• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LA_BETEQueer studies
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    GEKKO: souhlas
    GEKKO
    GEKKO --- ---
    KAWALSKI: Jj, alespoň ty články, ke kterým jsem se nějakým způsobem dostala, bisexualitu okázale ignorovaly.. ;)
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    GEKKO: tak ono tezko provadet nehjake studie, kdyz se ani odbornici nemohou dohodnout, jestli ta bisexualita vubec existuje :-/
    GEKKO
    GEKKO --- ---
    ECLECTICA: Sexuální orientace je pravděpodobně určená různou diferenciací jistých struktur v mezimozku během časného vývoje plodu.. nedokážu si moc představit, jak se dá tohle kulturně podmínit ;) Ale je třeba připustit, že studie, které by to podporovaly, uskutečnené na rozsáhlejším vzorku populace tuším zatím chybí..
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    GEKKO: něco podobného jsem tu už kdysi psala (ohledně té křivky distribuce).
    Jinak já bych nepodceňovala kulturní podmíněnost sex. orientace.
    GEKKO
    GEKKO --- ---
    LURA: S tím bych souhlasila, jenže záleží na tom, jaký tvar má křivka distribuce sex. orientace v populaci.. a moc se mi nechce věřít, že se její vrchol nalézal někde uprostřed a bisexuálů by byla většina.. spíš bych věřila, že bude mít tvar 'J' nebo 'U'..


    LUBOB: A má u zvířat smysl rozlišovat mezi chováním a orientací.. ? člověk se může do jisté míry rozhodnout, že se bude chovat jinak než je mu přirozené.. ale zvíře?
    Pokud přepokládáme, že homosexualita má nějakou evoluční podstatu, tak bisexualita by se mohla vyvinout podným způsobem.. s tou výhodou, že umožňuje flexibilnější chování.. tj. jedinec si může vybrat jestli je pro měj výhodnější investovat do vlastní reprodukce nebo do potomků svých sourozenců..
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    tak teoreticky by mohlo jít i o konstrukt sociální (poskytování sexu za výhody)
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ECLECTICA:
    ehm. jednak se jedna o bi/homosexualni CHOVANI (mne uz to tu misty pripada jak ve skolce & ne v odbornem klubu:-)).
    & druhak, neni to jev stejne, ba dokonce ani nejak hojne rozsireny jako chovani heterosexualni.

    & nakonec, nijak to neodpovida na muj dotaz, jak by se bisexualita vyvinula jako geneticky determinujici faktor.

    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LUBOB: bisexuální chování je zaznamenáno i u zvířat, stejně tak jako chování homosexuální.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    LURA: tak kdyz uz se tu takhle "teoretizuje", tak jakym mechanismem by se v lidech (& proc ne ve zviratech?) v predlouhem evolucnim procesu vyvinula biologicky/geneticky podminena bisexualita?


    podezrele, ze?

    LURA
    LURA --- ---
    GEKKO: Třeba tak, že mezi lidmi existují dva póly - vyhraněná homosexualita a vyhraněná heterosexualita, což jsou lidé, kteří se 100% chovají homo nebo heterosexuálně a zbytek lidí se pohybuje někde mezi těmito póly...
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JAGA:
    Co myslíte, platí to?

    nepochybne. ale jen pro ty na urovni bonobu :-)

    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    GEKKO: ... a naopak :)
    GEKKO
    GEKKO --- ---
    ECLECTICA: No jo, ale to je taky něco jiného. S tou G/L kulturou se zcela jistě neidentifikují ani všichni gayové a lesby :)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    JAGA: bonobové nejsou žádná mára, ti sexem řeší všechno, řekla bych :)
    Nicméně dle mnohých sexuologů (a patří mezi ně i Hanka Fifková) bisexualita vůbec neexistuje, pouze neprofilovaná orientace, ale myslím, že mnozí by se proti tomu tvrzení zásadně postavili.


    GEKKO: na druhé straně, existuje tu i jistá gay / lesbická kultura a identifikovat se s ní je u mnohých možná skutečně otázka psotoje a rozhodnutí.
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    JAGA: s temi sny bych i veril, ze je to pravda, alespon ja to tak mam :-D tedy ne u homosexuality, ale tak sexualita je porad sexualitou ;-)
    jinak souhlaism s gekko, biologicka predispozice k bisexualite je dle me blbost, presne z toho duvodu, jak gekko pise ;-)
    GEKKO
    GEKKO --- ---
    JAGA: Kdyby to s tou predispozicí k bisexualitě doopravdy fungovalo, jak pak vysvětlit, že se vždy najde určitá skupina lidí, která se chová výlučně homosexuálně a to i v prostředí, které homosexualizu tvrdě postihuje (např. Írán). Věřím, že většina lidí je schopná se chovat bisexuálně, když na to přijde, ale chování nemá s orientací moc společného.
    A ano, sny nejsou pod takovou kontrolou vědomí a pak snadno vypluje na povrch i to, co člověk sám před sebou skrývá
    JAGA
    JAGA --- ---
    ECLECTICA: Podle mě je docela možné, že lidé jsou původně (biologicky, geneticky) predisponováni k bisexualitě (viz šimpanzi bonobové), ale ty kulturní zábrany jsou opravdu silně zakořeněné, takže ne každý to dokáže (např. já ne). Nebo: někde jsem slyšela, že homosexuální/bisexuální sklony se poměrně spolehlivě dají poznat ze snů (zda má někdo homosexuální erotické sny a představy). Co myslíte, platí to?
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    spis nez prirozene smerovnai bych to videl na ovlbu "z nutnosti", hlavne u zen, treba tyranych, ty si vztahem s jinou zenou naplni voji citovou potrebu vztahu, mozna i tu sexualni, ale u muzu si to nejak nedokazu predstavit....vybrat si byt gay a tak z pozice toho nahore ( hetero macho ) klesnu na uroven nekoho pode mnou ( gay )...ale treba budou mit take sovje duvody ;-)
    kazdopadne tihle lide by meli byt uprimni minimalne k partnerum, pac tech se to asi dotkne nejvic ( jak v intrimni oblasti, tak ve vztahu )
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    KAWALSKI: bingo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam