PULNOC: výrok "lidi si pomalu nemůžou ani cigára" je skutečně geniálním příspěvkem do diskuze, děkuju za něj :-))
(vždycky jsem měl pocit, že významnou složkou levicové nasranosti byl vždycky nikotinový absťák :-))
Ne ale vážně: vyjádřil jsem se špatně, "investiční byt" nemusí být špatně, pokud je současně pronajatý a tím si majitel hradí část nákladů. A je lepší, když je pronajatý dlouhodobě a ne na mejdany, to nerozporuju. Existuje ale třída investičního bydlení, kdy majitel ani nechce byt "opotřebovávat" pronájmem a riskovat případného problematického nebo insolventního nájemníka a řešit jeho vystěhování. Prostě ten byt se mu zhodnocuje už jen díky nafukování realitní bubliny a to, co by získal jeho pronájmem, pokud ho za pár let plánuje prodat, by bylo tak nepodstatné, že se mu ty komplikace s pronájmem prostě nevyplácí řešit.
A temhle přístup je skutečný mor měst. Takže já nejsem radikální levice, a neočekávám, že nájmy v centru klesnou na úroveň předměstí a nevěřím, že airbnb hraje nějakou výraznou roli ve výši nájmů, a spíš umožňuje splácet byt těm, kteří takové možnosti jako opravdu velci spekulanti. Jsem středolevý a za opravdovou hrozbu pro města, která doopravdy vyhání nájmy pro dlouhodobé rezidenty vzhůru, pokládám nepronajaté, spekulativně držené investiční byty.
Vzhledem k ceně nemovitostí a bytů na Praze 1 je pravděpodobné, že pokud někdo, komu zatrhnete airbnb, přestane být schopný třeba ten byt splácet bance, tak že příští majitel, který ten byt vyhraje v následné dražbě, se s nějakým pronájmem nebude obtěžovat, maxmálně byt projde luxusní rekonstrukcí a dokud se nenajde kupec, tak byt bude prázdný a kupec může být další spekulant, navíc z úplně odlišného kulturního prostředí.
Takže hodně štěstí, až si pak nějaký úplně prázdný byt budete chtít pronajmout... majitelé, kteří jsou v airbnb fázi, jsou aspoň pořád součástí ekonomiky, i když problematickou. Finální majitel v realitní bublině vám sice nebude rušit noční klid, ale taky se s váma nebude bavit už vůbec...