• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    RUDOLF: Přeji jí příjemnou kariéru kdekoli jinde (třeba u ODS by vyloženě zapadla).
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    taky mam pocit ze nerozumis tomu, kde by slo ty konzultanty nasadit.

ja bych je nasadila **prave** na ty urady. aby zmapovali procesy. aby zmapovali software. aby vypracovali navrh, jak v centralnim systemu integrovat tyto procesy a zauzivane postupy a software.

vis jak oni dovedou okouzlit? na tech uradech by byli uplne paf ze se jim venuji tak sarmantni lide z prosluleho McKinsey a opravdu je poslouchaji a delaji s nimi workshop.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    PULNOC: Přeji příjemnou kariéru u pirátů, myslím že zapadneš;-)
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    no, a jsme doma.

McKinsey neni ze 10x lepsi ale treba 100x. to je uplne jina liga. nekdy mam pocit, ze McKinsey ridi svet
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    PULNOC: Deloiite, Cognizant..
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    RUDOLF: ty furt neco o konzultackach. tak rekni jmena. ja rekla
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    PULNOC: já znám lidi z konzultaček, spousta mých kolegů přišla z konzultaček. Chceš mi něco vyprávět o konzulačním business? Naštěstí, tihle už to mají roky za sebou a chápou, že se to láme na tom, jestli má někdo ownership po nějaký úsek projektu nebo někdo roky něco buduje. Tyhle kulturisti na steroidech, rozumí jen explozivní síle - takže vyhoří při střetu s realitou, kdy nestočí několikrát zvednout čínku a dojde jim pára.

PULNOC: Že DSŘ zvládne dodat McKinsey líp než to dodal Ivan, jen protože je McKinsey. To je jádro totální naivity na tvé straně a nulová představa o veřejné správě, evidentně všechno vzniklé tím, že jsi v konzultačce pracovala a né ve veřejné správě nebo v nějakém business, kde by jsi strávila roky jak v business tak v engineeringu a něco dodávala v širším týmu a v komplikované situaci protichůdných zájmů a pohledů.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    takze mne volte, dekuji za vas hlas a nezklamu vasi duveru 🫡
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    pak mi bylo treba 10 a zacala jsem dochazet na osmilete gymnazium a v tramvaji jsem si cetla ranni SME (to uz jsem mela vyssi kapesne) a lidi na mne koukali jako na UFO
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    a kdyz treba sleduji televizni debaty tak mi je jasny ze bych je tam prevalcovala.

nevim proc ale od malicka jsem na politiku. kdyz mi bylo 6 nebo 8, ja nvm, zacala jsem si kupovat noviny (SME). na to jsem dala cele kapesne. ale mohla jsem si dovolit jen jedny tydne. sobotni, protoze byly nejtlustsi. a precetla jsem to od prvni do posledni stranky komplet, i sportovni sekci, protoze jsem obsessive povaha :D
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    PULNOC: ja bych totiz umela treba ty McKinsey vytezit protoze to znam a vim co od nich muzu chtit a vyzadovat a v cem jsou dobri.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    mne doslo, ze ta vlada to neni zadny zazrak. ze treba jaky zkusenosti mel Bartos pred tim nez se dal na politiku? mozna mam i lepsi. no a to byl muj aha moment
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    CAIDEL: souvisi to s tim tak, ze tam Pirati maji nasadit mne :)

nebo se nasadim sama, ale nejdriv mne musite zvolit za predsedkyni
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    PULNOC: To je sice roztomilé, ale jak to s čímkoli souvisí? Praktický výstup je stejně podle vzorce, který jsem popsal (tedy jako ne že bych si toho všiml já jako první, ale na princip toho businessu upozorňuje leckdo roky). Studie říká, že klíčové je ojebat zaměstnance, osladit to managementu a hotovo.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    ale taky to nejsou altruiste. nebudou ti nabizet to nejlepsi kdyz si o to nepozadas. kdyz pusobis jako business amater, tak ti daji nejaky slide deck a obecne kecy. a mezicasem uz konzultanti piluji nejake interni projekty aby dostali promotion.

jenze. pokud vis o co si mas rict, tak jsou ti to schopni dat.

pokud nekdo veri tomu Oliverovi, a mysli si, ze McKinsey vydelava rocne bambilion tim, ze neprinasi zadnou hodnotu..sorry, ale tak naivni nemuze byt nikdo.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    RUDOLF:
    CAIDEL:
    hele ja v McKinsey pracovala. a presto ze ke konci uz jsem to tam nenavidela, tak musim uznat ze profesionalne to byla nejhodnotnejsi stace me kariery.

McKinsey interne funguje jako svycarske hodinky. Takova mira optimalizace a efektivity neexistuje nikde jinde. Ani v Google nebo Meta, podle toho co vim.

v podstate vsechno jsme delali "spravne". podle nejnovejsich postupu. vsechno cutting edge tech. interni IT aplikace dokonaly. klekne ti pocitac, za pul dne ti z nemecka prijde novy nejlepsi Macbook.

McKinsey se vice nez 100 let venuje optimalizaci procesu v ramci businessu obecne. proste je to takova meta-firma. firma, produktem ktere je struktura firmy klienta.

takze neni vubec prekvapive, ze to za tech 100+ let dovedli do stavu, ktery jsem tady popsala.

to ze na engagement jdou 25 leti absolventi, je irelevantni. protoze ten slide deck stejne nedelaji oni. na to je interni tym. a ty interni databaze a aplikace jsou brutalni. a vubec ten interni knowhow. takze absolvent, ano, ale ma pristup ke Slacku kde mu odpovidaji klidne Senior Partners. proste za tim absolventem stoji masinerie ktera je neco jako "peak capitalism".
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    Zdědil jsem tikající bombu za dvě miliardy. Firmy, které chtěly IT řešit, nám házely klacky pod nohy
    https://www.youtube.com/watch?v=8vId4Jk7VX8
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    RUDOLF: Hehe. Ano, Olivera jsem chtěl linkovat.

Konzultanský byznys ve zkratce je přilítnout, dělat chytrý, vyrobit buzzwordové prezentace, rozjebat core business, zavést škrty, podusit zaměstnance, vystřelit nahoru čísla na nejbližší kvartál nebo zařídit aby se to hezky vyjímalo ve výsledovce, doporučit patřičně motivovat management obřím navýšením odměn... no a za rok dva potopa, ale to už jsou všichni aktéři dávno pryč.

No a jelikož si konzultanty zve management, tak těm výsledek samozřejmě docela vyhovuje, takže to funguje i docela dlouhodobě. Manažer pak změní místo, pozve konzultanty do další firmy a jede se dál.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Btw.. mé zkušenosti s konzultačkama za poslední 4 roky;-) realita, že většinou mluvíš s fresh off-University konzultantech, protože jsou pro konzultačky levný. Takže nemají jakoukoliv představu jak funguje firma long-term a nerozumí detailům, který se učíš on-prej roky a ve škole se je nenaučíš. I ty řešení tak vypadaj - na zelený louce bez schopnosti udělat skutečně podrobnou analýzu. Protože udělat skutečně podrobnou analýzu je dost časově náročný proces i na straně klienta. A hlavně drahej;-)

McKinsey: Last Week Tonight with John Oliver (HBO)
    https://youtu.be/AiOUojVd6xQ?si=miQAYApGSu_h5FcR

Why is everyone a consultant?
    https://youtu.be/_7Fh-HU9Ca4?si=037NP5qNH0f-Ps_U
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    MAWERICK: ano, proto vzniklo DSŘ aby to sjednotilo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam