• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEXIKMikro 4/3 (Micro Four Thirds) - KLUB PRO VŠECHNY ČLENY RODINY!
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: neodolals?
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Nesmim uz koukat na ty bazary.. otevru marketplace, napisu olympus, tam kouka 45/1.8 za 2k.. no co myslite :D
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Tak jsem si poridil 75-300/4.8-6.3II

    Po nejake dobe preostrovani a foceni v nem s kazdym namacknutim spouste cvakne jako by zaviral trochu clonu. I ten obraz v hledacku se na moment ztmavi. Ale ostri to a foti to normalne. Manual focus taky funguje a ten je ticho.
    Nesetkal se s tim nekdo? Kdyz ho vypnu a zapnu, tak to zase zmizne. Ted jsem dal plne nabitou baterku a vycistil kontakty, tak uvidim, jestli se to bude objevovat dal.
    S jinyma objektivama mi to ten EPL-6 nedela.


    Jinak je 75-300 kupodivu jeste o kousek vetsi nez Pentax HD-DA55-300/4.5-6.3 pro APS-C. Ostreni je trochu pomalejsi nez treba 40-150, ale docela to jde. Asi bude limitem hlavne ten starsi fotak, protoze treba letadlo na nebi se ostri trochu hur. Tenhle objektiv uz docela dost benefituje z nasazenyho EVF hledacku. Po displeji s tim na 300mm trefovat treba ptaka na vetvi je hodne tezky. Ale obrazove je to docela fajn.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    OXYMORON: Ale to je hodne divny, v tom pripade bych to cekal prepnutelne nekde v meni. Podobne jako treba Pentax kasle na manualni objektivy, dokud se v custom menu nepovoli clonovy krouzek a s nim cela funkcionalita s bezkontaktovym systemem vc M42 apod. Pak to najednou meri, potvrzuje zaostreni, stabilizuje a umi focus trap.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    XMEDA: Asi ne - na předchozích verzích m10 to ostří, stejně jako na Panasonicu. Na Mark IV ostří všechny MFT objektivy, ale žádnej FT připojenej přes ten samej adaptér. No, nebudu to řešit. Holt ty objektivy na Mark IV nebudu používat :-)
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    OXYMORON: Spina na kontaktech
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    Narazil jsem na problém - objektivy z Oly 620, který jsem normálně přes adaptér používal na OMD M10 neostří na M10 Mark IV. Tělo se přepne do manuálního ostření a není možný to změnit, ale kroužkem na objektivu ostřit lze. Napadá někoho, čím by to mohlo být ?
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    The Olympus PEN series: A comparison of all the digital PEN’s
    https://www.youtube.com/watch?v=L-iAWmhM6Zw
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    XMEDA: A dokonce to bude mit i ostrou kresbu ;)
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    No vida, tohle ma stejne FOV jako moje APS-C Sigma 8-16, ale s F2. Jen skoda, ze je to ciste manual.

    Laowa 6mm f/2 Zero-D MFT - Review / Test Report
    https://www.opticallimits.com/m43/1165-laowa6f2mft
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    SUK: bazos, paladix..
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    The Best Macro Lens Ever Made - OM SYSTEM 90mm F3.5 Macro IS Pro
    https://youtu.be/3BPmfRejOXQ
    SUK
    SUK --- ---
    Zdarec, mivaval jsem DMC-GM1 (umrel starim na cestach) a DMC-GF7 (slohla mi ho v lete nejaka smazka) a byly to na svou velikost strasne genialni fotaky schopny tvorit docela seriozni obrazky. Nevidel nekdo neco takovyho (popripade jeste mensiho, vetsi nechci) v nedavny dobe na nejakym bazaru nebo neprodava to nekdo? Na cestovani jsou proste skvely!
    XMEDA
    XMEDA --- ---


    Jedinej +/- M43 ekvivalent se zda byt Panasonic 10-25/1.7... s brutal cenovkou
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    A Look At The Olympus 9mm Fisheye Bodycap Lens
    https://www.youtube.com/watch?v=ZWSxvFQtlcw
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: To kazdymu :)). 18-400/2.8-4 pro mne :))
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: tak ja nepotrebuju nahradu v mft verzi ale libilo by se mi mit fakt paradbi ostrej a svetlenej zoom s velkym rozsahem:D
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: Oly 50-200/2.8-3.5 jim trochu chybi v M4/3 verzi. Jedine takhle https://www.megapixel.cz/panasonic-leica-dg-vario-elmarit-50-200mm-f-2-8-4-asph-power-o-i-s (50k). Kolik by stal 2nd hand netusim, pulku asi ne. Jenze za 25k mam K3+100-300/4. A trochu se na to dotahnout uz by pak chtelo pridat i OMD EM-5III.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Olympus 9mm F8 Fisheye vs Sigma 8-16/4.5-5.6 = obsahlost zaberu je dost podobna, samo ta Sigma je velice ostrej rektilinear a fisheye je MF F8 hracka. Ale je fajn mit na Oly neco takhle sirokyho :) Pomer velikosti a hlavne hmotnosti je absolutne jinde.

    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: ja nasetrim, kdybych mela na co:D 14-150 sem mela chvili k penikovi ale vlastne me moc nezaujala, ja teda nejsu fotograf a neumim fotit, takze mozna moje nenadseni jen plyne z toho, ze to neumim nijak zvlast pouzivat... ale pri prechodu ze zuika 12-60 2,8-4 na 12-100f4 mi dlouho trvalo si zvyknout, ze ten bokeh je ostrejsi a ne tak mekkej, ale oba sou to monst objektivy a nic "do kapsy" tak mi 14-150 na penika prisla jako dobrej kompromis ale nejak to nebylo ono, ackoli zacit se 14-150, mozna su spokojena...

    ale ono se na horsi proste nezvyka dobre a zuiko 12-60 2,8 -4 a zuiko 50-200 2,8-3,5 sou proste skvely skla, a nejak sem blahove doufala, ze by to slo nejak v ty 14-150 spojit. neslo. jenze prodejni hodnotu ty stary zuika taky nemaji... na druhou stranu je prakticky nepouzivam uz, jeste 12-60 obcas jo, ale 50-200 sem pouzila za posledni 3 roky asi presne 1x... vadi mi dost i prehazovani skel v terenu, jezdim hodne na vandry a chci jen hezky momentky z lesa a to znamena prach bordel, pyl... uz kdyz obcas nasazuju mezikrouzky, tak mi chybi treti ruka...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam