• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý trolling a flamewars patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán a účastníkům hrozí ban. Ban hrozí i za hrubé porušení netikety (výhrůžky, apod.).
    Homepage - www.pirati.cz | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    HONCKA: No jasný, já pracuju z domu, v rámci pracovní pauzy si vařím (sobě i pro rodinku) a pohyb mám při venčení psa:)

U studia beru občasné dojíždění jako součást hobby, ale jezdit jako kámoš každej den z HK někam k Ruzyni, to bych velmi přemýšlel, zda mi půl mega za to stojí.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    DOCKINEZ: je to tvoje volba tvůj kalkul, ale v zájmu obyvatel prahy je prostě tenhle pendlovací provoz omezit
    S časem máš pravdu proto pracuju 1,5km pěknou procházkou od baráku, chodím domu i na oběd a spojím příjemný s užitečným a cestováním do práce udělám i něco pro zdraví, platově jsem šel sice dolu, ale jak říkáš čas si nekoupíš.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    BLOWUP: Má to řešení, nevím co děláš za profesi, ale pokud jseš kancelářskej, tak fakt není žádný důvod pro to aby člověk musel bejt 5 dnů v tejdnu v kanceláři.
    Já jsem taky mimopražský, pořídil jsem si rodinu a než abych denně dojížděl, tak jsem si radši práci zařídil tak, abych dojíždět nemusel. Prachy člověk vždycky nějak splaší, ale ten čas s dětma ti nikdo nevrátí.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    HONCKA: No jo, ale koleje mi nejedou od baráku, takže MHD, přestupy, vlak, přestup na metro, cesta metrem + závěrečná chůze z Kulaťáku na fakultu. To se nasčítá.

A když pak sečteš i cenu jízdného, tak jsi na tom s naftou plus minus stejně, ale časově mrtě v plusu.

A promrhaný čas si nekoupíš za žádné peníze.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    DOCKINEZ: tak to holt zaplatíš
    BTW co ti to trvá 3hod? rychlík Hradec - Praha je cca hodina a půl
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    DOCKINEZ: a? to sis akorat prihodil k tematu svych 5cents, Xchaos s temito pojmy neoperuje a nejspis je ani nezna.

zato operuje s (skoro!!!!) rovnici Normalizacni prostredi 70+80's je shodne s prostredim nadnarodnich korporatu a zaroven je soucasna zapadni spolecnost v totoznem upadku, jako byla ta normalizacni a pozna se to tak, ze ty udajne symptomy toho totozneho upadku jsou naprosto rozdilne (nasleduje priklad tech symptomu, ktere se asi maji k necemu vztahovat, k necemu, co je v textu predtim)

a me tyhlety bezobsazny zvasty nebetycne serou. nejsou opreny o vubec nic, nez dojem z nakyho udajnyho hlasu, co nekdy prichazi, ale servirovany jsou s jistotou profesora vysoke skoly financni a spravni.

pritom to jsou naprosty sracky, akorat vyexcitovany aktualni dojmicky, ktery honem honem musej ven (asi jinak hrozi celkova sepse..), poslepovany obratama typu "mozna si vzpominam, ze nekdo neco durazne nepoprel.."

jak ten robot z Neuromancera, kterej na smetisti sebere 7 nahodnejch veci a da je do krabice, ale spouste lidi to prijde hrozne symbolicky a hluboky, ty jeho dioramatka a vzdycky nad sebevetsim nesmyslem nekdo udela Jéééééé!🥹
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    KEDRIGERN: vsak se i v Praze dockate :)

Nikdo netvrdi ze jezdit autem je levny, ale ceny za najemny pokud vim u vas rostou stejne jako vsude jinde a pokud nekdo je treba takovej idealista ze si poridi rodinu, potrebuje timpadem vetsi byt a nechce travit denne tri hodiny dojizdenim, je auto najednou tim nejlevnejsim resenim. Vidim to ve spouste pripadu kolem sebe, me se to az tak netyka protoze mam vyhrazenej parking tri metry pred dverma do kancelare.

Na tom celym je hloupy, ze ten problem v podstate nema reseni, ty faktory pracujou proti sobe. Jediny co by dlouhodobe fungovalo je rozvoj decentralnich pracovnich prilezitosti, ale i to je mozny jen ve vyjimecnych pripadech. Firmy se usidlujou tam, kde najdou dost personalu a kde jim urady vyjdou vstric treba na danich, a to se halt deje presne tam kde chudy lidi uz na to bydleni nemaj.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    HAR4NT: korporátní kultura už dávno není jen a pouze za ucelem financniho zisku, to bys beznadějně zamrznul někde u Friedmana.

Zkus zagooglit věci jako CSR, ESG, corporate citizenship atd.

Je to docela velká věc.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HAR4NT: hele, já vůbec nevím, jestli se třeba já chci hlásit ke stejné kultuře, jako ty, když tě tak čtu :-)

Spousta lidí ke korporátu vzhlíží, já ne. Je to prostě taková banda podobná všem předchozím bandám - v tom, že některý jen "dělají práci a říkají si za ní peníze", jiný reálně intrikujou... obecně asi problém je, že většina evropských startupů sní o tom, že je koupí globální peníze. A pak je evropský korporát (asi třeba ten Orlen), vlastně semi-státní firmy. Já ale uvnitř ničeho takovýho nikdy nepracoval, v podstatě, takže se jen můžu domýšlet, jak to funguje. Otázka je, jak jsi na tom ty: když tím tak pohrdáš, tak si v tom taky vlastně asi nepracoval, tak odkud máme ty informace jako čerpat... ze sitcomů?
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    XCHAOS: hmmm, ahaaaa, tak ony 'se objevuji hlasy' jo??, jak to v praxi vypada, najednou se ti zjevej v hlave vsechny naraz, nebo nasajes nekde nakou totalni picovinu, zkopirujes ji na nyx a uz jsou ty hlasy dva, ty a Babis, co?:)))

ja durazne zadam, aby kdejakej nemytej neumetel nehovoril o kulture, ke ktery se hlasim, te zapadni, jakozto o necem, co je shodne s tzv korporatni kulturou, tedy 'kulturou' nesourodych spolecenstvi bez predchozich vyznamnych nazorovych ci hodnotovych pruniku, zformovanych jen a pouze za ucelem financniho zisku.

takovej defetistickej flagelantskej paskvil bych cekal spis od SPD, AfD, MOTOdegenu a podobnyho ksindlu, rozhodne ne od nekoho, kdo se povazuje za de facto genia loci tech uplne nejpuvodnejsich a nejotevrenejsich piratskych fórumů
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    HONCKA: Když jedu do Phy na fakultu z Hradce, mám to od baráku do Dejvic za hodinu a čtvrt (ve všední den o čtvrt hodiny víc).

Když pojedu MHD a vlakem, bude mi to trvat 2,5 až 3 hodiny. To celé 2× pro cestu tam a zpět.

Ten časový rozdíl už je pak docela významný.

Aby nebyla mýlka: vlakem jezdím rád, navíc ve vlaku můžu pracovat nebo se připravovat na studijní věci. Ale když jde o čas, tak auto vede.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    BLOWUP:
    1) Na spoustě míst přibývají PP, ale mnohem pomaleji než přibývají auta. Třeba Praha 7 za současného vedení přidala dost míst ukrojením některých pruhů velkých silnic. Nějaká místa zmizela ve prospěch stromů. Ale fakt není problém počet PP.
    2) Chudý člověk, který umí počítat, nepoužívá auto. Jasně existují případy, ale prostě člověk z Kralup, Berouna apod nepotřebuje jezdit autem ve většině případů. Auto je dosti drahý koníček.
    3) Ano, nový byt nejspíš bude stát ze začátku víc. Po pár letech z něj bude již starší byt a bude stát obvyklou cenu. Důležitý je opět počet - čím víc bytů, tím větší nabídka.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    BLOWUP: kdo nutí ty lidi jet až do Prahy? ze všech stran do Prahy vedou koleje, tak klidně můžou nechat auto u nádraží
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    XCHAOS: u nas je momentalne videt hlavne to, ze rudozeleny mesta proste likvidujou moznosti parkovani, kazdej rok tisice PP. Diskutujou se i moznosti road pricing, ale pokud vim tak to zatim nikde neni v provozu. V podstate je oboji ale hlavne filtr na chudy: kdo ma penize, ten jakykoli z techhle opatreni muze ignorovat, trefi to jako obvykle ty kdo na to auto jsou odkazany protoze si treba nemuzou dovolit bydlet tak aby ho nepotrebovali.

V tom se to ale nelisi od jinych dobre minenych opatreni: napriklad veskery snahy o zahusteni bytovy vystavby v konecnym dusledku pokazdy vedou k vyhaneni lidi ktery si novy byty nemuzou dovolit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BLOWUP: ano, ale chce to spíš P+R zadarmo k MHD, než naopak. Parkování okolo Prahy stojí v rozmezí 100-200 Kč za 24h a to už lidem za tu půlhodinu v zácpě zřejmě stojí. Navíc jsem to sondoval a není to tím dražší, čím víc v centru, ale naopak: protože ta MHD ve špičce zaručuje vyhnutí se zácpě.

Cesta k odstavení aut je zaparkovat je přímo v těch satelitech, kde PID tarif stojí 50-100 Kč a nějak zařídit odstavení zadarmo. Nakonec by to bylo levněnší, než předělávat Prahu na dálniční křižovatku spojenou s parkovištěm.

Nejlepší by bylo fakt těm lidem platit za to, že se do Prahy vůbec srát nebudou. Normálně monitoring SPZ - a vyplácet bonus těm, co hranice Prahy vůbec nepřekročej ;-)))
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    XCHAOS: to jsme tu taky vyzkouseli, nekdy v osmdesatkach. Dokonce byly bundle ze ta mhd byla k P+R zadarmo. Nefungovalo to.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: tak to jízdné kreje tak malou část nákladů, že funguje spíš jako průzkum, kolik lidí signalizuje, že MHD fakt vážně potřebuje...

Bundle jízdného s dalšíma službama, jako třeba parkování, mi přijde cesta. P+R k lítačce zdarma, aby nikoho normálního nenapadlo se srát s autem do centra...
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    EL_TOPO: A ještě by se ušetřilo na revizorech :D
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    V Hlídači státu má DPP v roce 2026 smlouvy za 122 miliard. Za jízdné měl v roce 2025 zisk třeba 5 miliard. Jako ty vole, to mi neříkejte, že to jízdné nejde zrušit. Jsou to drobné. Že by byla MHD víc narvaná není argument, to je i teď :D Zas se z průkopníků nových odvážných řešení staly tupé pravicové myši stejné jako ODS a ti ostatní.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    EL_TOPO: Doma budes sedet, uz ses narajzoval dost. 15 minutove mesto, prece!
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    To ty sny o dopravě zdarma hezky dopadly. Už teď ty jízdenky po zdražení stojí pálku. Všichni asi mají jezdit autem, nebo nevím.

Zdražit roční kupón, zrušit slevy seniorům. Ceny jízdného v Praze se musí zvýšit, ukazuje Dopravní plán - Zdopravy.cz
    https://zdopravy.cz/zdrazit-rocni-kupon-zrusit-slevy-seniorum-ceny-jizdneho-v-praze-se-musi-zvysit-ukazuje-dopravni-plan-286543/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam