jeho osobnost poutá směs pocitové a možná i oprávněné kritiky. Tu oprávněnou měli jeho oponenti lépe prošetřit (odměny, dozorčí rady, blabla). Na té pocitové složce on teď nejspíš začne pracovat.

Witosz měl můj hlas protože se jasně vyslovil ke katastrofálním nákladům na zisk jednoho hlasu ve volbách, která je neudržitelný. Ano, má to důvody, za Babišem a jeho nohsledy stojí oligarchická média, miliardové rozpočty v celostátním měřítku, nonstop mediální masáž, ne jen drobné výdaje za formální kampaň.

Velkou neznámou je 500 "spících" členů, které volba předsedy nezajímá. Nejen, že jsme pidistrana, ale půlka členů je navíc neaktivních!

Jinak pro mě je určitou neznámou moje nechuť se CF účastnit. Fakticky je to trapné, ale nechtělo se mi řešit ubytování v Prachaticích, když to zpětně analyzuju. Varianta s obytným autem mě naštvala, když se mi neozval žádný spolupasažér.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (Jako, samozřejmě je pravda, že těžko srovnávat s Babišem, na jehož straně stojí oligarchická média, ale přesto je to otázka, kterou si už jen kvůli udržitelnosti financování strany je nutné klást)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: tak je za Zelené, a i když členka klubu Pirátů, tak nevím, do jaké míry by od Michálkoovu jurisdikci v jakémkoliv scénáři spadalo to, jaká média použije. BTW Piráti v minulosti publikovali v Deníku Referendum hodně...
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    EL_TOPO: a jak se do vedení richterová a hřib dostali? teleportací? nebo snad byli zvoleni? dokud si piráti nezvolí nové vedení, je to jen dobrý pláč na špatném hrobě.

ta mínuska, určitě to moje, je za ilicitní drby z pochybného média místo seriózních informací a třeba nějakého strategického plánu vnitřní opozice, kterým by si tato získala postavení a dostala se do vedení. tahání každé špíny, která se kde mihne, je skoro stejně ubohé, jako hřibovské šaškovaní a jejich absence reálných politických cílů. i am sorry not to be sorry.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    DOCKINEZ: a co jako?
    a) je to řadový člen
    b) má pravdu, o tomhle člověku jsem v životě neslyšel, nikde o něm nepsali a teď o něj zakopávám na každým rohu, bulvár média jsou hyeny
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: ano, Piráti by se měli změnit a dosavadní výsledky by neměly být prezentované jako úspěch. Problém je ale naprostá roztříštěnost a vzájemná neprovázanost frakcí v Pirátech.

Kolik známe osobně členů? Desítky? Jak je to s jediným "schváleným" protikandidátem? Má si strana, která je celostátně nejsilnější v Praze, fakt zvolit do čela Ostraváka? Resp. co on udělal proto, aby oslovil členy, od kterých by mohl doufat v nějakou podporu?

Přese všechno nejde Hřibovo působení hodnotit čistě negativně. Chaos v automobilové dopravě Praze dlouhodobě spíš pomůže a třeba MHD se fakt zlepšila. Třeba sjednocování informačních displejů na tramvajových zastávkách je boží, to si nikdo už nepamatuje ten nesourodý polofunkční zmatek stylem "každá ves jiný pes", který tomu předcházel. Já od Covidu hodně jezdil po Praze na elektrokole a až teď nějak zestárl a vrátil se častěji do tramvají, a ten pokrok je jednoznačný. A zase aby si to někdo spojil s PIráty a jejich zaklínáním se "digitalizací" (jakkoliv je to buzzword jak z devadesátek), to není tak těžké.

Já navrhuju dva směry:

Jednak konsolidovat vnitrostranickou opozici, která bude muset přijít s konkrétním programem a rozmyslet si, jestli se proti "vycentrování" sdružuje z "levicových" pozic (nejen dostupné bydlení, ale asi obecné "nadávání na kapitalismus" - IMHO společenská poptávka po tomto není tak velká, museli bychom se vymezit spíš jen proti oligarchickému kapitalismu, apod.) nebo z "pravicový" pozic (tam patří třeba i strategická autonomie Evropy, digitální suverenita, open source ve státní správě, apod.). Plus jsou tu nezařaditelná stanoviska, jako "právo na offline". V současné době prostě média prezentují odchod některých členů jako odchod "progresivistů" (protože neznali z těch lidí nikoho kromě Janky... třeba Michal Bláha "progresivita", srsly? Lukáš Wagenknecht? možná ještě tak ten Peksa s Voltem a Kruhařky.... ). Novou vlnu dílem vyzývá, dílem podporuje mlhavé "pravicové křídlo" kolem podnikatele Štrébla (říkám to dobře?). V zásadě je vnitrostranická opozice roztříštěná, nepropojená, nekoordinovaná a bez pozitivního programu (v některých bodech, třeba kromě navýšení kvóra na členský podnět, musím dát Nové vlně skoro až za pravdu, i když nerad)

Jednak přestat nadávat mlhavě na Hřiba, když na něj doopravdy nemáme nic. Ano, jednou z možností, co Piráti mohli být, by bylo, že by to byl jakýsi "honeypot na mafiány", tou měly nasvědčovat všechny ty trochu dětinské požadavky na svodky a "přijaté výhody" (které nešlo nezávisle ověřit...). Hřiba sám u některých věcí dokládá, že třeba v dozorčí radě DPP byl přehlasován, apod. Tohle není jednoduchá hra, a já vlastně nejsem přesvědčen, na jaké straně stojí (přijde mi jako osamělý střelec, který teprve vymýšlí za pochodu, jakou hru vlastně hraje a v Pirátech prostě našel okruh lidí, kteří se rozhodli ho "mít rádi", důvěřovat mu...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GAARQ: podívej, já ty velké korporace a jejich enshitifikaci vidím taky dost četně, ale jak chceš proboha teda vybudovat nějakou alternativu, když nevěříš na možnost změny?

Tohle není tak těžké, jako donutit lidi, aby zčista jasna odložili třeba auta se spalovacími motory a jezdili jen na kolech, v MHD a v elektromobilech: to je brutálně složitá změna, která znamená obrovské požadavky na výrobu a recyklaci šrotu a změnu spotřebních preferencí, apod. To samé zateplení, tepelná čerpadla, fotovoltaika. To jsou obrovské změny, potrvají dlouho a potrvá snad ještě déle, než je lidé začnou vnímat jako prestižní a ne něco, co jim bylo vnuceno. (Spousta lidí vidí elektromobil skoro jako další měnovou reformu v 50tých letech, nebo tak něco - a to není metafora přitažená za vlasy - ona totiž v nějaký moment klesne hodnota ojetin se spalováky skoro na nulu, s výjimkou luxusních veteránů... a to minimálně nasere...)

Naproti tomu, u sociálních sítí je appka jako appka, klikání jako klikání, obrázky jako obrázky a videa jako videa. wifi a mobily furt stejný. Je to čistě jen softwarová změna, ne nějaká brutální restrukturalizaci prakticky všeho - v některých případech budovaného celá desetiletí. Samozřejmě to není jen změna směrem od "zábavného" algoritmu k nějakému nudnému ručnímu hledání. Doporučování populárního obsahu tam je, samozřejmě odpovídá dnešnímu profilu uživatelů, což je směs liberálů, nerdů a různých úchylů. Loops ale přímo slibují, že budou mít algoritmus, jako Tiktok - ale transparentní, takže lidé uvidí, na základě čeho je jim ten dopamin dávkován.

Samozřejmě je tam háček v tom, že i když se sociální média tvářila, že je všechen obsah v podstatě amatérský, tak samozřejmě nebyl, a spoustu obsahu vytvářeli profesionální influenceři. Je otázka, zda tento profesionální obsah někdy začne považovat Fediverse za svoje médium... a bez něj to bude vypadat jako chudý příbuzný: fotky z dovolené, různé debaty nerdů, a politické komentáře. Ale zase lidi už mají plné zuby botů a AI. Zdaleka to není tak utopická představa, jak to vypadá...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ve skutečnosti, v něčem jsme jako Piráti jedineční, ale málokdo z našich "voličů a příznivců" to tuší, protože se o tom už veřejně moc nemluví.... Ale se stejným mechanismem přitom mají problémy i větší odborníci:

(trochu jsem přemýšlel, že se zapojím do Ústavu pro duševně vysmáté, ale pak jsem si řekl, že to zas taková legrace není a tady je to k věci...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ok, od Pirátů odešel Michal Bláha, Hlídač státu: https://cs.wikipedia.org/wiki/Michal_Bl%C3%A1ha_(1972)

Součást naší identity, ano/ne? (bývá spojován s kauzou DSŘ, kde snad působil jako poradce, víc asi napoví KEDRIGERN...)

POPELAVY: ok, já se nechci zavážet do příznivce/voliče, sám nejsem moc aktivní člen, spíš jakýsi dlouholetý kvazi-insider, který se neumí nikam protlačit. Snažím se sám pochopit, jak věci možná fungují, a případně i vysvětlit.

Otázka je, odkud pozoruješ Piráty v tom svém pohledu "navenek". Několik málo členů má pravidelně přístup do médií. A občas jsme zmíněni v nějakém komentáři. To teď asi hodně ustane, budeme dokonale neviditelná opoziční strana, bez zástupců ve vedení Sněmovny, apod. (pomsta SPD).

Piráti neovládají média. Přítomnost online a na sociálních sítích je roztříštěná. Měl to řídit mediální odbor, ale to dopadlo, jak to dopadlo. Od té doby profesionální najaté pí-ár, s tím, že to letošní bylo nejdražší v historii. Takže jestli se Piráti letos "jevili navenek" divně, byla to práce profesionálů a měli bychom to jako strana reklamovat.

Obecně znovu opakuju, že možnosti nějakého politika, nejen za Piráty, nějak se "jevit navenek" je velmi omezená. Jak se ti jeví Kalousek na Twitteru? To je jeden ze zdařilejších DIY počinů v sebeprezentaci politika.... a i tak je dokonale neviditelný, v podstatě.
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    XCHAOS: Dneska jsou větší váhou sítě. Vytvořit si silné kanály a jet informace permanentně.

XCHAOS: To si myslím že monitoring je pořád. Jen se s ním neumí pracovat a reagovat. Jedinej u koho vidím reakce na media je Hřib. Jinde neschopnost, i když se do MO sypou peníze z letadel. Možná ale není chyba v MO, jako spíš v neschopnosti těch vejš pracovat s informacemi a dělat kompetentní rozhodnutí. To je ovšem smrt.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEDRIGERN: kdysi měli Piráti slušný media monitoring (rubrika Napsali o nás na fóru). Dalo se na to reagovat, vyvracet nepravdy... málokdo je v tak silné pozici vůči médiím, jako politická strana, v tomhle ohledu...

Samozřejmě, členové sekty už nepotřebují monitorovat média.. těm stačí následovat lídra ;-)
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    EL_TOPO: Naprosto nezaujatý článek ze seriózního média. Je "rozkošné" když veřejně činná osoba jako je herec říká politikovi "rozkopnu tě po právu".

Tenhle hejt na Hřiba za stav dopravy v Praze mi přijde fakt mimo. Dlouhý roky se tady na všechno sralo, až nám například spadnul mimořádnej most. Po letech se věci opravujou, vzniká novej most, staví se hromada tramvajových tratí, ale to je taky špatně. Fakt už nevím, co by se mělo stát, aby někdo neměl kecy.

Tak či onak bulvární plátek typu Super fakt neberu jako investigativu.

Pokud si Hřib staví barák za velký prachy, tak je to možná téma. Nejsem si teď jistej, jestli povinnost zveřejňovat majetkové přiznání platí i pro někoho jinýho než poslance, ale Hřib je teď poslanec, takže příští rok by ho zveřejnit měl.

Já vydělávat podobný prachy, taky si vezmu hypo a postavím barák. Podstatný samozřejmě je, zda to dotuje z ofiko příjmů nebo ne.

Víš co mi na tobě vadí? Jsi zcela očividně zhrzenej a naprosto neobjektivní. Já tvoje posty moc nečtu a mínusy ti nedávám, ale připomináš mi Danýska...
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    Poražen odcházím, takto vysokou úroveň diskuze a argumentace nejsem schopen držet.

FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    BRAMBOROVY_KRAL: Tak to se uvidí. SPD ve vládě dle mého na 90 % nebude. Prezident říkal, že nejmenuje nikoho kdo by zpochybnil naše členství v EU a NATO. Jestli budou Autisti ve vládě je teď na Babišovi. ANO má 80 mandátů, takže taky musej udělat dohodu. Ani s Autíčkama ale nedají 101. Když jsem ten výsledek viděl, tak mě jako první napadla menšinová vláda. Uvidíme. Upřímně řečeno si nemyslím, že novou vládu se podaří sestavit ještě letos. Je to samozřejmě jen moje domněnka.

Autíčka chtěli do sněmovny, tak tam jsou. Teď je to na nich. Na všechny z nich bude strašně vidět a ačkoli nás v tomhle volební odbobí asi čeká další boj o ČT, tak ostatní média na nich nenechaj nit suchou. Což je samozřejmě naprosto v pořádku. Rád bych si myslel, že je čeká podobnej osud jako například svého času Věci Veřejné. Co si budem, mají jedno téma a to je na reálnou politiku dost málo.

Tahle parta mladejch Klausovců nemá ani program, na stránkách jsem našel jen Základní ideová východiska. Nečetl jsem to celý, ale je to blábol na úrovni špatný práce studenta prvního ročníku oboru automechanik (nic proti automechanikům, já si auto třeba opravit neumim). Chci tím říct, že fotit se s Borisem Šťastným a Kikinou u autíčka je jedna věc, ale dělat reálnou práci ve sněmovně je něco uplně jinýho.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ADAMIRA: eh, nerozumím, "opoziční"? spíš do toho ryly koaliční vládní partneři a jejich média, ne?

Jako souhlasím, že Janka Michailidu mi přišla zajímavější, než krariérní úředníci s minulostí v komunistické aparátu. Ale z nějakého důvodu prostě současné vedení hledá spolupráci spíš s lidmi, kteří o státním aparátu něco vědí, než s lehce naivními aktivisty. Tohle je celkový problém aktivismus vs. politika. Neumím si popravdě představit, na jaké straně jsi ty, ale přijde mi, že trollíš proti komukoliv, kdo se ti zrovna jeví jako snadný cíl...
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    ADAMIRA: are you troll or yes? o_O

jak "v podstatě nařídili", který "opoziční partaje"? víš vůbec, co blekotáš? shitstorm z toho udělala především média a různí trolové.

tihle lidé, co odešli, reagovali na změny uvnitř strany, které nemohli/nechtěli akceptovat, z různých důvodů.

že bych z toho sám byl na větvi, to ani omylem, ale ty z toho děláš událost tisíciletí. změnili se piráti? změnili. k lepšímu? nevím, to uvidíme. budu z toho jančit? nebudu.

jako někdo ti bere hračky, nebo co? já ti vážně nerozumím.

ADAMIRA: kdybych měl chápat svět tak černobíle jako ty, asi se z toho zblázním. být členem KSČ není nic absolutního a pro každého stejné. ty vole, já, člověk, kterého bolševik do jisté míry postihl samotného, budu nějakému mlaďochovi vysvětlovat, že dva různí členové KSČ jsou dva různí lidé, s různými osudy a motivacemi... tohle laciný glajšaltování je důvod, proč se z žádnejch sraček hned tak nevyhrabem, protože pořád budou nějací chytráci, kteří vytáhnou sto let starého slaměného panáka "tvůj dědek nakopl mého dědka, já ti za to rozbiju hubu", a furt se to kolo odplat a pomst bude točit. já ani nejsem křesťan, a nevěřím na oplácení ran chlebem, nevěřím na odpouštění, ale role pochopení osudu je důležitá, abychom se tu nepozabíjeli kvůli malichernostem.

už jsme to tu probírali, už celá jedna generace politiků tu neměla koule potrestat zločiny bolševizmu. jejich vytahování dnes je dost k ničemu, naopak, škodí. kariérní komouš, co pochopil, že udělal chybu a snaží se ji napravit, je mi stokrát milejší než svatoušek, kterej jen rozviřuje kal a sám sedí někde v koutečku.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    NIEKT0: a to číslo (1,8 mega) převzali novináři od Europolu. To není jejich výmysl.

Global crackdown on Kidflix, a major child sexual exploitation platform with almost two million users – The Europol-supported operation led to 79 arrests and 1 400 identifications | Europol
    https://www.europol.europa.eu/media-press/newsroom/news/global-crackdown-kidflix-major-child-sexual-exploitation-platform-almost-two-million-users
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam