• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GATTA_NERAlékaři, medici a jiná havěť
    diskuse pro lékaře stávající i budoucí, o jejich uplatnění apod. Zkušenosti s jednotlivými pracovišti, šéfy, vzděláváním a vůbec samé slasti oboru.
    rozbalit záhlaví
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    MODE3: klinika je podle mě na nic, stejně jsme jen levná pracovní síla na psaní zpráv, za kterou klinika navíc dostane zaplaceno! Dřív to bylo na půl roku, teď to ministerstvo protáhlo na rok, co já vím, asi lobby. Interna je pro neurologii potřebná, hlavně kardiologie ve spojení s iktem, především na JIP, ale vždy se dá poradit s kolegou internistou, myslím, že hlavně člověk musí být dobrý ve svém oboru. 3 roky jsou na neurologii žalostně málo, já jsem v 2. roce přípravy a vík že k získání zkušeností a kursů musím mít víc času.
    MODE3
    MODE3 --- ---
    GATTA_NERA:
    tak o tech klinikach jsem to taky nekde cetl, proc je to vubec potreba?

ja si ale stejne myslim, ze se te se ty atestace zase zmeni...

zajimalo me, ale jestli si myslis, ze ti neurologove opravdu ten interni kmen potrebji? jeden z tech nazoru, co jsem na to tema slysel byl ten, ze pak ty 3 roky na vlastni neurologii nebudou stacit k dostatecne priprave..tak aby to pak nedopadlo tak, ze clovek bude delat 2 roky kmen a pak jeste 5 let neurologii, to bych o to fakt nemel zajem :-)
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    http://www.czech-neuro.cz/petice/
    petice za zachování starého vzdělávacího systému pro neurology
    MODE3
    MODE3 --- ---
    OSCURO:
    tak to stěhování národů je fakt dobry..:) byl jsem o prazdninách v anglii a tam doktori odchazejí často hned po škole, protože v americe maji dvojnasobne platy. (ale to už fakt nevím, co s těma pězma dělají :)

myslím, že do česka to žádného doktora moc táhnout nemůže, pokud tady nemá vystudováno, tak se radeji než tu češtinu naučí angličtinu a odjede pořádně vydělávat...
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    MODE3: ale ubyde dost neurologů, spousta lidí už zůstane v interních oborech.., už teď máme hodně ztíženou přípravu tím, že musíme být rok na klinice a domovská nemocnice za nás platí velké peníze a my se zavazujeme...

ale pravda, praktici jsou taky potřeba! :D
    MODE3
    MODE3 --- ---
    GATTA_NERA:
    nevím, proč ty atestace pořád musí měnit...

docela to přibližují systému, jaky je v anglii, ale tam zase mají kratší studia medicíny...
    myslím, že jediné pozitivum je to, že si po tom internistickem kmeni mužeš udělat za rok atestaci na praktika :)

a co o tom soudíš ty jako člověk z praxe?
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    OSCURO: jsem stejného názoru. I já radši udělám některá vyšetření navíc, aby si pak pacient nestěžoval na zanedbání péče. Ve výběru léků mám naprosto volnou ruku.
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    GRETKA: s tim racionalnim vyberem medikamentu a vysetreni zvlaste na klinickych pracovistich si myslim ze je tomu tak neni - dela se spoustu vysetreni a lecby jenom "protze se to musi udelat" nebo "abychom probuh neco nezanedbali tak radeji udelame vsechno" - ala uz USA.
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    GATTA_NERA: ok, ok, vlastne je to ve FR podobne, jen teda to na Klinice neni az tak malo penez a daji se videt i hooodne zajimave veci (hodne to zalezi na lokalizaci nemocnice) a hlavne to umoznuje postoupit v hierarchii.

OSCURO: nojo, zase cesti doktori jsou vic zainteresovani financni strankou a jsou vic racionalni ve vyberu medikamentu a vysetreni - teda aspon to na mne takle pusobi.
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    Mimochodem, co si myslíte o navrhované změně předatestační přípravy neurologů?
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    OSCURO: když budou lidi takhle migrovat okolo zeměkoule nakonec se vrátí do výchozího místa :)
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    GRETKA: A penize nejsou v CR nikde. Zdravotnictvi drzi v podstate silou entuziasmu lidi co ho delaji. Uvidime jak dlouho.

Co je ovsem usmevne je, ze i doktorum v Nemecku, kde je to s nami nesrovnatelne prijde ze "vydelavaji nejak malo" a utikaji do Svedska a Anglie a USA. Je to takove pekne stehovani lekraskych a sesterskych narodu - Nemci smer Anglie, Anglicani smer USA, Cesi smer Nemecko, Ukrajinci, Vietnamci a Arabove smer CR...
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    GATTA_NERA: Ano, je to bohuzel casty nesvar ze na PhD jdou lidi co vlastne "nejake zkumavky" vubec nezajimaji a maji to jen jako otravnou prestupni stanici k mistu na klinice.
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    GRETKA: ne, klinika je nemocnice přidružená k fakultě, kam nastupují hlavně lidé na PhD, většinou na zkrácený úvazek za málo peněz tráví tam dost přesčasů, oblastní nemocnice bere lidi na celý úvazek a podle mého názoru se tam člověk setká s rozmanitými případy. Dost mých spolužáků chtělo zůstat v Praze a tak nešlo jinak, než nastoupit na postgraduál.
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    GATTA_NERA: je pravda ze uplne nevim co pro Vas znamena klinika...
    Oblastni nemocnice je ta co nema penize a vydira te jak jen to jde?
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    GRETKA: klinika vs. oblastní nemocnice, co je lepší?
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    GATTA_NERA: klinika je prece zaklad mediny! nebo jsem zase desne naivni? :o))
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    MODE3: ja na PhD sel hlavne proto, ze chci kombinovat vedu s praxi. Je to tezke, ale ne nerealne. Prijimacky na PhD problematicke nejsou.
    Atestace se muze posunout dale a vetsinou se tak deje ale mam i kolegy co zvladli udelat PhD a atestuji v nejrychlejsim "terminu". Splneni PhD zalezi hodne na tom v jake oborove rade (predmetu) PhD clovek je, jsou v tom velike rozdily. A s uvazkem jsem mel stesti, ale neni to pravidlo a uvazky 0,1 jsou caste - minimalne prvni rok. Po prvnim roce se vetsinou vyhrabou dalsi kousky uvazku ci granty a se sluzbami se to nejak poslepuje na nejake penize k ziti.
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    MODE3: máš pravdu u mých spolužáků zvítězil fakt, že jako PhD. zůstanou na klinice. Přitom si myslím není o co stát, dělají podřadnou práci a k ničemu se nedostanou.
    MODE3
    MODE3 --- ---
    OSCURO:
    a jak to tedy s phd. na uk vypada? :)
    je to porad na ty 0,1 uvazky? a jak je to vlastne s atetaci? neposouva se to kvuli tomu nahodou? a jak jsou tam vlastne narocne zkousky? :-)

mozna se pletu, ale myslim, ze docela dost lidi jde na to phd ne proto, aby delali vedu, ale proto, aby delali medicinu v praze/brne/jinde ve velkym meste...
    TARI
    TARI --- ---
    GRETKA: já jsem se nějak rozhodla už dávno, a další praxe jen potvrzují mé rozhodnutí, že není špatné, takže mě už zviklá asi máloco..snad:-))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam