• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý gaychat patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán.
    homepage - www.pirati.cz | twitter - 
    @PiratskaStrana | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    YBUKO: Puč imho bejt nemusí po prohraných vobách by odtáhli sami.
    BTW celkem jsem zvědavej, jak ještě dopadne financování kampaně, že centrála bude muset vytáhnout prachy z krajů, ale zase Hřibovi jde hlavně o magistrát a pokud prachy nedá Praha, tak pochybuju, že je dají kraje
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    JVMLOK: nejsem Pirát, jsem znalec Prahy a fanoušek, ale pomalu to druhé přehodnocuji. Už Piráty nepoznávám.

Jinak teda jeden příklad z Prahy za všechny, miliardová věc z DPP, obří bolest. Jeden z MNOHA příkladů.

1) V roce 2017 napsali Pšenička a Prchal o firmách Lasesmed a Premio Invest, které roky tunelují DPP. Velké odhalení, byl to dlouholetý tunel ČSSD.
    Úklid Prahy jako byznys ČSSD. Její členové mají firmy, které žijí ze stamilionových zakázek od města - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/domaci/uklid-prahy-jako-stranicky-byznys-clenove-cssd-vlastni-firmy/r~328647c27c2811e7954a002590604f2e/

2) O den později vyšel článek Pirátů, že to odhalili oni (od nich to Pšenička neměl, zdroj byl jiný, tak leda by to dělali souběžně a rychle s tím šli kvůli článku ven)

Piráti odhalili podnikatelské vazby neznámých členů ČSSD: z městských firem mají miliardy - Pirátská strana
    https://www.pirati.cz/jak-pirati-pracuji/pirati-odhalili-podnikatelske-vazby-neznamych-clenu-cssd-z-mestskych-firem-maji-miliardy/

3) V roce 2018 se psalo jak se ty vazby těch firem budou trhat a že to bude trvat roky.

‚Praha není dojná kráva, zpřetrhat vazby potrvá.‘ Dopravní podnik vyplatil firmám spojeným s ČSSD 180 milionů | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/praha-krnacova-cssd-dpp-firmy-byznys-uklid-ostraha-hnuti-ano-komunalni-volby_1809200601_kno

4) Máme rok 2024. Lasesmed má víc peněz než v roce 2018, Premio invest si udržuje plus mínus stejné peníze celou dobu. Neudělalo se s tím nic.

Lasesmed, s.r.o. - Hlídač státu.
    https://www.hlidacstatu.cz/subjekt/28363809
    PREMIO INVEST s.r.o. - Hlídač státu.
    https://www.hlidacstatu.cz/subjekt/26746590

Zkuste s tím jít za Hřibem ať to vyřeší a pak poreferujte jak se k tomu staví. Já bych řekl, že se vám arogantně vysměje do obličeje, a to bude tak všechno ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PULNOC: Adéa Šípová má velmi malou podporu, mj. proto, že byla dlouho nezávislá a k Pirátům vstoupila až dodatečně. Je dobře, že k nám vstoupila, což o to. Ale předsedkyní se asi nestane. Pro mě by byla přijatelná, ale má to svá úskalí. Např. lobbuje za genderové tapetování na kandidátkách, což je složitá otázka. Mě by vyhovovalo mít vyrovnaný počet leadryň, a řešil bych to losem - na vylosovaném počtu kandidátních listin by přeskočila nejvýše zvolená žena v primárkách na první místo, aby kandidátní listiny vedl zhruba stejný počet mužů a žen. (akorát si nejsem jistý, jestli by ten přeskok měl být shuffle nebo swap). Stejně je to poměrně citlivé téma, mj. i proto, že není automatické, že zrovna voličky víc důvěřují političkám, apod. - je to složitá věc. Ale mít předsedkyni by byl dobrý start a Markéta Gregorová to z Bruselu moc dělat nemůže.

K tomu ostatnímu... no Wagenknecht mi přijde, že má nějaké šance, a u něj je vymezení se vůči Babišovi aspoň osobní a autentické. Hřiba nás nemusí víc, bohužel by asi byl dobrá tvář pro řadové voliče, protože byl hodně vidět jako primátor, ale to je asi jediný argument. Podmiňuje to stejně transformací strany k více autoritářskému stylu a když mu to neprojde, možná z volby radši odstoupí, aby měl důvod neprohrát.

Nejde přehlédnout, že si fanynka Ivana Bartoše, ale otázka je, zda prostě už nesestřelil. Já si myslím, že mohl vést stranu v roce 2025 do voleb, kdyby se byl soustředil na to MMR i za cenu, že odstoupí z pozice předsedy, protože podle mě v krajských volbách nešlo být současně ve vládě a současně se vůči ní vymezovat a regiony chtěly to vymezování se, zjevně. Zapomínáš, že nevolí jen Praha, a že mimo Prahu jsou kostky rozdané jinak.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    zrovna Viden je fakt dobra zminka, protoze to neni jakoby nejaky Pariz nebo Stockholm, ale stejne tam uz maj gang wars kde se rezou navzajem kudlami, a Videnaci se utesuji tim, ze se jakoze rezou mezi sebou. takze nejhorsi co se muze stat je ze kdyz pujdes s malym Honzou na prochazku, tak Honzik uvidi nejakou traumatizujici podivanou. ale jako vam se nic nestane.

Praha je uplne jiny level, jiny svet. Tady je to jako Zlate Kralovstvi z nejake klasicke Ceske pohadky. V Berline kdyz jdes pres Gorlitzer park tak mas takovy adrenalin, ze normalne jeste 5 hodin muzes na nem frcet, ani si nemusis kupovat zadny speed.

Tady mame Petrin, kde decka ze strednich skol navukol, co jich je tady celkem hafo, popijeji vino, kluci hraji basketbal a libaj se kluci s holkama a holky s holkama a kluci s klukama. To je proste pohadka. Ja uz jsem tady dlouho, ale porad kdyz se zajdu vyfelit na Petrin tak malem brecim dojetim z toho, jaka idyla se rozklada vsude navukol, a rikam si, ze odsud proste nejde odejit, protoze kam? A proc?

A to je nase kultura.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    KEDRIGERN: To je len cast pribehu, druha cast je ze pan je zjavne clenom top09 a zastupitelom za stan+top09 https://praha-ujezd.cz/samosprava/zastupitelstvo-mestske-casti-praha-ujezd/
    (co teda neviem ako ide dokopy s jeho pracovnou poziciou)
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    Cesko je uplna anomalie ve vztahu k levicove politice. Ma to svuj puvod v komunismu, ale..kolik z vas tady zazilo opravdu nejakym realnym zpusobem komunismus? A stejne je levice pro vas problem.

A to je IMHO duvod proc je Praha jedno z nejdrazsich evropskych mest nezavisle od kupni sily.

A proto ze levici v CR de facto nemame, nepocitame-li silenosti jako Komuniste, tak vlastne prumerny Cech ani nevi, co to levice je, a modeluje si sve predstavy o levici na USA Demokratech atd. coz je velmi nestastne. Protoze levicova politika != wokeness.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    a taky nevoli protoze co si vybrat?? ja taky nevolim od toho Praha Sobe failu a pak Piratskeho failu.

tady je cela spolecenska vrstva ktera je politicky nezastoupena.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    V Praze jsou ulice, kde pronajem 3-pokojoveho bytu stoji 80-90k za mesic. Zbytek budovy je AirBNB.

Nadavame tady na to ze Praha 1 je skanzen, a opravnene. Ve meste maji bydlet lide, ne turisti. Pro turisty mame hotely.

Co ja jako obyvatelka Prahy mam z toho, ze v lete skoro nelze projit pres Karluv most?? Nic.

Turisti nemaji volebni pravo, zato ja ano, takze se divim, ze na tom jeste nejaka politicka strana neumela kapitaliovat. Respektive, Praha Sobe to slibovala, proto jsem je volila, pak z toho bylo velke nic.
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    XCHAOS: jenze airbnb strdni trida provozuje uz jen zridka. to co pred tim byli ty spekulativni byty, je dnes airbnb, imho. taky uz davno nekde o nejakou sluzbu batuzkarum, hotel 15-20min od centra je treba i levnejsi nez centralni airbnb.
    srovnavat blizici se problem (opakuji, jinde uz se to deje, a praha by na to byla vyborny kandidat..) se pravicovym populismem fasounu typu okamura nebo kickl se mi zda dost naivni, a ackoli si jinak cenim tvych rozumnych prispevku, tak me trosku prekvapuje.
    co uz, taky nazor, budoucnost ukaze.

PULNOC: :D ok, tak radsi nic. cesta do pekla a dobry umysly a nejaka dlazba, pry.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAMAHL: v zásadě, pokud hledáme důvod propadu preferencí z těch maximálních cca 11% (kdy podle mě voliči dokonce vkládali do Pirátů nerealistické naděje a prostě hledali jen změnu za každou cenu...) na těch asi 7%, tak já bych si tipnul naprosté odtržení programu od reality voličů v menších městech v regionech. Pražské problémy jsou pro ně obtížně srozumitelné. Airbnb někde v průměrném krajském městě bude aktivitou těch podnikavějších, kteří chtějí dostat město na mapu evropského turistu a přitáhnout do místní ekonomiky - kaváren, hospod, klubů - jakékoliv projíždějící turisty aspoň na den na dva. Když peníze neutratěj za hotel, utratěj je v místní drobné ekonomice. Jak prosté...

Praha je v tomto případě specifická a neměla by být zahleděná do svých vlastních problémů na úkor celé ČR. Pokud ten turista co spís v aribnb nepřijede autem, ale třeba vlakem nebo na kole, měl by být náš kamarád a spojenec. Nejspíš je to stejně někdo, kdo na hotel ani nemá.... to, že by se měl chovat slušně, je už jiná kapitola, ale stavět program Pirátů na averzi vůči sdílené ekonomice mi přjde krátkozraké. Říkal jsem to už dřív, ale já jsem marginální...
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    XCHAOS: Sa pobav s niekym kto to ma v dome, idealne niekde kde toho maju viac (Praha1 napr.), a zistis ako to "nevadi". Nevadi to, ked to mas riedko rozhadzane, pripadne obcasne vyuzivane, tam s ato strati, ale koncentrovane miesta ako Praha ta Praha1 alebo ine turisticke mesta to hejtia dost vyrazne.
    Tam sa potom casto aplikuje model hotel/nehotel, keby barak realne funguje ako hotel, ale ziadne povolenia/kolaudancie na to nema. Co sa mozeme bavit nakolko je to "way to go", ale rozhodne by chcelo zjednotit podmienky s normalnym ubytovanim potom.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ZSIS: no tak celý ten pokus přesvědčit, že liberalismus je v ČR na rozdíl od východní Evropy doma ztroskotal na tom, že ČR není jen Praha, a že venkov si spoustu věcí nikdy nemyslel
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    SALE
    SALE --- ---
    [Anarchistický festival knihy 2024]

Anarchistický festival knihy 2024 Praha | Program
    https://www.anarchistbookfair.cz/program

Sobota 17:00 - 18:30, Sál Bakunin

/ Sypeme písek do soukolí dohledového kapitalismu / IuRe

Pojem kapitalismus dohledu je s námi již deset let. Americká profesorka Shoshana Zuboff jím popisuje proces, kdy jsou masově shromažďovaná osobní data využívána k cílení reklamy. Ta ovlivňuje naší vůli nakupovat, často věci, které vůbec nechceme ani nepotřebujeme.
    Zástupce organizace IuRe (Iuridicum Remedium), která se jako jediná v Česku dlouhodobě zabývá ochranou soukromí a pořádá třeba Ceny Velkého bratra, v návodné přednášce vysvětlí, jak vytvářet co nejmenší datovou stopu - a chapadlům cílené reklamy se tak co nejvíce vyhnout.

Iuridicum Remedium - IuRe
    https://www.iure.org/
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    FRK_R23: Ano, četl, a polemizuje s ODSáckým nesmyslem kapacity P+R ve výši 50% příjezdové dopravy, zatímco stávající stav je to opačným způsobem tragikomické 1%.
    Poselství článku je podle mě jinde, než ho vidíš. Jsou to ty 4 souhrnné body na konci.

1. Především se musí správně nacenit všechno stávající parkování (...) Pokud bude parkování v centru dál levné, nebo zadarmo, nikdo nebude mít potřebu se obětovat a parkovat nepohodlně na výpadovce za městem.
    2. P+R se také musí stavět blízko míst, kde doprava vzniká. P+R ve Středočeském kraji pomůže, ale stavět je pár kilometrů od centra je už zbytečné, většina řidičů už raději riskne cestu až do cíle.
    3. P+R musí být praktické, a proto vyžaduje velmi kvalitní obsluhu veřejnou dopravou. (...) Ani plán, který by se chtěl populisticky zavděčit jen řidičům, nebude fungovat, pokud souběžně s ním nevzniknou i nové linky hromadné, ideálně kolejové dopravy.
    4. (..) Efektivnější než dotovat poptávku silnicemi a P+R, je stavět skutečně městské prostředí, které dopravní problémy vyplývající z nadměrné závislosti na autech nevytváří.

Bod 4 je bohužel z kategorie "kdyby byly kdesi ryby", protože Praha už prostě nějak vypadá a i když by si to pár lidí přálo, nemůžeme ji zbourat a postavit znova.
    Takže podstatné je to, že souběžně se zdražením vjezdu do centra musejí přibýt P+R místa "někde" (klidně i dál od Prahy) a současně musí fungovat MHD návaznost.
    P+R na špatném místě nebo bez dopravy bude zbytečné a prázdné, pouhé zkomplikování dopravy do centra bez řešení alternativy je jen buzerace.
    Ergo, pokud jsem rámec návrhu četl správně, přesně to navrhoval, čili jsem rád, že ho Piráti nepodpořili.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    FRK_R23: Oh, za prvé jsou data aktualizace, ehm, různorodá, za druhé je to cca 1% příjezdního provozu.
    Zpoplatnit centrum samo o sobě bez návazného posílení MHD taky nebude fungovat a je to opět represe bez řešení.
    Hezky třeba zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-komentar-praha-parkoviste-evropy-170-tisic-mist-je-beznadejna-utopie-187217
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    HNHN: Jako myslíš mezi Piráty, ajťáky, lidmi ve státní správě a samosprávě, novináři, širokou veřejností…?

piráti public money public code - Hledat Googlem
    https://www.google.com/search?q=pir%C3%A1ti%20public%20money%20public%20code

Public money, public code - Ondřej Profant
    https://youtu.be/82YuiBDhT0I

Praha vstoupí do spolku Otevřená města, který rozvíjí IT samospráv a snižuje náklady | Pirátská strana Praha
    https://praha.pirati.cz/aktuality/praha-vstoupi-do-otevrenych-mest.html

atd.
    OTZ
    OTZ --- ---
    Následně se ptal Pirátů, co se změnilo, že v kampani Pospíšila kritizovali a teď jim jeho členství v městské radě nevadí. Kritizoval také Prahu Sobě, která s Pospíšilem vládla v minulém volebním období.

no, co se zmenilo?

Jiří Pospíšil - Dozimetr: Opozice neuspěla s odvoláním, zůstává náměstkem | Blesk.cz
    https://www.blesk.cz/clanek/regiony-praha-praha-zpravy/752880/hon-na-carodejnice-i-boj-s-vetrnymi-mlyny-odvolani-pospisila-se-nekona.html
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    Odbíhat musí na kliniku i do Bruselu. Polovina nových radních Prahy má i další funkce - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/domaci/praha-rada-kumulace-funkci/r~e9c04626a6f311ed9ae20cc47ab5f122/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam