DANYSEK: No... tady neřešíme, že by to za zaměstnance neplatil zaměstnavatel. tady řešíme co s lidmi, kteří dlouhodobě zaměstnávali v šedé ekonomice a sami si zdravotní pojištění neplatili. Člověk by čekal, že je to pár nějakých bláznů, ale bohužel - je to obrovská část populace. No a holt třeba nechoděj k doktorovi a tak maj pocit, že vlastně nic nedlužej (že to může být i špatně, třeba z hlediska prevence, to je už zase úplně jiná debata...)
Podívej, ty lidi z exekucí je potřeba zapojit tak, aby měli věci v pořádku _aspoň od teďka_, když ne zpětně. Dovedu si představit, že když se zaměstnaj, zaplatěj třeba 2x takový odvody, než ten, kdo měl vše v pořádku. Současný stav ale je, že by se jim sebralo na exekucích téměř všechno - nárok mají na životní minimum, nebo možná na třetinu (teď přesně nevím). To ale pak samozřejmě nikdo není motivován se do oficiálního systému zapojit, protože prostě to tlačí lidi na úplné dno - a to podle mě není dobře, společnost by měla být nastavená tak, aby člověka tyhle věci z minulosti nedoháněly - aspoň ne, pokud se zrovna snaží fungovat a nezlobit.
Já můžu být "pravicový" v některých dílčích věcech - třeba v tom, že nízké daně mi přijdou lepší, než vysoké, nebo že věřím na volný trh a soutěžení, ekonomické i politické (tedy: nejen sportovní), a spousta dílčích věcí, které pravice občas propaguje jako svoje hodnoty... zejména třeba individualismus, místo schovávání se za nějakou kolektivní identitu. Jenže tak daleko, abych rušil třeba zdravotní pojištění, zase zacházet nechci - to jsou věci, kde zůstanu "levicový". A provozovat to zdravotní pojištění tak, že lidi končí v exekucích - to podle mě nikdy nebyl původní "umělecký záměr" těch, kteří ho prosadili.
Blbý je, že kdo se cpe do politiky, ten dnes musí mít nějakou komplexní vizi, jak by "svět podle něj" fungoval nějak uceleně, kdyby všechny ty dílčí ideje byly dovedené do důsledků. Žádný takováhle ucelená vize ale ani existovat nemůže - ve skutečnosti je to spousta drobných rozhodnutí, typu "tohle mi trochu vadí", "tohle je úplně nepřijatelné", "tohle je lepší", "tohle je super". Nejde podle mě vzít jednu dílčí vizi a úplně jí vytrhnout z toho rámce demokratické zpětné vazby... (což teda přesně nejvíc ze všeho udělaly totalitní režimy, ale v jistém smyslu, i ideologie, které demokracii zatím respektují, dnes musí vše komunikovat tak, že mají řešení na všechno, což je často lež...)