HONCKA: v podstatě si vypíchl problém, který s tím je: je to vlastně podobný problém jako má Nová vlna, akorát z něj zmizela digitalizace všeho, ale zmínka o nějakém soukromí jednotlivce nebo naopak otevřeném či free software tam není žádná. Neříkám, že taková strana by neměla být potřeba, jenže tohle je program toho, co mělo vzniknout sloučením zbytků Sociální demokracie s levicovými alternativními stranami, místo aby zabředli do toho hnoje se Stačilo...
V zásadě s těmi oligarchy to cítím podobně, ale nevím, jestli to dávat na první místo. Ve skutečnosti větší problém můžou být střední mafiáni, kteří dřív uměli chodit v dotacích a teď jsou vyšachováni, a ti se můžou "oligarchy", kterých je z definice jen pár, cítit ohroženi i více, než běžní lidé, kteří jsou jim zcela vzdálení... Obecní byty, jasně: ono je to vlastně jediné skutečně tržní řešení, které nevyžaduje přímou regulace a které chce působit skrz to, že na trh vstoupí i jiní hráči, než soukromí.
V zásadě si tam vypíchli legalizaci psychotropních látek, ale jinak z původního programu tam není nic. Progresivismus znamená zjevně pro každého něco jiného. Piráti už nemají jedinou zmínku o copyrightu, transparentnosti, otevřeném softwaru, apod. Je to možná lepší, než Nová vlna, která akorát zdigitalizuje všechno, aby to bylo "pohodlné" a Zandl bude machrovat o AI - ale je to taky docela málo. Já bych před AI spíš varoval a nechtěl bych, aby EU tu bublinu financovala. O tom není nikde ani zmínka...
Vlastně moje frakce je asi fakt nějaká "staropirátská", akorát v původní Pirátech bylo hodně lidí, se kterými jsem si taky neměl moc co říct a to už jsou srozumitelnější i vlnaři a "progresivisté". Vlastně mám pocit, že oba směry, které převládly, tedy kariérní politikaření bez nějaké výraznější příchuti vs. přebírání témat ze zahraniční, kde je situace jiná.
"Zdravotní a sociální péče dostupná každému" u nás na rozdíl od USA skutečně je. Její financování má ale nějaké důsledky, které pro sociálně vyloučené jedince většinou znamenají první krok směrem přes okraj, exekuce nezaplaceného zdravotního pojištění, apod. Prostě kopírovat agendu z jiných kulturních okruhů u nás nemá smysl...