• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CAIDEL: tak ja si novej telefon kazdej druhej rok nekupuju... kdyz te tak moc zajima, jak se k tomu stavim ja :-) Ale ja politickej program zabyvajici se mimo jine i zivotnim prostredim nemam, zeano ;-)
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    NIEKT0: Tomu se právě snažím vyhnout :)
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    CAIDEL: pocka si co mu kto napise, a potom zvoli opacny postoj:)
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    DANYSEK: Tak schválně. Jak se k tomu postavíš ty? :)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    Pirati pry resi i ekologii... tak jakpak se postavi k tomuhle..? ;-)
    Toužíte po novém telefonu? Smartphony ničí planetu rychleji, než kdokoliv předpokládal | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/...one-planeta-zivotni-prostredi-internet-veci-uhlikova-stopa_1804071105_mls
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Preferenční hlasování je jedna z věcí, které jsem tak trochu tlačil i já, co se tak pamatuju
    Piráti uspořádali konferenci ke změně volebního systému do Senátu, chtějí zrušit druhé kolo
    https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/konference-volby-do-senatu.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: ehm, až na to, že Španělé převážející zlato na galeonách britské královně nic nedlužili :-) (dnes místo toho máme válku v Sýrii, hmm). A úplně si zapomněl na bukanýry :-)

    Myslím to dost zjednodušuješ, protože v té době jednou z převážených komodit byli otroci. Řada pirátských lodí lodě otrokářů přepadala a otroky osvobozovala (i kdyby jen proto, aby je začlenila do svých řad jako posádku). Nevím, jestli to není mýtus, ale určité příběhy v tomto směru existují.
    Piracy - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Piracy#The_Caribbean
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: i pres veskere zkoumani solventnosti dluznila (kde se navic bavime mj. o zasahu do soukromi) muze dojit a dochazi k situacim, kdy dluznik sve zavazky hradit proste prestane... takze to ma byt podle tebe dar?

    Muzu se u tebe stavit... ze bys mi pujcil.. tedy vlastne daroval nejaky obnos? ;-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: kazdopadne ceska republika neni piratska kocabka, stejne jako celej svet a korzari byli jenom certifikovani manici s povolenim zabijet.

    analogicky vzato, pirat je zlodej a korzar exekutor.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: no byly tu trochu jemné nuance, typu korzáři ve službách anglické královny vs. neorganizovaní Piráti... ale celá otázka je složitější. Pirátská loď aby fungovala, tak musela taky mít nějakého kapitána, který nastavil nějaká pravidla :-) Každopádně, celou tuhle zábavnou vsuvku bych ukončil tím, že copyrightové pirátství má s námořním společného málo. Proč je tedy toto slovo vůbec používáno, to se zeptej těch, kdo ho používat začali - což překvapivě nebyli ti, kdo tak byli označeni, že :-) Ti se pouze začali sdružovat, protože zjistili, že nejsou sami a že je spojuje absence pocitu, že by dělali něco zásadně špatného.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: alejako je prdel, kdyz se pirat snazi vymejslet pravidla. bejvavaly doby, kdy piratske lodi byly mimo system a na pravidla srala. maximalne resili jen sami sebe...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: promin, ale nesrovnavej ceskou republiku a usa. vetsina lidi tady u nas by se z americkyho kapitalismu, kde je kazdej zodpovednej sam za sebe, tezce posrala.
    tady je porad takovy to bolsevicky mysleni, kdy si jakoby politik mysli, ze dokaze za obcana rozhodnout sam.

    ve spravnym svete za laciny hypoteky zaplati nejen nesolventni klient, ale i banka a ve statech par bank zkrachovalo. tady kdyz krachne banka, nakluse stat...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: výborně - takže si přesně svými slovy zopakoval to, co jsem označil za pochybné: tedy půjčit někomu něco, co není schopen splatit. gratuluju.

    Já tvrdím, že odpovědnost v takovém případě neleží na státu/společnosti. (jenže současně tu takový závazek máme: Ústava např. zaručuje základní sociální práva, tzn. nějakou důstojnou existenci, takže takovou odpovědnost definuje - nemůžeš jen tak někoho nechat chcípnout hlady nebo zmrznout, kupodivu)

    (Chápu, že tvoje naprosto neotřesitelná sebedůvěra, že právě ty patříš mezi tu nejchytřejší či nejpracovitější elitu společnosti, které se nikdy žádný propad nemůže netýkat, protože vždycky najde řešení - i kdyby to měl být bitcoin :-) - je dostačující odpovědí na všechny otázky, které nastoluju - ale v tomhle klubu si to zopakoval tolikrát, že tě prosím, abys to neopakoval)

    Já bohužel nejsem ani chytrý, ani pracovitý, tak holt mám takové hloupé otázky, no.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: půjčit někomu víc, než je ta osoba prokazatelně schopná splatit, by mělo být společností považováno spíš za dar. (případně, islámské právo má v téhle oblasti zajímavý přístup, kdy nutí věřitele podílet se na riziku)

    ja pocitam, ze ma islamske bankovnictvi zmakle jako ostatne vsechno.

    jinak hypotecni krize v roce 2008 nebyla o sazkach na nejakou pravdepodobnost, ale proste amici dostali hypoteky i na to, na co nemeli. tam to bylo spate nastaveny a u nas se t oproste stat nemuze. tady hypoteku nedostane kazdej.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: jenže jsou určitý meze toho, co lze připustit - a ostatně "sázky" na tu pravděpodobnost splacení stály i u příčin finanční krize v roce 2008, takže já o tom nepřemýšlím bezdůvodně, ale právě proto, že průser už jednou nastal.

    Fakticky - půjčit někomu víc, než je ta osoba prokazatelně schopná splatit, by mělo být společností považováno spíš za dar. (případně, islámské právo má v téhle oblasti zajímavý přístup, kdy nutí věřitele podílet se na riziku)

    (Jinak tohle fakt není zanedbatelný problém - ona za spoustou středověkých pogromů nebyla ani tak nějaká přirozená etnická či kulturní nenávist, ale velmi metodická a pragmatická snaha o likvidaci účetních knih, kterou bylo ovšem nutné nějak kamuflovat... a jak znovu ukazuješ, antisemitismus byl pokládán za přijatelnější záminku, než požadavek oddlužení, protože představa dluhu zřejmě má nějaké hluboké antropologické kořeny a je spojena se společenskými hierarchiemi)

    Pouze se obávám, že v pirátském fóru je toto offtopic. Nesouvisí to přímo ani s tématem základního příjmu, který jde přímo proti těmhle tradičním strukturám stojícím na nesplatitelném dluhu (otroctví, nevolnictví) ale sám o sobě neřeší otázku vzniku nesplatitelného závazku. Nevím v jakém klubu to přesně řešit.

    Každopádně peníze se záporným znaménkem jsou jaksi pravým opakem aktiv, se kterými lze zacházet jako s komoditou na volném trhu, apod. Dluh je pravým opakem svobody, a tedy trh, na kterém je lidem umožněno se zadlužovat, má v sobě přímo zabudovaný předpoklad pro to, aby přestal být "volným". Dluhy přímo předpokládají nějakou formu kontroly a dohledu nad dlužníkem a vynucování závazku, omezují jeho svobodu a jediné, co jsem si dovolil se zeptat je: nese náklady na tuto kontrolu a na toto vynucování věřitel, nebo společnost?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Pirátský návrh byl ještě relati vině rozumnej
    Prolamování mlčenlivosti? Výbor doporučil schválit přístup správců daní k dalším údajům - Česká justice
    http://www.ceska-justice.cz/...ivosti-vybor-doporucil-schvalit-pristup-spravcu-dani-k-dalsim-udajum/
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: legalizace krádeže... Bavis se cece s členem pirátský kocabky :)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: a tak jasne, ze veritel nese riziko toho, ze jeho dluh nebude splacen. Ale je naprosto legitimni, ze o jeho splaceni usiluje - treba i formou exekuce.

    Rozhodne objektivne tu z pohledu veritele pristoupit tak, ze se s nezaplacenim smiris a dluznik se ti bude smat do tvare.

    To, co bys ty rad je defacto legalizace kradeze v nekterych situacich... obaleno do spousty pismenek.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    LINKOS: Zrovna hypotéky jsou něco dost jiného a také dost specifického. Kvůli těm se do exekucí zas tak často nechodí... (banky si hodně hlídají krytí a i tu schopnost splácet, narozdíl právě od žraloků).
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    todle je takove dost hranicni tema,samozrejme ze hlavni duvod proc si lide pujcuji je protoze danou vec chteji hned, malo kdo chce postavit dum az ve 40 az na to naspori.
    Idealne by si mel veritel overit zda dluznik bude schopen splacet a dluznik si sakra rozmyslet jestli neni jina moznost.
    Do toho samozrejme nepocitam pujcky ktere uz jsou od zacatku nastaveny tak aby dluznik nebyl schopen splnit svoje zavazky a veritel ho obral o dum a majetek,viz "uverovy zraloci"'
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam