• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYEkonomie - střet ideí
    v tomto klubu resime ekonomii na vyssi odborne urovni, neresime ktera ekonomicka skola je nejlepsi, ale jak se od sebe jednotlive skoly lisi, co nabizeji, v cem boduji a kde selhavaji. neboli (neo)klasika vs. (neo)marxismus vs. (neo)keynesianstvi vs. monetarismus vs. rakouska skola.
    rozbalit záhlaví
    OJIRIO
    OJIRIO --- ---
    APOSTRI: Kdyz to beres tak siroce, tak stejne tak by se dalo argumentovat, ze historicky je socialismus predevsim zbrani hromadneho niceni, ma za nasledek upadek a smrt milionu lidi apod...
    Stejne jako bys nepochybne nasel argumenty, ze pricinou techto upadku nebyl socialismus samotny, ale jine okolnosti ktere byly soucasti jeho implementace, tak stejne je to s volnym trhem, ktery je casto vniman (napriklad tebou) jen jako heslo pouzivane korporatokraty a jinymi oligarchy.

    Jinak zrovna SSO je strana, ktera podle me toto velmi dobre chape, zadnou demontaz socialniho systemu a zakonu na ochranu trhu (anti-monopolni/kartelove apod.) nenavrhuje, jen je neustale hloupe demonizovana levici.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    APOSTRI: a vsichni jsou tak hloupi, ze tem velkokapitalistum na ten trik s volnym trhem skacou...
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    OJIRIO: Dovolim si nesouhlasit. Politika volneho trhu je historicky predevsim kolonialni zbran hromadneho niceni. Staci se podivat na Indii v 19. stoleti, neni pochyb ze politika volneho trhu vnucena jim brity byla jedna z hlavnich pricin za upadkem, hladomory a smrti milionu lidi. Mezitim britske imperium vzkveta pod vysoce protekcionistickou trzni politikou.

    20. stoleti pak nezanecha pochyb ze politika volneho trhu aplikovana na rozvojovou zemi je jedna z nejtezsich forem neo-kolonialniho utlaku a kradez zdroju s potencialem nechat po sobe spalenou zemi. Casto je donuceni k politice volneho trhu pouzivano i jako trest za to ze si nejake obyvatelstvo dovolilo si demokraticky zvolit socialistickou vladu. V prubehu 80. let se Reganovi a Tatcherove podari aplikovat politiku volneho trhu na vlastni stredni tridu ve prospech tridy vysi. Zaroven se jim podari nemozne, presvedcit cast sveta, ktera jeste s politikou volneho trhu nema intimni zkusenosti ze je tato pro ne dobra, bez ohledu na to ze vysledky teto politiky jsou prinejmensim kontroverzni pokud ne rovnou katastroficke.

    Tedy o etice politiky volneho trhu nemuze byt pochyb, bud je to kolonialni zbran a nebo seriozni sebeposkozovani pod vlivem propagandy (priklad nasi drahe republiky a stran jako ODS nebo SSO). Teorie volneho trhu je bud vysledek diletantstvi, pokud nekdo tyto historicke priklady a souvislosti nezna, nebo dobře vyfabrikovana propaganda, pokud je dotyčny zna.

    OJIRIO
    OJIRIO --- ---
    Ekonomie se pokousi najit jiste zakonitosti ve slozitych interakcich lidi a statky, nic vic, nic min. Na teorii volnem trhu uz z principu teorie nemuze byt nic neetickeho, ale ani politika volneho trhu (opravdova) sama o sobe neni neeticka. Asi nikdo nechceme videt ostatni stradat, ale samotne obchodovani a rizeni se teorii volneho trhu stradani nezpusobuje, stradani zpusobuje politicke nastaveni majetkovych prav ve spolecnosti a socialni sluzby spolecnosti poskytovane (at uz statem nebo soukromniky) - to ze clovek si nemuze obhospodarit nevyuzivany pozemek a ze lidi nemaji zajem/moznost provozovat napriklad zemedelske komunity, ktere by zakladni zivobyti lidem poskytovaly, nebo se ucastnit jine formy socialniho systemu.

    Co se tyce Ciny apod. tak ja neschvaluji politickou situaci v takovych zemich, ale to ostatne ani tady u nas, a povazuji lidi obecne za svepravne a zodpovedne za politickou situaci v jejich zemi. Bojkot by mi prisel na miste az by slo o diktaturu...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    APOSTRI: to jses potom hovno hipster, v kavarne nezapadnes a neuprosnou socialni dynamikou budes vyloucen z kolektivu ;-)
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    _BENNY: To te slechti, ja taky ne! :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    APOSTRI: nevidim na tom nic zvrhleho. nekdo zase sedi v praci, dela prd a pak najednou dostane 40 tacu. normalka. jinak ja si WTF nereknu, predrazeny veci od Applu si nekupuju :)
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    _BENNY: Tak ja nevim jak moc se vlastne da mluvit o obchodu kdyz ty čiňaní pro američany a evropany vyrabej americky a evropsky znáčky, ktery si zas koupej američani a evropani.

    Pak zjistis ze ten delnik za jeden Iphone dostane par centu, ostani vyrobni naklady neprekrocej 20$ a ty ho jako američan koupis za 300$, z toho asi platis technologii...znova! Protože jako american uz jsi tak 90% z tech technologií zaplatil na daních. Rozhodne jsi to musel bejt ty a tobe podobni, protoze Apple vetsinu toho co na tobe ziska vyvadi do danovych raju, takze dane plati jen minimalne. A pak si reknes WTF? A na to ti Apple rekne working as intended.

    PAULMUADDIB: Myslim ze to jak jim muzem nejlip pomoct je dle jedne z mala dobrych evropskych tradic jim jit revolucne prikladem a treba nalodit svoje bohaty a privilegovany na raketu a poslat je kolonizovat mesic, nebo slunce nebo cokoliv. Treba se v tom inspirujou, udelaj to samy a bude jim lip :-) Priklady tahnou a celkem prichazi zase cas oprasit to stare dobre heslo co obdivoval i Masaryk: Liberté, Égalité, Fraternité ou la Mort.
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    FRONEMA: Jednak pouzivam pojem alokace zdroju naprosto presne a puvodne tak jak byl zaveden v dobe jeste kdyz ekonomie byla jen pomocnou disciplinou moralni a politicke filosofie. Rozchod techto dvou se opakovane jako i dnes znova nalehave ukazuje jako omyl. Za druhe, cetla jsi prispevek na ktery reaguju? Pak by se mozna veci vic vyjasnili, ale mozna taky ne. A za treti ten seznam ktery jsem napsal bude fungovat i na tvoji verzi alokace zdroju. Za ctvrte tak nejak tusim ze po delsim dokazovani by slo ukazat ze moje alokace zdroju je to same jako tvoje alokace zdroju, ale nemam zdroje na to se tim ted zabyvat. :-)
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    PAULMUADDIB: Povinnou docházku u nás zavedla Marie Terezie a hodně pochybuju, že to dělala kvůli socialistickým dogmatům.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    NAKASHI: Dětská práce byla v Evropě zrušena proto, aby děti nekonkurovaly dospělým, aby se omezila nabídka práce a zvýšila cena. Protože to proběhlo v době růstu a technologického skoku, v podstatě to vyšlo a asi je to dobře. Nicméně nepředstavujme si pořád pod dětskou prací ty zubožené chudáčky špinavé od uhlí s lopatami v rukách a helmami s karbidkami. Dnes jsou take dětští herci a nikdo se nad tím nepohoršuje.
    Jinak povinná školní docházka byla zavedena, aby dostala ty nezaměstnané děti z ulice a aby účinně vymývalo mozky s důrazem na socialistická dogmata o “veřejném blahu” a “nutnosti ochrany před trhem”, což třeba u tebe zafungovalo evidentně dobře.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    APOSTRI: no to bych rekla ze je dost nepresnej vyklad. alokace zdroju spis ve smyslu co se s tim zdrojem stane, ve smyslu jestli bude zezeleza soucastka auta, konstrukce baraku, detska prolejzacka, nebo jestli treba zustane v zemi protoze se nikomu nevyplati ho vytahnout.

    to s jedincema souvisi spis min, a uz vubec tam neni nikdo kdo by "prideloval"

    myslim ze driv nez zacnes neco tak emocne kritizovat tak bys mel nejdriv vynalozit vic casu na to to pochopit jak je to skutecne mysleno
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    FRONEMA: Alokace zdroju tedy to jak jsou spolecne i individualni zdroje ve spolecnosti pridelene jedincum napriklad ve forme penez tedy naroku na tyto zdroje, ale treba i zivotniho prostredi.

    O jine alokaci zdroju mne v souvislosti s mytickym bozstvem zvanym Volny Trh mne ani nenapadlo uvazovat.
    NAKASHI
    NAKASHI --- ---
    PAULMUADDIB: je tomu presne naopak - detska prace byla v evrope omezena prave zavedenim pracovne pravnich predpisu, ktery ji zakazovaly. plus zavedenim povinny skolni dochazky.

    v africe/bangladesi/kambodzi... se tyhle pravidla ale prilis nevymahaji, byt v tech zemich jsou soucasti pravniho systemu taky.

    zbytek kecu o zoufale nekonkurenceschopnosti a kupovani produktu detsky prace radsi uz komentovat nebudu, marne bych se rozciloval nad dalsim z rady sso idiotu
    LEXIK
    LEXIK --- ---
    APOSTRI: Příjde mi, že jsi dost jednostranně zaměřený , pokud za relevantní "ekonomické zdroje" považuješ zdá se pouze pracovní sílu.

    Evidentně věci jako jsou: naleziště surovin, zdroje energie, dopravní dostupnost, klimatické podnínky, historické postavení atd. jsou pro tebe zcela nepodstatné..

    btw. Ten Darvin a "volný obchod" mají společné hlavně to, že fungují přirozeně, dá se říci "samospádem" včetně samovolných reakcí na nenadálé katastrofy typu, pád meteoritu a vyhynutí dinosaurů (rozvoj savců), či zhroucení ekonomiky a krach měny (neřízené zavedení např. směnného obchodu..)
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    NAKASHI: Jasně že za děti pracující v Africe může evropská regulace pracovního práva. Už jenom tím, že díky té regulaci jsme tady mnohem chudší a nemůžeme tolik kupovat jejich zboží. Ale reálně je to o tom, že protože chceme maximálně osmihodinovou pracovní dobu a platy, které uživí jak nás, tak armády nadbytečných úředníků a lenochů, a jiné vymoženosti, tak jsme zoufale nekonkurenceschopní a musíme se “chránit” před výrobky těch, co tyhle vymoženosti nemají. Tím, že banujeme jejich produkci, se jednak máme hůř a jednak jim znemožňujeme, aby tyto vymoženosti někdy měli u nich.

    Cywoe vykořisťování, nebohý dělník 19 století,… jsem tady dobře v Ekonomii? Nebo je to studovna marxismu-leninismu?

    APOSTRI: Taky sháním kyblíček, ale z opačných důvodů. Hele, tak jim běž nějak pomoct. Navrhni nějaký system, aby nemuseli pracovat tolik. Já vidím cestu v tom obchodovat s nimi a umožnit jim tu vyšší životní úroveň vybudovat. Jinak koupit product osmiletého kluka je morálně trošku něco jiného, než koupit “službu” ve formě sexu s osmiletou holčičkou. Jestli to tak nevnímáš, měli by si na tebe dávat pozor.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    _BENNY: jen k tomu chaosu, původně jsem chtěl napsat, že tržní systém je svym způsobem chaotickej (jako to počasí nebo ekologickej system...). Což by asi ale dávalo do not těm libertariánům, protože snaha ovlivnit tak nepředvídatelnej systém většinou dobře nekončí. .-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    APOSTRI: hele a jak si myslis ze by to dopadlo, kdyz bychom odted uplne utli obchod s Cinou? deti by se mely lepe?
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    PAULMUADDIB: To jsou naprosto totozne argumenty jako kdyz se detska prace resila v Britanii nekdy v 19 stol. Popravde kecy typu "Ja nakupuju levny zbozi vyrobeny detma a tim podporuji jejich systematicky vykoristovani ale delam to hlavne aby meli co jist" by se uz meli kriminalizovat. Co prijde priste? "V Indii jsem si koupil devitiletou holcicku a znasilnil ji aby dostala veceri, volnej trh je krutej ale nemam nad nim moc, nemohl jsem ji to jidlo dat, bez toho aby ona neco dala mne"?

    Zacinam nutne potrebovat kyblicek na bliti.
    NAKASHI
    NAKASHI --- ---
    PAULMUADDIB: jo aha, takze vlastne za deti pracujici v africe/asii muze evropska regulace pracovniho prava :))) tak jeste ze jim pomahas ty.

    inu, fasisti a volnotrzni stalinisti z sso, ze ja se vubec divim
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    APOSTRI: zdroje jsou alokovany ... podle toho kde se narodis? nemyslis spis, jako jaka je sance je ze ty zdroje budes mit ty? protoze alokace je neco uplne jinyho
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    LEXIK: To je vzdicky osvezujici vydet nejakeho zapaleneho zealota volneho obchodu. :) Kazdopadne nechapu co ma Darwin spolecneho s "volnym trhem".

    Obecne pokud vezmem empiricka data, tak muzeme aproximovat ze zdroje jsou alokovany na zaklade promenych v tomto poradi:

    1. Nahoda (treba to v jake rodine se narodis)
    2. Aplikace nasili (vcetne hrozby)
    3. Politika

    Jinak poznamka na okraj: je zabavne ze zminujes zrovna evolucni teorii (resp Darwina) a gravitaci, neb jsou to prave mimo jine tyto dva obevy ktere vedli ke zjisteni ze nic jako prirodni zakony neni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam