• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RUTHANWine, CrossOver, Cedega- paříme a pracujeme na Linuxu bez omezení
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    Hoj, byl jsem nějakou dobu na Debianu a pak jsem si nainstaloval Win7 (pro zajímavost) a donedávna jsem s ním byl spokojenej. Problém je, že potřebuju začít něco dělat, a na to mi ten windows prostě nestačí.
    Na druhou stranu potřebuju Microsoft Office. Ty Linuxový alternativy fungují jenom tak napůl a Openoffice nefunguje (IMO) skoro vůbec.

tak bych se rád zeptal:
    1) jede někomu MS Office na Linuxu? Jak?
    2) jede někomu WoW?
    3) jak je to s Flashem, Operou, Skype a případnýma dalšíma 32bit programama na 64bitech? Jede to, nebo ne?
    4) je možnost provozovat na Linuxu tiskárnu, která se netváří, že by jela, když se zapojí? Na windows jede.
    5) mám pokračovat s 64bit, nebo přejít na 32bitů?
    6) Mám si tam dat zase Debian?

předem díky
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    PlayonLinux vypadá zajímavěji..
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    KAERO: Ten WineXS se zdá jen jako takovej xicht nad Winetricks s míň možnostma.., ale dobrý zase je to pěkný klikadlo..
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    KAERO: No to je konečně link do pranice, dík..
    KAERO
    KAERO --- ---
    nic neplacej a zkus nejprv:
    winexs
    http://www.ubuntugeek.com/winexs-simple-graphical-environment-to-configure-wine.html
    a na jednoduchou instalaci her je playonlinux
    http://www.playonlinux.com/en/
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    MR_DAN: Se na to pořádně podivej nainstaluje to všechny ty Visual Knihovny, Mediaplayery. dokonce sviští IE6, má to všechny fonty i kodeky fakt pohoda..
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    RUTHAN: winetricks mysilm je jenom spustitelnej soubor, takze rozbalis a spustis .. ale asi to neni to, co hledas
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Myslim, že sem našel nějakej ten balík o kterym sem předtim mluvil přímo na stránkách WIne - http://wiki.winehq.org/winetricks
    Akorát tam nějak nevidim volbu install ala, která by byla hodna mého prasopřístupu :)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    RUTHAN: 1) rikam, ono to nezavisi jen na tom PulseAudiu, ale i na programech, ktere ten zvuk vyuzivaji
    2) ladit v grafice umi Kaffeine, VLC mozna ne, ale myslim, ze umi s nastavenym channels.conf telku prehravat. jinak zkus treba MythTV, me ted napadlo
    3) tak si to hlavne potom nenechavej jen pro sebe, kdyz to k necemu bude :-)
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    MR_DAN:
    1) No třeba to Pulse Audio nějak vyladili, jestli jsou stále problémy, tak to je špatný..
    2) Sem ani netušil, že VLC umí Tv carku a ladit kanály..
    3) No třeba i já se chystám si něco takovýho uplácat a třeba pro Wokna mam nějakej takovej adresář.. Kde mám všechny tyhle "podvozky" od Javy až po OpenAL..
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    RUTHAN:
    1) zalezi, na multimedia nejsou problemy asi zadny (se kterymi bych se setkal v posledni dobe), u her uz to zalezi, jak je hra stara, jak je napsana, jestli je nativni, apod. univerzalni odpoved nedostanes
    2) kaffeine, vlc
    3) je to individualni pro kazdou hru, divej se na WineHQ, vetsinou tam byvaji i navody, jak co zprovoznit vcetne pripadu, kdy si mas dokopcit nejaky knihovny. nejaky all-in-one fakt necekej :-D teda pokud jsi zrovna nespadnul z Marsu :-))
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Teď konečně k těm hrám a multimediím.
    1) Jak moc platí, že s Pulse Audio jsou problémy?
    2) Doporučíte mi nějakej soft pro TV kartu?
    3) Neznáte nějakej seznam, který knihovny je dobrý si nainstalovat do Wine, aby fungovali hry?
    Pokud spouštím hru, naistalovanou ve Woknech, tak často dostávám hlášku, že nemám *.dll.. tyhle dllka si hra přinstalaci naistaluje, ale dají se stáhnout i samostatně, jen je otázka který s Wine běhají ok a který ne.
    Ideální by byl prostě nějakej balík, všech těhle dllek, který bych si prostě naistaloval a byl by klid, třeba do někdo spáchal..
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    RCR:
    1) http://www.teamviewer.com/index.aspx na místech, kde sem se těchto můžu hrabat v NATU, chce to prostě něco co bude routovat samo vůči svýmu serveru, alá ICQ. OpenVPN server to umí, ale ten neni cizí, ale můsíš si ho někde nainstalovat sám.
    2) dík za vysvětlení
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    No tak sem konečně zprovoznil akceleraci i na tom posledním kompu.. Udělal sem 2 věci, vymazal podivný symlinky (GLmesa atd..) někde hluboko v adresářové struktuře xserver knihoven a pak sem naistaloval přes envy nový ovladače 185.
    Tipnul bych, že to bude těma ovladačem, protože tenhle problém sem našel, na forech docela často, ale nikdy se slušnou radou..
    RCR
    RCR --- ---
    RUTHAN: Zadne z reseni ala wine nebude nikdy dokonale. Je to dano i mnozstvim nedokumentovanych dovednosti woken.

1) to je ale o konfiguraci tech natu, s dns to nesouvisi. Temaviewer mi nenachazi nic souvisejiciho, jen hordu stranek s ruznorodym sharewarem a googli doporuceni na teamviewer.
    2) PAE umozni systemu jako celku pouzivat vic jak 4Gb ram, ale neobejde limit 32bit procesu a jeho schopnost adresace. Lze psat multiproces aplikace, ktere to dovedou vyuzit po kouskach.
    Ano presne to chci rict, rekl bych, ze 99% bude stejne, jen si budes muset doladit cesty ke knihovnam (lib32, lib64) a nainstalovat 64bit drivery ke grafarne.

Vista je krok spravnym smerem, w7 jsou dotazenejsi. Nejde o procenta vykonu, jde o celkovy chovani toho systemu. Sice jsem zatim nemel moc casu w7 zkoumat, ale je to snad poprve, co MS vydalo dva systemy po sobe, kdy je ten novy lepsi, nez vsechny predchozi - to se nedarilo ani u dosu :) Ta silna moda je vyvolana uzivatelsky narocnejsi vistou (podobne jako linux je to neco jinyho nez XPcka) a zastaranim dnes uz relativne doladenych XPcek - kdyz uz prechazet z XPcek, tak na neco znatelne lepsiho, tedy w7 a nikoliv vistu.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    RCR: CO - já tohle nerozporuju, ale stejně když se dívám na seznamy aplikací na jejich stránky, tak bych tolik nepřeháněl, zhlediska té jejich úspěšnosti, vidim to tak max na 75 procent.

1) Kdyžtak si najdi temaviewer pro Wokna a potřebuju to samý.. Potřebuju něco co poběží jako služba na kompu za natem za NATEM a na co se pak připojim z úplně jiný sítě..
    2) Možná jo, ale nějak sem zatím neuspěl, proto sem ptám.
    Wokna po zapnutí PAE umí práce 3GB proces a hlavně umí víc jak 4GB. Chceš říct, že pokud si vykopíruju /home a další nastavení z 32bit Linuxu a hodim to 64bit stejný distribuce, tak to nějak pojede? Bych to mohl hned vyzkoušet. U Vist si můžeš při instalaci vybrat mezi 32bit a 64bit, media jsou na obě, dokonce ve vyšší verzích dorazilo i přepínání jazyků..
    Jinak mě docela baví, jak všichni jak divý instalují Windows 7, tahle silná ta móda nikdy nebývala a přitom jsou to decentně upravený Visty, hry tam běží o celé 2% procenta rychleji a možná už pro instalaci nepotřebujeme 20 GB na disku.
    RCR
    RCR --- ---
    RUTHAN: CO ma klikaci prostredi pro instalace veci, podobne jako cedega. Je tedy predevsim vice userfriendly a umi se jednotlivejm aplikacim samo dokonfigurovat na miru.

1) Tomu moc nerozumim, dns je proste odkaz na ip adresu. Nema nic spolecneho se softem.
    2) klikadlo k tomu ma kazda distribuce vlastni.
    3) na unixu, kde je hromada konsoli tak nejak normalni jsou virtualni plochy jen logickym pokracovanim. Je to proste soucast toho, co dela ten system tim, cim je. Nikdo te pochopitelne nenuti, abys je vyuzival :)

PAE na linuxu umoznuje jednotlivemu procesu fakticky 3GB - 1/3GB kernel/user split. Uz jsme tu (na nyxu) s nekym resili, ze widle maj bezne 2/2 a nedobrali jsme se jasneho vysledku zda se s tim da ci neda pohnout. PAE te omezuje na 64GB - grafika a spol. Na unixu neni prechod z arechitektury na architekturu obecne zadna traga, prechod z linuxu na linux je obvykle z pohledu uzivatele bezbolestny, prechod v ramci PCcka bude za rok za dva mnohem snazsi nez dnes.
    Podobne jako 32bit vista je nedodelanej bazmek, kterej nemel nikdy spatrit svetlo sveta je 64bit linux desktop v tuto chvili v mnoha ohledech nedodelkem a to i diky firmam typu adobe, ktere prozatim nevzali existenci 64bit linuxu na vedomi vubec. Jako vhodnejsi se mi jevi 32bit desktop s 64bit aplikacnim serverem :)
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    A ještě bych dodal, že musim používat nějaký Java pracovní krámy a ty podle mě ani na limitu nemůžou dát JVMce víc jak 1700 MB nebo tak něco. A spouštět je víckrát neni moc dobrej nápad.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    RCR: No když sem se díval na stránky CrossOver, tak to zase taková sláva neni lepší než Wine, ale od skoro vše to má daleko.
    Komerční Linux, kdyby byl třeba za třetinu co wokna proč ne, ale obávám že na něj v domácím použití ještě nenazrála doba a že se tu bavíme o době tak nejdřív za 5 let.

No disgrafik přímo ne, ale nějakou vadu psaní mám, problém byl, že sem ještě hrozně pospíchal. Většinou se ty moje věty, ikdyž po sobě ty kecy nečtu ještě nějak dají.
    1) Dá se nastavit to DNS2go jen pro jeden soft a zbytek nechat se standartnim?
    2) Dík přes tohle, už sem snad i jednou uspěl, ale klikadlo by neurazilo.
    3) Na virtuální plochy si v blízký době asi nezvyknu, nějak sem ji nepřišel narozdíl od více monitorů na chuť.

64bit - Nevim, jak PAE na Linuxu, ale na Windows je to hrozné zlo, dobrý tak pro Oracle a nějakej server. Paměťové nároky pořád rostou, grafický karty taky (odčítá se od hlavní paměti, díky tomu jak je udělaná adresace), to znamená tak max 3 GB, což může být brzy málo. Já nechci systém na chvilku, ale chci ho mít dlouho, ne každej půlrok reinstalovat. Pak se 64bit varianta jeví jako jediná možná.
    Zase opět nevim, jak Linuxu, ale ve Woknech je limit 2 GB na proces a to už dneska některý gamesy sežerou.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Tak sem si přečet tu Ubuntu knihu a zjistil sem, že zase na tom nejsem tak špatně dozvěděl sem se asi tak 10 nových věcí, největší mezery, které sem měl byly..
    Neznalost medibuntu; neznalost Ubuntu tweaks a to, že když je konfigurák Xserver práznej, nevadí, protože klidně všechno může pořešit autodetekce..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam