• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý gaychat patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán.
    homepage - www.pirati.cz | twitter - 
    @PiratskaStrana | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KU13AR: Od prezidentských voleb kde kandidoval Dienstbier jsem o něm prakticky neslyšel. Delegáti zvolili Maláčovou, protože měla aspoň nějakou představu jak postupovat.
    Široká levicová koalice po vzoru Lidové fronty z Francie nebyl špatný nápad. Problém je, že subjekty co by se u nas na něm mohly podílet jsou ty pod 1 % potenciálem a bez peněz.
    A jediný co mělo sanci uspět je Stačilo!
    Maláčová nebyla špatná ministryně, za vcelku rozumnou politiku z ní dělali Venezuelu dost nezaslouzene. Stejně tak Zaorálek se v zahraniční politice vyzná a rozhodně byl lepší než třeba ten současný. Podívejte se co rika o Netanjahuovi.
    Podle me se schodili až obhajobou spolupráce se Stačilo, to je proste mimo, i když i to by se nakonec dalo asi využít, ale pochybuju že přínos může překonat ty obří ztráty.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: tak ono je otázka, jestli řeším, co je dobrý pro Piráty, které beru jako účelový spolek, nebo co je dobrý pro tuhle zemi, že jo.

Demokracie potřebuje podle mě poměrné zastoupení, systém "vítěz bere vše", který nutí formovat stále bizarnější těsné většiny skrze stále rozporuplnější koalice, mi nepřijde jako cesta kupředu. Proudů, které vnitřně ještě dokáží být nějak soudržné, aniž by se témata neopakovala, podle mě může být kolik... 5, 6, 7? Piráti podle mě suplují politiku, v těchto volbách, kterou měli dělat reální sociální demokraté. Ti se místo toho spojili s protizápadními, protievropskými silami a vyslali do té koalice navíc ty problematičtější ze svých řad - [XCHAOS @ Věci Veřejné - Nabízím vážný vztah s kvalitním vzděláním a poctivou prací rukama.]

PIráti zabírají prostor, který dávno mohla zaujmout koalice příčetnějších, prodemokratických soc-dem se Zelenými. Procentuálně by to dávalo smysl, pořád věřím, že lidi jako Dienstbier ml. byli přijatelnější pro větší část společnosti, než Zao a Maláčová, kteří směřují nevynutelně k nějakému 1% podporu. Víceméně Piráti letos působí v prostoru klasických labour-témat (bydlení, MHD...), která mainstreamové strany vyklidily ve jménu populistických pseudotémat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tak některý věci jsou jednoduchý: v roce 2017 jsme měli víc než STAN a letos se to může klidně stát znova. K čemu to bude, pokud agregovaná podpora pro ANO a strany ochotné ho tolerovat, neklesá, to je otázka. Otázka taky je, jestli koalice, který by tentokrát na Pirátech skutečně závisela, by k něčemu byla.... samozřejmě, pokračování podpory Ukrajiny, apod.

Mediální podpora Pirátů před blížícími se volbami je podle všeho dobrá, jak dokazuje zdejší výběr odkazů. Bude to stačit? Bude to k něčemu dobré?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LEON_KOWALSKI: jo. a Progresivní Česko měla být trochu širší koalice, než jen teďka ten fragment Piráti - Zelení. Ona kdyby nebyla, tak nejspíš Zelení půjdou s tím Voltem. Ono všechno má nějakej důvod.

Nikdo se nezavděčí všem. Volat po nějaké všejednotě je zejména problematické od lidí, kteří ani nejsou schopni nějaké sebereflexe (např. volič, který si není schopen přpustit, že jeho preference v dané menšině představují asi 5% té menšiny). Co potřebujeme vymýšlet, jsou životaschopné kompromisy.

Všichni, kteří tu nadávají na Piráty, si musejí znovu ujasnit, jestli je pro ně větší zlo Babiš, Spolu, nebo jestli jsou "proti všem". Tyhle priority každý interně cítí. Velkým paradoxem je, že ti, kteří volají po naprosté jednotě, podle mě skončí u toho Babiše. Ten už jednotu bude umět nařídit, že ano. Zbytek, který si umí připustit, že zcela jednotní nejsme může začít diskutovat. V čem jsou rozdíly? Které zájmy máme stejné? Které rozdílné? To je ta demokracie, totiž...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LEON_KOWALSKI: My ale nejsme plnotučná koalice se Zeleými. Odsouhlasila to jen asi půlka krajů. Je matematicky nemožné, aby získali víc mandátů, než Piráti, jako v případě PirSTAN. Taková sestava by nepřekročila 5%.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Eh, no ok, podle někerých průzkumů jsme měli až 15%, ale podle jiných to zase nebylo ani těch 5 a nejčastější předpovědi se podobaly těm letošním:
    Předvolební průzkumy k volbám do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky 2017 – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99edvolebn%C3%AD_pr%C5%AFzkumy_k_volb%C3%A1m_do_Poslaneck%C3%A9_sn%C4%9Bmovny_Parlamentu_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky_2017#2017

Co takhle výsledek z roku 2017, ale s tím procentem a půl od Zelených? dobře, kandidují v půlce krajů, takže spíš půl procenta. Ale stejně...

Ok, to, že v Pirátech vyhrálo křídlo, v podstatě zodpovědné ne za PirSTAN koalici jako takovou (na tu tehdy vsadila většina členů, i já), ale za její chybnou implementaci (hloupá kampaň, která identitu Pirátů naprosto upozadila, program, který s Piráty neměl nic společného, špatná sázka na to, co znamená podíl kandidátů na kandidátních listinách, apod.), to je samozřejmě slabina.

Udělat z Ivana Bartoše obětního beránka, který jakože odstoupil až když ho vykopli z vlády... no nevím. Jako je fakt, že u vládních stran na Západě je běžné, že když vláda není vnímána jako úspěšná, tak premiér, i když nepodá demisi, už stranu do dalších voleb nevede (z toho se nepoučila ODS a Fiala, a podle toho volby nejspíš taky dopadnou). Demokratické zvyklosti západoevropských zemí, kde fungování demokracie nebylo přerušené na tak dlouhou dobu jako u nás, by určitě stálo za to mít nastudované... (naopak americký systém je natolik vzdálený evropskému právnímu státu, že snažit se ho nějak sledovat a chápat je dobré spíš pro politology a amerikanisty a pro nás je to dost matoucí, protože jsme vhodně jiné situace se vším).

Obecně... nevím. Začněme tím, jestli mělo "křídlo", narychlo zformované kolem Lukáše Wagenknechta, skutečně šanci na lepší výsledek ve volbách, než Zdeněk Hřib. Co doopravdy někdo může vytáhnout na Zdeňka Hřiba za 8 let jeho působení na magistrátu? Jaká rozhodnutí mohl osobně ovlivnit, když o všem se tam hlasuje (i v těch dozorčích radách) a Piráti nemají žádnou zvláštní většinu?

Jisté je, že primátor byla spíš ceremoniální funkce (jak se teď ukazuje na tom Svobodovi za ODSku). Primátor má v radě jeden hlas jako všichni, není to žádný předseda vlády, spíš prezident. Podepisuje to, co mu rada odhlasuje, že má podepsat, ukazuje se tam, kde se má ukázat. Předseda vlády je výrazně více exekutivní funkce, a nelze čekat, že napochoduje na povolební vyjednávání ve stylu "buď budu premiérem já, nebo koalice nebude". Tohle množství arogance by sice bylo zábavné sledovat a určitě spousta voličů v to tajně doufá (ne, že by Hřiba milovali, ale protože je štvou ti ostatní) - ale silně pochybuji, že to takhle bude.

Jinak dá se vždycky říct, že dostatečné množství osobností s přístupem "bez nás to nebude" znamená, že něco nebude. To je obecné riziko tvorby jakéhokoliv konsentu.

Pokud se do sněmovny dostaneme (stát se může ledacos, já osobně čekám v případě odvolání VV tak 9%, s ním tak 7%, trefit se na přesných 5% skoro nejde, vzhledem k velkému počtu krajů, kde zisk mandátu vyžaduje kolem 10% hlasů), tak existují tři scénáře (s větvením na Babiš/Spolu):

1. Účast ve vládě. Je možné, že řada voličů ji nechce. Pokud ano, je víc voličů, pro které je nesnesitelná účast na vládě Spolu, nebo účast na vládě ANO?
    2. Tolerance vlády. Tedy strategie Okamury a komunistů v roce 2017. Teoreticky se strana neušpiní, ale může si klást určité ultimativní požadavky, např. legislativní (?) rozpočtové (?).
    3. Opozice vůči vládě, tedy hlasování proti důvěře, za všech okolností.

Zajímalo by mi, kdo ze zdejší "wannabe neregistrovaných příznivců" či "potenciálních či bývalých voličů" by prefereval který ten scénář. Celkem jich je šest (i ta opozice může být podle toho, jestli je to opozice vůči Babišovi či vůči Spolu, tedy jestli je to hlasování s ODS nebo hlasování třeba s Babišem, Okamurou, a dalšími). Můžeme si je označit třeba 1S (účast ve vládě Spolu), 1A (účast ve vládě ANO).

Takže ze scénářů 1S, 1A, 2S, 2A, 3S, 3A zkuste vyjmenovat všechny scénáře, které jsou pro vás ve volbách přijatelné (dá se očekávat, že jsou to současně scénáře, u kterých zvažujete, že byste Piráty přeci jen volili)
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    XCHAOS: pro Boha, dyď díky tomu jak jste to (celá vládní koalice) zpackali, je teď velká pravděpodobnost, že ve vládě budou tupé kreatury, jako Schillerová, Mráčková Vildumetzová, Pavel Růžička a kdoví jestli tam makak Bureš nepustí i odpadní xindl jako je Jindolf, Vidlák, Japonec a rudá Kačena.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    XCHAOS: oni veřejně řekli, že jestli nevzniknou nejvýše 2 výrazně AntiBabiš koalice, že budou sami kandidovat. ... NO A CO? Tak jste měli přesto kandidovat sami! 100% byste dopadli mnohem lépe než jste dopadli. Kam vás ta slavná Antibabiš koalice přivedla? Do stádia skoro klinické smrti.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CHORCHE: no, vydírali... oni veřejně řekli, že jestli nevzniknou nejvýše 2 výrazně AntiBabiš koalice, že budou sami kandidovat. A řekli to dost veřejně, co se tak pamatuju... přímo na demonstraci.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LEON_KOWALSKI: tohle už je úplná blbost. Zatímco PirSTAN koalice identitu Pirátů potlačila (bylo to jen anonymní minimalistické "kolečko a čtvereček"), tentokrát je identita kampaně plně Pirátská a Zelení se vezou, používají na svém webu naše logo, apod. To vůbec nejde srovnávat s PirSTAN. Varianta, že by se dostala většina jejich zastupitelů, má pravděpodobnost asi tak 5%, když si projdeš, jak těsně by ta procenta o preferenční hlasy musely vyjít (a jestli se jim to povede, tak to nejspíš bude tak odpracované, že si to asi zaslouží, to nebude jako STAN...). Přeci jen strana, co má potenciál asi tak třetinový až čtvrtinový oproti STAN, a možná do toho šli jen proto, že nechtěli utrácet za kauce,když by neměli šanci ani na státní příspěvek, asi nemůže výsledek zmanipulovat tolik, jako tehdy voliči STAN...
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    XCHAOS: STAN přijatelní nebyli, ale jednak to byl první přešlap tohoto druhu a pak - byla to koalice, nebyla to vaše kandidátka na kterou byste je pustili. Bylo to STAN a Piráti. Ne Zelení na zahrádce a v kuchyni Pirátů.
    Další věc je (a to už se opakuji), že to co bude následovat ve volbách 2021 (překroužkování a Piráti ve ztrátě) jsem předpovídal.
    Teď to vidím stejně pesimisticky.

Ale je to vaše cesta. Je mi to líto, protože před tím, než jste začali dělat tyhle kraviny, jsem měl koho volit bez přemýšlení. Osvědčili jste se v komunále, osvědčili jste se v parlamentu a pak přišel debakl v roce 2021, což byla past, kterou jste si sami vykopali a sami do ní vlezli.

těžce mi to připomíná tohle
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LEON_KOWALSKI: pořád nechápu, v čem jsou STAN přijatelní a Zelení nepřijatelní. Zelení se když už, tak ušpinili mocí daleko méně a Liška nebyl špatný ministr školství, podle mě (nebo někdo vytáhněte něco, co by mu šlo vyčíst). Naopak nás měla varovat účast koalice TOP09+STAN ve vládní koalici, kde některé případy byly právě za STAN a ne za TOP09. Ono je to vždycky složité.

Poslal jsem sem to schéma [XCHAOS @ Česká pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu ] které jasně ukazuje, že jsi mezi voliči Pirátů naprostá výjímka. (Stejně jako někdo jiný říká, že naprostá vyjímka je mezi voliči někdo, kdo řeší kauzu Vladimír Votápek v Karlových Varech...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: no hele, to je těžký. Já poskytoval 20 let internet, jako firma, a v podstatě jsem z toho sám nic neměl, teda kormě toho toho Internetu, samozřejmě :-) akorát vzniklo několik ne-až-tak super placených pracovních míst. Ale celou dobu jsem čelil kritice různých spolků a sdružení, že to "dělám pro zisk", přestože jsem dělal vlastně to samé, co oni. A stejně na tom můžou být tihle zavedení staropiráti, kteří se trochu paradoxně prohlásili za "nové" (ačkoliv spousta těch relativně novějších než oni jim vzápětí unikla, ale tak už to u těch novot bývá). Já to nebudu soudit, dokud to celé nějaké nedopadne.

Je fakt, ale to platí pro ty různé populistické nesmysly ještě daleko víc, že kvalifikace sehnat co největší podporu pomocí nějakého guerilla marketingu se nemusí vůbec překrývat s kvalifikací rozumně vládnout zemi. Proto fakticky zemi vládnou úředníci, profesionálové a politici spíše soutěží o roli jakýchsi jejich "mluvčích". Když jsem si to naplno uvědomil, tak jsem ztratil motivaci cpát se v Pirátech nějak moc do popředí (asi jsem fakt narcistní osobnost a myslel jsem si fakt, že jednou něčemu vládnout budu, nevím...). Spíš mi baví pozice, ze které můžu pozorovat, analyzovat, vysvětlovat.

Volič, který je skeptický k Ferjenčíkovi, ale myšlenka Pirátů jako transparentní strany postavené na vnitřní demokracii mu přijde jako dobrý nápad, má v těhle volbách pořád šanci to vyjádřit. Ale měl by navázat kontakt s jinými voliči, s členy Pirátů nebo jiných stran, a bavit se o tom s nimi. Každý musí nějak pochopit svojí roli v tom procesu. Mě je blízký program, myšlenky, činy. Nezáleží mi až tolik na image, nezáleží mi tolik na konkrétních osobnostech.

Ferjenčík je symbolem určitého marketingového stylu, který určité voliče odrazoval a jiné (zřejmě) přeci jen přitahoval, s výměnou voličů ale přišla i obměna programu, protože když máte ty jiné voliče, tak je zajímají jiné věci. Ale vlastně je to nějaký výsledek toho kampaňování, kdy někdo, do dělá ty média, najednou zjistí, že voliče nezajímá agenda, kterou tlačíme ze setrvačnosti, i když naši voliči už dávno řeší úplně jiné životní situace a problémy. Takže tohle je složitá otázka. Zelení se např. prezentují strašně levicově, ačkoliv ochrana životního prostředí je původně vlastně konzervativní agenda.

Jedna cesta je držet monotématické strany v podstatě malé, semknuté a pak hledat, jak mezi nimi vytvářet koalice, které tlačí nějaké reálné kompromisy. To je takový intuitivní přístup k demokracii a k politice. Reálně ale jde o marketing: ze značky se stane brand, který lidi volí ze směsi motivů, často je to odpor vůči jinému brandu nebo nějakým osobnostem, které už byly v médiích vidět moc dlouho.

Snaha nějak deFerjenčíkovat Piráty byla docela silná, vyvrcholila celým tím hnutím "za všechno může Ferjenčík" a snahou zakázat mu kandidovat, což sama o sobě byla hezká recese, ale pokud někdo třeba sám za sebe v eurovolbách nebo parlamentních volbách získá skoro tolik kroužků, jako třeba celá strana jako celek v krajských volbách (chápu: účast je odlišná, ale o tom to právě je...) tak je jasné, že takový člověk se vyhazuje špatně. Kvůli tomu někteří členové odešli, protože si uvědomili, že v tomhle prostředí jejich ambice nebudou naplněny...

Faktem je, že zůstávat u Pirátů určitě odvádí pozornost od důležitějších věcí, co by člověk se svým životem měl dělat. U mě jde na rozdíl od lidí, kteří přišli později, asi o nějakou nostalgii, či co. Vytvořit několik nových Marků Bendů v politice skutečně nebyl můj cíl...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LEON_KOWALSKI: to asi jo, o tom jsem nemluvil. mlvuil jsem o tom, že k hlasům pro SPD se taky automaticky nepřičtou hlasy pidistran. Takže zase výsledek Pirátů nemusí za SPD nebo STAN nakonec tak kulhat.

Arogance Hřiba, která dovnitř strany samozřejmě jako příliš jednotící prvek nefunguje, by ale mohla být výhodou při povolebních vyjednáváních, na druhou stranu. Nevím. Vysvětlovat, proč máme na kandidátce Zelené, je pro mě daleko snazší, než vysvětlovat, proč máme na kandidátce Votápka. Jenže já žiju v Praze, resp. čas trávím ve Středočeském kraji. Chápu, že v regionech je to složitější. Jenže, je to prostě pokus. Z hlediska názorů na podstatné otázky mají voliči Zelených a Pirátů k sobě prostě blízko. Pokud tam existují současně antipatie, tak se týkají názorových nuancí na několik málo otázek, které v tomhle volebním období stejně nejspíš nebudou hrát roli.

Mimochodem, jedním z faktorů je i nedůvěra k velkým stranám. Voliči malých stran mezi nimi často přebíhají i relativně nelogicky, což je takový zajímavý detail. Prostě chtějí volit někoho malého, protože těm velkým nedůvěřují. V začátcích měli Zelení velké antipatie vůči Pirátům, protože je brali jako projekt další malé strany, která ohrozí jejich schopnost sbírat alternativní nespokojené hlasy a koalicím se bránili oni. Ukázalo se, že měli pravdu :-) a teď je koalice jejich jediná šance.
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    XCHAOS: sem to hodil kámoši z Jičína:
    Smolík, ale tak nějak jsem to vydedukoval. Ale je to asi jedno, spojení s piratama bych stejně nevolil (v HK jste koalu nevytvořili)

jedinej týpek, co znám a volí Zelený. za mě je to klasická debilita Pirátů a nepoučení z minulého koalice. nejspíš pujdu k volbám jen kvuli Stačilo, SPD zmrdům. ale jak jde čas, tak se z Pirátů stává čím dál větší real shit a podporovat Novou vlnu a Ferjenčíky atp. mi je echt proti srsti (Votápku už jsem hodil za hlavu, nebudu se v těch sračkách pořád válet s vámi)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LEON_KOWALSKI: no, bez koalice ve všech krajích těžko.. i v nejpesimističtějším možném případě by to bylo nejvýše půl napůl, navíc v Praze mají jen jedno jméno, tuším... ale jako jo, pokud budou kraje, kde jsou v koalici, celkově úspěšnější, tak bude výsledný přepočet na mandáty ještě zajímavý.

Vada koalice PirStan bylo větší množství kandidátů Pirátů než STAN. Viditelně se to roztříštilo, disciplína v kroužkování nejvýše položených STANařů byla u voličů vysoká, zvláště pokud šlo o ženy, kterých koalice tehdy nominovala celkem málo. Preferenční hlasy pro Piráty byly daleko roztříštěnější, spousta voličů si myslelo, že vhození nepozměněného lístku znamená automaticky preference pro čelo kandidátky, apod.

Důležité je natřít to po minulém kroužkovacím podrazu STANařům a ukázat, že taktizující volič se nás nebojí a věří nám. STAN nebo SPD jsou pro nás co se celkového výsledku týče soupeřem, na který má smysl cílit.

Uvědom si taky, že v obrovském množství krajů, nejen v tom extrémním Karlovarském, ti 5 nebo 6% hlasů na zisk mandátu vůbec nestačí. Parlamentní volby jsou u nás zvláštně úmyslně nevyvážené tak, aby všechny pohraniční kraje (kde navíc existuje potenciál nějakých sociálních tlaků) byly zastoupené pouze velkými stranami nebo širšími koalicemi. Dlouhodobě ti v krajích nikdo ta procenta, potřebná proto, aby si ve čtyřech velkých krajích dosáhl na sem tam jeden mandát, nikdo házet nebude: voliči si všimnou, že lidi, kteří u nich vedou kandidátku, nikdy nikam neprolezou a v parlamentu sedí jen Brňáci a Pražáci, sem tam Ostravák. Takže se naserou a volí ty různé SPD apod. exoty, kteří tam na rozdíl od zástupců pidistran prolezou.

Koalice PirSTAN byl omyl, vynucený tlakem na demonstracích Milionu Chvilek, nevyslyšením varování, jak moc jde lidem, které zastupuje STAN, o prachy, a celkově projevem určité politické naivity (je ale pravda, že 10 subjektů ve sněmovně v roce 2017, to byl trochu husarský kousek...). Stran ve sněmovně dává smysl tak asi 5-8. Z toho vyplývá, že pro nějakou středolevou protiváhu středopravé KDU-ČSL prostě prostor je. Zejména po tom, co letos předvedla Maláčová, nebudou středoleví voliči mít koho volit. Je docela dobře možné, že kromě 1% pro SZ vyluxujeme i ta 3%, která odejdou od ČSSD... ovšem těm stačí procento, aby Stačilo přelezlo přes 5%...

Proto u Pirátů proběhl na podzim takový tvrdý vnitrostranický boj, o kterém vlastně nevíme, jaká šedá eminence stála v pozadí té které osobnosti ve vedení nebo třeba i za těmi, kdo demonstrativně odešli. Prostě nevíme. Ale dá se předpokládat, že pokud to úplně nezvořeme, tak taktizující středoleví voliči nebudou mít jinou šanci, než Piráty.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: no v podstatě jo, konstruktivní opozice. Vyalovit nedůvěru Babišovi, pokud bude jmenovám, tolerovat SPOLUSTAN, ale nehlasovat pro vyslovení důvěry. To ale číselně nevyjde. Vláda by vládla od začátku v demisi, bez důvěry. Kdepak, bude se tolerovat Babiš, pokud nevezme do koalice SPD. A tolerovat Babiše může být velmi, velmi lukrativní. Proto jsou volitelná místa dost pod kontrolou...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GAARQ: já myslím, že tu odpověď na otázku "Proč?" už teda mám, ale je to bizarní. Teď fakt nevím, jestli tomu pomáhám, nebo škodím, celému. Ono uhrát ten jeden mandát v KVK bez koalice se STAN je fakt pro malou stranu těžké. Všude jinde to nějaké dobrá kampaň může zvrátit, ale v KVK to bez nějaké té intriky prostě nejde.

Je to jediné zdůvodnění, které vysvětluje tu prapodivnou rétoriku od lidí, kteří mi jinak přijdou poměrně soudní. Jenže z nějakého důvodu se to nesmí říct veřejně, tak to všichni nějak dramaticky nasazují, ať už ti pro, nebo ti proti.

Skutečně tedy "taháme za jeden provaz", který má dva konce. Ale přese všechno mi to přijde jako riskantní gambit. Sice je to naplánované hezky, spousta Pražáků má v KVK chalupy a můžou si vyřídit voličský průkaz a můžou tuhle hru hrát. Ale pak je tu ještě ta masa voličů v ostatních krajích, kterým by to někdo musel vysvětlit, že je to jen hra a že mají Piráty volit stejně. Což se vzhledem k tomu, že lidi uvažujou i o chystané koalici Volt/Kruh (ex-Piráti) může snadno stát...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAKROUSEK: myslím nejde úplně jen o název. Jsou tam nějaké procedurální věci. Předseda strany má právo přednostně vystoupit v parlamentu, tuším. Za stranu jen jeden, za koalici všichni (?) A určitě takových triků bude víc.

ADAMIRA: nevím, jestli ty procenta skáčou takhle. Ale to zvýšení hranice je tam i z jiného důvodu. Ne každá strana chce být cool alternativní, ale v podstatě bezvýznamná opoziční strana s 5 poslanci. Ti je pohled voliče, který chce být "vyslyšen", ale v podstatě mu o nic moc nejde. Politici se chtějí podílet na moc, hlavně teda na penězích. Pro některé opoziční práce moc význam nemá. Přístup "všechno, nebo nic" se snaží vnutit voličům více způsoby, jedním je taky vytváření koalic, které taktizující voliče straší větším rizikem propadnutí hodně procent a vítězstvúm "většího zla".

Přístup stylem "máte na výbět podle svého vkusu a pak se nějak dohodne krásná velká koalice" nemusí vyhovovat všem. Zejména opravdovým politikům ;-)
    PECA
    PECA --- ---
    CHORCHE: Uvědomuješ si, že pro tu změnu musela hlasovat většina poslanců? Tenkrát bylo ANO ve velké převaze, pokud si pamatuji dobře. Rychetskému se to snažili "přišít", jako zásah do voleb před volbami, což byla hovězina.
    Ona "neférovost" rozdělování mandátů (výsledek zásahu SocDem+ODS v časech "oposmlouvy" neblahé paměti) a příliš vysokého procentního minima pro koalice byl prostě nález ústavního soudu. Tedy shodla se na tom většina ústavních soudců. Akorát to bylo poněkud nešťastně načasované, spolu s tím, než se dala dohromady nějaká změna akceptovatelná tehdejší sněmovnou. Protože to co ÚS rozhodne, to musí implementovat poslanci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam