EL_TOPO: ano, ale to je jako kdybys byl Američan a říkal "Republikáni i Demokraté jsou zlo". No, asi jsou, ale jako liberální centrista by si musel volit Demokraty aspoň do té doby, než se zbavěj Trumpa, MAGA, nebo nácků, jakkoliv by si skřípal zuby, že dělaj občas z tvého hlediska nesmysly, taky mají korporátní lobby, apod.
Polarizace české politické scény na Babiše+dezoláty (ten byl ke spolupráci s nimi "dotlačen", ale ve skutečnosti si nic nemůže přát víc, než se proti nim jevit jako "relativně příčetná volba", což jen optická iluze, ale funguje) a "všechno ostatní" je smutný fakt. Asi bych si přál, aby to bylo jinak, a aby mohly po volbách vznikat různobarevné koalice, ale dokud existuje ANO a koalice Spolu, tak se nikam nehneme. Vlastně kromě ANO by musela zřejmě ještě nějak zaniknout TOPka a STAN taky nejsou velká výhra a KDU-ČSL bez fúze s nějakým subjektem, který jim vykompenzuje, že jsou převážně "moravská" strana, nemaj moc šanci a budou jen destruktivním elementem.
Politická scéna ČR je katastrofa, reálné kvórum do PSP v řadě volebních krajů není iluzorních 5%, ale daleko spíše něco jako 7-14% a chování taktizujících voličů to ovlivňuje a stranu co maj v průzkumech pod těch asi 14-15% jsou tedy předem zabité. Takže ono těch cest není moc - alternativy a menšiny se musí sdružovat, ovšem když to dělají moc viditelně a okatě, tak se ta jejich sdružení stávají nepřijatelná pro různé vyhraněné většiny.
Pokud tedy Piráty berem jako metapolitickou stranu, která se snaží něco udělat se samotnými předpoklady demokracie u nás (ve hře máme ústavní a volební systém, role politiků vs. úředníků v něm, role médií a kontrola nad nimi, vztahy podnikatelských subjektů všech velikostí a státu, role zaměstnanců-voličů) tak pořád to, co dělá Hřib, jakkoliv mi to přijde křečovité, je asi lepší, než si hrát na sebevražedné komando a jen se vymezovat vůči všemu.
Jako fakticky, mě ta všeobjímající všejednota, kterou demonstruje, je tak nějak už esteticky nepříjemná. Ale neumím nabídnout alternativu. Ať se na to podíváš z jakéhokoliv úhlu, z vyjímkou hrstky fanoušků z toho vyjdeš jako divný nerd, který neumí mluvit na kameru. Já nevím, proč se z mluvení na kameru stala nejvíce ceněná společenská disciplína. Je to stejný mor, jako dnešní hovory s AI chatboty. Ale lidi rádi soutěží v nějakých technických dovednostech a tohle jsou prostě disciplíny, ve kterých se dnes ve sportu jménem politika soutěží.
Já sám se o politice chci bavit jinak, protože se jinak bavím o technologii, já prostě věci nepoužívám správně (snad kromě toho, co jsem se naučil už v dětství), používám věci špatně a jinak než podle návodu a zkoumám hranice jejich možností a často je tím rozbíjím. Není to strategie, ze které jde udělat politický program a stát se (v symbolické rovině) vůdcem. Sice si myslím, že ty stávající většinové hry nejsou o nic lepší, ale faktem je, že rovina "nejsme spokojení s politickým a společenským systémem" zavání extremismem (toho či onoho druhu) zatímco rovina "chceme jen nabídnout alternativu v rámci stávajícího systému" se zase jeví z principu podezřele těm, kteří za cíl pokládají větší změny v systému.
Je to dilema, jestli hledáš jen příchuť, odstín, nebo styl, ale jinak nechceš raději nic rozbíjet - nebo jestli si ve své podstatě reformátor až revolucionář, tedy máš ambice systém rozbíjet. Oba přístupy mají svoje opodstatnění, stávající systém není udržitelný a odchází ze světa prostým stárnutím, opotřebením a přežitím, ale vize těch, kteří chtějí systém něčím nahradit, jsou divoce nekompatibilní a v konfliktu... a past, spočívající v iluzi, že proti autoritářství nás ochrání "sjednotit se" (tedy další autoritářství), je záludná....
Prostě v PIrátech byl od začátku zabudován rozpor, jestli je to projekt marketingový (jiný odstín/příchuť téhož), reformní nebo revoluční. Zbyl tedy aspekt komunitní (nekonečné iterace stejných lidí, kteří dokáží budovat toho "týmového ducha" a v počtu třeba 300, který je z hlediska fungování demokracie směšný vytváří iluzi v podstatě masového hnutí....).
Na mě současní Piráti fakt působí dojmem mocného průvodu lidí s transparenty, mávátky, megafony, apod. kteří chodí stále dokola jednoho bloku, ale na hlavní třídě tím úspěšně vytváří dojem nekonečného milionového davu :-) (Někteří se v těch postranních ulicích totiž ještě stíhají převléct a hrát další role, apod. :). Dobré 2/3 původní síly někam zmizely... buď otevřeně, nebo do pasivní letargie... a zbylá 1/3 to musí zaplácnout, najmout kompars, a vytvořit iluzi mocných davů pochodem kolem dokola :-)