SADY: popravdě, součástí volebního programu jasně celou dobu bylo, že případnou povolební smlouvu o vládní koalici musí ratifikovat Celostátní Fórum. Takhle Piráti prostě fungují a bylo to vyhlášené předem a pokud to někdo přehlédl, tak upozorňuju, že kdyby se postupovalo jakkoliv jinak, tak to vzbudí hodně velké rozpaky nejen u členské základny, na které tolik nezáleží, ale především u jádra voličů, kteří Piráty sledují už dlouho a mají nějaké důvody, proč je volí.
Jinak samozřejmě, pokud se o něčem hlasuje, tak nejde předem zaručit výsledek hlasování. Členská základna reprezentuje širší spektrum názorů a je naprosto normální, že někteří členové se výsledkem voleb cítí podvedeni a okradeni a obávají se účasti ve vládě, ve které jako strana budeme mít velmi špatnou vyjednávací pozici.
Já se teda zeptal náhodného vzorku voličů a hlasoval jsem podle toho, jak to vidí oni. Na druhou stranu, vadí mi, že se zpochybňuje samotná legitimita ratifikace koaliční smlouvy - tohle děělají všechny strany - a dále se divím, že všichni komentátoři jsou tak vypllašení, že někteří členové se vyslovují proti: ano, je to jasné, vláda je vyhraněně konzervativní a náš příslib, že to budeme korigovat, aby to nepřesáhlo všechny meze, se ovšem nepodaří díky kroužkujícícm voličům Starostů naplnit - takže je na místě, že se o tom diskutuje, a že to není jen běžná formalita a samozřejmost, ta ratifikace.
Názorově rozpolcená nakonec asi bude i naše voličská základna (i když určitě hodně těch, kdo nám to rozmlouvá jsou ti, kdo by nás stejně nikdy nevolili, takhle je to ovšem u všech stran). Já ve své sociální bublině narazil na ty, kdo účast ve vládě podporují. Ale nemyslím, že je to úplné pravidlo, protože v řadě regionů je averze vůči minulým vládám ODS značná a srovnatelná s naší společnou averzí vůči Babišovi... je možné, že nás to do budoucna jako stranu zničí.