• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý gaychat patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán.
    homepage - www.pirati.cz | twitter - 
    @PiratskaStrana | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LEON_KOWALSKI: já mám názor na jádro velmi blízký Zeleným. Dožít, samozřejmě, předčasné zavírání, které udělali v Německu, bylo neefektivní. Ale u těch nových elektráren je to částečně nesmysl. U malých reaktorů je riziko malé, ale ekonomicky to zase moc nevychází. Nevím, kdo je tady příznivcem garantovaných vysokých cen elektřiny kvůli jádru: lidi by měli spíš uvažovat, jak si dát na barák, nejen rodinný, ale třeba i jako SVJ solární panely a stát by měl podnikat spíš v akumulaci a stabilizaci sítě.

Kromě toho, případný max. tak 2 poslanci na Zelený stejně v tomhle ohledu nebudou mít na politiku vlády vliv. Jádro určitě podpoří většina opozičních stran, určitě ANO, Stačilo. Ostatně, koalice SocDem a Zelených je nemožná právě kvůli jádru.

To, co je v Evropě většinová politika, to je u nás naprostý underground, ale podle mě si to spousta lidí ani nemyslí. Papouškujou to, protože to čtou v médiích a taky se snaží odhadnout "většinový názor" aby "v kolektivu byli oblíbeni" (politici zvláště). Ve skutečnosti, to, že bych si musel názory přizpůsobovat podle průzkumů veřejného mínění, mě samozřejmě odradilo cpát se u Pirátů na nějaké volitelné pozice. Pro mě je důležitá názorová konzistence i za cenu, že budu nepopulární.
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    NECROMAN: no a na druhou stranu, kdo koalici teď nemá? STAN a ANO? ti tam maj zas nestraníky...
    myslím, že ty koalice nám byl čert dlužen. uvidíme, jeslti se na podzim rozsype SPOLU a černoprdelník pujde zaslouženě do kopru
    akorát se nejspíš stane poslancem Rajchl a další řada kreténů (Bobo, Rédová atp. na značkách)
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    KRAMERIUS: díky, to jsem přehlédl (a u Ferjenčíka není započítána koalice se Zelenými). Pak mu vychází, že třeba ta Plzeň a Pardubický kraj možná jo, možná ne.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    STAROJDA: ano, šlo o centralizaci moci a odklon od vnitřně demokratického fungování. Omezení primárek a tak. Ostatní strany, co s námi zkoušeli koalice, to vyděsilo, uvědomili si, co by to znamenalo, kdyby takovýhle manýry zaváděl někdo i u nich, a víceméně bylo nutné to utnout i u Pirátů samotných. Uvidíme, jak se to vyvine dál. On hlavně specifikem Ivanovy předsednické éry trvající nakonec 15 let bylo, že strana stabilně rostla a dosahovala diskutabilně větších a větších úspěchů (i když poslední 3 roky byla jako "úspěch" prezentována účast ve vládě bez poslanců). Když už to dál jako úspěch prezentovat nešlo, tak vedení převzala osobnost, která prozatím svoje působení jako úspěch prezentovat může - Hřib v radě hl.m.Prahy. Jistou logiku to má.

Strany, které nevymění osobnosti spojené s politickým neúspěchem, typicky končí - příkladem může být SocDem, kde stále ve vedení figurují osobnosti, spojované s koaliční vládou s Babišem, které u voličů propadly. Pokud by Piráti propadli, a přesto by se osobnosti, pod jejichž vedením propadli, držely ve vedení, měla by členská základna reagovat. V současnosti to je šedá zóna. Argumentem pro centralizaci se mi zdá být "pojďme to zkusit dělat jako všichni ostatní". Což je paradoxní u strany, která si našla především voliče, kteří nechtějí to, jak to dělají všichni ostatní. No ale .... uvidíme.

Je jistý rozdíl mezi politickou stranou a sdružením nezávislých politických osobností. Ovšem jednotícím prvkem Pirátů měl být program, a ne přímá diktatura vedení strany. Program se dostal hodně do pozadí, protože koneckonců - pokud někdo touží po exekutivních funkcích, tak je jasné, že se hodně reaguje na aktuální dění ve světě, které nejde plánovat ze dne na den, apod. Takže jde o tradiční přesun od programu k osobnostem, které se budou prezentovat jako schopné pohotově reagovat na cokoliv, apod.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NECROMAN: Vím, že Piráti, hlavně z regionů, se z takových nápadů chytaly za hlavu. A já mám v živé paměti, jak s námi Zelení v začátcích vysloveně pohrdali, protože tedy tušili, že přijdou o podstatnou část svých voličů z řad takových těch "mětských liberálů", ať už to znamená cokoliv (neexistující městský liberál je veganský baregoot gay jezdící na kole a ... prostě ne, intersekcionalismus nebrat, koalice různých menšin ano, ale nelze být vším najednou :-)
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    MILKMAN: jako člen Pirátů říkám, že tyhle koalice se Zelenými absolutně nechápu a považuji je za nějaký špatný vtip nebo projev kolektivní ztráty paměti po Pirstan koalici. Tím spíše, pokud bylo cílem Hřiba stranu vycentrovat.
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    ODS - Plzeňský kraj
    ·
    Na plzeňských Slovanech dochází ke změně složení vládnoucí koalice. Koaliční spolupráce mezi ODS, KDU-ČSL, uskupením PRO Plzeň a STAN bude ukončena s Pirátskou stranou, jejíž členka rezignovala na své místo v Radě městského obvodu.

Na slovanské radnici vznikla v posledních volbách v roce 2022 široká vládnoucí koalice. Dohodu tehdy podepsali představitelé ODS, KDU-ČSL, uskupení PRO Plzeň, STAN a Pirátů. V opozici skončilo s TOP O9 jen hnutí ANO, které u voličů v tomto obvodu získalo druhý největší počet hlasů. Koalici však nyní Pirátská strana opouští.

„Ke konci února ukončila své členství v radě a rezignovala na své místo kolegyně Olga Sejrková z Pirátské strany. Její rezignaci jsme projednávali na místním sněmu Občanské demokratické strany (ODS), který doporučil našemu klubu ve spolupráci s Piráty dále nepokračovat. ODS se následně rozhodla sedmé místo v radě Piráty již neobsazovat, dojde tedy k ukončení koaliční spolupráce s touto stranou," vysvětlil starosta druhého městského obvodu Lumír Aschenbrenner (ODS).

---
    nevíte k tomuhle někdo víc? ono je to fakt peklo volit piráta v Plzeňském kraji
    jinak samozřejmě moc pěkná antikoala proti ANO
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    CHORCHE: i kampaň má význam a něco o uskupení řekne. Třeba to, zda se strana dokázala poučit z minula...

Nemůžu se rozhodovat např. jenom podle programu, což je taky jen součást předvolebního marketingu a po volbách se stejně splácá nějaká koalice a řekne se, že sliby v programu nebyly opřeny o realitu apod.

Ani se nebudu rozhodovat jenom podle sympatií kandidujících, to bych nemohl volit nikoho.

btw v roce 2021 mělo PDF s pirátským programem asi 900 stran :) To nečetli ani sami jeho autoři, tím méně to lze chtít po voličovi.
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    Už to došlo i Blesku?

Pirátům mizí známé tváře, Hřiba to mrzí. Politolog: Když vypadnou ze Sněmovny, má problém i Fialova koalice | Blesk.cz
    https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/809643/piratum-mizi-zname-tvare-hriba-to-mrzi-politolog-kdyz-vypadnou-ze-snemovny-ma-problem-i-fialova-koalice.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DOCKINEZ: ok, a pokud teda ty cca 4% hlasů pro Piráty propadnou, tak Spolu+STAN získají těch 101 mandátů... jak přesně? S kým půjdou do koalice? Spousta lidí, co to nehodí Pirátům, to taky můžou hodit někomu progresivnějšímu (na výběr bude, zejména poté, co Maláčová odmítla jít do Stačilo!, a kromě toho se rýsují další možnosti a to, že to Babiš bude mít předem vyhraný možná spoustu lidí povede k tomu, že nebudou taktizovat, ale vyjádřej svůj názor...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DOCKINEZ: koalice mi pod vlivem Antibabiš psychózy (pochopitelné) přišla přirozená (chyba!), ale když se jako výhoda začalo prezentovat, že Piráti s velmi malým počtem provařených osobností získají na kandidátkách více míst, tak jsem začal tušit zradu. Do toho žádné lídryně, takže se stínové hnutí za více žen mohlo rozptýlit náhodným kroužkováním přijmení -ová bez ohledu.na stranickou příslušnost...

Ano, byl to recept na průšvih. Porážka netaktizujících naivních voličů taktizující menšinou...
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    No, jak jsem říkal už před debaklem se STAN - předvolební slepenco koalice nee. Poprvé jsem je se zatnutými zuby volil, i když jsem tady předpovídal to s tím vykroužkováním, ale teď už ne. Jakmile bude volební koalice Piráti/Zelení, sorry, můj hlas nemáte. Když půjdete sami, tak ano.
    KU13AR
    KU13AR --- ---
    Co říkáte na úspěch Die Linke v Německu? Nemyslíte, že zbavení "komoušů" Piráty oslabí a "vycentrování" nahraje spíš voliče STAN (což výzkumy potvrzují), kteří získají voliče i bez koalice a kroužkování? I když uznávám, že v ČR je silná až "mýtická" tendence natírat jakékoukoliv regulaci na "komunismus" a za návrat před rok 1989.. a nálepka "komunistů" je proti pirátům v kampaních používaná neustále..

Die Linke díky své lídryni vyhrála mezi mladými i Berlíňany | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/postkomunisticka-die-linke-se-zmenila-i-diky-sve-lidryni-ovladla-berlin-a_2502250700_jgr
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YBUKO: no, pokud bychom nominovali ještě třetí lídru (to se asi nestane, nebo nebude shoda), tak by teoreticky mohli Hřib nebo Michálek vypadnout, protože ani pragmatické křídlo není zcela semknuté :-) ale beru to spíš jako vtipnou možnost.

Reálně je Jakub jednou z asi 4 viditelných tváří Pirátů a prostě jednou z mála šancí, které máme, na veřejnosti. Neříkám, že je to dobře, je to výsledek politiky, se kterou jsem moc nesouhlasil, že reálně od PirSTAN koalice je vidět tak 4-5 lidí za Piráty max (a teď to po eurovolbách dál prořídlo). Ale nemůžeme to vyskládat jen novými tvářemi, musíme tam mít i ty staré a zavedené. Takže prostě není žádné cesty přes hranici 5% bez Michálka, obávám se. Nové tváře by byly strašně fajn a potřeba, ale prostě lídr je něco jiného a Jakub vlastně v téhle roli šanci ještě nikdy nedostal... vždy byl něčí "dvojka".
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    Ivan Bartoš
    ·
    Ministr Stanjura kašle na lidi z náročných profesí. Zase. ⬇️

Přes 100 tisíc lidí z náročných profesí hodila vláda přes palubu, když jim odepřela nárok na předčasný důchod. Přitom když se důchodová reforma projednávala mezi koaličními stranami, byla shoda na tom, že ten nárok mít budou. Pak se ale ve Sněmovně ODS a TOP 09 blokly a na tyhle lidi se jednoduše vykašlaly. A zbytek koalice opil ministr financí rohlíkem.

Stanjura tehdy slíbil, že zajistí povinný příspěvek firem na důchodové připojištění lidí v rizikových profesích. Jak to dopadlo? Podívejte se sami... 👎

🔗 Celý článek házím do komentářů

Stanjura nedodržel slib. Návrh na připojištění rizikových profesí má zpoždění - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-stanjura-nedodrzel-slib-navrh-na-pripojisteni-rizikovych-profesi-ma-zpozdeni-40502905
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    XCHAOS: Já myslím, že letos žádná koalice nebude, s nikým, to už ve straně průchozí není, ... no hurá 👍
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Já myslím, že letos žádná koalice nebude, s nikým, to už ve straně průchozí není, a to jak se Mikuláš Peksa motal okolo Progresivního Česka, to vzbudilo taky velmi negativní ohlas - právě ze strany těch regionů, kde takové věci pokládají za nevolitelné.

Na druhou stranu, jestli Piráti mimo jakoukoliv koalici propadnou, bude to právě kvůli těm regionům a tom, jaké nálady tam panují. Předělat to tady odsud z Prahy je téměř nemožné.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PALEONTOLOG: Politické strany jsou organizované na regionální bázi. V krajích nějak existovat musíš, a do parlamentu se nejde dostat, pokud tě v krajích nevolí aspoň někdo... počet mandátů za Prahu, jihomoravský a středočeský kraj je sice značný, ale soutěží v nich mezi sebou více v regionech nevolitelných stran a navíc i kdyby nějaká z nich porazila ty ostatní, tak bez hlasů v regionech nepřekročí hranici 5%.

Tohle byla i hlavní myšlenka koalice PiraSTAN, protože Starostové byli v regionech docela silní a partnerství s nimi se čistě procentuálně na papíře jevilo jako rozumný sňatek z rozumu. Bohužel, nenávist voličů v regionech k městskému programu Pirátů (i když byli v koaličním programu upozaděni a zůstala z nich vyprázděná značka) napomohla právě tomu vykroužkování. Protože strašení "grýndýlem" a všechno tohleto, venkov nenávidí kohokoliv, kdo se dostatečně nevymezí proti (i kdyby se snažil nevymezit pro...). Toto je klíčem úspěchu motoTürka, nového Praotce, který slibuje vidlákům dálnice oplývající benzínem a motorovým olejem.

Nepopularita na venkově je klíčový problém nevolitelnosti Zelených.
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    LEON_KOWALSKI: nemyslim si, že současní oslabení a ještě míň čitelní piráti atakujou 10% - budou se modlit, aby přelezli 5% (i ta moje bublina je teď dost rozpačitá po Krajskejch/DSŘ - spíš jim to hodí, když nenajdu nic lepšího)

ten průzkum je ze září a opisuje spíš Krajské volby, i když i ostatní/aktuální průzkumy to mají podobně
    věřím poučení z koalice se STAN - taky proto, že není tak nějak s kým udělat jinou (potenciálně snad jen Zelení, ale to je další red flag)
    propadu Přísaha+Motoristi, Stačilo a SPD nevěřím. spíš se tam dostane víc těch partiček, teď jde jen na úkor koho, protože v 2021 propadlo přes 20% hlasů ve finálním zúčtování (ale je možné, že Dízl se rozejde s Fízlem; jak to má SPD s Tričkolorou aktuálně nevím; koala Stačilo+socan vypadá reálně i postupově)

imho už to tady bylo po zvolení Hřiba - nebo jsem to tak četl. pirát by měl mít opět tu fci, že AB sic vyhraje, ale nesloží to - v tu chvíli se imho bude opakovat scénář současné vlády. případně nebýt do počtu, tak bychom si možná připomněli tradiční konec ODS vlád = krachem

BUGAS: i tak se to dá číst, ale to snad pirát neudělá, byla by to nejspíš sebevražda pro 1 volební období ve stylu socanů a další vnitrostranický meltdown

PS včera sem půl uchem poslouchal Hřiba v Událostech komentářů nebo co to bylo - docela to tam sekal napravo i nalevo. sestava Hulicius, Dexcroix, Juchelka, Koten, Smoljak a Havel (za TOPku) - akorát si z toho pamatuju jediné = TOPka bude tlačit Euro, ostatní se tam spíš kroutili jak bída v láhvi a Hřiba sem na tohle téma přeslech...
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    CHORCHE: no, to by napřed museli Piráti mít vic než 7-10% - což jim zatím předpovídá průzkum. A pak by taky museli vyhrát strany co jsou teď ve vládní koalici a propadnout Přísaha+Motoristi, Stačilo a SPD, aby neměl Babiš šanci složit vládu.
    Jenom doufám, že se Piráti opravdu poučili a už nepolezou do žádné předvolební koalice, jako naposledy, při debaklu se STAN (teda pro STAN to debakl nebyl)

Průzkum volebních preferencí: Kdo vyhraje volby?
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/volby-do-poslanecke-snemovny-unikatni-model-kdo-vyhraje-snemovni-volby-210722
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam