• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CHATKONTROLLE 2.0 DURCH DIE HINTERTÜR – Breyer warnt: „Deutschland wird für dumm verkauft – jetzt scannen sie auch unsere Texte und sperren Teenager aus!“ – Patrick Breyer
    https://www.patrick-breyer.de/chatkontrolle-2-0-durch-die-hintertuer-breyer-warnt-deutschland-wird-fuer-dumm-verkauft-jetzt-scannen-sie-auch-unsere-texte-und-sperren-teenager-aus/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GAARQ: tak ono to předávání moci musí probíhat asi jaksi i uvnitř té strany, že... ona vůbec účast v demokratické politice probíhá tak, že je mnoha povolaných, ale málo vyvolených a většina účastníků zjistí, že v jistém smyslu okamžitě prohráli... a že se musí identifikovat ne s tím, že budou exhibovat v někde před kamerou, ale že se budou identifikovat s tím programem, nebo tak něco. S tím se popravdě ne každý je ochoten smířit (a otázka, jestli by nutně měl, že jo...)

Otázka je, kdy a jakým způsobem se v takovéhle struktuře, kterou vnímáš jako nějakého potenciálního "hlídače demokracie", vlastně má někdo cpát do popředí. Případně do jaké role se má cpát. Mě třeba přišlo, že na kameru moc dobře mluvit neumím, texty píšu moc dlouhé a zamotané, no tak bych se mohl zajímat o program. Ale pak jsem zjistil, že o spoustě věcí vlastně moc nevím. Podařilo se mi sem tam nějaké body někam propašovat, ale to už je dávno...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: tak "odboj" je silné slovo... já bych rád zformoval frakci, která třeba jen bude připomínat, že to, co jsme před 15 a více lety navrhovali, je v západní Evropě mainstream - že o překlopení státní správy na Linux, LibreOffice, apod. se snaží střídavě v Evropě města, regiony, země jako Švýcarsko, armády, apod. a že to neprotlačí jen ajťáci a osvícení úředníci zdola, že to potřebuje i politické krytí.

Bohužel, vytvoření takové frakce v Pirátech mi přijde jako snaha zorganizovat stádo koček ("herding cats"). Víceméně je tu dav lidí, kteří si myslejí to samé, nejsou úplně blbí, vnitřně jsou přesvědčeni, že sami by nejspíš byli nejlepšími mluvčími takové frakce, ale jsou jednak líní, jednak nechtějí riskovat, nejsou příliš komunikačně výrazní a spíš na sebe upozorňují drobnými kauzami.

Pro začátek by existenci takové frakce bylo dobré alespoň připustit - bez toho, aby se hledali její konkrétní mluvčí, protože koneckonců, v dílčích otázkách a vůči různým skupinám může být ideálním mluvčím pokaždé někdo jiný.

Použít slovo "odboj" naznačuje, že si vlastně ani neumíš představit, že by šlo dělat něco jiného, než škodit. Já dávám přednost slovu "frakce", protože vnitřně demokratická strana přece bude mít nějaké frakce tak nějak z podstaty věci... nemají všichni stejné priority, stejné motivace, nemůžou být všejednotně unifikovaní...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NIEKT0: ok, no. Ale označit je všechny za nějaké sociální aktivisty, kteří byli vyštváni, je dost přehnané. U některých bych čekal i zájem o návrat, až se zase rovnováha sil posune někam trochu jinam...
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    XCHAOS: cez 200
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VOYTEX: hele, tohle je trošku složitější. Současnou většinu Pirátů bych vůbec neoznačil za "málo sociální". To, že naznačuješ, že nevyslovenou a nepřiznanou dělící čárou mohl být postoj k situaci Palestina vs. Izrael, to je samozřejmě možné, ale označit propalestinské křídlo za "sociální"... inu, takhle se to jeví, ale spíš u lidí s těmihle postoji najdeš často přesvědčení o naprosté nereformovatelnosti kapitalismu, místo ochoty hledat nějaká řešení ve formě v podstatě "levicových" regulatorních zásahů.

Nejsem úplně insider, jen řadový člen, a neznám osobně všechny ty, kdo odešli. Ale velká část těch, co odešli, nebo "sociální" nebo dokonce nějaké "propalestinské" křídlo. Příklad: odešel třeba europoslanec Marcel Kolaja, který neobhájil mandát. Ten se prakticky od začátky a prakticky úplně zabýval otázkou digitálních svobod, bojoval proti chatcontrol, apod. Samozřejmě byl nositelem víceméně "progresivních" hodnot, jako všichni Piráti - ale především byl ztělesněním té teze o právech a svobodách v digitální éře a pomáhal vůbec osvětě o existenci téhle agendy na půdě EP.

Takže odešli různí členové, asi stovka, z různých důvodů, ale paušálně je označit za nějaké sociální (a tedy automaticky propalestinské) křídlo je zjednodušující. Ano, mohlo jít o lidi s většími vazbami na podobné komunity v západní Evropě, kde takový postoj patří k naprostému mainstreamu.
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    XCHAOS: Já taky o některých dobře vím. Občas sem píšu věci i pro někoho konkrétního kdo to tu čte. Dokonce i vím že někdo občas něco vynese a bude to řešit. Jen ať se noví Urválkové namáhají a pátrají. Je to i podpora pro odboj ve straně.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    EL_TOPO: "dělal politiku Pojara a ODS a všichni mu za to až do zrady tleskali"

Ano, psal jsem to vedle behem, pred i po jeho ucinkovani na vrcholu PS, tohle je vetsi problem nez cokoli jineho. Vycentrovancum nevadily Lipovo akce, hodnoty a gumovost, oni je sdileji. Proto vystrnadili socialnejsi kridlo, ktere pred Lipem varovalo uz v r. 2017! Kdo se mylil a osocoval, nema rad dobre proroky, obzvlast ne doma...

V tomto smyslu PS aktualizuje parole KSČ "Radeji se mylit s Tel Avivem, nez mit pravdu s Dublinem, Madridem, Lisabonem,..."

Velci Evropani a humaniste, ti vycentrovanci.
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    Ta Udža k hvězdě Nové vlny Lipovi tu byla? Nejdřív se podle ní nedostal do ODS, tak to do ní vzal oklikou přes zahraničí za Piráty. Kde pak dělal politiku Pojara a ODS a všichni mu za to až do zrady tleskali.

GAARQ
    GAARQ --- ---
    XCHAOS: já jsem minimalista. demokracie by měla zaručit nekrvavé předávání moci, cokoliv nad to je bonus. je to ošemetné v tom, že opoziční strany by se měly dohodnout alespoň na tom, že nechtějí zemi zavléct do propasti. chyby a nesmysly dělají všichni, ale zákeřné lumpárny jen ti, co chtějí demokracii odstranit. stejně mě fascinuje, jak si vždycky ten, co si násilím nebo lumpárnou uzurpuje moc, myslí, že už ji bude mít nafurt. nějak jsem si v historii nevšiml, že by to někomu vyšlo. ale asi dost nafoukaných psychoušů, co si myslí, že oni už systém hekli.

mmch, je rozkošné pozorovat, jak piráty zbytek "demokratické" opozice miluje, jak je ochoten se spřáhnout čert s ďáblem, jenom aby jim nikdo nekoukal pod prsty. asi to dfurt nějak děláte dobře.

CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    XCHAOS: Však já vím.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    EL_TOPO: tak on se po smazanem videu z Hlavaku snazi pusobit mene sociopaticky, ale nevim, na koho to muze fungovat.

Adventní čas a SMRAD náměstka primátora Magistrátu hlavního města Prahy MUDr. Zdeňka Hřiba na svém špacíru Prahou, kde lobuje za “navoněné chlapce” z Penty… | 18. 12. 2023 | Pavel Veleman | Britské...
    https://blisty.cz/art/116702-adventni-cas-a-smrad-namestka-primatora-magistratu-hlavniho-mesta-prahy-mudr-zdenka-hriba-na-svem-spaciru-prahou-kde-lobuje-za-navonene-chlapce-z-penty
    "Když už máte pocit, že nemůže být sociálně a mravně v Praze hůře - vyskočí na vás v adventním čase “zdravice” náměstka primátora Svobody, pana doktora Hřiba, který končí procházkou kolem parku u vlakového Hlavního nádraží Praha - o které se dnes hrají neuvěřitelné mocenské šachy, se slovy:

Tady je SMRAD - a vše dohraje gestem ucpaného nosu. "
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CAIDEL: myslím, že je tu pár členů Pirátů, kteří stranu reprezentují víc, než EL_TOPO, nebudu jmenovat a odhadovat kolikrát :-)

Jinak tohle je v první řadě klub pro voliče, příznivce a vůbec zvědavce, v zásadě klidně i pro umírněné a slušně argumentující oponenty. Členů sem pravidelně chodí méně než 10 a zatím tu nebyla žádná iniciativa, že by chtěli být například vyjmenovaní na nástěnce, nebo tak něco
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    EL_TOPO: Jsi veliký hrdina, nebo co chceš slyšet?

A co jsem já udělal pro Piráty? Jak jsem psal níže, volím je od začátku. Straník nejsem.

Každej předseda jednou skončí, je to jen otázka času.

Já neříkám, že Hřib je svatej tyvole. To jen pokud bys měl problémy s chápáním psaného textu.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    No, Hřib je jistě polarizující figura, to je zjevné, ale když už rozebíráte ty důvody proč ano, proč ne a že by se teda člověk měl řídit i personálními věcmi, tak mi schválně někdo zkuste vysvětlit, proč bych měl volit stranu, kterou tady reprezentuje "milionkrát víc než ty" EL_TOPO.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GAARQ: v českém prostředí je "spílání voličům" taková už docela hezká disciplína a má tradici :-) No ale je to trend i ve světě, polarizace v USA dosáhla míry, která může vyústit klidně i v občanskou válku...

Asi je blbost hádat se mezi sebou, straníci mezi sebou, voliči mezi sebou, i navzájem. Faktem je, že málokdo si nějak uvědomuje, že demokracie není o tom prosazovat nějakou vyhraněnou ideji v co nejčistší podobě, i kdyby to byla idea "nezašpinění se" (což při práci s miliardovými zakázkami prakticky v principu nejde...). Smyslem bylo přesvědčit některé z těch voličů, které volili ANO (a případně možná Motoristy, tam se nějaký venkovský balíci asi nechali vystrašit zákazem spalovacích motorek a cenou povolenek na uhlí...), že jsme lepší varianta. I u voličů SPD by se našel ten mišmaš od Svobodných, nějaká práva zvířat a bůhví co...

Problémů je celá řada. Především regiony nás vnímají jako stranu, která je silná v Praze, a tak nám apriori nedůvěřují. Stejně na tom byla TOPka - to byla v podstatě "KDU-ČSL pro Pražáky", takový Spolek přátel žehu místo katolicismu, ostatně teď to hezky symbolicky podtrhli tím "závěrečným" sjezdem na Olšanech...
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    GAARQ: On je volič? Tváří se jako straník. Tak to jo.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    EL_TOPO: jak moc chytrý je od politika nasírat voliče? ptám se pro kamaráda.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    XCHAOS: tak minimálně aktuálně snad odstavili Blažka ... no, tak správně by ta věta měla znít: "konečně už po tolika letech odstavili Blažka" (a kdyby se neprovalily bitcoiny, tak tam Blažek sedí furt dál)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam