• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý trolling a flamewars patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán a účastníkům hrozí ban. Ban hrozí i za hrubé porušení netikety (výhrůžky, apod.).
    Homepage - www.pirati.cz | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    EL_TOPO: Nerozjela to Eva Tichá?

Jinak dle vyjádření dotyčné se musela nedávno přestěhovat, informovala zbytek koalice a dohodli se, že do voleb je to ok.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    Ad ty koalice: Na tu otázku neexistuje dobrá odpověď. Ať to odosobníme, kdysi se mě starší kamarád ptal na titulku s Rakušanem, kde bylo, že chce být premiérem. Ten kamarád se tomu dost vysmíval, tak jsem říkal: "No a co má říci? Že kandiduje aby byl ministr?" IMHO musíš říci, že míříš vysoko a vymezit se nemůžeš proti všem, pokud chceš být brán vážně...

Tady zas vnímám problém novinářů a třeba toho Milionu chvilek, že se málo ohrazují proti ODS. Třeba Šídlo se svým obdivem k ODS mě fakt vytáčí. Politik tam přijde a křesla jsou rozdaná. V ideálním světě by se politik nevyjadřoval ke konkurenci, ale k otázkám, co je třeba věcně řešit. Reálně pak jednáš s konkrétními lidmi. Třeba když jsem byl v opozici s komunisty, tak jsem s nimi holt občas vyjednával. Neznamená to, že bych je podporoval.

Jinak já si myslím, že ODS je fakt zlo. Ale to o ANO, SPD, Motoristech, Komunistech také. A rozsáhlé výhrady mám ke TOPce, STANu... Ale nevěřím, že se dostaneme do stavu, kdy Piráti, Zelení a Sen (dosaďte libovolné snesitelné strany) budou sestavovat vládu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: já tě chápu, nacpat se do vlády k někomu, kdo chce vládnout sám, to prostě vyžaduje míru machiavelismu, kterou Ivan ani Hřib nedisponují, možná.

Na druhou stranu, přístup "za žádnou cenu nebudeme vládnout", ten je dobrý pro stranu, která prostě sbírá protestní hlasy. Jediná možnost je tu vládu tiše tolerovat, jako to zpočátku dělala SPD s Babišem. Existuje jistá poptávka po hlasování "proti všem", ať už z liberálně-demokraticky-antiutoritářských pozic, tak stejně tak i z těch illiberálních pozic: vymezit se, ne-identifikovat se, nesouhlasit. Všichni si ale po čase uvědomí omezenost toho, vztahovat se takovýmhle způsobem ke společnosti, k celku. Jakkoliv se nám to nelíbí, naše vlastní vize prosadíme jen když budeme součástí většinového kompromisu.

Babiš soustřeďuje ty, kteří nechtějí poslepované kompromisy, ale nějakou velmi silnou většinovou, dá se říct "totalitní" vizi. "Jednotné Česko", prostě. V případě ANO to nazývám vláda "největší menšiny". Ráda by se stala absolutní většinou, ale já to pokládám za velmi nebezpečný směr.

Proti tomu stojí vláda prostě většiny, která je ale tvořená koalicí, kompromisy, vyjednáváním. Pokud Ivan razí tohle, tak prostě v tomhle ohledu kompromisní koalice s čitelným a jasným programem je pro mě menší zlo, než nějaká menšinová vláda "největší menšiny", vydíraná hodně pochybnými menšinami, i než nějaká totalitní "jednotná vize" - pod Babišem by to znamenalo, že budeme zřejmě všichni zaměstnanci agro-koncernu, protože Čína bude potraviny poptávat vždy, a platit za ně mobilama s Tik-Tokem (nebo jak si to Babišovci vlastně celé představují, v podání Schillerové knížky asi levné granko a léky proti rakovině, akorát příště už tu knížku napíše AI, počítám...)
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    Bodeček to že ho Piráti kritizovali za koalici s ANO a jedním z nejznámějších pražskejch ODS podvodníků Dvořákem tehdy označoval za aktivismus a otravování vzduchu. Voni nebyli vyloučení, bylo jim jen pozastaveno členství, protože šli proti rozhodnutí nejvyššího orgánu strany. Členská základna rozhodla poměrem 277 ku 167 hlasů, že se Piráti nemaj koalice účastnit. Měli koaliční smlouvu buď vypovědět, nebo změnit. Bodeček radši odešel sám a zůstal v koalici s Dvořákovyma lidma.
    Od té doby vyplynuly různé další prasárny které ODS na Praze 1 kryje. Třeba Nemocnice na Františku. Bodeček tam s ODS v klidu dál vladne.

Posměch, výčitky. Politici Prahy 1 jednali s lékaři, kteří odhalili bossing - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-posmech-vycitky-politici-prahy-1-jednali-s-lekari-kteri-odhalili-bossing-297553

Bossing v nemocnici: Ředitel vytáhl primáře od operace, aby ho vyhodil - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-dej-mu-pesti-sef-nemocnice-urazel-lekare-a-sestry-nepohodlnych-se-zbavil-296076
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: eh, sorry za přehlédnutí, tak to má co vysvětlovat i ta ODS, která se jinak tváří strašně opozičně :-) no, asi je to takový obraz věcí příštích. Jsem tu kandidaturu u nás na šestce asi neměl vůbec podepisovat, když to vidím, no :-)

Jak co s Prahou 1, to ovšem fakt nevím :-) Holt koalice kruhového objezdu u Prašné brány, no.

Je možné, že to začnu vidět stejně černě, jako ty.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: eh, no koalice s ANO je trapná, na druhou stranu... máš představu, kde je ODS na Praze 1?

(Jinak tyhle radnice nejsou vláda: aby městská část fungovala, tak se někdo s někým musí dohodnout, to není tak, že když se vysloví nedůvěra radě, že jsou předčasné komunální volby...)
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    Tady potom Hřib jako spojenec Bodečka, kdyby to zas někdo potřeboval dokládat. Hřib neměl nikdy problém jít kvůli moci a výměnejm kšeftům se špinavejma lidma a likviduje naopak ty poctivé co se mu postavěj nebo co na tu špínu upozorní. Tehdy bylo ještě odemčené fórum a šlo to vidět a kontrolovat. Dneska už ne.

Primátor Hřib překvapil: V Praze 1 hájí koalici s ANO! Praha sobě nás taky obchází, napsal - Expres.cz
    https://www.expres.cz/zpravy/zdenek-hrib-praha-1-pirati-magistrat-praha-sobe.A221107_140653_dx-zpravy_stes

Krušná diskuze se týká především lídra Davida Bodečka. Ten se kromě kritiky dočkal i zastání, a to dokonce od samotného primátora Zdeňka Hřiba, jenž zareagoval na příspěvek, že složení koalice a obejití Prahy sobě je bizár, který z Pirátů dělá naprosto neseriózního partnera a podkopává jejich pozici na velkém magistrátu.

„Nemám pocit, že koalice v Praze 1 podkopává naši pozici na velkém magistrátu. Připomínám, že například v Praze 6 si udělala Praha 6 sobě vesele koalici s ODS a naopak tam se oni nám vyhnuli obloukem,“ napsal primátor.

V jiném příspěvku Zdeněk Hřib vysloveně hájí lídra jedničky Davida Bodečka, proti němuž je podle něj vedena nechutná kampaň. A dodává, že je hlasování o koalici v Praze 1 důležité i vzhledem k povolebním vyjednáváním na velkém magistrátu.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    Tak ono je trochu rozdíl, že volič si svobodně vybírá. Může si zvolit z docela dost stran. Chápu, že je těžké mít rozumnou znalost, ale všimnout si fakt profláklých jmen lze.

Zatímco v zastupitelském orgánu je výběr už dost omezený. V lepším případě lze zvolit opozice, nebo koalice (v nejhorším případě to nebo není vylučovací). V opozici jsem osobně zažil víc let a za Krnáčové šlo něco málo udělat. Ale situace se od té doby dost změnila. V koalici je reálně možné udělat hodně, ale nejde všechno.

Upřímně u Pirátů nevidím jako nějak problematické vstupovat do koalic. Problematické je vyvození důsledků. Jsou lidé, co selžou a měli bychom se od nich distancovat. Jiní lidé získají neocenitelné zkušenosti a měli bychom si je držet... ale víceméně se to děje obráceně.

EL_TOPO: Já velmi dobře vím, kdo to je. Měl jsem s tím pánem nějaké spory. Ale fascinuje mě ta míra, de facto přiznání: "Jo to jsem si tu nakradl, co jako?"
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    KEDRIGERN: A pak jsou lidi, co s tímhle uzavírají koalice a politicky kšeftaří, aby se sebou stejně nechali ve výsledku vyjebat. :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEDRIGERN: hele, představa, jak je nějaká strana příliš bezvýznamná pro nějaký druh lobbyingu, ta se mi úplně nezdá. To by platilo možná pro strany, co přežijí jedno volební období... Jo, jasně, Penta se snažila vyastroturfovat si Realisty, ale dopadlo to tragikomicky.

Asi je těžké mluvit o přesném zastoupení v Pirátech, není to tak snadné, jako identifikovat třeba konkrétní NIMBY aktivisty... ale jde o to, že změna koeficientu zastavěnosti v rámi koalice na magistrátu je prostě nepopiratelná fakt, je "data based": prostě se teď smí stavět víc. A že se o tom moc nemluví... inu, v případě Babišovi vlády taky všechnu pozornost spotřebovává Macinka a spol. a o novém stavebním zákonu nebo předkupním právu pro agrobarony se taky moc nemluví... takže tady se taky budou veřejně řešit nějaké tahanice o konkrétní pozemky a budovy na rozhraní město vs. soukromý sektor, ale to, že se v tichosti zvedne průměrné číslo, to má nakonec daleko větší dopad na město jako celek... ale není to divácky vděčné, protože Piráti si přece dali do programu "zvýšení dostupnosti bydlení", a kdo by to chtěl sabotovat, že jo...
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    STAROJDA: Tak si to zjišťuj sám. Kdo tam na klubu seděl a jak se k tomu stavěl, když seš tak chytrej. Tady o té Hřibově otočce píše Borenstein. Kdo myslíš že ho k otočce donutil? Křídlo Komrskové. Kdyby tam nebyli a netlačili, tak by ty Holešovice Hřib podepsal. Teď už Hřib s vlnou to křídlo vygumovali, takže kšeftům s kmotry u Pirátů na magistrátu nikdo nebude bránit.

INFO.CZ | „Hřib udělal u Nových Holešovic podraz,“ říká spolumajitel Karlín Group. Na exprimátora míří žaloba
    https://www.info.cz/zpravodajstvi-a-komentare/hrib-udelal-u-novych-holesovic-podraz-rika-spolumajitel-karlin-group-na-exprimatora-miri-zaloba
    Tím „někým“ má Jan Ludvík na mysli exprimátora a současného radního pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti). Právě on totiž v úvodu roku předvedl těžko pochopitelnou otočku, kdy se z podporovatele projektu stal jeho silným odpůrcem.
    A dnes jsou to právě Piráti, kteří v rámci magistrátní koalice na sílu prosazují takzvanou variantu „exit“, tedy aby se Praha ze společného projektu navzdory smlouvám zcela stáhla.
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    NIEKT0: No a? Tak proč to vytahuje?
    Já si naopak myslím že tam neúmyslně kryjete zakázky ODS a proto vás ODS nechává dýchat a neposlala tam ten audit. Takovýhle kádry tam máte. To víte? Prošel si někdy někdo vůbec aspoň po Dozimetru jaké firmy se tam dostaly?
    Ing. Václav Kožený, Ph.D., MBA - místostarosta, koalice | Praha 6
    https://www.praha6.cz/samosprava/zastupitelstvo/zastupitel_60018_62834.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: jako něco asi shnilého je, ostatně, zajímaly by mě názory, kam míří současné zvyšování členských příspěvků... dokud za neplacení budeme jen vyloučeni, tak mi to přijde celkem neškodné, ale že jo... taková další vlna vyhazování, tentokrát těch s názorově hroší kůži, ale průvanem v peněžence :-)

Osobně se nezastávám konkrétního Hřiba, ale zase v zastupitelské demokracii politik bude z definice mluvit jménem jiných lidí. Že jsme původně měli v programu "prvky přímé demokracie" (nebo jak jsem to kvůli odlišení se od programu Okamury pomáhal diplomaticky formulovat :-), to je taky pravda. Problém je prostě odlišit, co bylo to programové jádro původních Pirátů, protože pro každého to evidentně bylo něco jiného a to názorové rozpětí těch prazačátků bylo fakt neprakticky široké.

Konkrétně v Praze mají Piráti asi největší podporu v celé republice a nedělají tak zjevné nesmysly, jako třeba Piráti v Brně (viz ty křečovité koalice a tak). V mezích možností se Piráti v Praze aspoň programově chovají tak, jak jsem zhruba čekal, že se chovat budou. Že je to víceméně úplně bez mojí účasti, to je jiná věc...
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    EL_TOPO: Mě ta afektovanost Stojanový baví. Ale to je asi tak všechny. Já už prostě vím, že Piráti neudělají vůbec nic, je to totálně zbytečná strana, která akorát maximálně dohodí pár potřebných procent do nějaký koalice s ODS nebo STAN. Což je ovšem přímo v rozporu s mými zájmy.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: to, že komunální koalice jsou odlišné od celostátních, je naprosto běžné. Navíc, když jsi celostátně v opozici, tak co vlastně můžeš ztratit? Stejně se dá čekat, že vláda pro město, ve kterém sama nemá zastoupení na radnici, nic moc neudělá. Tohle prostě politika... když se neúčastníš na vládnutí, tak jsou volby jen takové poměřování sil, kdo má víc kamarádů.

Ale samo o sobě to poměřování sil smyslem demokracie není. Nakonec se někdo s někým musí dohodnout a samozřejmě... mistři tohohle viditelného i méně viditelného "dohodnutí se" jsou ti, kteří nakonec ovládnou pole. Tedy... např. velmi machiavelisticky se chovající malé strany.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: Ta představa prý byla, podle Zelených. Místo toho... Fakt Brno, což jsou Motoristé soft. V Praze teda Zelení a Piráti taky nepůjdou do koalice. Tady je diskutabilní, jak velké části voličů by to vyhovovalo... zaslechl jsem zejména v regionech velká vymezování proti Zeleným, i když moc podle mě nechápali, o čem mluvěj, ono ty venkovanou štvou třeba nějaké místní obstrukce dálnic, které můžou být naoko jako že "ekologické", ale v reálu tam třeba někdo usiluje o výkup pozemku na trase, kudy si vsadil, že něco povede, a tak blokuje trasu jinudy a tak. Ono je to celé složité.

V Praze třeba Hřib čelí obvinění, že je hráč cyklistické lobby, což bych rád, aby tak bylo... ale není to tak :-)
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    XCHAOS: Jiri Hlavenka

Jinak ale prosím poukazovat na to "i dcera..." je snad už pod všechnu úroveň, ne? Ona za něco může - krom toho teda že je "dcera"? To snad nemůžete myslet vážně jako výhradu.
    A k té společné kandidátce - tady výhradu chápu, to je jasné. Nicméně komunální volby skutečně stojí na konkrétních lidech. Já znám hodně lidí v ODS, některých si autenticky a silně vážím, jiné moc rád nemám a některé teda nemám rád vůbec. Pokud ale se naši a jejich lidé znají, a nemají vůči sobě osobní výhrady, ale za to mají SILNÉ a věcné výhrady vůči lidem z dalších stran, vůči nimž kandidují, je společná kandidátka přece na místě. Je to městská část, tedy ta "nejnižší" komunální politika co existuje.

---
    na dceru jsem nepoukazoval, to si asi spojil z toho linku z iDnes, to jsem tam plesk. problém než něčí dcera je spíš ten Kerndl... a že to vede k magistrátu, takže Vaňková/Blažek klika a tam už bych tedy od Piráta čekal něco jinýho. a nebo se to musí zkusit a udělat ze sebe zas užitečné idioty?? nestačily 3 roky ve vládě s brněnskými ODS boys???

já to tedy jako volič piráta vnímam dost blbě i na komunál
    1. nemám rád předvolební koaly, ok jsou ty povolební, protože ti nic jiného nezbyde. předvolební je ok, když se spojí pár malejch lokál no name hnutí - to ale není případ koalice s ODS! - to pak fakt říkáš voliči, že je vlastně jedno, co tam pleskne, protože zajíc běží jinudy hodně velkým obloukem
    2. vůbec bych tohle nepodceňoval, protože nám tu pirát buňka zdechla, jsme největší okres a volit tady piráty je atm. o hovně na libovolnou úroveň - tedy na radnici to nejde, do senátu zmar, do PS vesměs taky zmar (dostala se jen dvojka z Plzně, kterou tu stejně nikdo nikdy neviděl a nezná - prostě sem to tam šleh na blind jak volič ANO/SPD, pže co mám dělat tvl, tady nám nikdo z popela nevyroste)
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    Matěj Hollan
    ·
    Ne, nebojte, brněnští Piráti nejsou béčko ODS!

Že mají v druhé největší městské části koalici s ODS a na druhém místě pirátské kandidátky je dcera expremiéra a nejdéle sloužícího předsedy ODS, Petra Fialy, manželka pana Chládka, který vede Mladou ODS, a tuto koalici dojednal předchozí celoměstský lídr Pirátů, Marek Lahoda...

To vůbec nijak neznamená, že by měli brněnští Piráti cokoliv společného s ODS!

Legendární městský byt na Jugoslávské, co dostali členové Brno autem, momentálně Fakt Brno, respektive momentálně TU Brno, Šoška s Pokorný (v té době zastupitel za Svobodné a ODS na magistrátu), na úkor matky samoživitelky, to s tím taky nesouvisí. Ani to, že je to na té stejné městské části.

A vůbec není pravda, že by koalice TÚ Brno vznikla tak, že Kerndl řekl Pirátům, ať si kluky z Jugoslávské vezmou na kandidátku, že je pak posadí do koalice.

Hele - pokud chcete volit ODS, doporučuju volit ODS. Není důvod volit jejich béčko.
    A pokud chcete volit alternativní politiku vůči brněnské ODS, jsou tu strany, které to myslí doopravdy.

Komunální volby 2026: v Brně-sever jdou společně ODS a Piráti - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/volby/brno/komunalni-volby-2026-brno-sever-ods-pirati-chladkova-dcera-fiala.A260305_143333_brno-zpravy_mos1

co na to říct? Brno je píčín, ale tahle buňka... no way. přeju jen bídu, kokoti
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    Já nevím co se tady čílíte, i kdyby současná koalice získala v roce 26 všechny hlasy v senátu, tak ústavní většinu mít nebude, takže je debata o referendu bezpředmětná
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    CHORCHE: mimochodem, s rychlostí s jakou jak SPOLU/STAN i současná koalice likvidují svobodný výzkum a vzdělávání neustálým snižováním výdajů už minimálně 15 let zpět, ten systém se v záchvatu sebezáchovy začne kanibalizovat a práci dodělá za ně. už teď předseda české konference rektorů vygeneroval text, nad kterým mi děsem vypadla zubní protéza do avokádového latté. polovzdělaná banda cvičených opic, to jsou představy oligarchů o "pracující inteligenci".

[GAARQ @ Nyx's Reviews aneb vedci na nyxu - na cem delate, na co jste prisli, co z toho bude?]

nu, braši, a kde jsou piráti, když tu jde do tuhého?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam