• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYEkonomie - střet ideí
    v tomto klubu resime ekonomii na vyssi odborne urovni, neresime ktera ekonomicka skola je nejlepsi, ale jak se od sebe jednotlive skoly lisi, co nabizeji, v cem boduji a kde selhavaji. neboli (neo)klasika vs. (neo)marxismus vs. (neo)keynesianstvi vs. monetarismus vs. rakouska skola.
    rozbalit záhlaví
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    STARE_CASY: Od roku 2000 probehlo asi 6 reforem vysokeho skolstvi a dalsich nevim kolik bylo proklamovano. Argumenty byly identicke, jake pouziva Svejnar. A souhlasim s tim, ze to byly jen a jen proklamace a ze se to prozralo.
    Neverim ale Svejnarovi, ze on je ten buh, ktery to zmeni.

    Tve "pokud", ktere zduraznujes, je sice hezke,ale realita takova neni. Kdyz das vlade prachy, zadnou rozumnou reformu neudela, radeji si koupi volice. O cem se tu vlastne bavime?


    STARE_CASY: Ano, to co tam chces videt, tam je. Ano, je nevyhnutelne se ale zadluzovat, neb neni politicka sila to zmeni. S tim vsim souhlasim (predevsim s tebou). Ale pan Svejnar mluvi o tom, ze bychom meli investovat do infrastruktury:
    S poměrně nízkou mírou investic by se dala republika propojit dopravní sítí tak, že žádné místo nebude příliš vzdálené od města nebo okresu, kde je velká poptávka po pracovní síle. Můžeme tak vytvořit skutečně jednotný trh práce a to se vyplatí. Třeba Plzeň je dnes díky dálnici vzdálena od Prahy padesát minut a v globálním kontextu je tak vlastně jejím předměstím.

    Toto neni o snizovani nejakeho schodku na unosnou miru, toto je rozjizdeni megalomanskeho projektu. V tom se lisi tvuj pristup, kteremu nemam, co vytknout, a pristup pana Svejnara, ktery je mi krajne nesympaticky.

    Nas problem preci neni to, ze nemame silnice, ale to, ze mame rozezranou vladu.


    T_Y_L: No, megalol, o kterem jsem psal, je kdyz nejaky profesor ekonomie tvrdi, ze nekdy rikal, ze rust muze byt i pres 5%, a tvari se jako vnuk Nostradama. Tusim, ze ve Svejkovi to byl porucik Dub, ktery jiz v roce 1911 predpovidal, ze Italie zradi Rakousko.
    Takovym hloupym recem se opravdu smeji.

    A kde vola po silnem statu, ktery se bude starat o sve ovecky?
    Investice do vzdelani - oni ti lide jsou strasne hloupi a nevedi, co je pro ne prinosne, a proto jim musime to vzdelani zaplatit, aby byli vsichni strasne chytri a pak prevalcujeme cely svet... (trochu jsem to samozrejme prikraslil, ale investice do "lidskeho kapitalu" ve me neevokuji nic trzne racionalniho)
    Investice do dopravy - propojime vsechna mesta silnicemi a najednou nam lide zacnou jezdit do prace (nejspis si mysli, ze vlada operuje se schodkem 15% jen proto, ze lide nejsou schopni dojet do prace - a tak nas prijde zachranit a postavi nam silnice)


    T_Y_L + STARE_CASY:
    Abychom se nemotali porad v kruzich. Jde o to, ze s vami souhlasim, ze se budeme muset jeste dale zadluzovat. Souhlasim s tim, ze je nutne udelat hromadu reforem. Ale nejdulezitejsi je resit, kde se da usetrit. Blbe kecy o tom, ze bychom meli investovat do vzdelani, ty at si necha na pristi sjezd Socialisticke internacionaly.
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    ATOMOUSEK:
    "Jestli ti toto nepripada jako krkolomna logika, tak nevim, co jineho. Jako, at uz si Svejnar, ktery vola po silnem statu, ktery se o sve ovecky bude poctive starat, mysli cokoli, tak ja nevidim duvod, proc bych se mel kvuli vidine nejakyho uchylackyho projektu pod taktovkou megalomana zadluzovat.

    Mě příjde, že jiný článek si četl ty. Kde Švejnar volá pro silném státu který se bude starat o ovečky? Volá po investicích do infrastuktury a po půjčkách na projekty, které budou mít nějakou návratnost.

    Co je krkolomná logika, využít velmi levné možnosti úvěrování k rozvoji? To určitě ne, podnikatelé o tom vědí své.

    Podobné to je se splácení dluhu 50% HDP. O tom, že na současné hladině zadlužení k HDP nezůstaneme je asi jasné (vzhledem ke schodku na letošní rok). Volat po zpomalení zadlužování a stanovení nějaké hranice považuji za rozumné. Nevím co je na tom k smíchu. Nejprve je potřeba stabilizovat a vytvořit podmínky pro to splácení, nebo alespoň udržování současné hranice.

    Neviděl jsem, že by tu někdo měl plán pro splácení současného dluhu k HDP, takže nevím po čem to vlastně voláš.

    Problem současného stavu českých financí skutečně výše zadlužení ku HDP. To je imho stejně dost imaginární číslo, v realitě se do problémů dostávají i státy s menším zadlužením a na druhou stranu nedostávají státy z větším - tedy v prvé řadě jde o něco jinéhé než poměr zadlužení k HDP, ale o zdraví veřejných financí obecně.

    Jde o to jaká je struktura veřejných financí a kam směřují. Problém současných financí je, že schodek nemáme kvůli investicím, ale kvůli mandatorním výdajům. Tedy to že se v současnosti zadlužujeme bez návratnosti. Tento trend ale Švejnar v odpovědích neprosazuje.

    Osobně se pořád ještě nesměju ;-)
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    ATOMOUSEK: vytrhávám z první odpovědi:

    "...i když naše zadlužení rychle roste.

    Je třeba tenhle nárůst zpomalit a zastavit. Když však dluh budeme snižovat příliš rychle, můžeme vyvolat v hospodářství určitou neefektivnost. Podle našich výzkumů by bylo možné a také věrohodné zastavit ten nárůst dluhu na 50 procentech HDP.

    Pokud jsme schopni to udělat na nižší úrovni, je to v pořádku..."



    Tady je problém v tom, že náš rozpočet má nemalý objem mandatroních výdajů, spousta věcí je dlouhodobých. Pokud bys teď začal příliš razantně ořezávat jen proto, abys splatil dluh, zbůsobíš mnohem více problémů než co dělá samotný dluh. Nemluvě o tom, že tady máš obrovskou masu lidí, která je zvyklá na velmi štědrý sociální systém. Seber jim to najednou a máš tu tak silné nepokoje, že je nezvládneš a způsobíš rozvrat ekonomiky.


    Z rozhovoru mi nepřijde, že by Švejnar apriori loboval za zadlužování, ale konstatuje, že se nás zatím dluhy mohou stát méně než jaký by mohl být jejich přínos. A v tom s ním souhlasím. Jak jsem psal níže - skutečné investice by byly velmi přínosné a byl by to dobře využitý dluh, protože by následně přinesl vyšší příjmy ve výkonější ekonomice a současně, v případě reformy důchodového a sociálního systému, by mohl ušetřit výdaje. Jen to je na mne moc velké kdyby...
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    ATOMOUSEK: ad vzdělání - reálně tady žádné investice do vzdělání neproběhly. Školství stále čeká použitelná reforma, školy jsou těžce podfinancované, nemají peníze na výuku (natož na platy kvalitních odborníků) atd.

    To, co jsme si napůjčovali, jsme prostě prožrali.


    Pokud (a zdůrazňuju to pokud) bychom skutečně narvali teď peníze z půjček do skutečných investic na vzdělání, infrastrukturu a kompletních reforem zdravotního, sociálního a důchodového systému, tak máme dost šancí dluhy splatit. Skutečně na tom ještě nejsme tak špatně. Zatím. A také zatím nám ještě půjčují celkem ochotně za přijatelné úroky. A to mimo jiné i proto, že jsme zemí, které má potenciál růst, rozvíjet se (tedy rozvojová země, ale hloupé je, že tohle spojení má pachuť třetího světa).

    Bohužel ale nevidím jedinou reálnou šanci na to, že by půjčky šly skutečně do investic, o kterých se dvacet let jen mluví a mluví. Obávám se, že tenhle stát by to zase jen prožral.
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    STARE_CASY: Asi jsme cetli jiny clanek. Tvuj pohled mi pripada rozumny, ale kde jsi vzal, ze to rika Svejnar, to teda nevim.

    Svejnar lobuje za pujcovani si penez, nikoli za splaceni pujcek. Nikdo snad nerozporuje to, ze jsme zeme s potencialem se rozvijet...
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    T_Y_L: "uz pred lety jsem predpovidal..., a vsichni se mi smali. A pak byli vsichni prekvapeni." - megalol

    Česká republika může podle mne růst rychle a je stále ještě rozvojovou zemí. Vyplatí se jí proto si půjčovat.

    Jestli ti toto nepripada jako krkolomna logika, tak nevim, co jineho.
    Jako, at uz si Svejnar, ktery vola po silnem statu, ktery se o sve ovecky bude poctive starat, mysli cokoli, tak ja nevidim duvod, proc bych se mel kvuli vidine nejakyho uchylackyho projektu pod taktovkou megalomana zadluzovat.

    Navic, Svejnar sice tvrdi, ze
    Návratnost projektů v těchto zemích je totiž tak vysoká, že když si půjčí, snadno splatí půjčku a úroky a ještě jim hodně zbude.,
    ale nevsiml jsem si, ze by predkladal plan splaceni tech 50% HDP, nebo ukazal priklady rozvojovych zemi, kde se neco takoveho dari.


    Jinak jeste k tomu, co predpovidal:
    V 90. letech se mě novináři ptali, jestli český HDP může růst o více než pět procent ročně. Řekl jsem, že klidně. Že to může být šest nebo sedm procent. Bylo to tehdy považováno za heretický názor. A pak HDP skutečně rostl rychleji a všichni se divili. Pokud jde o výnosné státní projekty, patří sem infrastruktura. Do té bych zařadil i investice do takzvaného lidského kapitálu, tedy do vzdělání. Klíčové jsou dopravní stavby, zvláště pro Českou republiku.

    A ja si musim vzpomenout na to, ze po techto 90. letech opravdu byl rust kolem tech 6% a vlady si pujcovaly pravidelne 100GKc, a jejich velkym tematem bylo prave vzdelani, tedy investice do lidskeho kapitalu. A ejhle, prisla krize, a ta investice zpusobila, ze jsme "museli zainvestovat" jeste dalsi 0,5TKc, a nyni se bavime o tom, ze bychom mohli "zainvestovat" jeste dalsi 0,5TKc.

    A nemuzu si pomoci, ale nevsiml jsem si ze by se zde konal nejaky priliv mozku treba z Cambridge nebo MIT, abych si tak rypl.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    _BENNY: Švejnara hodně nemusím a mám nemálo pochybností o jeho názorech, ale v tomhle případě se nese kritika na FinWeb za stupidně bulvární titulek, který neodpovídá obsahu.

    Švejnar v tomhle rozhovoru mluví o musíme zastavit nárůst dluhu, ale je nesmysl slibovat nereálné věci. Takže nemůžeme slibovat, že se dluhů zbavíme, to je bohužel nereálné. Budeme rádi, když se přestaneme zadlužovat a snad v lepších čachem začneme dluhy snižovat (kéž by!).

    A rozvojová země ve smysl země s potenciálem se dál rozvíjet, jsme také. Jsme snad na tom jako Německo? Lucembursko? Švýcarsko? Máme ještě spoustu možností, jak a kam růst a to výrazně rychleji než země, které jsou momentálně na špici.

    Švejnar tam něříká sice nic veleobjevného, ale rozhodně nemluví z cesty, hodnotí situaci velmi střízlivě a realisticky. A kupodivu neuhýbá ani moc doleva, což mne mile překvapuje.
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    _BENNY: Nějaké argumenty proč Lol?
    LEMINF
    LEMINF --- ---
    švejknar for president :-DDD
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Jan Švejnar: Česko je rozvojová země a má mít dluhy | FinWeb.iHNed.cz -
    http://finweb.ihned.cz/c1-48633280-cesko-je-rozvojova-zeme-a-ma-mit-dluhy

    lol :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY: HN: Lze říci, že všichni jsme "spolupachateli" tohoto systému, kde je nám říkáno, že zadlužovat se je normální a že skutečná rizika vlastně neexistují?

    Ano, a přesně takto vznikají bubliny. Proč si Irové kupovali další dům? Protože soused zhodnotil cenu domu o 100 procent za dva roky, tak si řekli, že udělají totéž. A banky, protože si myslely, že ručení nemovitostí je tou nejlepší zárukou, jim na to půjčovaly. A půjčovaly na fiktivní cenu, která byla - vztaženo třeba k průměrným výdělkům nebo k síle ekonomiky - totálně mimo. A čím větší byla tahle psychóza, tím větší jsou nyní ztráty a vedlejší škody, které vznikají splasknutím bubliny.

    HN: A bubliny neúprosně přicházejí jedna za druhou. Jsme nepoučitelní?

    Dobré je, že po některých bublinách zbylo i něco pozitivního. Například po technologické bublině z roku 2000 tady zbyl internet. Obdobně jako v roce 1870, kdy Rakousko-Uhersko zažilo obrovský krach kvůli železnici, ale zůstala tady velmi cenná a důležitá železniční síť.

    Ale abych odpověděl: jde o to, aby jedinec, každý člověk, nesl odpovědnost za rizika, která na sebe vzal, za své podnikání, aby měl možnost uspět stejně jako selhat. Jenže my jsme to selhání z kapitalismu vymazali. A to je zásadní chyba. Místo toho teď máme nejhorší rysy kapitalismu a socialismu dohromady. Musíme vymyslet "kapitalismus 2.0", který bude nejen o zisku, ale i o ztrátách.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Ondřej Jonáš: Musíme vymyslet nový kapitalismus | HN.IHNED.CZ - rozhovor
    http://hn.ihned.cz/c1-48325500-musime-vymyslet-novy-kapitalismus
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Barro: Ministerstvo financí dokáže to samé jako Fed, který si příliš důvěřuje ohledně exitu
    http://www.patria.cz/Zpravodajstvi/1731780/barro-ministerstvo-financi-dokaze-to-same-jako-fed-ktery-si-prilis-duveruje-ohledne-exitu.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RAGNAROK: nějak tak. mě samozřejmě zajímá takový trh, ve kterém mají všichni všechny informace.... ten stávají spadá spíše do kategorie poker :-)
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    XCHAOS:
    Neni taky problem ze nekteri hraci se rozohduji podle neverejnych informaci, zatimco vetsina hracu je informovana medii a dostavaji se k nim spis ucelove zkreslene informace?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: hmm, vyměšování je taky naprosto přirozená aktivita... a přesto společenské konvence poněkud regulují způsob a místo, kde tuto aktivitu provádíme :-)

    prostě ta argumentace je fakt chabá ... já problém vidím úplně jinde: neregulovaný trh by fungoval, kdyby nebyla regulovaná ani hodnota peněz - ale toto lidi nepřipustí, prostě cenová hladina je pro ně důležitý psychologický faktor. takže prostě hlavním problémem je, že tady nejsou ti "dokonale racionální hráči", které trh předpokládá...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    HN: Změní se to po krizi?

    Do krize nás zatáhly hlavně velké banky jako Citigroup, které regulované byly. Trh by byl stabilnější, kdyby na něm bylo mnoho malých hráčů. Pád kohokoliv pak nemůže ekonomiku ohrozit a vlády nebudou muset banky masivně sanovat.


    HN: Takže by se mělo zakázat spojování bank do velkých skupin?

    Myslím, že jsme ještě nedocenili moudrost našich předků z 30. let. Zákon Glass Steagall, oddělující investiční a komerční banky, má hluboký smysl. Věřím, že se k němu v nějaké podobě vrátíme. Vyčlení se základní platební systém, krevní oběh ekonomiky, který prostě nesmí padnout a bude podléhat přísné státní kontrole a garancím. Teď to bohužel vypadá tak, že státy garantují úplně všechno. To je neudržitelné. Svět se změnil, jsme v úplně novém režimu.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Ondřej Jonáš: Hamižnost je přirozená stejně jako touha | HN.IHNED.CZ - rozhovor
    http://hn.ihned.cz/c1-37205090-hamiznost-je-prirozena-stejne-jako-touha

    HN: Jako investiční bankéř logicky chcete co nejméně regulace, jenže banky se chovaly jak utržené ze řetězu, nikdo je nekontroloval a teď to lidé platí z daní.

    Jsem hluboce přesvědčen, že nikdy nebudeme mít kvalitní regulaci. Regulátoři jsou špatně placení, špatně vzdělaní, nemají politický vliv. Jsou závislí na institucích, které vedou. Spoléhat na regulaci je naprosto naivní.


    HN: Rozdíl v inteligenci, motivaci a schopnostech bankéřů a regulátorů je tak obrovský, že se nedá překonat, ani kdyby jim stát nabídl srovnatelné platy?

    Bude trvat dál. Mám zkušenosti s regulátory ve Spojených státech, v Anglii, ve Francii, ve Skandinávii, všude byla jejich úroveň příšerná.


    HN: Vy se vůči nim cítíte hodně nadřazeně. Jako šelmy, které mají vždycky náskok před lovci.

    To je pravda. Před regulátora přistupuji s nějakým finančním instrumentem, který je založený na určitých fyzikálních zákonech, že voda teče se shora dolů. On cituje z nějakých svých předpisů, že tomu je naopak. Po nějakém úsilí najdu řešení, které jeho pravidlo obejde. Často nevědí, co mají dělat, a nikdy to nebudou vědět.


    HN: Co ale dělat s bankami, které se vymykají kontrole a jejich hazard nakonec platí lidé z daní?

    Čím víc regulace, tím horší budou při krizích otřesy. Ty jsou nevyhnutelné, to je podstata kapitalismu. Regulace se snaží omezit dopady, ale nemůže nás ochránit. Je to jako když do auta dáte lepší brzdy. Všichni díky nim začnou jezdit riskantněji. Čím víc bude regulací, tím budou obchody divočejší. Je naivní si myslet, že budeme žít ve světě bez velkých krizí. Ještě jeden příklad ze silnice: drahé ABS brzdy nesnížily počet nehod. Naopak, velmi levné třetí brzdné světlo mělo na větší bezpečnost obrovský dopad. Podobné to bude s regulací. Musíte regulovat finanční instituce ne podle toho, jak se jmenují, ale co skutečně dělají. V Americe dávají osmdesát procent úvěrů nebankovní instituce. Takže regulátor hlídal jen jednu pětinu všech půjček.


    tento clovek dnes v HydeParku na CT24
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    _BENNY: Autorka má poněkud perverzní smysl pro humor, když do jednoho článku proti sobě postaví Špidlu se Ševčíkem:)). Já jsem sice člověk, který do článku penzijním systému proti sobě postavil Kohouta se Škromachem, ale tohle je ještě větší pecka:).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam