• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    OMNIHASH: Trikoloru nikdo nepotřeboval, protože alternativa k SPD pro „lepší lidi“ je právě mainstreamová ODS. Podobně alternativa k ANO není žádný nový pofidérní populistický uskupení, ale zmrdi ze STANu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KRAMERIUS: no, ok, stejně je mi to podezřelé, protože tolik hlasování, aby se mohly ty frakce odlišně vyprofilovat, snad ani není :-) pořád ale ECR hlasují podobně blízko ID, jako EFA/Greens blízko levici (a stejně blízko jsou i soc-dem).
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    XCHAOS: Ten graf žádné osy nemá, důležitá je jen vzájemná vzdálenost jednotlivých bodů.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    DOCKINEZ: SPD pro lepší lidi byla Trikolora
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DOCKINEZ: ok, je fajn, že jsi ochoten se trefovat hlava nehlava nalevo napravo a dost dobré ti není nic. Rád bych upozornil, že politická super-strana, složená pouze z našich myšlenkových klonů, se kterými si budeme perfektně rozumět, je nereálná - nejvíce po tom toužili komunisté s jejich soudružstvím a dopadlo to strašně. Politika je zkrátka o tom, že se budeme vždycky s někým hádat a polemizovat a hledat styčné body a třecí plochy a uvnitř stran je to skoro více rozhádané, než mezi stranami, kvůli různým osobním ambicím a soupeřením, ale před veřejností musí členové strany působit semknutě a trefovat se do těch druhých, protože to je prostě definice toho sportu, ale ve skutečnosti to, že jsou členy strany, ve které nemůžou dosáhnout na pozici předsedy, je pro řadu politiků taky traumatizující (nepochybně - těžko v jakékoliv straně budou všichni členové zcela bez ambic :-)

Takže ne - Piráti nejsou superstrana složená ze samých superlidí a naši voliči nejsou žádní superinteligentní supervoliči: ani v tom smyslu, že by byli naší politické značce věrní až za hrob a volili ji ať provedeme cokoliv, ale ani v tom druhém smyslu, že by to byli lidi s nadstandardním citem pro politiku a že by za jejich odklonem od Pirátů bylo možné hledat bůh ví jak sofistikované důvody. V jistém smyslu je to nakonec jen hra, a odpovědností Pirátů nakonec ani není mít co nejvíc hlasů za každou cenu (třeba i za cenu sponzoringu kampaně bůh ví kým) ale podle mě nenominovat do vysoké politiky úplné kretény. Dokonce to ani nemusí být příjemní lidé v komunikaci - to je právě ten jistý problém demokracie, že ty osobností rysy ,které se líbí voličům, nemusí být pro výkon té profese úplně vhodné - musí to být prostě lidé, kteří po zvolení svou práci budou dělat dobře, odpovědně ke svým voličům a pokud neskončí v opozici, tak dokonce odpovědně ke všem občanům, a neudělají žádné zásadní průsery a podrazy. To mi vlastně bohatě stačí: ideje jsou ideje, jsou běh na dlouhou trať, reálný život má nějakou kontinuitu, revoluce často nedopadají dobře, svět daleko více mění evoluce, než náhlé události, ze kterých se všichni rychle oklepou a vzpamatují. Revoluce požírají své děti a z lidí poučených historií by je blázen chtěl být radikálním revolucionářem a rozpoutávat občanské války. Radikální ideje přesto mají právo na existenci, pouze inteligentní lidé ne všechny své radikální ideje okamžitě spěchají realizovat.

Jinak abych navázal na tu "středolevost" - abych uvedl příklad, tak např. ve Francouské politice na první pohled středolevost reprezentuje strana https://en.wikipedia.org/wiki/Place_Publique zatímco takoví https://en.wikipedia.org/wiki/La_France_Insoumise prezidentského kandidáta Melenchoda jsou více Die Linke - ale ani to není jednoznačné, protože Die Linke má postkomunistickou identitu podobnou naší KSČM přejmenované na Stačilo a je tam přímá historická linie na ten stalinismus - takže pro mě stejně nepřijtelné, jako neonacistické strany - zatím čím víc na Západ, tím víc je levice o odborech a sociální demokracii a jde o takovou tu levici "vysokoškolských profesorů" a ne o levici "pouličních gangsterů". Ovšem i ten Melenchon vystudoval fildu a je to tedy typická "akademická levice" - teoretická kritika společnosti, v podstatě elitářská, odtržená od reálného života většinových občanů a jejich (často extrémně zjednodušeného) obrazu reality. V podstatě, "politická třída", navenek se formálně hlásící k levici, ale reálně součást establishmentu - to je přesně to, co umožnilo vzestup těch populistických stran, které se na rozdíl od akademické levice skutečně bavili po hospodách s běžnými jednoduchými lidmi a oslovili je jejich primitivním jazykem a reflektovali jejich primitivní způsob uvažování.

Obecně, prostým lidem více, než miliardář, který reálně nepracuje a ještě má daleko větší šanci prosadit ve společnosti svoje plány, požadavky, vkus, apod. jim vadí jejich chudý soused, který nepracuje (a jeho vliv je ovšem titěrný, ale to je jedno - vadit bude nemakačenko soused, ne oligarcha, který byl tak šikovný, že si nakradl a tudíž je hodný masového obdivu a vzhlížení si). Veřejnosti vlastně levicové egalitářské ideály nejsou nijak blízké a ty jsi typickým příkladem paranoii, která s tím souvisí: tedy bojíš se, že nějaká strana, která to ani nemá v programu, ti to nějak skrytě vnutí :-) Přitom ale jak jsem psal - daň z nemovitosti nakonec zvedla současná pravicová koalice, protože to prostě už nebylo udržitelné a v řadě případů to mlátilo dveřma (přesto, když jsem pozvedl obočí, že daň z nemovitosti za dům v Praze na Pohořelci byla 400 Kč ročně, což bylo méně, než se o kus dál od centra platí za garsonky ve funkcionalistickém činžáku, tak jsem málem dostal pěstí :-)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    XCHAOS: A to já bych zas řekl, že ODS je v mnoha ohledech taková „SPD pro lepší lidi“ a v řadě věcech se shodnou i v CZ.

Prostě jako STAN a ANO jsou podobně bezhodnotový žužu projekty (akorát STAN nemá Babiše a koncern, jinak je to podobně zkorumpovaná žumpa), tak ODS není v ničem extra lepší než SPD – s jednou jedinou výjimkou, a tou je postoj k Ukrajině. Jinak darmo mluvit a zánik třeba přát oběma partajím.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DOCKINEZ: na grafu, který si postnul (logiku, co tam znamenají x a y souřadnice úplně neznám), hlasuje ODS (tedy team ECR) podezřele blízko SPD. V ČR takhle blízko podle mě nehlasují (minimálně o důvěře Babišově vládě ne :-) a o pomoci Ukrajině určitě taky ne...)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    XCHAOS: Jakože třeba taková ODS v Bruselu hlasuje konzistentně jinak než v ČR?

A mohl bych takové hlasování vidět?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DOCKINEZ: ... ostatně stejně jako všechny ostatní české politické strany, jak si na tom grafu názorně předvedl :-) protože v Bruselu se hlasuje o naprosto jiných věcech, než doma.
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    čeští komunisté nemusí mít s mezinárodními tolik společného. v rakouských městech poslední dobou hodně nabírají, především proto, že lokálně dělají dobrou SocDem politiku, mezitím co vlastní SocDem jde do kytek.

upřímně tady to stěžování nad tím kdo di kde s kým hraje na písečku moc nechápu, imho to je stovnávání jablek a banánů.
    ANO byla do těď ve frakci neoliberálů, a teď zakládá novou s otevřeně fašistoidníma náckama.
    když je samozvaná levice v ČR k zahození, neznamená to že by se na evropské úrovni neměly podporovat smysluplné projekty.
    je mi to spíš sympatické.
    ale kdo chce hrát fotbal, ať si fandí.
    baník, pyčo.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    XCHAOS: Zase odvádíš řeč od tématu, kterým je politická nekonzistence Pirátů, kteří jedou jinou politiku v ČR a diametrálně jinou v Bruselu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KRAMERIUS: ale stejně tak i blízko k soc-dem. Ok, hlasuje tak celá frakce. Jak graf vznikl, to nevím, ale období 2022-2024 by určitě dopadlo hodně jinak.

Je prostě možné, že komunistická frakce v EP nehlasuje úplně idiotsky. Doma komunisti hlasují v zásadních otázkách (třeba nedůvěra Babišově vládě) velice blízce k SPD, na rozdíl od Europarlamentu.

Stejně tak by se bylo možné ptát, jak je možné, že frakce ECR, ve které je ODS, hlasuje v EP tak blízko k identitářům. Oboje dvoje je znepokojující úplně stejně (a ano, oboje dvoje vysvětluje, proč by čeští voliči možná chtěli seriozní stranu, která bude v Renew, což za ČR sázím nakonec budou podle mě STAN... jakkoliv si nejsem jistý, že si to zasloužej...)

Stejně tak ANO se v EP nově přesune daleko víc k identitářům, od těch Renew... čímž paradoxně bude zahájen proces sbližování s ODS a možné jednání o koalici (což potom teprve bude skutečný průšvih...)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    XCHAOS: Nechceš psát k věci? Nebo prostě uznat, že data nekecají, mám pravdu já a něco na tom může být?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DOCKINEZ: tak třeba za vzdálenost SPD se opravdu nestydím. Jak je to možné s tou KSČM, to nevím. Pravděpodobně až tolik hlasování se netýkalo situace na Ukrajině. Ostatně, je to sledované od roku 2019, ne 2022... pak by to asi dopadlo hodně jinak.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    KRAMERIUS: Nebo tak, že zatímco v ČR hlasují s ODS, STAN, topkou a černoprdelníkama, v europarlamentu hlasují proti nim.

Taková politická Princezna koloběžka: ani to, ani to.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    DOCKINEZ: Ten graf se dá komentovat i tak, že Piráti v EP mají daleko blíže ke Kateřině Konečné, než ke kterékoliv straně vládní koalice.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    (A v The left je právě Die Linke, o který píšu níž)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    XCHAOS: Ne „náhodou“, ale konzistentně a dlouhodobě v celém období 2019-2024. Jak je patrné z grafu, Greens hlasovali velmi blízko skupině The left, podobně jako např. ANO hlasovalo relativně blízko STAN, topce apod.

To jsou prostě data. Můžeš to zkoušet okecávat jak chceš, ale skutečnost je jaká je.

Evropský parlament: Hlasování a docházka poslanců
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/volby-eurovolby-cesti-europoslanci-dochazka-hlasovani-253182

XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DOCKINEZ: hlasují po boku Greens a spol., kteří náhodou v konkrétní kauze hlasovalins Die Linke (ono se občas hlasuje o věcech, kdy kupodivu Die Linke nebo PiS budou hlasovat stejně jako ty)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    XCHAOS: Zas mi přijde, že reaguješ na něco, co nepíšu a polemizuješ s postoji, které nezastávám. A naopak pomíjíš to, co píšu.

Zkusím to napotřetí a naposledy:

- nevidím absolutně žádný problém v případný levicovosti Pirátů; naopak, jak píšu níže, byla by pro mě v týhle poloze partaj čitelnější

- vidím potenciálně problém v tom, že v ČR si Piráti hraní na střed a všemožně se od levice distancují (viz kauza odvolání Janky M. za kecy o komunismu), zatímco v Bruselu hlasují po boku Die Linke v levicovým šiku.

Působí to trošku buďto jako falešná hra na českýho voliče, nebo že levá ruka (Ivan a spol.) nemá kontrolu nad tím, co dělá ruka pravá (europoslanci).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam