• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    aktuálně: sdilime tipy a triky a rozšiřujeme nástěnku

    téma: bonding - těhotenství, porod, šestinedělí

    rozbalit záhlaví
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    DALEEN: S miminem na břiše jsem toho moc neudělala, maximálně to prádlo, ale na zádech mi dítě vůbec nepřekáží. To nejčastěji vytírám. Ani to neberu jako věnování se dítěti, je to pro mě pohodlnější, než uspokojovat její potřeby jinak, když je zrovna třeba mrzutá a já potřebuju něco udělat. Když máme obě náladu, tak mi pomáhá a to zase za věnování se dítěti považuju :-)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    DALEEN: já s dítětem na břiše nejčastěji pracovala na počítači :-) ona byla v klidu a já taky :-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    DALEEN: Věšela jsem prádlo často s dítětem na zádech, protože jsem ho potřebovala nějak vzít s sebou do sušárny a nejlíp nenechat tam lézt po zemi, protože je to taková ta hrubá betonová neumytelná, co když na ni spadne kousek prádla, tak jde znovu do pračky. Na břiše mi nešlo skoro nic.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    DALEEN: Mně to taky nikdy takhle nešlo. Možná je to i mým vzrůstem, přes dítě na břiše prostě pořádně nevidím a nedosáhnu, kam potřebuju. Každopádně mi to připadalo nepohodlné. Malvínu jsem prostě měla na hrací dece a při práci na ni průběžně mluvila a vyprávěla jí, co zrovna dělám. Jak začala lézt, tak se prostě po domě pohybovala se mnou a podle svých schopností "pomáhala". Sice to zdržovalo, ale zas to byl přirozený způsob kontaktu a věnování se.
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    Dost často tady čtu jak si dáte dítě na břicho/záda a děláte domácí práce. Fakt vám to dítě nepřekáží? Já to párkrát zkusila a přijde mi to mnohem složitější a zdlouhavější než když dítě na nějakou dobu odložím na hrací místo, udělám práci rychle a pak se mu věnuju.
    Z mého pohledu to má tu výhodu, že dítě pochopí, že rodič se mu nemůže věnovat nonstop a naučí se zabavit se na nějakou dobu samo.
    Zjistila jsem, že dítě při jakékoliv činnosti mi prostě překáží (vytírání, věšení prádla), nebo se bojím, že ho zraním, spálím (žehlení, vaření).
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    o "rozmazlovani" imho se muze mluvit tak od cca roku veku, ale s nosenim spojitost nevidim, spis jde o pozornost venovanou diteti, ze ho ji zahlcujeme, zvykaji si na to, nemumi si pak pozdeji samy hrat. nosim casto i kdyz to proste potrebuju ja a synovu se to zrovna nelibi (dam ho na zada a delam urcity domaci prace).
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    Ja si myslim, ze ty teorie o rozmazeni ditete nosenim/spolecnym spanim atp. maji na svedomi opravdu (jak tady uz nekdo psal) tak ty 3, mozna 4 generace minulyho stoleti z vyspelych zemi. A tyhle generace prave jsou poznamenany urcitejma udalostma (napr. svetovy valky, politicky rezimy) a bohuzel jsou to ty obeti obeti, emocne frustrovany a ne zcela zdravy, protoze jejich vlastni rodice proste nemeli na vyber a museli resit jiny veci, nez to, zda dite rve v postylce/kocarku. + k tomu cilene vymyvani mozku v ramci sireni ruznych ideologii.. V Konceptu kontinua je to krasne popsany a teorie o drogovy zavislosti, ktera tam je nastinena, mi prijde docela logicka a vubec ve svym okoli vidim hooodne pripadu, ktery nejsou schopny bejt stastny nebo se radovat "tady a ted"..
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    INUSHKA: jako, že je každý člověk jiný, to bych tak nějak pochopila...ale že ze dvou rodičů se poskládají geny tak, že jsou děti prakticky protiklady ve všem (jako u nás), to už je prostě trochu moc :-)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    MEDVED007: No logicky, že jo, dítě je prostě jen malý člověk a dva stejní lidé na světě neexistují. I jednovaječná dvojčata se vždycky v něčem liší. Taky jsem zvědavá, jak se vyvrbí Jorika. Už teď, po čtyřech dnech, pozoruju odlišnosti od prvního kusu.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MEDVED007:
    YMLADRIS: mě vlastně ty různé povahy mých dětí baví.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    INUSHKA: rozumim nevim jsem stastna ze to nemusim resit.
    asi to pojmes dle sebe. tj pokud ty jsi napr zatizena na spravedlnost, budes hlavne resit aby to bylo spravedlive (co to mmch znamena?). pokud jsi silny individualista, tak.. dopln atd
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ANNAWA: jiné :-))))
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MEDVED007: proto začínám být fakt zvědavá, jaké povahy bude potomek tentokrát.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    INUSHKA: a aby to bylo veselé, tak obvykle každé dítě je úúúúplně jiné....vsadím se, že kdybych měla dětí 15, tak bude pořád každé jiné.....
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    YMLADRIS: Ale jak s tímhle pak naložit, když máš dětí víc, každé je jiné a každému je dobře v něčem jiném? Zaujmout ke každému ten přístup, který se ti jeví pro něj nejlepší, i za cenu dělání rozdílů a dojmu nespravedlnosti? Nebo hledat nějaký kompromis aplikovatelný na obě/všechny, který sice pro nikoho nebude ideální, ale ani nikomu neublíží? Pro mě momentálně dost aktuální otázka :-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    NEFELE: mas pravdu (vyviji se). ale uz treba u batolat mi prijde ze nektere kvetou temi pravidly jistotou radem atd (mozna jako autor toho clanku co jsi posilala), zatimco jine pravidla nijak zvlast neprozivaji... cili vychova stylem Sleduju dite a koukam v cem je mu dobre, co mu vyhovuje, je vetsi sazka na jistotu, nez jet konkretni styl rovnou ("protoze tak je to nejvic spravne" nebo tak)
    VERCASKOCKAMA
    VERCASKOCKAMA --- ---
    YMLADRIS: Je to OT, ale díky za zajímavý odkaz (sama jsem NF, v kombinaci s manželem NT jsem zvědavá, jaký bude syn a popravdě mě do této chvíle ani nenapadlo nad touto typologií uvažovat s ohledem na výchovu dítěte).
    NEFELE
    NEFELE --- ---
    Proto si taky muzu trochu myslet a domnivat se, ze tato nejednoznacnost lidskeho temperamentu muze byt i u naseho ditete :) Taky si nejsem uplne jista tim, jestli do do urciteho veku lze dite povazovat za nejaky konkretni typ osobnosti, konzervativne receno osobnost se vyviji, neni to nic pevne ustaleneho daneho, tezkopadneho...s cim nelze hnout.
    NEFELE
    NEFELE --- ---
    ja to mam trochu rozdelene, alespon myslim. V praci v roli zamestnance jsem spis racionalistka, v roli manzelky spis strazkyne, v roli sama za sebe a v seberozvoji spis idealitska...zalezi jakou roli zrovna zastavam.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    NEFELE: mrkni na clanek o typech lidi. na mne je ta konsekventni vychova (clanek o ni) moc armadni ("hlavne neztratit autoritu.."), ale pokud dite bude vhodny typ na to, tak proc ne. ja jsem treba NT a potrebuju smysl a logiku. autoritu neresim.
    Česká škola: Ondřej Šteffl: Sonda do duše českého kantora (a jeho žáka)
    http://www.ceskaskola.cz/2015/03/ondrej-steffl-sonda-do-duse-ceskeho.html?m=1
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    NEFELE: já si taky myslela, že s manželem máme podobné výchovné názory....hm, už si to nemyslím....tak jako globálně asi ano, ale časem vyplulo na povrch podezřele hodně věcí, které "se tak u nás doma dělaly a tudíž je to správně"....ale já už je tak buď dělat nechci nebo se u nás dělaly správněji....ač jsme spolu před narozením první dcery spolu žili 10 let a už bysme se mohli dobře znát, tak jsem o manželovi (i o sobě) poté zjistila hodně věcí....a některé teda nepotěšily....některé ano :-)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    NEFELE: Já bych tě jenom trochu poopravila - jediný, kdo ví nejlépe, co je pro dítě nejlepší, je to dítě samo. Rodiče ho "jen" nejlépe znají a proto to dokáží nejlépe poznat nebo odhadnout, případně převzít zodpovědnost a rozhodnout v situacích, kdy je to ještě nad dětské síly nebo kdy se dítě ještě neumí jasně vyjádřit. Ani rodiče ale nejsou v tomto neomylní. Nečekej neomylnost ani od sebe a chyby si nevyčítej. Jsou normální a stejně jako spousta nejistoty k rodičovství prostě patří.
    NEFELE
    NEFELE --- ---
    KOTENCE: Jeste nez se na me svali vlna otazek a kritiky, chci zduraznit, ze deti zatim nemam, v prosinci by se nam mel narodit syn a jsem ted ve fazy hledani inspirace, konfrontace a nastinu toho, jak s manzelem citime, ze by se meli nase kroky ve vychove ubirat. Oba dva mame zatim na veci kolem vychovy shodny nazor, coz povazuju za stezejni...
    Zatim jedine co jsem o konsekventni vychove cetla je toto: http://www.tedeum.cz/2_2009/kosekvence_vychova_022009.htm.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    NEFELE: co to je, prosim?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam