DOCKINEZ: ok, voliči prostě dostatečně nekroužkovali Kolaju, která víc reprezentoval "IT profesionála", které v Pirátech lidi chtěli vidět. Nevím, co s tou Gregorovou máte, já teda byl v cizině a nemohl volit, ale stejně bych ji kroužkoval.
Dalibor to má se vztahem k Pirátům složitější, on by asi rád takový ten opoziční golf s tím, že by chtěl přesně tolik hlasů, aby strana byla vidět, ale ne zas tolik, aby musela jít do vlády se znemožnit. Prostě mít takový ten luxus kritizovat, být vidět a slyšet v médiích, ale neušpinit se s mocí. Někteří Piráti se ovšem chtěli ušpinit až moc a za každou cenu.
Jestli nevidíš problém v tom, jak Mikuláš totálně zvoral kampaň pro PirSTAN koalici a dokonale zneviditelnil všechny kandidáty kromě své sestry Olgy Richterové, tak fakt nevím, co od Pirátů vlastně čekáš. Ano, karierní politiky pořebujeme, ale prvotním problémem byla jistá privatizace strany konkrétní skupinou, která vlivem na MO zcela získala kontrolu nad tématy, která strana řešila a jak je komunikovala na venek. Ano, mohlo to dopadnout hůř, z některých jiných členů, kteří mi třeba na začátku přišli ok, se vyklubali v podstatě napůl kremleboti, takže jsem opravdu rád, že v Pirátech tahle linie upozadili a že se tam mezi sebou špičkují "progresivisté" a "profesionální politici", kterým jde a v konečném důsledku o to samé.
Jakákoliv strana, která nebude de facto politická firma, ve které kandidátky sestavuje ředitel, bude trochu rozhádaná. Já trochu tuším, kam to Dalibor tlačí, a myslím se mu to úplně nepodaří, protože 10% voličů pro "jeho" Piráty tu opravdu není, v jeho pojetí by to byly tak 3% (v mém 2%, protože já jsem ještě obskurnější). Jestli Pirátům něco funguje, tak je to vnitrostranická demokracie. Ale získat 10% není fakt tak jednoduché, jak si myslej... jakákoliv 10% podmnožina voličů už bude mír rozpětí názorů, pro část to bude moc doleva, pro část doprava, pro jiné ještě moc nahoru nebo dolů. Existují i členové strany, kteří to původní "informační" zaměření strany ani moc nechápou, byl to pro ně jen cool trademark, na který naskočili a nechtějí "ideologii", Internet je pro ně prostě produkt určený ke konzumaci a víc je nezajímá.
Těch problémů je hodně, ale skuhrat, že politickém spektru, které zahrnuje asi 10 pravicových stran (od dvou vysloveně hnědých, přes úspěšnou oligarchickou, přes různé motoristicko traktoristicko policejní až po strany reprezentující různé levely proevropských, protievropských a lokálních ekonomických elit a stranu sociálně-konzervativní) tu není - oh wait! další vyhraněně pravicová strana, to mi přijde úlet.
Už takhle musím vysvětlovat, že Piráti nejsou "radikální levice" (najděte si, co to znamená v západní Evropě a ptejte se, jestli to Piráti chtějí.... 100% mezní sazba daně z příjmu, anyone?)