• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý gaychat patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán.
    homepage - www.pirati.cz | twitter - 
    @PiratskaStrana | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    BUGAS
    BUGAS --- ---
    Hřib nakonec chce vést Piráty do sněmovních voleb. Cítím podporu, řekl - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/pirati-volby-2025-snemovna-lidr-hrib.A250121_100759_domaci_tbr
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    Takže do senátu (doplňovací) odvoleno mohu říct, že tam kde jsem volil já, je eDoklady nezaskočily 🙂
    Takže Papoušku, doufám že vyhraješ 👍

Svůj hlas odevzdal už i premiér a předseda ODS Petr Fiala. Ten nejprve komisi trochu zaskočil, když se prokázal pomocí aplikace eDoklady.

V Brně volí nového senátora. Dorazil i Fiala a vyzkoušel eDoklady - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/volby-do-senatu-v-brne-voli-noveho-senatora-dorazil-i-fiala-a-vyzkousel-edoklady-40505143
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    XCHAOS: jenže ono kozla starého záleží na tom, co BY MĚLA politická strana mít, ale spíše na tom, co jí vyhraje volby. a nějaký program to dnes není. jsou to často laciná a jednoduchá hesla, protože program je moc složitý pro voliče potřebujícího se s něčím v tomhle složitém světě emočně ztotožnit a ne studovat programy. volič má navíc superkrátkou paměť a předvolební sliby a následná politická realita se v jejich myslích zřídkakdy protínají. jinak by žádná naše partaj nemohla vyhrát po druhé žádné volby :)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    XCHAOS: Nic takovýho a) netvrdím b) nevyplývá z mého odporu k přístupu „data a fakta stačí“

A jen dodám, že volby nejsou ani školní olympiáda, kde stačí tónem uspávače hadů odprezentovat svá „data a fakta“ a nejlepší vyhrává.

Můžeš mít nakrásně podepřené daty a fakty, že se vyplatí popravovat zločince a jejich orgány prodávat bohatým pacientům (a věřím, že v Číně to daty a fakty podepřené mají), a stejně mě nikdy nepřesvědčíš, že je to správné. Vždycky budu všemi proti.

Podobně můžeš mít pomocí dat vyfutrovaný, že když stáhneme sankce vůči Rusku a zase se budeme kamarádit s Kremlem, tak že nám to zlevní energie apod. A stejně jako v předchozím případě budu tvrdě proti.

Na obou výše uvedených příkladech chci ukázat, že samotná data a fakta jsou bez hodnot, postojů atd. mnohdy zoufale málo, že prostě nestačí ke kvalitnímu rozhodování. A naopak – někdy nepotřebuju data ani fakta, abych se dokázal rozhodnout správně, tj. že popravy vězňů jsou no-go a s Putinem se kamarádit nechci.

A kromě hodnot jsou tu i věci jako zájmy, což taky nejsou ani fakta, ani data, přesto je nelze jen tak odmáznout jako irelevantní. Je nabíledni, že já coby OSVČ mám jiný zájmy než estébák Babiš a trochu jiný než důchodce s vlastním bydlením nebo nezaměstnaná matka samoživitelka.

Ne, samotný data a fakta opravdu nestačí.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DOCKINEZ: no, v tomhle se neshodneme... volby nejsou fandění ve fotbale a nesoutěží se v tom, kdo víc křičí.

Nicméně svěřit takhle zásadní téma nějakému úředníkovi, to je pro změnu byrokratizace politiky a to není to, o čem mluvím, když mluvím o datech a faktech. Úředníci, to je spíš právní pozitivismus, doslovné výklady, apod.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Nechápu, proč kvůli týhle fašounský sračce není v pirátských poslaneckých lavicích řevu jak na lesy.

To pak může přiletět pokuta dvě mega i za vyjádření typu „politika ODS hnědne“ nebo „Tomio Okamura je nácek“.

Tohle chceme, jo?

A ať nikdo nezkouší kydy „aleputin“. To není argument. Putinově Rusku je třeba vzdorovat jinak než tím, že si v reakci na něj sami vytvoříme totalitní stát.

Hanba!

Za lži během volební kampaně má hrozit pokuta až dva miliony korun - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/volby-za-lzi-behem-volebni-kampane-ma-hrozit-pokuta-az-dva-miliony-korun-40502714
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    Možná jsem to sem už někam házel, tadyhle to s tím tlakem na Fialu je. Všechno se to řešilo celý srpen poloveřejně v médiích a na sockách, žádné konspirativní schůzky. Důvody vyhození Ivana byly i vnitrostranické boje v ODS a snaha Fialu sejmout. Plus samozřejmě ta kampaň proti DSŘ, to byla ale taky páka i proti Fialovi.

V usnesení jsme vyzvali jen k ideové konferenci, zní z ODS | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/dopis-fialovi-revoluci-nechystame-vyzvali-jsme-jen-k-ideove-konferenci-zni-z_2409251355_pik

Jak Fiala přebil vlastní výprask. ODS teď musí pokračovat ve stávajícím kurzu a doufat v zázrak | Názory | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/nazory/petr-fiala-ods-volby-ivan-bartos-zazrak-vlada-premier.A240927_130909_ln_nazory_rkj
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    MEMNON666: no jo, ale koho? Zatím nevidím alternativu k Pirátům. Když začali, byl jsem strašně rád že ta strana vznikla, protože předtím byly volby jak loterie a mohl jsem vybírat lístky stylem "En ten týky dva špalíky".
    Doufám že se Pirátstvo vzpamatuje, chytne za nos a znovu obnoví svůj volební potenciál.
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    LEON_KOWALSKI: nemyslim si, že současní oslabení a ještě míň čitelní piráti atakujou 10% - budou se modlit, aby přelezli 5% (i ta moje bublina je teď dost rozpačitá po Krajskejch/DSŘ - spíš jim to hodí, když nenajdu nic lepšího)

ten průzkum je ze září a opisuje spíš Krajské volby, i když i ostatní/aktuální průzkumy to mají podobně
    věřím poučení z koalice se STAN - taky proto, že není tak nějak s kým udělat jinou (potenciálně snad jen Zelení, ale to je další red flag)
    propadu Přísaha+Motoristi, Stačilo a SPD nevěřím. spíš se tam dostane víc těch partiček, teď jde jen na úkor koho, protože v 2021 propadlo přes 20% hlasů ve finálním zúčtování (ale je možné, že Dízl se rozejde s Fízlem; jak to má SPD s Tričkolorou aktuálně nevím; koala Stačilo+socan vypadá reálně i postupově)

imho už to tady bylo po zvolení Hřiba - nebo jsem to tak četl. pirát by měl mít opět tu fci, že AB sic vyhraje, ale nesloží to - v tu chvíli se imho bude opakovat scénář současné vlády. případně nebýt do počtu, tak bychom si možná připomněli tradiční konec ODS vlád = krachem

BUGAS: i tak se to dá číst, ale to snad pirát neudělá, byla by to nejspíš sebevražda pro 1 volební období ve stylu socanů a další vnitrostranický meltdown

PS včera sem půl uchem poslouchal Hřiba v Událostech komentářů nebo co to bylo - docela to tam sekal napravo i nalevo. sestava Hulicius, Dexcroix, Juchelka, Koten, Smoljak a Havel (za TOPku) - akorát si z toho pamatuju jediné = TOPka bude tlačit Euro, ostatní se tam spíš kroutili jak bída v láhvi a Hřiba sem na tohle téma přeslech...
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    CHORCHE: no, to by napřed museli Piráti mít vic než 7-10% - což jim zatím předpovídá průzkum. A pak by taky museli vyhrát strany co jsou teď ve vládní koalici a propadnout Přísaha+Motoristi, Stačilo a SPD, aby neměl Babiš šanci složit vládu.
    Jenom doufám, že se Piráti opravdu poučili a už nepolezou do žádné předvolební koalice, jako naposledy, při debaklu se STAN (teda pro STAN to debakl nebyl)

Průzkum volebních preferencí: Kdo vyhraje volby?
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/volby-do-poslanecke-snemovny-unikatni-model-kdo-vyhraje-snemovni-volby-210722
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YBUKO: hele, nevím. Kandidátní listiny Pirátů ještě ani nebyly sestavené. Situace je složitá. Chtěl bych místo Jiřího Hlavenky Ivo Vašíčka? Asi ne, že jo. Takže je potřeba vyjednávat. Za mě nejde pořád machrovat všemi velkými zly typu ODS a vysvětlovat, že lepší je k volbám vůbec nechodit. Důležité je třeba dokázat udržet svůj obraz v médiích, přehlušit takové to "my víme, co si Piráti doopravdy myslej", když si to vůbec nemyslej, apod. Podle mě strana, který by dokázala s voliči komunikovat mimo různé lobby ovlivňující média by byla zásadní. Stačí se podívat na vliv TikToku, Facebooku, Xitteru na volby. Je potřeba začít u tohohle, a kampaň nejde pořád dělat rozdáváním novin na ulicích... to je první věc, aby existoval odlišný důvod, proč lidi stranu volej.

Další otázka, co dělat, pokud se strana do parlamentu dostane. Cpát se za každou cenu za všech okolností do opozice, tím se jen udržuje komunikační kanál, a vlastně pokud bude ODS dostatečně hlasitě vykřikovat, že Babiš je větší zlo a Babiš bude dostatečně hlasitě vykřikovat to samé, tak tím mobilizují voliče, ti dostanou pocit, že hrozně taktizují proti někomu a nebudou chtít udržovat v parlamentu čistě opoziční stranu s nulovým koaličním potenciálem... sice je to taková "malá domů", ale praktický efekt by velký nebyl.
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    MARIHAI: jo, nějaké výsledky měli, netvrdím že ne.
    On to ale Liška a Bursík táhli hodně doprava a kompletně vedení ovládli (Liška, Jacques, Rabas...). Prosazovali tehdy taky spolupráci s ODS. Následně už jim ale voliči řekli, že to už nechtějí, i když pořád vládlo Bursíkovo křídlo, které předtím SZ vytáhlo nahoru. Prostě je to zničilo, ještě za Bursíkova a Liškova vedení. Už v eu volbách 2009 to Zelení pod vedením Bursíka projeli, to byla první předzvěst. Bursík pak předal otěže béčku Liškovi, a ten to v PS volbách dorazil. Taky paralela s dnešními Piráty, Hřib je možná takový Bartošův Liška. I ten rozkol na křídlo co chce spolupracovat s ODS a víc levicové křídlo tu je, to je taky hodně podobné.

Zelení PS volby 2006: 6,3%. Volby 2010: 2,4%.

Jediný rozdíl je v tom, že Piráti měli a pořád mají víc voličů, než kdy měli Zelení v době své největší slávy.
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    RUDOLF: ok, už jen kapku a seru na volby i politiku, včetně pirátů. kdo se v tom má pořád mrskat... todle už je na mě moc. tlačí divnou legalizaci, dojebe se to úplně a pak to vypadá, že to pirát teda ani nemyslel vážně?
    nemám už energii tohle furt zkoumat, kde je pravda a kudy běží zajíc
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    RUDOLF: ale tam samozřejmě bylo spiknutí proti Pirátům:)) jen to Michálek podal špatně a zaútočili na Fialu, který chtěl koalici naopak udržet.

Někteří členové ODS se začínají ozývat a požadují změny
    https://denikn.cz/minuta/1530775/
    „Na celostátní úrovni je nezbytné uspořádat mimořádný kongres, který stanoví jasný akční plán vlády a ODS pro volby 2025. Piráti by měli přehodnotit své angažmá ve vládě, zejména na MMR, protože ztratili důvěru ve všech regionech a poškozují kabinet,“ dodal.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    Od doby, kdy se mi eklovalo volit menší zlo - a pak vyhrál prezidentské volby Zeman, uplynul už nějaký čas. Naučil jsem se zatnout zuby a volit ty nejméně nepoužitelné. Asi do voleb nic pro mě přijatelnějšího než Piráti nevznikne, ale byl bych rád, kdyby mi u Pirátů zbyly i alespoň nějaké ty dosud pozitivní motivace.
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    KUHL: já už taky nevím koho volit... Ale spojenecké křídlo Michálek - Hřib, které stranu definitivně ovládlo, fakt volit nebudu :)) to jsou Piráti asi jako Lipavský. Pokud volby na podzim dopadnou blbě, tak bych místní Piráty poprosil o důkladný puč a opravdu úplně nové vedení, kompletně.
    KUHL
    KUHL --- ---
    YBUKO: no takze je to v prdeli a neni uz koho volit? Ja s vama teda nesouhlasim, Hrib mi pripada dobrej. Bartos neudelal core vec (coz od nej cekalo tolik lidi na vesnicich, asi ne uplne chytrejch a vzdelanejch, ale volicu) a to je legalizace marihuany. Nemel zadny marketing, nechal "mluvit" ruzny extremisty ve strane a image piratu kvuli tomu vypadala fakt blbe - viz. posledni volby, kdy se na ne skoro vsichni vykaslali. Stan na hovno, ods na hovno, kducsl ani nema cenu mluvit, zeleni jsou looseri. To tem odpadlikum od piratu zbyva ten Babis ne :)?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Sněmovní volby by v říjnu vyhrálo s náskokem ANO | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/volby-v-rijnu-vyhralo-ano-do-snemovny-se-dostali-i-motoriste-a-kscm-ukazuje_2411120719_mst
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CAIDEL: to si jen myslíš: z nich totiž vzejde to, koho budeš volit a s jakým programem.

pochop, on to není brand, který znamená pokaždé to samé. Piráti jsou tak trochu brand-sharing. Tahle reforma jasně řekla, že trvalé hodnoty neexistujou. Třeba to retroaktivní zrušení rozhodnutí celostátního fóra je důležitý symbol. Co ta značka na české politické scéně znamenala, to bylo vyresetováno, vynulována a odteď může (zřejmě) znamenat cokoliv.

Neříkám, že vše dopadne špatně, ale představa, že prostě budeš volit značku a nějak to dopadne... tohle udělali voliči ODS. Když ovládáš tu značku, tak můžeš naprosto cokoliv, protože nějaké voliče máš vždycky jisté. Jestli by to tak u Pirátů mělo být taky... to netuším. Asi věnovat tomuhle fenoménu 15 let života je až moc. Víceméně na stará kolena je ze mě asi znova anarchista... "kdyby volby mohly cokoliv změnit, dávno by je zakázali".
    KEB
    KEB --- ---
    ALESH: to je takové Trumpovske, uznám volby pokud vyhraju já!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam