• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý trolling a flamewars patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán a účastníkům hrozí ban. Ban hrozí i za hrubé porušení netikety (výhrůžky, apod.).
    Homepage - www.pirati.cz | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    NIEKT0: V říjnu jsou volby. Minimálně kvůli nim to musíš řešit okamžitě, když už ne kvůli etice...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KEDRIGERN: Jsem stejného názoru, pokud bude ale rozložení sil podobné, ods nesestaví vládu bez Pirátů a Piráti mají příležitost je nutit dělat některé ze základních bodů jejich programu. Vybrat stěžejní věci, nějaký protikorupční zákon, nebo něco zásadního.
    Ale myslím, že to nebude ještě tyhle volby, až ty další, ale chce to být připraven.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: eh, no koalice s ANO je trapná, na druhou stranu... máš představu, kde je ODS na Praze 1?

(Jinak tyhle radnice nejsou vláda: aby městská část fungovala, tak se někdo s někým musí dohodnout, to není tak, že když se vysloví nedůvěra radě, že jsou předčasné komunální volby...)
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    S_TEJK: Volby do senátu spíš nic nerozhodnou. Až volby do krajů za dva roky ukážou a spíš to bude zase bída, vrchnost už nedokáže oslovit plebs mimo Prahu. Nechápe že problém jsou oni, moci se nepustí, takže se zas vyhodí vedoucí mediálního jako se teď zas vyhodila Aneta Králová, a jako se vyhodili její předchůdci, když to posrali ti nahoře. Někdo se vždycky obětuje a pojede se dál. Je by nevzbudila asi už ani ztráta Prahy na podzim. Až konec ve sněmovně ve volbách 2028 by je probudil... To už by bylo ale pozdě. Spíš to vidím na quiet quitting a přestupy jinam. Nebo konce v politice.
    Za sebe jinak tipuju že reálnej stav je teď 7,5%.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    STAROJDA: Ovsem tyhle vsechny veci se na ne nabalily az pote, co v Praze dostali v roce 2022 pul milionu hlasu. A jak pise Wikipedie: "Vymezovala se proti tehdejší pražské radě, kterou označovala za „cyklofanatiky“, proti aktivistům blokujícím dopravní komunikace, a namísto budování cyklostezek nabízela levnější MHD a metro zdarma." Kdyby tady nedostali ty hlasy, Macinka by se vratil hezky do naruce Klause a tyhle parlamentni volby by dopadly uplne jinak. Ale jasne, kdyby - chyby.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RAGNAROK: no, důchodci, kteří si stěžují na zrušení reklamních laviček, to vůbec nepůsobí jako astroturfing ;-)

No, sice chápu, že úplatek za pronájem prostoru pro reklamní lavičky formou reklamy na politiky je skutečně hodně průhledný, na druhou stranu, že si někdo ve svaté válce proti korupci neuvědomí, že lavička přeci jen není billboard , ale trochu veřejná služba... tohle fakt nemá řešení. Reklamní lavičky jsou pravda dost neestetický koncept... ale kdo si myslí, že ovlivněj volby tak nebo tak...

Chápu, že firmu, co je provozovala, to asi dost sere, no.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    EL_TOPO: Zas už růst

Nový průzkum: ODS a STAN nerozhodně, Motoristé jsou na hranici - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/domaci-volby-by-vyhralo-ano-motoriste-jsou-na-hranici-40583140
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    HONCKA: No pokud je Nová vlna opravdu hlavní důvod "propadu" ve volbách, tak bych to čekal v kompetentních analýzách a komentářích po volbách. A jelikož sleduju média dost tak hlásím, že jsem to nikde nezaznamenal - kromě NYXu. To interních kanálů nevidím, nejsem člen.

Takže souhlasím, že tam se to probírat může. A souhlasím, že veřejnosti je to "úplně u prdele". To je ta reálná politika dnešní doby.

Proto jsem se i ptal, jestli v interních kanálech nekoluje nějaká odpovědná analýza, který by potvrdila ten negativní dopad Nové vlny na volby. Nebo jestli je to jen dojmologie, založená na anekdotálních rozhovorech nebo zhrzenosti opozičních členů strany.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LA_PIOVRA: no, mě přišel Doom psycho, v Descentu do robotů bych střílel spíš, navíc to bylo víc lítací... ale dlouho mi to nebavilo. Vlastně se od těch devadesátkových stříleček datuje, že mě hry postupně přestávaly zajímat a na Linux jsem se zaměřil i proto, abych s nima nezabíjel čas :-) Internet tehdy oproti hrám vypadal jako něco, co vede normálně k lidem, komunikaci s lidma, kreativitě, sdíleníi a tak...

Profesionalitou státních úředníků myslím právě jen profesionalitu. Samozřejmě, nějaké politické zadání asi dostat můžou, protože jinak by volby byly skutečně o ničem, ale v zásadě by mělo platit, že bez ohledu na výsledek voleb nějak pracují ve prospěch státu a občanů, akorát na to či ono dostanou míň nebo víc peněz a tak...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEDRIGERN: jak se snažím vysvětlit i jinde: problém nejsou volby samotné, ale emocionální očekávání, které do nich lidé vkládají.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    MAKROUSEK: Kdo se nad koho povyšuje? Naopak reálně třeba Piráti jako jediní otevírají problémy, které jsou dlouhodobě neřešeny a mnoho skupin ošklivě postihují. Ale ty skupiny to nechápou, protože obdrželi masírku.

EL_TOPO: Prorážení bublin je přesně o tom jít tam, kde nemám svoje lidi. Koneckonců česká levice tohle dělá dokonale špatně. Sedí na několika svých webech, notuje si. Anebo se hádá o naprostých marginalitách A majorita společnosti vůbec nerozumí jejich postojům.

ZAPPO: Volby rozhoduje masa, která se nezajímá a naposlední chvíli se rozhodne emotivně... když mají o Pirátech jen negativní emoce, tak se nikdy nerozhodnou pro nás.

Prorážení bublin nesouvisí s ignorováním jiných cílovek. Ale zrovna Piráti vždy doplatili na to, že je semlelo to, že jejich krokům rozuměli jen jejich voliči. ČIli třeba pro ODS nebyl problém udělat, to co udělala...
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    Jako já mám Vaška rád, ale ta jeho kandidatura na magistrát je dost cringe. Zvláště, když jsem byl u dohody: "Jasně spolupracujeme, společně senát, ale ne jiné volby.".

Blbé je, že Piráti na Praze 5 jsou nějak divní, takže ty jsou s ním rozhádaní.

Žít v obvodu, tak ho určitě volím. Ale upřímně si myslím, že to hrozně překombinoval.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JESU_SS: prosímtě, nesouhlasím, že řešením je koukat se na problémy z pohledu "průměrného konzumenta" čehokoliv. To je právě to, k čemu Piráti sklouzli: volby jsou soutěž v tom, jak dobrý má kdo poliltický marketing a nic jiného není potřeba řešit.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    JESU_SS: Za mě je naprosto validní požadovat, aby ten, kdo vyhrál volby, taky ukázal něco z předvolebních slibů. Má prostor, opozici povyhazoval, tak jen ať se ukáže, ne?
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    V Brně se kvůli tomu jak to tam s Pirátama dopadlo rozjel další trochu expirátský projekt.

Nechceme, aby Brno bylo městem promarněných příležitostí. Hnutí Za Lužánky vyšlo do ulic - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/volby-komunalni-nechceme-aby-brno-bylo-mestem-promarnenych-prilezitosti-hnuti-za-luzanky-vyslo-do-ulic-40577965
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    EL_TOPO: Podle čeho usuzuješ? Spíš jen výkřik, žejo. Nebo jen ptsd z 30 % preferencí PirátoStanu?

Před volbami 2025 (srpen/září). Piráti měli výsledek 8,97 %
    - NMS: 9 % (tj. ti co mají teď těch 6,7 % co jsi sdílel)
    - Kantar: 9,5 %
    - Median: 9 %

Volební model září 2025: Vládní voliči se začínají rozhodovat, komu dají svůj hlas. Opozice bude muset dobře mobilizovat | NMS Market Research
    https://nms.global/cz/volebni-model-zari-2025-vladni-volici-se-zacinaji-rozhodovat-komu-daji-svuj-hlas-opozice-bude-muset-dobre-mobilizovat/
    Kantar: ANO by ve volbách získalo 33 procent, ztrácí SPOLU i SPD - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/volby/kantar-pruzkum-volby-spolu-ano-vlada-poslanecke-snemovna.A250927_133841_volby_dyn
    Nový volební průzkum: Stačilo! sílí, prošli by i Motoristé - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/volby/volebni-pruzkum-median-ano-klesly-preference.A250916_065115_volby_ikul
    JESU_SS
    JESU_SS --- ---
    Volby by suverénně vyhrálo ANO. Průzkum potěšil i Macinku - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/domaci-volby-by-suverenne-vyhralo-ano-40577365#
    Podle Kantaru mají Piráti 9,5%, víc než ve volbách
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONCKA: tak já mám mini-nonAI-datacentrum, které ohřívá teplou vodu několika domácnostem a všichni jsou spokojení. Jenže to se bavíme asi o 10 kW....

Ale v té Americe se teď pro to AI bavíme o multi-GW datacentrech, která jinak než tekoucí vodou neuchladíš a využití pro takové množství tepla nenajdeš. Kromě plýtvání a zdražování vody to zvyšuje i ceny elektřiny, resp. si vedle toho postavěj klidně pár plynových turbín a to fakt není dobré. A pracovní místa to na rozdíl od klasického průmyslu nevytváří. Fakt je to teď velké téma a třeba v té Americe to prý začíná jít napříč stranami.

NIMBY dávno není jen proti větrným elektrárnám. Já třeba v Praze byl logicky proti NIMBY proti okruhu na Suchdole, protože ono to přenáší zdánlivě problém na jiné části Prahy...jenže v Břevnově jsem nebyl součástí NIMBY proti tunelu Blanka, a teď toho lituju, protože z mojí čtvrti se stala dálniční křižovatka. Takže paradoxně, zamlada mi to přišlo příliš antisystémové, ale v pozdějším věku jsem si uvědomil svojí chybu.

Ve skutečnosti nevěřím, že 15-letí voliči by samí NIMBY aktivisté.. kromě případů typu bourání jejich vlastního domu. Spíš by měli větší pochopení pro změny společnosti, ale na příkladu AI datacenter je jasné, že to není vždycky dobře. U té nižší hranice pro obecní volby mi šlo spíš o to, že zastupitelé nejsou poslanci a neřeší se důvěra vládě nebo podpora důležitých zákonů, ta odpovědnost je přeci jen pouze vůči lokální komunitě.... a současně jde o věci, které mají bezprostřední dopad na každodenní dění, nejde o vysoké abstrakce.

Teenageři nejsou řidiči, ale chodci a uživatelé MHD a měli by v obecní politice mít tedy větší slovo.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: to, že komunální koalice jsou odlišné od celostátních, je naprosto běžné. Navíc, když jsi celostátně v opozici, tak co vlastně můžeš ztratit? Stejně se dá čekat, že vláda pro město, ve kterém sama nemá zastoupení na radnici, nic moc neudělá. Tohle prostě politika... když se neúčastníš na vládnutí, tak jsou volby jen takové poměřování sil, kdo má víc kamarádů.

Ale samo o sobě to poměřování sil smyslem demokracie není. Nakonec se někdo s někým musí dohodnout a samozřejmě... mistři tohohle viditelného i méně viditelného "dohodnutí se" jsou ti, kteří nakonec ovládnou pole. Tedy... např. velmi machiavelisticky se chovající malé strany.
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    Já bych rád řekl jedno: volím piráty hodně dlouho. Do PS minimálně 3 volby.
    Ale do komunálu v praze už je volit nebudu. Poslední kapka pro mě byl dvorecký most s chodníkem/cyklostezkou v jednom protože voni se dohodnou.
    Tak to můžete přeposlat radnímu pro dopravu.
    Díky.
    Konec hlášení.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam