• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KRAMERIUS: No, správa obecního bydlení bude OPBH. Jenže tam máš ten problém, že stejně část těch obecních bytů bude vždy někdo přepronajímat, dokud se nevyšplhá na tržní hladinu nájemného. Pohnout tržní hladinou nájemného by mohlo ledacos. Možná třeba i použitelnější PID. Věřím, že rychlodráha do Kladna se tolik let blokuje právě proto, že to má potenciál trochu zamávat cenama nájmů minimálně v západní půlce Prahy (Kladno je zdaleka nejbližší velký sídliště za Prahou... takovej druhej Jižák, akorát zatím dopravně odříznutej, ale vzdušnou čarou odněkud cca z Klárova to bude tak nastejno). Berounskej tunel by cenama nájmů taky mohl zamávat, ono to z Berouna do centra pak bude rychlíkem pak blíž, než z toho Jižáku metrem.... takže zdaleka nejde jen o nový byty v Praze, ale o to, kolik bytů je v dojezdový vzdálenosti do půl hodiny od těch pracovních míst v centru...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PULNOC: já řeknu strašně nepopulární věc: máme se příliš dobře a je tu jistá "přezaměstnanost" (ta současně pak vede k tomu, že neexistuje tlak na růst mezd - prostě je tu nějaká "protestantská etika", že chodit do práce je správné, i kdyby šlo o nějakou zhůvěřilost typu telemarketing, a horší věci, ale žít třeba z pronájmu je už nemravné). Takže je tu půl milionu bytů v rodinných domcích, u kterých existuje velmi malá motivace je pronajmout: lidi s tím nechtějí mít "sraní", bojí se, co by se dělo, kdyby nájemník přestal platit a nechtěl se vystěhovat (ostatně, sociální bydlení, kam by je případně mohli vyšoupnout, u nás moc není - místo toho je tu obchod s chudobou, do kterýho ale nechtěj spadnout ani ty chudý), nechtějí třeba řešit daňový přiznání (to podávají jen ty pochybný "podnikatelé" - slušnej člověk má výplatní pásku nebo složenku na důchod)

No ale samozřejmě nechci nikomu vyčítat "nadrozměrný metry", soukromí je soukromí, spousta těch (polo)prázdných rodinných domků a zkolaudovaných bytů v nich je někde na konci světa a ne v dosahu PID, natož pak MHD, není to černobílý. Nejde to pokládat za spekulaci, když je to třeba byt po prarodičích a rodina ten domek v pohodě využije sama. Ale prostě představa, že musíme postavit nějaký milion bytů a že za všechno můžou vleklá stavební řízení (nemůžou - stavba dnes stojí taky peníze, některé obce stavebníky naopak přilákat chtějí) je podle mě chybná. A AirBnb, i když může být obtěžující spoustě subjektů na spoustu způsobů, především kazí kšeft hotelům (ale co takhle se ptát, kam zmizela střední třída, která si historicky ty hotely mohla dovolit? já kdybych po Evropě jezdil po hotelech a ne kombinací převážně podširák/stan, tak si můžu dovolit tak prodlouženej víkend, maximálně... a ne projezdit to celý...). Co do počtu zabraných bytů je to kapka v moři. Odkaz, na který jsem nalinkoval, ukazuje, o kolik by bez bytů zabraných Airbnb klesly nájmy.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    PULNOC: Ještě ti tam někde po cestě vypadly pojmy OPBH (jako správce toho fondu bydlení) a domovní důvěrník (jako osoba hledající ty neobydlené byty). :-)
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    + nejaka regulace aby se zamezilo spekulaci. treba ze 10 let ten byt nemuzes prodat. nebo ze ho nemuzes prodat vubec ale muze byt deden.

hele ja jsem asi genialni tohle je dobry. a UBI by stacil tim padem treba 15k. a nemusi to byt UBI ale socialni davka pro lidi bez prijmu.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    XCHAOS: UBI + neobydleny byt po roce prepadne v prospech fondu bydleni, kde je zarazen do FIFO queue, v ramci ktere kazdy obcan, ktery zatim nevlastni byt, muze o nej pozadat a dostane ho do osobniho vlastnictvi.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    MILKMAN: > zdroje jsou omezené a lidské potřeby nekonečné?

lidske potreby nejsou nekonecne. a zdroje nejsou omezene. zdroje omezuje artifical scarcity.

> A že závazek společenské smlouvy v podobě "nikoho nenechame bez samostatneho bydleni, jidla, elektriny, vody a internetu" je lákadlem především pro ty, kteří si tyto statky neumějí zajistit sami?

no a??? za prve, to je uplne v poradku. presne ti, kteri si je neumi zajistit sami, prece tu pomoc potrebuji prvni, ne? o to tady jde.

za druhe, mnoho lidi si umi zajistit tyto veci, ale jejich potencial by byl lepe vyuzity jinde. a to je obrovska skoda a na individualni urovni velmi ubijejici zalezitost.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PULNOC: omg, not this ancap shit again. Já pochopitelně vím, že trh je sám o sobě regulace a ne džungle a podnikání se děje na nějaké platformě.

Pojďme se bavit, jaké makroekonomické nástroje má volený politik (za jakoukoliv stranu) v rámci stávající ústavního zřízení a liberálního hybridu mezi úřednickým, "nevoleným" "deep state" a demokratickým zřízením (za které bychom za oboje měli být vděčni, že ho jakž takž máme) vůbec k dispozici, aby řešil současný nepříznivý poměr mezi mediánem mzdy

Krabi nevím, ale želvičky si pomáhaj, když se překlopěj, dnes jsem viděl hezký virální video, ale zapomněl jsem ho lajknout nebo boostnout, tak ho sem nedám...
    MILKMAN
    MILKMAN --- ---
    PULNOC: Data o počtu domů a bytů jsou třeba na stánkách CSÚ....poslední velké sčítání proběhlo v roce 2021. Aktuálnější data se dají dovodit z údajů o počtu stavebních povolení a kolaudací a podobně.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PULNOC: tomuhle bych i věřil:
    Graf - Počet dokončených bytů v České republice | Statistika
    https://csu.gov.cz/graf-pocet-dokoncenych-bytu-v-ceske-republice
    tohle je AI blábol Gůglu, počítám tak z loňska:
    V České republice je celkem 5 340 033 bytů, z toho 4 480 139 obydlených. V roce 2023 bylo dokončeno 38 067 nových bytů, což představuje meziroční pokles o 3,4 %. Počet neobydlených bytů v ČR se za posledních 30 let zdvojnásobil a dosahuje 860 tisíc, z čehož zhruba 70 % je v rodinných domech

Těch 7 350 bytů pro Airbnb tedy skutečně na trhu nemůže hrát úplně zásadní roli. Píšou tam něco jako 1% neobydlených bytů. Může to být zásadní otázka pro nájemníky v turistlandu, kterým hulákaj do noci nad hlavou nějaký opilý britský turisti, to zase jo... a ano, v centru Prahy to asi výší nájemného pohne hodně. Kdekoliv dál od centra Prahy podle mě nulově, zejména třeba na malých městech a tak potom vůbec. Tam by měli být rádi, že vůbec nějaký turista přijede...
    MILKMAN
    MILKMAN --- ---
    PULNOC: Takže předpokladem dosažení svobody je absence potřeby jíst, pít a být v teple? To se mi zdá, že svobodě se může těšit kámen, vítr, sluneční svit nebo chemické prvky, ale nikoliv lidé, zvířat anebo rostliny.... Asi mám jiné vnímání pojmu svoboda. Kmenová společnost lovců a sběračů zde byla a již tu není, protože asi tehdejší lidé preferovali technologický pokrok před ustrnutím v této optimální společensko-ekonomické konfiguraci. Takhle bych asi mohl pokračovat dál.... pracuješ při úvahách nad tím, jak by to mělo vypadat správně, nad základním ekonomickým principem, že zdroje jsou omezené a lidské potřeby nekonečné? A že závazek společenské smlouvy v podobě "nikoho nenechame bez samostatneho bydleni, jidla, elektriny, vody a internetu" je lákadlem především pro ty, kteří si tyto statky neumějí zajistit sami?
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    mne prijde velmi nespravny ze nemame k dispozici data o kapacite treba housingu. kolik je v CR bytu/domu? jak jsme dokazali absorbovat pul milionu nebo ja nevim kolik Ukrajincu? kde se ubytovali? asi nekde. a predtim tam bydlel kdo? a pokud nikdo, jak to ze jsme meli v republice lidi co jsou unhoused?

tohle musime resit a neni to vubec utopie a tohle meli delat Pirati. zjistit, zverejnit, a iniciovat debatu.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    MILKMAN: svoboda pro lidi neni dosazitelna. musis jist. musis pit. musis neumrznout. atd.

optimum pro lidi byla asi nejaka hunter-gatherer tribal society. to je uroven ktera mi dava smysl. jsme zvirata. chytra zvirata. ne tak chytra jako sloni, asi. kdyby sloni meli opposable thumbs, rozdupali by nas, v druhove soutezi.

rikam to proto aby jsme se nejak kontextualizovali. protoze lidstvo si ulitlo na egotripu fueled by technological progress. v ramci toho uletu resime veci ktere jsou mozna relevantni pro nejake hypoteticke polobohy co nemusi jist, ale ne pro nas. nikdo z nas neni svobodny a nikdy nebude.
    MILKMAN
    MILKMAN --- ---
    PULNOC: A jak tedy vlastně vypadá tvůj koncept svobody, které nevede k modelu krabů v kýblu?
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    XCHAOS: jaka svoboda? financni nezavislost? ta je zavisla na penezich. jsi podnikatel co ma 100 mega v bance a 10 mega v trezoru?

vypneme ti banku, zrusime menu, financni nezavislost is over. a ty to vis. proto nejsi svobodnej. musis porad slapat vodu, resp. slapat po lidech pod tebou. je to jako krabi v kyblu. snazi se dostat ven po hlave jineho kraba. vsichni najednou, horecne a totalne sobecky a nefunguje to. akorat se tam masti a nikdy se nedostane ven ani jeden.

a ohledne nebyt menezovan...jako come on. tak te menezujou tvi klienti, de facto. menezuje te danovy urad. zakonodarny sbor.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tady jsem k tomu Airbnb něco vygooglil, tedy.v podstatě to co tvrdím. Jsou to zanedbatelná čísla a vliv na tržní nájemné je minimální.
    8,9 milionu nocí a až 7 350 bytů: Jak Airbnb ovlivňuje dostupnost bydlení v Česku — remspace
    https://www.remspace.cz/clanek/89-milionu-noci-a-16-000-bytu-jak-airbnb-ovlivnuje-dostupnost-bydleni-v-cesku/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PULNOC: k těm "životním potřebám"... no to je právě složité. Třeba u mě nejde rozhodně o "druhé auto", naopak žadné auto už nevlastním a vlastnit nechci, což v téhle společnosti není norma, člověk se tím vyloučí i z možnosti mainstreamového seznamování... je to prostě jen další forma menšinovosti, jen vymezená jinak.

Všichni ekonomové ti potvrdí, že motivací většiny podnikatelů není maximalizace konzumu - tu lze dosáhnout spíš šplháním v korporátní hierarchii - ale snaha o nějakou nezávislost, o svobodu. Ano, k začlenění do nějamé vyšší vrstvy společnosti jsou ty vnější rysy určitě dobré. Ale je to podobné, jako u svobodných profesí - je tam nějaká touha nebýt manageován. Ne mít víc. L

Obecně si myslím, že skutečná motivace hromadění je spíš snaha investovat do tokenů, jejichž cena poroste rychleji, než inflace. Prostě někdy jsou to takové spekulativní investice, sice ten konzum je tam taky důležitý, ale je tam v pozadí takový další proud, který s konzumem ani reálnými potřebami nemá moc společného. Jako tím to neobhajuju, ale třeba ty investiční byty jednoznačně nikdo nekupuje kvůli potřebě hromadit, ale proto, že je prodá, až hodnota doatatečně stoupne. "Kasínový kapitalismus" tímto neobhajuju ale zase lidi jsou ochotni zajít opravdu daleko, aby se nemuseli nechat manageovat kastou managerů (práce samotná problém není... spíš to všechno okolo...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONCKA: ano, já jsem si celkem vědom toho, že jsou tam ty scénáře různé, na druhou stranu daň ve výši cca nájmu je dost overkill (a zrovna ti, kdo by na ní jediní měli, by byli ti spekulanti.. ne nějak dlouhodobě, ale třeba jen na období dost dlouhé, aby se spousta drobných majitelů dostala do problémů a museli byt prodat). Samozřejmě, že řešením by byla regulace, která by se týkala pronajímatelů s významnou tržní silou (developeři, realitky, ostatně část nemovitostí končí v držení bank). Držitel nemovitostí s významnou tržní silou by teoreticky podléhal přísnějším regulacím, než drobní investoři. (ale tohle už v EU leckde je: třeba velký zemědělský podnik nikde nemá nárok na dotace, jen u nás ano...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    QZUZKA: hostely jsou fajn, ale právě asi nepokrývají poptávku? Pokud samozřejmě jde o masivně nabízené airbnb a ne o individuální službu, tak fakt neumím posoudit, nemám zkušenost. Popravdě, často jsou stejné lokality nabízeny na booking.com (což je orientované spíš na ty hotely) i na airbnb. Já fakt nevím, podle mě žijeme v době, kdy finanční tlaky pociťuje stále více skupin, ne jen ty, u kterých to tak říkajíc bylo "tradiční", a říct lidem, ať seděj doma a necestujou, podle mě není úplně fér. Ano, zaregistroval jsem, že původní obyvatelé Mallorcy by nejradši masový turismus zakázali (dřív na něm vydělávali, ale dnes jsou často se hry, protože skupování nemovitostí, apod.). Souhlasím, že airbnb na Mallorce může být důežitý faktor.

Moje debata se ale týkala toho, jestli je to podstatný faktor ovlivňující cenu nájemného například v Praze. Já popravdě, nevím. Ano, z podstaty svojí profese nějak tuším o pár domech v Praze, kolik bytů je obsazených (protože si od nás vezmou Internet), jestli tam majitel pronajímá část bytů jako airbnb, apod. Z těch domů, o kterých něco tuším (což jsou řádově stovky, převážně Praha 6), je velmi častý model ten, že byty patří SVJ, ale stále méně tam bydlí majitelé bytů, ale spíš nájemníci. To je ještě samozřejmě ta lepší varianta, protože trh je pronajatý a tudíž zvyšuje nabídku na trhu a snižuje cenu nájemného.

Počet nepronajatých bytů si (až na naprosté vyjímky) můžu jen domýšlet, asi podle toho, že kolem domu chodím a vidím tam trvale zhasnuto a zatažené rolety. Porovnání tohohle čísla s počtem bytů pronajatých na airbnb mi přijde zajímavé.

Jakkoliv se airbnb někomu může nelíbit a fandí radši drahým hotelům (která potenciálně vytvářejí pracovní místa... uklízečky, údržbáři, číšníci, kuchaři, recepční...), tak já tvrdím, že pronajatý byt je pořád pronajatý byt, někdo ho obývá a přispívá tím k ekonomice města (i když alkoturismus třeba po nějakém čase a v nějakém věku už není ten typ ekonomiky, kterou bychom v našem městě chtěli vidět...). Spekulativně držený investiční byt je.... zajímavá otázka. Vede k takové té otázce "how it is even possible"? A samozřejmě, je to přesně ten typ situace, ve kterém pak vznikají různí nahodilí komunisté, kteří by nejradši srpem ufikli stárnoucím mužům koule a vzali je přitom ještě po hlavě kladivem...
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    btw, to ze muzi vedi o zabijeni si nevykladejte spatne. pokud do osady vtrhne medved, tak to posral a vypneme ho. sorry, bro. a nekdo ho musi vypnout a bude to clovek s nejvyssim testosteronem ktery se uplne s plezirem na toho medveda vrhne jako by na to cekal cely zivot protoze na to cekal cely zivot. protoze tech 30 vterin utkani na zivot a na smrt s medvedem je vic vydatnych nez 80 let utapleho zivota schovavani se za kamenem, a on to vi, protoze je alpha male a mozek mu bezi na plne obratky takze level of insight is super fucking high.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam