• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONCKA: no hele, ale tak nejde celý život zůstat antisystémovou protestní stranou. v podstatě určité změny, které musí příjít, nejde asi prosadit tak, že stát úpllně zrušíme. Já osobně taky nejsem úplně šťastný z toho vývoje, kdy jsme se v maximální míře tvářili jako catch-all party, a teď vlastně, když jsme teda tu všeobecnou přijatelnost úspěšně předstírali, bychom měli couvnout a odmítnout to, co se obecně v politice pokládá za úspěch (byť je to relativní).

    Fakte jem, že i kdybychom na vládu měli pozitivní vliv (ČSSD jistě na Babiše taky měla), tak ve výsledku se na nás svede cokoliv, co ta vláda zvoře (viz "Hřib v Praze může za dpravní zácpy"..). Ale přesto si myslím, že je je logičtější do toho jít, než nejít.

    Ovšem to, s jakou samozřejmostí (vesměs zřejjmě nevoliči) Pirátů předpokláají, že do toho Piráti MUSÍ jít za každou cenu, že to předem slíbili, apod. - tak to je hodně nepochopení situace. Piráti v podstatě slíbili Milionu chvilek, že nebudou kazit vznik antibabišovských koalic, a zapojili se. Toto dodrženo bylo. Ale to, že celostátní fórum bude povolební koalici ratifikovat, bylo od začátku veřejně známo, takže to pokřikování, jak jako máme povinnost to schválit a co že si vůbec dovolujeme o tom diskutovat, tak to je s prominutím drzost. Pokud ostatním vyhovují strany vůdcovskéo typu, kde je všechno předem dané a žádná diskuze nehrozí, tak je to jejich věc. U Pirátů se o tom principálně diskutovat a hlasovat bude, i kdyby to vypadalo na 80% pro a 20% proti...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    964 odevzdaných hlasů z 1193 a to ještě nejsme u konce.... už teď to hlasování má největší účast v historii Pirátů...
    SMETY
    SMETY --- ---
    ICARUS: Markéta Gregarová, prosím, prosím pěkně koukám
    SADY
    SADY --- ---
    HONCKA: necetl, cetl jsem program a sledoval prohlaseni vudcu... jinak jste vyjednali tri ministry ze 4 mandatu, takze to dopadlo dobre ne?
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    Jinak další zásek bude jakmile se objeví jména ministrů, pokud tam bude Blažek na ministerstvo spravedlnosti, tak to poruší další bod z povolební strategie, btw podepsal ji zároveň i stan.
    "Naše podpora libovolné vlády je podmíněna tím, že do vlády nebudou nominováni lidé nekompetentní, s prokázanou korupční minulostí, nebo v trvalém střetu zájmů."
    Pavel Blažek podváděl v kauze Diag Human a proto by neměl být ministrem | kverulant.org
    https://www.kverulant.org/article/pavel-blazek-podvadel-v-kauze-diag-human-a-proto-by-nemel-byt-ministrem/
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    SADY: četl si tu smlouvu? Ona totiž na tu povolební strategii přímo odkazuje
    "Vyjednávání o vládě bude probíhat podle dohodnuté povolební strategie a podle volebního programu, které schválí koaliční rada"
    jinak ohledně toho společně do vlády ti jaksi vypadlo sloveso jednat
    "Koaliční strany se dohodly, že po volbách vytvoří samostatné poslanecké kluby, které budou postupovat jednotně při vyjednávání o zastoupení koaličních stran ve vedení Poslanecké sněmovny a v jejích orgánech, ve vyjednáváních o vládní koalici"
    SADY
    SADY --- ---
    HONCKA: ja mluvil o koalicni smlouve, ne piratske povolebni strategii a v ramci volebni kampane jedine co slo zaznamenat byla prave ta flaskule z te smlouvy - "spolecne do vlady nebo opozice", koalicni s.louvu jste si schvalili a vedeni ji podepsalo, pro me jakozto volice je to zasadnejsi slib nez zneni vasi povolebni strategie
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KEB:
    SADY: Můžete mi najít konkrétní odstavec v povolební strategii, který by vstup do vlády přímo určoval?
    Já tam pořád vidím "Do vlády rozhodně nebudeme vstupovat z pozice slabého hráče s minimální možností korigovat rozhodnutí silnějších členů vlády." a mít 4 mandáty ze 108 je pozice slabého hráče.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SADY: ta pojistka tam je proto, aby Piráti mohli po koaličních jednáních posoudit, zda ta koaliční smlouva a programové prohlášení vlády jsou dostatečně v souladu s volebním programem (který ale už tak byl kvůli Starostům kompromisní). Ve volebním programu ale rozhodně nebylo, že půjdeme do koalice se Spolu naprosto nepodmíněně. Faktem je, že v programu vládní koalice je vše, co mělo v programu Spolu (včetně vzájemně trochu rozporuplných bodů, typu investovat a nezadlužovat a nezvedat daně), ale je tam jen část toho, co měla v programu koalice PirSTAN. Takže upozorňovat na to je zcela přirozené...

    Ve skutečnosti, mezi předvolebními a povolebními koalicemi je dost rozdíl a kdyby byla shoda programu tak velká, tak jsme mohli jít se Spolu už do předvbolební koalice, že ano. Akorát v takovém případě by téměř určitě tato koalice nezískala 51%, protože pro některé naše voliče jsou lidé z ODS jako Skopeček a Zahradil dost nepřijatelní.

    Nicméně, nedivím se Fialovi a Rakušanovi a voličům PirStan, že by chtěli, aby za jejich koalicí stály spíš hlasy pirátských poslanců - Pirátský poslanecký klub se v minulém období ukázal jako velmi disciplinovaný, tzn. jednotně hlasující (asi i proto je bylo potřeba vykroužovat? :-). Naproti tomu, opírat se o hlasy některých konkrétních osobností ai pro tuto vládu bude daleko problematičtější.

    Tzn. samozřejmě... spíše asi ano a když ne v referendu CF, tak na řádném jednání (což není odložení na lednový sjezd, ale zkrátka jen odlišný režim hlasování od referenda a pokračovalo by se ai za týden).

    Ale divím se lidem, co se diví, proč se o tom hlasuje a proč někteří členové se vyřejně vyslovují proti tomu. Je to úplně logické a přirozené. Kdo chápe, jak demokratická politika funguje, tak ví, že to nemůže být jinak.

    Ano, problematické u Pirátů bylo angažmá Dostála, bohužel bylo dané tím, že jsme od začátku byly nejen nositelé nových originálních nápadů, ale i sběrači protestních hlasů, a zkrátka některé ty protestní hlasy raději svoje staré dobré chybné nápady, než nějaký velký progres... tak to prostě je. I jako řadový člen by byl částečně problém, když v souvislost s ním zazní i značka Piráti... ale že to dotáhl až na stínového ministra zdravotnictví je i moje chyba, protože já ho v té záplavě tváří, kterým víceméně důvěřuju, prostě přehlédl, když se hlasovalo o seznamu osobností přijatelných jako kandidáti na ministry.

    Ale ne, to, že o řadě rozhodnutí Pirátů hlasuje přímo CF a ne jen nějaké užší vedení (předsednictvo nebo Republikový výbor) - to je feature, ne bug. Jsme strana, která s postupy přímé demokracie ve svém fungování pracuje daleko více, než strany, které to mají v názvu. Ověřujeme to v praxi a voliči se mají sami možnost rozhodnout, jestli jim tento přístup vyhovuje víc, než svěřit slepou a bezvýhradnou důvěru nějakým "leaderům", v podstatě diktátorům. Je to docela i v rozporu s původní ideologií Falkvingeho původní Pirátské strany ve Švédsku, který spíš sáze na zfanatizování svých příznivců a voličů pro jedno konkrétní téma - myslím, že jsme oproti jeho původním nápadům učinili Piráty daleko víc "trvale udržitelné", což ukazuje i docela kontrast mezi úspěchy Pirátské strany v ČR a jinde v Evropě...
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    KEB: Zrovna u ní, se není čemu divit, ta byla proti koale od začátku. A varovala před ní.
    KEB
    KEB --- ---
    XCHAOS: nejde o to že cf schvaluje, ale o to, že slib zněl půjdeme s koalicí do vlády a vytvoříme vládu demobloku bez Babiše. No a teď se jedná o to, že koaliční partner nás podělal, takže se uraženě zvedneme a jdeme si sednout vedle Babiše do opozice házet spolu s ním a s SPD klacky pod nohy demobloku. Tohle je ten problém, tohle je ten oser na x voličů co volili piráty a jejích jediná chyba byla, že nekrouzkovali. Takže běžte do opozice s na všechny co vás volili se vyserte. Tohle je IMHO zcela jistá cesta do pekla. Dám si zatraceně pozor abyche to Gregorové nehodil.
    SADY
    SADY --- ---
    XCHAOS: tomu rozumim a princip nutnosti schvaleni clenskou zakladnou je samozrejmy, navic i pro me jednim z duvodu proc jsem to letos hodil jim... na druhu stranu, pokud se nepletu, tak i pirstan a koalicni smlouva (vcetne krouzkovaciho hacku a proklamace spolecne do vlady ci opozice) byla takto schvalena, takze ja bych to jako podvod na volice (me) a nekonzistentnost zasadnich umluv/slibu vnimal
    KEB
    KEB --- ---
    SADY: k tomuhle vyzývá Gregorová...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    -LEON_KOWALSKI: tak zrovna kritika od kandidáta Monarchistů je pro nás spíš plus :-) i když v kontextu konzervativní pravice, neustále čelící pokušení o různé hnědé experimentální mixy, jsou Monarchisté aspoň oáza osvěžující upřímnosti.

    Samozřejmě, že kroky našich ministrů už následně budou jejich osobní odpověnost. Nicméně, hlasovat o počáteční účasti nebo o ukončení této účasti jej naprosto běžné a standardní. Spíš je divné, že tolik lidí nechápe a že je to normální a že se to tak prostě dělá (a nakonec nejen u Pirátlů, že ano). Stejně tak je divné, že se někdo diví, že Piráti nejsou v téhle otázce jednotní: spíš by bylo dost divní, kdyby byli, protože ta situace je pro nás opravdu patová. Kdybychom nevyšli vstříct požadavku Milionu Chvilek, také jsme dnes mohli mít něco jako 10-12% hlasů sami za sebe - a možná i víc, protože pro část voličského jádra min. v některých regionech byly některí osobnosti Starostů nepřijatelné...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SADY: popravdě, součástí volebního programu jasně celou dobu bylo, že případnou povolební smlouvu o vládní koalici musí ratifikovat Celostátní Fórum. Takhle Piráti prostě fungují a bylo to vyhlášené předem a pokud to někdo přehlédl, tak upozorňuju, že kdyby se postupovalo jakkoliv jinak, tak to vzbudí hodně velké rozpaky nejen u členské základny, na které tolik nezáleží, ale především u jádra voličů, kteří Piráty sledují už dlouho a mají nějaké důvody, proč je volí.

    Jinak samozřejmě, pokud se o něčem hlasuje, tak nejde předem zaručit výsledek hlasování. Členská základna reprezentuje širší spektrum názorů a je naprosto normální, že někteří členové se výsledkem voleb cítí podvedeni a okradeni a obávají se účasti ve vládě, ve které jako strana budeme mít velmi špatnou vyjednávací pozici.

    Já se teda zeptal náhodného vzorku voličů a hlasoval jsem podle toho, jak to vidí oni. Na druhou stranu, vadí mi, že se zpochybňuje samotná legitimita ratifikace koaliční smlouvy - tohle děělají všechny strany - a dále se divím, že všichni komentátoři jsou tak vypllašení, že někteří členové se vyslovují proti: ano, je to jasné, vláda je vyhraněně konzervativní a náš příslib, že to budeme korigovat, aby to nepřesáhlo všechny meze, se ovšem nepodaří díky kroužkujícícm voličům Starostů naplnit - takže je na místě, že se o tom diskutuje, a že to není jen běžná formalita a samozřejmost, ta ratifikace.

    Názorově rozpolcená nakonec asi bude i naše voličská základna (i když určitě hodně těch, kdo nám to rozmlouvá jsou ti, kdo by nás stejně nikdy nevolili, takhle je to ovšem u všech stran). Já ve své sociální bublině narazil na ty, kdo účast ve vládě podporují. Ale nemyslím, že je to úplné pravidlo, protože v řadě regionů je averze vůči minulým vládám ODS značná a srovnatelná s naší společnou averzí vůči Babišovi... je možné, že nás to do budoucna jako stranu zničí.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    HONCKA: to není pravda
    SADY
    SADY --- ---
    KEB: okamzite poruseni zasadni slibu volicum je imho nejvetsi fail, ktery ted muze nastat, ziskat takto ztracenou duveru zpet leckdy nelze
    KEB
    KEB --- ---
    HONCKA: jasně a sliby voličům vzal čert. To je dobrý signál ven, to vám určitě v těch dalších volbách co budou pomůže.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    FARIN: lepší plácat se kolem 5% než se rozpadnout úplně
    FARIN
    FARIN --- ---
    HONCKA: pokud do toho nepujde tak je s piraty konec a priste se bude placat kolem 5% hranice
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam