• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    XCHAOS: Vona ta podpora digitalizace je taky něco co souvisí s nástupem internetu a milenialy. U mladších generací bude digitalizace a pozdějc i AI už automatická záležitost generace jejich rodičů a módní bude u spousty mladých být offline. Takže tady je otazník zda se držet strategie z roku 2009, nebo udělat update.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    At that point, AI alone could consume as much electricity annually as 22% of all US households.... it’s estimated that training OpenAI’s GPT-4 took over $100 million and consumed 50 gigawatt-hours of energy,
    https://www.technologyreview.com/2025/05/20/1116327/ai-energy-usage-climate-footprint-big-tech/
    (pokud vás zastaví firewall, zkuste anonymní okno browseru)

Takže já si osobně myslím, že postoj PA vůči AI by měl být negativní právě skrze tu spotřebu energie. Jsou tam i jiné argumenty, ale ty jsou těžce subjektivní (ano, lidi zblbnou, ale to zblbnou i bez AI, když budou čučet na blbosti vytvářené živým youtubery, takže nakonec je to skoro jedno...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (něčem).

Jinak formulovat bod digitální agendy pro tu Progresivní Alternativu v Pirátech by mi přišlo pro mě asi jako správný směr. Všímám si poděkování u příspěvků na fóru, že s těmito lidma minimálně v něčem mám stejné názory.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAKROUSEK: je hezký, že sem přicházíš s čísly, ale jaký use case přesně popisují? nad jak velkým vzorek datem - nad obecným? Mluvíš obecně, ale ty modely jsou popsané parametry.... nad kolika tokeny to trénovali, kolik jich smíš mít v té query, jak velké "okno" pro generování dotazu ti poskytnou... Jednou natrénovaný model můžeš pustit i na PC s grafickou kartou... na ničem takovém bys ho přitom trénoval poměrně nekonečně dlouho.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    XCHAOS: Aha, tak training spotrebuje 10^6 vic energie, nez jedna query. Takze jakmile dosahne query 1 milionu (coz treba u ChatGPT je kazdych 30 sekund), uz to je vyrovnane. Cili jsem nekecal, za rok spotrebuje ChatGPT milionkrat vic energie na zodpovidani dotazu, nez na training.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAKROUSEK: hele, nejsem si jistej, ty dotazy pak zase nejsou tak odlišný od běžnýho používání Googlu či socsítí...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    XCHAOS: Nejde o trenovani AI, to je nic proti tem dotazum.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONCKA: jako klidně i tady. Já určitě nemám problém s "Razantní snížení emisí skleníkových plynů - Nezávislost na fosilních palivech", ale na rovinu je potřeba říct, že pokud budeme blbnout s AI, tak se tohle nepovede (jasně... sezónní trénování AI pomocí přebytků ze solárů, to by bylo krásné...)

Jednak bych klidně body Progresivní alternativy diskutoval v tomhle klubu. Na rozdíl od vyznání "skalních voličů", kteří ale nedokáží uvést jiný argument, než do jisté míry vybájená "čistota a neposkvrněnost" Pirátů (do které se zase měl obrovskou potřebu strefovat DANYSEK, takže na to dostal vlastní klub, dokonce :-) se domnívám, že nějaká základní mravní integrita politika by měla být samozřejmostí, zredukoval bych to na to, o čem mluví Hřib a Nová vlna: tedy alespoň nebýt trestně stíhaný (zase účelově obvinit z něčeho jde skoro každého, já určitě občas přecházím na červenou, třeba... ale některá obvinění fakt nejsou "účelová" a lidé, hledající beztrestnost např. skrz poslaneckou imunitu v politice podle mě nemají co dělat...)

Ten program Progresivní alternativy bych ale probral. z členů je tady KEDRIGERN, který přednáší na OpenAltech a FOSS a otevřená kultura je mu blízká... já jsem v tomhle ohledu spíš dlouholetý Brouk Pytlík, ale třeba se angažuju v tomhle [Mastodon 🐘 / Fediverse - decentralizovaná sociální síť / #joinmastodon] ... např. o data retention něco vím, protože v oblasti poskytování Internetu podnikám, otázka je, jak to přetavit na politický program....

Asi bych rád, aby "strategická autonomie" nevnímala jako nějaká "pravicová agenda", ale aby třeba v otázce IT skutečně byl kladen důraz na to, že digitalizace bude pojatá otevřeně a ne, že všechno outsourcujeme americkým firmám a poběží to na čínském hardwaru. Microsoft je špička ledovce, Evropa potřebuje náhradu za v podstatě všechny velké americké technologické firmy...
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    XCHAOS: tohle asi pošta
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONCKA: v podstatě si vypíchl problém, který s tím je: je to vlastně podobný problém jako má Nová vlna, akorát z něj zmizela digitalizace všeho, ale zmínka o nějakém soukromí jednotlivce nebo naopak otevřeném či free software tam není žádná. Neříkám, že taková strana by neměla být potřeba, jenže tohle je program toho, co mělo vzniknout sloučením zbytků Sociální demokracie s levicovými alternativními stranami, místo aby zabředli do toho hnoje se Stačilo...

V zásadě s těmi oligarchy to cítím podobně, ale nevím, jestli to dávat na první místo. Ve skutečnosti větší problém můžou být střední mafiáni, kteří dřív uměli chodit v dotacích a teď jsou vyšachováni, a ti se můžou "oligarchy", kterých je z definice jen pár, cítit ohroženi i více, než běžní lidé, kteří jsou jim zcela vzdálení... Obecní byty, jasně: ono je to vlastně jediné skutečně tržní řešení, které nevyžaduje přímou regulace a které chce působit skrz to, že na trh vstoupí i jiní hráči, než soukromí.

V zásadě si tam vypíchli legalizaci psychotropních látek, ale jinak z původního programu tam není nic. Progresivismus znamená zjevně pro každého něco jiného. Piráti už nemají jedinou zmínku o copyrightu, transparentnosti, otevřeném softwaru, apod. Je to možná lepší, než Nová vlna, která akorát zdigitalizuje všechno, aby to bylo "pohodlné" a Zandl bude machrovat o AI - ale je to taky docela málo. Já bych před AI spíš varoval a nechtěl bych, aby EU tu bublinu financovala. O tom není nikde ani zmínka...

Vlastně moje frakce je asi fakt nějaká "staropirátská", akorát v původní Pirátech bylo hodně lidí, se kterými jsem si taky neměl moc co říct a to už jsou srozumitelnější i vlnaři a "progresivisté". Vlastně mám pocit, že oba směry, které převládly, tedy kariérní politikaření bez nějaké výraznější příchuti vs. přebírání témat ze zahraniční, kde je situace jiná.

"Zdravotní a sociální péče dostupná každému" u nás na rozdíl od USA skutečně je. Její financování má ale nějaké důsledky, které pro sociálně vyloučené jedince většinou znamenají první krok směrem přes okraj, exekuce nezaplaceného zdravotního pojištění, apod. Prostě kopírovat agendu z jiných kulturních okruhů u nás nemá smysl...
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    XCHAOS: existuje frakce "levého" křídla https://progresivnialternativa.cz/ pokud ti to není proti srstí tak za připojení tématu digitálních svobod imho nikdo proti nebude
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    FRK_R23: v OICT mas politickych nominantov v dozorcej rade (za piratov zmuda, adamec, beranek), a Mazur je ako radny s gesciou IT tiez pirat. V minulom obdobi mali pirati v DR OICT vacsinu, teraz ju uz nemaju.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    EL_TOPO: K té tiskové zprávě ICT, já tam teda Hříba nikde nevidím.

Vedení společnosti - O nás | oict.
    https://operatorict.cz/o-nas/vedeni-spolecnosti

Kdo z vedení je z Pirátů? Ta jména mi nic neříkají.

Ty ale opět naznačuješ, že nějaká tisková zpráva je stanovisko Pirátské strany. A to je přesně to, o čem tady celou dobu mluvím.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    EL_TOPO:Tyvole teď uplně nevím, kdo si tady z koho dělá prdel. Vážně se ptáš, proč si to myslím? Já nevím, možná si to myslím proto, co tu neustálě ventiluješ, jakej slovník používáš a jaký zdroje linkuješ.

Ale žij dál ve svých iluzích :D

Tyvole chvilku jsem si myslel, že si dospělej kluk. Ale ty jsi jen takovej zhrzelej zastydlej puberťák, kterej si jenom myslí že je dospělej :)

Tak pa, pejsánku :*
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    FRK_R23: Proč myslíš že chci něco vytahovat na Piráty? :D
    Tohle tě jinak nechává chladným, ano? To není super. EL_TOPO
    To by skuteční Piráti nikdy nepodepsali, memorandum se Zajíčkem, rok po tom vyhození z vlády.
    Ale žij dál ve svých iluzích že vlna dělá věci dobře, pokud je ti v nich taky dobře.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    Krtek linkuje super.cz a konspiratik Voytex linkuje blisty. Jestli je tohle to nejhorší, co jste dokázali na Piráty vyhrabat, pořád mi to přijde jako výhra.
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    XCHAOS: Frakce zní lip, dobře.
    Ono těžko myslet na nějaké Linuxy, když i magistrátní vlajková loď Pirátů OICT právě připravuje spolupráci s Hospodářskou komorou a Zdeňkem Zajíčkem. Takže zase ICT unie a velké molochy. Snaha kdysi byla, ale vyhrávají prachy a dopadne to jako vždycky.
    Praha, Operátor ICT a Hospodářská komora ČR rozjíždí spolupráci na projektu SPACE, prostor pro inovace - Novinky | oict.
    https://operatorict.cz/novinky/praha-oper%C3%A1tor-ict-a-hospod%C3%A1%C5%99sk%C3%A1-komora-%C4%8Dr-rozj%C3%AD%C5%BEd%C3%AD-spolupr%C3%A1ci-na-projektu-space-prostor-pro-inovace
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CHATKONTROLLE 2.0 DURCH DIE HINTERTÜR – Breyer warnt: „Deutschland wird für dumm verkauft – jetzt scannen sie auch unsere Texte und sperren Teenager aus!“ – Patrick Breyer
    https://www.patrick-breyer.de/chatkontrolle-2-0-durch-die-hintertuer-breyer-warnt-deutschland-wird-fuer-dumm-verkauft-jetzt-scannen-sie-auch-unsere-texte-und-sperren-teenager-aus/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GAARQ: tak ono to předávání moci musí probíhat asi jaksi i uvnitř té strany, že... ona vůbec účast v demokratické politice probíhá tak, že je mnoha povolaných, ale málo vyvolených a většina účastníků zjistí, že v jistém smyslu okamžitě prohráli... a že se musí identifikovat ne s tím, že budou exhibovat v někde před kamerou, ale že se budou identifikovat s tím programem, nebo tak něco. S tím se popravdě ne každý je ochoten smířit (a otázka, jestli by nutně měl, že jo...)

Otázka je, kdy a jakým způsobem se v takovéhle struktuře, kterou vnímáš jako nějakého potenciálního "hlídače demokracie", vlastně má někdo cpát do popředí. Případně do jaké role se má cpát. Mě třeba přišlo, že na kameru moc dobře mluvit neumím, texty píšu moc dlouhé a zamotané, no tak bych se mohl zajímat o program. Ale pak jsem zjistil, že o spoustě věcí vlastně moc nevím. Podařilo se mi sem tam nějaké body někam propašovat, ale to už je dávno...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam