• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý gaychat patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán.
    homepage - www.pirati.cz | twitter - 
    @PiratskaStrana | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    NIEKT0: Patrick na to celkem jebe, ale Bláhovi schválilo RP osobnostní kampaň https://redmine.pirati.cz/issues/46932
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    STAROJDA: Mně taky nevadí. Ale tohle už není jen o něm. Z Votápka se stal další symbol toho jak mají Piráti fungovat a jak se uvnitř všechno řeší. Už jsem to sem psal. Jestli je nevinej, tak si teď vyžere to že velká část Pirátů chce rebelovat proti Nové vlně a že novináři hledají před volbama špínu a kontroverzi na jakéhokoliv kandidáta.
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    odjinud:
    To co Piráti teď jedou je čistý marketing. Odborníci, skuteční odborníci, ze strany odešli a teď tam jsou lidi, kteří udělají cokoliv pro to, aby si udrželi svůj mandát, ne aby prosadili nějakou agendu. Nemáš tam státníky, ale kariéristy, není to poslanecký klub 17-21, ti lidi jsou pryč. To že bych to nehodil Pirátům, tak progresivní politice neškodím, nýbrž ji dám možnost, aby se mohla vrátit a nepodporovat potěmkinovu vesnici. Kdybych viděl, že se Piráti někam posunujou, budiž, ale jedou ve stejném kruhu. Najdou nějakou zástěrku pro své neúspěchy, Janku, otevřené fórum, a zamaskujou tím své problémy, a ti kteří ty problémy skutečně způsobují jsou stále v čele. Nebudu tohle kolo pořád podporovat.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    GAARQ: Já ho v televizních vystoupeních sleduju. Sleduju ho i na Xku. A za mě je dost dobrej. To je přesně ten důvod, proč mu jako volič fandím. Doufám, že ho Piráti neodvolají.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    NIEKT0: To je zas problém novinářské scény. Nikoho nezajímá program či oficiální stanovisko. Všechny zajímají jen citace dostatečně známých jmen nebo hloupé citace těch méně známých jmen. Takže se denně dozvídáme, co si myslí Kalousek (dnes mimo politiku), ale o běžných poslancích (200+81 lidí) se člověk nedozví téměř nic. A pak se vždy dozvíme o nějakém lokálním politikovi, co udělal úlet. Při tom o tom bychom se celostátně měli dozvědět třeba až když strana jeho úlet neřeší.

Takže se neustále dočítám, že Piráti vlastně chtějí vystoupit z NATO, protože Ivan před lety upřímně řekl, že v době jeho mládí a naprosto odlišné geopolitiky to viděl jinak... NATO máme doslova ve stanovách.

Jasně, že je lepší i přesto se vyjadřovat, ale poněkud mi to připadá jak větrné mlýny :(.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    LEON_KOWALSKI: a nepěstoval si bibi orwellovsky hamás štědrými příspěvky a tolerancí jako permanentního nepřítele, jako záminku pro svou politiku - nelegální osady, atp.?

jsem líný to teď hledat, ale dokladů o tom je dost. a soustředit se na jednu událost v jejich řetězci je ošemetné, viz třeba události předcházející jak WW1, tak i WW2.

upřímně mi jsou zelení také šumák, klasicky, jsou mezi nimi dobří i mizerní lidi, ale víc mě štve pirátská věrchuška, než těch pár zelených na kandidátkách. a pokud to s nimi piráti projedou na kroužkování, je to jenom dobře, buď se poučí nebo skončí. někdy je třeba ten poštouch k jednání silnější.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ty jo, jako ne možná majitel klubu, ale jeden z moderátorů, vyhlašuju: běžte s Hamásem a Gazou do [Izrael x Arabové, Palestina, Židé...]

Nemyslím, že Piráti, ať už mají jakékoliv chyby, jsou stranou tohoto konfliktu a že se o tom konfliktu rozhodne v těhle volbách... vyjadřují se k tomu těžší váhy, a stejně marně..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LEON_KOWALSKI: jo. a Progresivní Česko měla být trochu širší koalice, než jen teďka ten fragment Piráti - Zelení. Ona kdyby nebyla, tak nejspíš Zelení půjdou s tím Voltem. Ono všechno má nějakej důvod.

Nikdo se nezavděčí všem. Volat po nějaké všejednotě je zejména problematické od lidí, kteří ani nejsou schopni nějaké sebereflexe (např. volič, který si není schopen přpustit, že jeho preference v dané menšině představují asi 5% té menšiny). Co potřebujeme vymýšlet, jsou životaschopné kompromisy.

Všichni, kteří tu nadávají na Piráty, si musejí znovu ujasnit, jestli je pro ně větší zlo Babiš, Spolu, nebo jestli jsou "proti všem". Tyhle priority každý interně cítí. Velkým paradoxem je, že ti, kteří volají po naprosté jednotě, podle mě skončí u toho Babiše. Ten už jednotu bude umět nařídit, že ano. Zbytek, který si umí připustit, že zcela jednotní nejsme může začít diskutovat. V čem jsou rozdíly? Které zájmy máme stejné? Které rozdílné? To je ta demokracie, totiž...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LEON_KOWALSKI: no, koalici Progresivní Česko chtěl Peksa, ale radši ho kvůli tomu vyštvali ze strany.

Ano, můžu ti potvrdit, že i mezi členy, kteří zůstali, jsou tací, kteří sloučení se Zelenými pokládají za řešení. Já jsem opatrný, protože jsem se o Zelené zajímal už asi 10 let předtím, než vznikli Piráti. (hostoval jsem jim třeba první webstránky, když jsem za nimi přišel, tak víceméně nevěděli, co to Internet je...). Fakticky nevím, jestli bych chtěl být ve společné straně třeba s Matějem Stropnickým, ale to neznamená, že u Zelených nejsou a v průběhu let za ně nekandidovali velmi zajímaví lidé. Jenže právě z toho důvodu, že jsou zajímaví, tak nejsou dobří politici a prostě ty výsledky to nemá.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LEON_KOWALSKI: My ale nejsme plnotučná koalice se Zeleými. Odsouhlasila to jen asi půlka krajů. Je matematicky nemožné, aby získali víc mandátů, než Piráti, jako v případě PirSTAN. Taková sestava by nepřekročila 5%.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    XCHAOS: Dokonce tehdy to tak před volbami nevycházelo ani v nejdivočejších průzkumech - jen těsně jsme v nich atakovali hranici 5%, finální výsledek byl obrovské překvapení...
    ... ale voliči vám věřili a proto jste byli třetí nejsilnější. byli jste Piráti se svým programem, který stál za to, s tématy, ke kterým mohl člověk říct "jo, jděte do toho".
    To jste prošustrovali.
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    XCHAOS: Portlík je malej pražskej Blažek a stínovej primátor. Jednou na něj věci prasknou a Piráti budou zas brečet že s ním byli kamarádi.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Eh, no ok, podle někerých průzkumů jsme měli až 15%, ale podle jiných to zase nebylo ani těch 5 a nejčastější předpovědi se podobaly těm letošním:
    Předvolební průzkumy k volbám do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky 2017 – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99edvolebn%C3%AD_pr%C5%AFzkumy_k_volb%C3%A1m_do_Poslaneck%C3%A9_sn%C4%9Bmovny_Parlamentu_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky_2017#2017

Co takhle výsledek z roku 2017, ale s tím procentem a půl od Zelených? dobře, kandidují v půlce krajů, takže spíš půl procenta. Ale stejně...

Ok, to, že v Pirátech vyhrálo křídlo, v podstatě zodpovědné ne za PirSTAN koalici jako takovou (na tu tehdy vsadila většina členů, i já), ale za její chybnou implementaci (hloupá kampaň, která identitu Pirátů naprosto upozadila, program, který s Piráty neměl nic společného, špatná sázka na to, co znamená podíl kandidátů na kandidátních listinách, apod.), to je samozřejmě slabina.

Udělat z Ivana Bartoše obětního beránka, který jakože odstoupil až když ho vykopli z vlády... no nevím. Jako je fakt, že u vládních stran na Západě je běžné, že když vláda není vnímána jako úspěšná, tak premiér, i když nepodá demisi, už stranu do dalších voleb nevede (z toho se nepoučila ODS a Fiala, a podle toho volby nejspíš taky dopadnou). Demokratické zvyklosti západoevropských zemí, kde fungování demokracie nebylo přerušené na tak dlouhou dobu jako u nás, by určitě stálo za to mít nastudované... (naopak americký systém je natolik vzdálený evropskému právnímu státu, že snažit se ho nějak sledovat a chápat je dobré spíš pro politology a amerikanisty a pro nás je to dost matoucí, protože jsme vhodně jiné situace se vším).

Obecně... nevím. Začněme tím, jestli mělo "křídlo", narychlo zformované kolem Lukáše Wagenknechta, skutečně šanci na lepší výsledek ve volbách, než Zdeněk Hřib. Co doopravdy někdo může vytáhnout na Zdeňka Hřiba za 8 let jeho působení na magistrátu? Jaká rozhodnutí mohl osobně ovlivnit, když o všem se tam hlasuje (i v těch dozorčích radách) a Piráti nemají žádnou zvláštní většinu?

Jisté je, že primátor byla spíš ceremoniální funkce (jak se teď ukazuje na tom Svobodovi za ODSku). Primátor má v radě jeden hlas jako všichni, není to žádný předseda vlády, spíš prezident. Podepisuje to, co mu rada odhlasuje, že má podepsat, ukazuje se tam, kde se má ukázat. Předseda vlády je výrazně více exekutivní funkce, a nelze čekat, že napochoduje na povolební vyjednávání ve stylu "buď budu premiérem já, nebo koalice nebude". Tohle množství arogance by sice bylo zábavné sledovat a určitě spousta voličů v to tajně doufá (ne, že by Hřiba milovali, ale protože je štvou ti ostatní) - ale silně pochybuji, že to takhle bude.

Jinak dá se vždycky říct, že dostatečné množství osobností s přístupem "bez nás to nebude" znamená, že něco nebude. To je obecné riziko tvorby jakéhokoliv konsentu.

Pokud se do sněmovny dostaneme (stát se může ledacos, já osobně čekám v případě odvolání VV tak 9%, s ním tak 7%, trefit se na přesných 5% skoro nejde, vzhledem k velkému počtu krajů, kde zisk mandátu vyžaduje kolem 10% hlasů), tak existují tři scénáře (s větvením na Babiš/Spolu):

1. Účast ve vládě. Je možné, že řada voličů ji nechce. Pokud ano, je víc voličů, pro které je nesnesitelná účast na vládě Spolu, nebo účast na vládě ANO?
    2. Tolerance vlády. Tedy strategie Okamury a komunistů v roce 2017. Teoreticky se strana neušpiní, ale může si klást určité ultimativní požadavky, např. legislativní (?) rozpočtové (?).
    3. Opozice vůči vládě, tedy hlasování proti důvěře, za všech okolností.

Zajímalo by mi, kdo ze zdejší "wannabe neregistrovaných příznivců" či "potenciálních či bývalých voličů" by prefereval který ten scénář. Celkem jich je šest (i ta opozice může být podle toho, jestli je to opozice vůči Babišovi či vůči Spolu, tedy jestli je to hlasování s ODS nebo hlasování třeba s Babišem, Okamurou, a dalšími). Můžeme si je označit třeba 1S (účast ve vládě Spolu), 1A (účast ve vládě ANO).

Takže ze scénářů 1S, 1A, 2S, 2A, 3S, 3A zkuste vyjmenovat všechny scénáře, které jsou pro vás ve volbách přijatelné (dá se očekávat, že jsou to současně scénáře, u kterých zvažujete, že byste Piráty přeci jen volili)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    XCHAOS: Hele, aktuální vláda je co do utahování šroubů, lhaní, pokrytectví atd. atd. doslova Babiš 2.0.

Doslova jediný, co jí přičítám k dobru, je postoj k Ukrajině. Ale to je k**va málo.

A k tomu všemu Piráti svítili.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    Na druhé straně, co by ne? Piráti se můžou nově profilovat jako strana, co umožní slabým a ještě slabším stranám, vyšplhat po Pirátských zádech na vrchol a Piráty nechat pod sebou. Akorát si nejsem jistej, jestli je to z dlouhodobého hlediska dobrá strategie. 🤔

Mimochodem, tyhle vaše hrátky prospívají akorát ANO, SPD a komanč like dezo stranám, kterým to buďto přidá voliče, nebo to voliče nakrkne tak, že se na volby vykašlou.
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    GAARQ: To si zas nemyslím že je nasazená škodná. Někdo ho asi viděl mluvit dobře v tv a tak mu přišlo jako dobrý nápad ho oslovit. Že má v rodině StB si nezjistil, nebo to ignoroval. Spíš to druhé, protože Piráti nahoře prej staff na prověřování kandidátů mají. Opakovaně slyším jak si různí lidi stěžujou, že se poslední roky věci o různých lidech ví a ignorují se, protože někdo z top vedení si něco i přes nepříznivá fakta vydupal.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    XCHAOS: Já myslel hlavně Instagram. Což je pořád celkem mladistvá síť a tam Piráti jedou dost, včetně sponzorovaných příspěvků.
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    XCHAOS: Psal jsem to. Piráti měli být vždycky třetí cesta. Ani ODS, ani Babiš. Bohužel se v minulém volebním období kdy byli s ODS v opozici proti Babišovi provázali v hospodách ve sněmovně s lidma z ODS až moc. To chce rozbít. Piráty spojené s ODS vyměnit a být na ODS tvrdší. Ona se s Piráty taky nemazlí. Jen si je vodí a kupuje, aby nedělali problémy. Aby právě nebyli moc tvrdí a zásadoví.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    STAROJDA: u lidí, co jsou na NYXy, se dá očekávat, že mainstreamové socsítě zas tolik nesledují. v mé sociální bublině jsou i lidé, co nemají ani chytrý mobil :-)) Z Xitteru řada z nás odešla na protest proti tomu, jak se po jeho převzetí změnil Elon Musk. Na Facebooku mi zrušili účet už někdy v roce 2010 a mě to nasralo a další jsem si už nezaložil. S tím Xitterem je to paradox, protože já Piráty na Twitteru tlačil než to bylo in (po tom roce 2010, když jsem neměl ten Facebook :-)

Dobře víš, že já tlačím [Mastodon 🐘 / Fediverse - decentralizovaná sociální síť] který u nás má penetraci zatím menší, než ve zbytku Evropy.

To, že Piráti budou určité sdružení alternativ, byl původní záměr, a dalo se čekat, že alternativy spojuje to, že prchají před mainstreamovými médií, včetně mainstreamových sociálních sítí. To, co dělá Nová Vlna je, že prostě chce vzít kousek mainstreamu, včetně fejsbukizace a nejspíš i tiktoikizace a AI a všeho, a prostě mu dát jen trochu jiný vizuální styl a příchuť a takhle to vrátit na trh. Ale skutečně autenticky alternativní hnutí, jako jsou v první řadě Zelení (ve světě), u Pirátů to v ČR zafungovalo jen částečně a to dílem proto, že to u nás nezafungoval těm Zeleným, než že by to byl jen jinak obrandovaný střípek mainstreamu. Tahle kolektivní "my" vznikají složitým procesem a ne nějakou marketingovou kampaní...
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    Co by Piráti hlavně nutně potřebovali je začít opravdu ostře bojovat za mladé. Ne rušit ministerstva školství a řezat stát pilou jako Milei, proboha. Příliš těsným spojením s ODS, které tohle vedení reprezentuje, jsou ale v pasti.

Přibylo chudých rodin s dětmi. Nejhůř jsou na tom rodiče-samoživitelé - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-pribylo-chudych-rodin-s-detmi-nejhur-jsou-na-tom-rodice-samozivitele-282752
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam