• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MURHAAYASkenování a digitalizace filmů a fotografií (hlavně s Canonem 8800F aneb klub zoufalych uzivatelu)
    Který skener nyní poskytuje nejlepší poměr cena/výkon, vyplatí se stolní flatbed skenery? Zkušenosti a výsledky uživatelů těchto zařízení.
    rozbalit záhlaví
    SKOT
    SKOT --- ---
    MACHALIK: o 6000% pomalejší a taky má v sobě nějaký kurvítko který skener umí odeslat do věčných lovišť :) ale na čb negativy byl ten difuzor fajn :)
    MACHALIK: nové Nikony určitě ne, pokud někde na ebay budou tak už se jedná o investiční zařízení s patřičnou cenou O:-)
    MACHALIK: když se posere Nikon tak se z toho pak člověk posere taky, neboť český Nikon servis je k *** :-) samozřejmě to neservisujou, všechny náhradní díly před lety odeslali na centrálu a když si člověk v ochotnějším servisu v EU patřičný náhradní díl sám lokalizuje, odmítne mu české zastoupení jakoukoliv součinnost (asi jen tak z hecu že hned na začátku řekli že to prostě nejde tak se nenechají ztrapnit tím že jim zákatník předvádí že to řešit jde) - nezažil jsem to sice osobně, ale historka to byla tragikomická
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MURHAAYA: Druhá věc je, že jak se posere Mina, tak je po ní :) Už to neservisujou, resp. v nějakým servisu v Holandsku ještě jo, ale stojí to jak nová bazarová Mina.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    MACHALIK: jo takhle... pokud bude v dobrym stavu, tak klidne i bazarovej. Novej spis proto, ze je snazsi reseni pri nejaky poruse.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MURHAAYA: Nene, proč je potřeba novej, jakože ne z bazaru? Minolta se dá sehnat okolo 800 EUR.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    LUKAS87: nezkousel. Je to ta Agfa Scopix - rentgenovej material, je to mozny. Muzu ti nekdy prines ten kus (pouzival jsem ho pri testovani, je dost spinavej a neni na nem nic co by nemohly videt cizi oci).

    Jinak vyvojku (rodinal) mivam 20 stupnu plus minus stupen, stejne tak predmaceni a prerusovac. Ustalovac ma pokojovou teplotu (nejakych 25). Ale je fakt, ze s temahle rentgenovejma filmama zachazim hrubeji nez s trixama. Mam toho jeste buhvi kolik metru a cpu to do ruznych cvakatek typu Mju na foceni blbosti...
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    MURHAAYA: Mimochodem zkoušel jsi z toho zvětšovat? Vypadá to, jako by tam došlo k mikroretikulaci želatiny nebo jinýmu poškození struktury... Tohle mramorování mi příjde nanejvýš podezdřelý.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    MURHAAYA: pak je tu jeste moznost ze si dofotim tech par barevnejch negativu co mam (ted koukam do lednicky a mam jich 13) a tech par diaku na cross (mam jich devet s tim ze neco mozna ani nebude crossovany) a ty si necham naskenovat. Zbytek jsou polaroidy, cb a diaky co jakz takz digitalizuju doma. Na pripadny preskenovani ve vyssim rozliseni pro nejakou treba knizku kdyztak vyuziju placenych sluzeb Lukas87 nebo uvidime jesli se bude dat pouzit ten bazmek co jsem sestrojil (pro jednotliva policka, kdyz se nekdo ozve ze to potrebuje ted hned to asi pude, jeste si to ale overim nejakym zkusebnim tiskem z tech dat).
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    MACHALIK: proc je potreba novy? Protoze mam nejakou starsi minoltu dimage co dela pruhy a jinak Canon Canoscan flatbed (na svitek dobry, na cb a dia v kinu jakz takz kdyz to mas na web v rozliseni 800px). Takze spis premyslim udelat ten krok k poradnymu skeneru a koukam co by tak slo poridit a nezruinovalo by me to.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    MURHAAYA: a popravdě ta reflecta rps 7200 stojí ve srovnání s nikonama LS-V za prd.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MURHAAYA: Se obávám, že ani Plustek ani Reflecta nedosáhnou kvalitativně tam, kde už před pěti lety byla Minolta s Nikonem. Proč je potřeba nový? Kvůli záruce nebo daním nebo čemu? Mně kdyby se dnes posrala Mina, tak ji kupuju znova, nikdy bych ji za Plustek nevyměnil.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    MACHALIK: prave. novy jsou ty plusteky, kde se musi posouvat rucne a pak nejaky reflecty, kde vetsina je sunt a jedina zajimava je reflecta rps 7200, kde muzes dat celej pas filmu a on ti ho projede automaticky. coz by mohlo bejt docela zajimavy, kdyz clovek sunda film a v celku ho projede masinou. ale zas se musi korigovat pozice tech policek, protoze to neni v masce (doufam, ze clovek nastavi zacatek pole a pak to jede po osmi perforacich, ale dneska clovek nevi).

    a pak stejne je clovek v prdeli kdyz chce skenovat svitek...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MURHAAYA: To jsem netušil.
    Vše jen bazar, novýho už podle mě není nic kromě Nikonů 5000 a 9000, a to jen kdoví jestli.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    MACHALIK: Treba Plustek skanery nemaj motorovej posun, proste rucne posunujes ramecek az se zasekne v drazce. Ain't nobody got time fo dat...

    da se ta minolta sehnat nova nebo vsechno jen bazar?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MURHAAYA: Pokud skončíš u Minolty, tak vřele doporučuju 5400 II, hlavně neber 5400, ta je o šest tisíc procent pomalejší. Motorovej posun to má snad všechno, ne? Nebo jak bys tam ty filmy chtěl zasouvat?
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    http://murhaaya.com/odd/ja/nyx/analog/2013-03-30-img_9792.jpg tady je ta ukazka toho prefoceni. Ty rohy obecne jdou do hajzlu... premyslim ze bych investoval do nejakyho skeneru, kdyz vidim co mi davaj posledni dobou z ultralabu a srovnam to s tim co mi skenoval Lukas87 nebo SKOT... na crossy dobry, ale co provedou se slusnym barevnym negativem...

    premyslim jesli preci jen neporidit neco sofistikovanejsiho, ale bud to nema motorovej posun nebo to ma jinej chytak...
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    tak jsem dodelal prvni verzi bazmeku na prefocovani negativu... je to dost bastl a z nejakyho duvodu mi prijde, ze ty rohy jdou dost do hajzlu, pricina muze byt nerovnobeznost rovin filmu a snimace, ale prijde mi, ze ostrost v rohu nedostahnu ani ostrenim (jako ze bych posunul rovinu ostrosti z ze stredu do rohu, pokud je film sikmo).

    nejaky fotky z toho uploadnu az vecer.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    DOUPLE: Nadešel čas vyčistit skener. It is NOT a fucking feature, bro.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    DOUPLE: Proč by to měl bejt feature?
    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    (epson v500)
    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    jak tak procitam klub, tenhle pruh ve stredu je asi "not a bug, its a feature" problem ze
    https://www.dropbox.com/s/un3h7dwo67ikx1f/img023.jpg
    SKOT
    SKOT --- ---
    to rozkostkování jasného zdroje světla na snímku mi kdysi v jednom labu dělali u klasických černobílých negativů..
    jinak jak já chápu systém ICE tak detekuje jako nečistotu/škrábanec jakoukoliv odchylku od normálu - tedy zeslabení (škrábanec) i zesílení/neprosvícení (bordel) - proto třeba na kodachromy je potřeba speciální nastavení, protože ICE se chytá čeho nemá, podobné to bývá u crossů občas
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam